| Autor |
Wiadomość |
|
Brandeisbluesky
Niesamowity Gaduła
wyznanie: katolik
|
 Re: UFO-demologia
Barney, Już wcześniej podawałam Ci informację, że kardynał stwierdził, iż odwołanie prałata Rossettiego z funkcji egzorcysty w jego diecezji nie było związane z wypowiedziami o UFO. Wynikało raczej z jego zbyt dużej aktywności i popularności w mediach społecznościowych w sytuacji, gdy pełni posługę egzorcysty. Z wypowiedzi kardynała wynikało, że uważa on, iż egzorcysta nie powinien być osobą publiczną ani popularną. Myślę, że nie jesteś zaznajomiony z posługą prałata w mediach społecznościowych i z tym, jak wiele dobrego on robi. Prałat może nadal funkcjonować w innych diecezjach. Ponadto nie podałeś przeciwnych wypowiedzi różnych egzorcystów dotyczących tego samego tzw. doświadczenia z UFO. Przytoczyłeś inne osoby mówiące o zupełnie innych doświadczeniach. Na początku dyskusji sam prosiłeś o chociaż jedno doświadczenie, które mogłoby mieć charakter demoniczny. Podałam Ci je, a Ty piszesz, że inni mieli doświadczenia niedemoniczne, nie piszech o tych, które ja podałam. Oczywiście trudno porównywać przypadki podane przez Ciebie z tymi, które podałam ja. Poza tym, jeśli się orientujesz, istnieją już doniesienia o co najmniej czterech różnych typach bytów pozaziemskich (wśród nich są tzw. szarzy). O których bytach Ty piszesz? Które byty UFO nie są demoniczne według Corrado Balducciego? Czy astronomowie papiescy są aktywnymi egzorcystami? Czy mają wykształcenie w zakresie demonologii? "Nie przedstawiajmy jako "katolickiej nauki" ..." Chyba nie ma ktaolickiej nauki na temat UFO, prawda? Jeśli jest oficjalna, sprecyzowana nauka katolicka o UFO, to podaj ją, by można było już zakończyć to przepychanie się.
|
| Pn lip 20, 2026 10:17 pm |
|
 |
|
Kantatus
Dyskutant
|
Barney napisał(a): Również astronomowie papiescy (jak O. José Gabriel Funes SJ -były dyrektor Watykańskiego Obserwatorium Astronomicznego czy Guy Consolmagno SJ -obecny szef Obserwatorium Vatican News) wypowiadali się na ten temat.
Wybacz taki żarcik ale może jeszcze zapytamy o opinie papieskiego koniuszego albo podczaszego? Co papiescy astronomowie mogą wiedzieć więcej od innych w omawianej kwestii? Ale zaraz zaraz czy kiedyś już nie przytaczałeś już opinii papieskiego astronoma jako argumentu na istnienie cywilizacji pozaziemskich albo jako elementu stanowiska Kościoła w tej kwestii? Czy mnie pamięć nie myli? Musze poszukać. Zapytałem AI: Cytuj: Marek Piotrowski (twórca serwisu apologetycznego, były publicysta) faktycznie często odnosił się w swoich tekstach i wypowiedziach do opinii watykańskich astronomów. Przywoływał poglądy jezuity brata Guya Consolmagno – wieloletniego astronoma i dyrektora Obserwatorium Watykańskiego.Główne punkty stanowiska papieskiego astronoma, do których odnosił się Piotrowski, obejmują:Brak sprzeczności między wiarą a życiem pozaziemskim: Watykański astronom uważa, że ewentualne istnienie istot pozaziemskich w niczym nie zagraża chrześcijaństwu. Bóg jako Stwórca całego wszechświata miałby prawo powołać do życia także inne istoty rozumne."Bracia w wierze": Consolmagno wielokrotnie podkreślał, że gdyby kosmici istnieli, byliby częścią stworzenia i naszymi "braćmi".Kwestia chrztu: Słynnym cytatem przywoływanym w dyskusjach jest żartobliwa, ale teologicznie poważna uwaga astronoma, że jeśli kosmici posiadają duszę i rozum, to z chęcią by ich ochrzcił, gdyby wyrazili taką chęć.Stanowiska teologiczne w tym temacie, opierające się na refleksji watykańskich naukowców, szerzej omawiane są m.in. w tekstach na portalu misyjne.pl. Czy się zgadza? I tutaj jest chyba "pies pogrzebany". I stąd chyba taka zażarta obrona kosmitów przed posądzanie o związki z demonami? Masz nadzieję na misje ewangelizacyjne?
|
| Pn lip 20, 2026 10:38 pm |
|
 |
|
Brandeisbluesky
Niesamowity Gaduła
|
Najlepiej pokropić je (ufoludki) święconą wodą i wtedy pewnie uciekną z podkulonym ogonem.
|
| Pn lip 20, 2026 11:00 pm |
|
 |
|
Brandeisbluesky
Niesamowity Gaduła
|
Barney, Napisałeś: Cytuj: Charakterystyczne, że usunięty egzorcysta przyznał, że nie był wierny Magisterium Kościoła. W rzeczywistości prałat Rossetti napisał w przeprosinach: "I ask forgiveness for any ways that I have not been faithful to the teachings of the Church’s Magisterium, particularly in the cited video on “aliens and the demonic”. " dostępne tutaj: klik To, co prałat Rossetti napisał wydaje się znaczyć "Jeśli w czymkolwiek nie byłem wierny, proszę o wybaczenie." Jednakże nie wydaje się to oznaczać, że on na pewno rozumie na czym ten brak wierności polega, a tylko, że rozumie, na podstawie jakiego materiału przypisuje mu się brak wierności. Więc nie wydaje się to być przyznaniem się do niewierności, a tylko stwierdzeniem, że mógł taką niewierność wykazać.
|
| Wt lip 21, 2026 1:21 am |
|
 |
|
Barney
Niesamowity Gaduła
Dołączył(a): Pn maja 25, 2009 3:55 pm Posty: 19252 Lokalizacja: Gdynia
|
Kantatus napisał(a): Barney napisał(a): Również astronomowie papiescy (jak O. José Gabriel Funes SJ -były dyrektor Watykańskiego Obserwatorium Astronomicznego czy Guy Consolmagno SJ -obecny szef Obserwatorium Vatican News) wypowiadali się na ten temat.
Wybacz taki żarcik ale może jeszcze zapytamy o opinie papieskiego koniuszego albo podczaszego? Co papiescy astronomowie mogą wiedzieć więcej od innych w omawianej kwestii? O ewentualnych kosmitach? Więcej niż egzorcyści. Cytuj: Ale zaraz zaraz czy kiedyś już nie przytaczałeś już opinii papieskiego astronoma jako argumentu na istnienie cywilizacji pozaziemskich albo jako elementu stanowiska Kościoła w tej kwestii? Tak. Przytaczałem, gdy (słusznie) mówił, że istnienie kosmitów nie jest sprzeczne z chrześcijaństwem. Co jest niezaprzeczalną prawdą. Cytuj: Marek Piotrowski (twórca serwisu apologetycznego, były publicysta) faktycznie często odnosił się w swoich tekstach i wypowiedziach do opinii watykańskich astronomów. Przywoływał poglądy jezuity brata Guya Consolmagno – wieloletniego astronoma i dyrektora Obserwatorium Watykańskiego.Główne punkty stanowiska papieskiego astronoma, do których odnosił się Piotrowski, obejmują:Brak sprzeczności między wiarą a życiem pozaziemskim: Watykański astronom uważa, że ewentualne istnienie istot pozaziemskich w niczym nie zagraża chrześcijaństwu. Bóg jako Stwórca całego wszechświata miałby prawo powołać do życia także inne istoty rozumne."Bracia w wierze": Consolmagno wielokrotnie podkreślał, że gdyby kosmici istnieli, byliby częścią stworzenia i naszymi "braćmi".Kwestia chrztu: Słynnym cytatem przywoływanym w dyskusjach jest żartobliwa, ale teologicznie poważna uwaga astronoma, że jeśli kosmici posiadają duszę i rozum, to z chęcią by ich ochrzcił, gdyby wyrazili taką chęć.Stanowiska teologiczne w tym temacie, opierające się na refleksji watykańskich naukowców, szerzej omawiane są m.in. w tekstach na portalu misyjne.pl. Nawet trafnie. I co?  Cytuj: I stąd chyba taka zażarta obrona kosmitów przed posądzanie o związki z demonami?
"Stąd" to znaczy skąd? Cytuj: Masz nadzieję na misje ewangelizacyjne? Nie. Osobiście nie wierzę w kosmitów. Tu jest właśnie problem: masz bardzo nieprecyzyjny sposób rozumowania. To, czy istnieją kosmici i to, czy ich istnienie byłoby sprzeczne z chrześcijaństwem to dwa różne twierdzenia i zagadnienia. Postaraj się o większą precyzję, bo takie bałaganiarstwo utrudnia rozmowę. Zwłaszcza, jeśli podszyte jest gorliwością w poszukiwaniu u adwersarza spisków miłośników kosmitów  Brandeisbluesky napisał(a): Barney, Już wcześniej podawałam Ci informację, że kardynał stwierdził, iż odwołanie prałata Rossettiego z funkcji egzorcysty w jego diecezji nie było związane z wypowiedziami o UFO. Ale komentarz kardynała do tych wystąpień - niezależnie od póxniejszych łagodzących opświadczeń - był jednoznaczny: egzorcysta wyszedł poza naukę Kościoła. Cytuj: Ponadto nie podałeś przeciwnych wypowiedzi różnych egzorcystów dotyczących tego samego tzw. doświadczenia z UFO. Przytoczyłeś inne osoby mówiące o zupełnie innych doświadczeniach. Na początku dyskusji sam prosiłeś o chociaż jedno doświadczenie, które mogłoby mieć charakter demoniczny. Podałam Ci je Nie. Podałaś przykład tego, że ktoś tak to zinterpretował Cytuj: Poza tym, jeśli się orientujesz, istnieją już doniesienia o co najmniej czterech różnych typach bytów pozaziemskich (wśród nich są tzw. szarzy). O których bytach Ty piszesz? Które byty UFO nie są demoniczne według Corrado Balducciego? Żadne. Cytuj: Czy astronomowie papiescy są aktywnymi egzorcystami? Czy mają wykształcenie w zakresie demonologii? Czy egzorcyści mają prawo do nauczania, czy inne zadania? Jest już cała literatura o tym, jakie bzdury wygadują niektórzy z nich i zrobił się z tego duży problem. Cytuj: "Nie przedstawiajmy jako "katolickiej nauki" ..." Chyba nie ma ktaolickiej nauki na temat UFO, prawda? Ano właśnie. Zatem nie przedstawiajmy jako "katolickiej nauki", jak się to usiłuje to zrobić.
| Wt lip 21, 2026 7:56 am |
|
 |
|
Andy72
Niesamowity Gaduła
|
merss napisał(a): Empatia jest cechą biologiczną, ale dziedziczy się jak intelegencja. Jedni dostają więcej inni mniej. To cecha, która rozwija się w życiu osobnicznym. Coś jak sumienie. Każdy je ma, ale jednocześnie poprzez dokonywane wybory je kształtruje i to w różnych kierunkach. Różni ludzie mają różne poczucie empatii. Na przykład Jarosław Kaczyński chciał ucywilizować branżę futrzarską, na co nie zgodziła się Konfederacja bo liczy się szmal. Można powiedzieć że Kaczyński jest po prostu dobrym człowiekiem, rzadkość wśród polityków. Empatię należy odpowiednio skierować. "Empathy for devil" jest niedorzeczna i może nawet spowodować opętanie. Ten egzorcysta - wojownik nie ma empatii dla demonów https://www.youtube.com/watch?v=A4Aq7WGIhzA(Głosy w wykładach cnoty: o. Chad Ripperger — Demonologia, funkcja i psychologia) demony nienawidzą egzorcystów, jeśli egzorcysta nie jest nienaganny, jeśli znajdą jakąś szczelinę, zaraz to wykorzystają. Inna sprawa, że częstą wadą u egzorcystów są świerzbiące uszy. Jezus gdy wyganiał demony to mówił "milcz i wyjdź". Demon jest ojcem kłamstwa, więc skoro mówi "bardzo nie chcę tego powiedzieć, ale Ona mi każe" - nie znaczy że powie prawdę, także nie musi oznaczać prawdy gdy powie coś przedstawiającego w dobrym świetle Boga i Maryję a w złym demony, jego kłamstwa nie są prymitywne. Albo demon powie coś znanego z Objawienia i Tradycji, czyli zero nowych bitów informacji, nie warto słuchać, albo coś innego, co może być kłamstwem, i tego również nie warto słuchać. Tutaj mówi że Najświętsza Maryja Panna miała być jeszcze doskonalsza, w tym doskonaleniu miał pomagać Jej Lucyfer (jeszcze przed upadkiem), ale się zbuntował z tego powodu (przyczyna buntu inna niż w Tradycji) A dlaczego miałby demon wymyślać taką bajkę? Otóż, by uwierzyć., że Maryja nie jest tak doskonała jak Bóg zamierzył (a przecież jest Łaski Pełna) oraz demon łechce sobie ego, że popsuł ten plan,
_________________ W końcu bądźcie mocni w Panu - siłą Jego potęgi. Ef,6,10
|
| Wt lip 21, 2026 12:45 pm |
|
 |
|
Andy72
Niesamowity Gaduła
|
z drugiej strony https://www.youtube.com/shorts/kZDSdjCK0PIz trzeciej: głośno było o petycji która wpłynęła do Sejmu ograniczającej egzorcyzmy osób nieletnich i niepełnosprawnych.
|
| Wt lip 21, 2026 2:53 pm |
|
 |
|
Barney
Niesamowity Gaduła
|
Instytucja egzorcystów jest OK - problem, że po latach nie stosowania poszła "na żywioł" i często egzorcystami zostali różni nawiedzeni z kółek charyzmatycznych. Fatalne połączenie.
| Wt lip 21, 2026 3:53 pm |
|
 |
|
Andy72
Niesamowity Gaduła
|
A czy np. w Polsce nie ma za mało egzorcystów w stosunku do zapotrzebowania? A jeszcze ten projekt ustawy, tak jakby egzorcyści byli patologią. Owszem jest patologia różnych świeckich ludowych egzorcystów, ale tego ustawa nie rozpoznaje.
|
| Wt lip 21, 2026 4:49 pm |
|
 |
|
Andy72
Niesamowity Gaduła
|
Barney napisał(a): Instytucja egzorcystów jest OK - problem, że po latach nie stosowania poszła "na żywioł" i często egzorcystami zostali różni nawiedzeni z kółek charyzmatycznych. Fatalne połączenie. Wyszło tak, jakbym krytykował egzorcystów, owszem pisałem o wadzie, ale to że są egzorcyści co się nie cackają z demonem i go wypędzają. zdecydowanie pochwalam!
|
| Wt lip 21, 2026 5:03 pm |
|
 |
|
Barney
Niesamowity Gaduła
|
Andy72 napisał(a): A czy np. w Polsce nie ma za mało egzorcystów w stosunku do zapotrzebowania? Trudno powiedzieć. Nie ma przecież problemu do mianowania. Cytuj: A jeszcze ten projekt ustawy, tak jakby egzorcyści byli patologią. Owszem jest patologia różnych świeckich ludowych egzorcystów, ale tego ustawa nie rozpoznaje. Te ustawy same są chore. Przecież dzieci spowiadać też chcą zabronić
| Wt lip 21, 2026 8:16 pm |
|
 |
|
Brandeisbluesky
Niesamowity Gaduła
|
Barney, Cytuj: Czy egzorcyści mają prawo do nauczania, czy inne zadania? Wszyscy kapłani powinni przestrzegać wiernych przed zagrożeniami duchowymi, zwłaszcza tymi, które prowadzą do opętania. Jeśli kapłan w swoim doświadczeniu zauważy, że tzw. "kontakty z UFO" prowadzą do szkody duchowej wiernych, to wydaje mi się, że powinien poinformować o tym, zwłaszcza jeśli jest o to wprost zapytany. Jeśli by to ukrywał, to uważam, że w sumieniu mógłby być odpowiedzialny za poniesione szkody.
|
| Wt lip 21, 2026 11:02 pm |
|
 |
|
Andy72
Niesamowity Gaduła
|
Jeśli założymy że istnieją kosmici to mamy dwa modele teologii: nazwijmy je : naiwny i perfidny. Naiwny to ukazany w Disclosure Day: miliardy wcielających się Jezusów w różne stwory, jeden na cywilizację, i miliardy różnych Matek Boskich. Łatwo go obalić, bo kłóci się z podstawami teologii. Perfidny - to Jezus wcielający się tylko na Ziemi, ale umierający za ufoli całego Wszechświata. Znaczyłoby to że ciężar Ofiary Chrystusa miałby jeszcze miliardy razy wzrosnąć. I powstaje pytanie: skoro jest miliardy cywilizacji, dlaczego akurat ja urodziłem się na planecie gatunku wybranego? Jest to szansa mniejsza od jednej miliardowej, mniejsza niż wygrana w jednorazowym lotto. Prawdopodobieństwo mniejsze od 0.05 już w statystyce uważane jest za małe. Wypadałoby gdyby było losowanie, żebym był jakimś ufolem;
|
| Śr lip 22, 2026 12:20 pm |
|
 |
|
PeterW
Czuwa nad wszystkim
|
Andy72 napisał(a): I powstaje pytanie: skoro jest miliardy cywilizacji, dlaczego akurat ja urodziłem się na planecie gatunku wybranego? To akurat mógłbyś podciągnąć pod Naród Wybrany. Na Ziemi jest parę miliardów ludzi i nie wszyscy są chrześcijanami... Ps. Też jakoś szczególnie nie wierzę w istnienie kosmitów, bardziej w to że nigdy się nie dowiemy czy są, ze względu na odległości i ogrom całego Wszechświata.
_________________ "Bo myśli moje nie są myślami waszymi, ani wasze drogi moimi drogami - wyrocznia Pana." Iz 55
|
| Śr lip 22, 2026 1:00 pm |
|
 |
|
Barney
Niesamowity Gaduła
|
Brandeisbluesky napisał(a): Barney, Cytuj: Czy egzorcyści mają prawo do nauczania, czy inne zadania? Wszyscy kapłani powinni przestrzegać wiernych przed zagrożeniami duchowymi, zwłaszcza tymi, które prowadzą do opętania. Jeśli kapłan w swoim doświadczeniu zauważy, że tzw. "kontakty z UFO" prowadzą do szkody duchowej wiernych, to wydaje mi się, że powinien poinformować o tym, zwłaszcza jeśli jest o to wprost zapytany. Jeśli by to ukrywał, to uważam, że w sumieniu mógłby być odpowiedzialny za poniesione szkody. Jak niby "zauważy"?  Kapłan nie ma nauczać swoich obsesji czy mniemań, ale przekazywać naukę Kościoła (oczywiście w cioci na imieninach może opowiadać różne michałki). Może przestrzegać przez kultami ufo-logicznymi, tak jak przed każdym zabobonem, ale nie opowiadać dyrdymały o demonach z kosmosu.
| Śr lip 22, 2026 2:57 pm |
|
|