| Autor |
Wiadomość |
|
Brandeisbluesky
Niesamowity Gaduła
wyznanie: katolik
|
 Re: UFO-demologia
Cytuj: Jak niby "zauważy"? Oczywiście w trakcie swojej posługi duchowej wobec wiernych, np. w czasie spowiedzi, modlitwy wstawienniczej, rozmowy dotyczącej duchowości, egzorcyzmu (w przypadku kapłanów egzorstów), itp., itd..
|
| Śr lip 22, 2026 3:14 pm |
|
 |
|
Barney
Niesamowity Gaduła
Dołączył(a): Pn maja 25, 2009 3:55 pm Posty: 19252 Lokalizacja: Gdynia
|
I co zauważy? Że ufo to demony? 
| Śr lip 22, 2026 3:39 pm |
|
 |
|
Brandeisbluesky
Niesamowity Gaduła
|
Myślę, że mógłbyś sprawdzić u źródła, jeśli interesują Cię szczegóły postępowania, jak kapłan ocenia to z czym/kim ma do czynienia w poszczególnych przypadkach.
Mnie zastanawia to, że w mediach mówi się, że możemy mieć do czynienia z istotami międzywymiarowymi a nie z przybyszami spoza ziemi. Według mnie jest to sygnalizowanie, że chodzi o byty duchowe.
|
| Śr lip 22, 2026 5:49 pm |
|
 |
|
Barney
Niesamowity Gaduła
|
Brandeisbluesky napisał(a): Mnie zastanawia to, że w mediach mówi się, że możemy mieć do czynienia z istotami międzywymiarowymi a nie z przybyszami spoza ziemi. Według mnie jest to sygnalizowanie, że chodzi o byty duchowe. Istoty międzywymiarowe (względnie z innego wieloświata) to nadal istoty jak najbardziej doczesne, związane z czasoprzestrzenią, a więc ze stworzeniem (w sensie rzeczownikowym znaczenia tego słowa) a nie byty duchowe. Mało prawdopodobna hipoteza, choć w moim przekonaniu i tak dużo bardziej prawdopodobna niż kosmici. Niemniej ja wolę proste wytłumaczenia: zjawiska pogodowe, próby wojskowe (pamiętam, że kiedyś Amerykanie przyznali się w czasie zimnej wojny, że pewne obserwacje ich eksperymentalnych pojazdów powietrznych ukrywali pod pozorem kosmitów), rzeczy przyrodzone, ale nierozpoznane (co zgadza się z definicją UFO  ), oszustwa, nadinterpretacje i wreszcie socjologiczne i psychologiczne (zupełnie tak samo jak widzenia diabłów i czarownic na miotłach w Średniowieczu, opowiadania o spotkaniach z "Białą Damą" w starych zamkach itd itp). Pamiętam, opiekowałem się kiedyś młodzieżą na Oazie. Mówiono trochę o ktoryms z objawień maryjnych. Młoda dziewczyna weszła do namiotu i - jak twierdziła - zobaczyła Matkę Boską. Czy kłamała? Jestem przekonany, że nie. Nie było to też objawienie prywatne. Nie była też chora psychicznie czy nerwowo. Atmosfera, obecność tematu i jej młodzieńcza wrażliwość spowodowała, że naprawdę jej mózg "wyprodukował" tę wizję. Nic wspólnego z demonami. Widziałem też kiedyś osobę, która miała halucynację. Patrzyła w ścianę i "widziała". Przy mnie. Wrażenie niesamowite. Ale nic wspólnego z demonami/
| Cz lip 23, 2026 8:12 am |
|
 |
|
Andy72
Niesamowity Gaduła
|
PeterW napisał(a): Andy72 napisał(a): I powstaje pytanie: skoro jest miliardy cywilizacji, dlaczego akurat ja urodziłem się na planecie gatunku wybranego? To akurat mógłbyś podciągnąć pod Naród Wybrany. Na Ziemi jest parę miliardów ludzi i nie wszyscy są chrześcijanami... Ps. Też jakoś szczególnie nie wierzę w istnienie kosmitów, bardziej w to że nigdy się nie dowiemy czy są, ze względu na odległości i ogrom całego Wszechświata. Jestem przeciwnikiem istnienia kosmitów. O ile teologia zawarta w filmie Spilberga jest naiwna, to niepotrzebnie uzylem slowa perfidia, nieorzyjemne slowo, nie chodzi o to, ze kto w to wierzy jest perfidny.
_________________ W końcu bądźcie mocni w Panu - siłą Jego potęgi. Ef,6,10
|
| Cz lip 23, 2026 8:58 am |
|
 |
|
Barney
Niesamowity Gaduła
|
Myślę, że teologicznie nie byłoby problemu - po prostu zmieniłaby się perspektywa. Ale powstanie życia jest skrajnie mało prawdopodobne.
| Cz lip 23, 2026 10:43 am |
|
 |
|
Brandeisbluesky
Niesamowity Gaduła
|
Barney, Cytuj: Młoda dziewczyna weszła do namiotu i - jak twierdziła - zobaczyła Matkę Boską. Czy kłamała? Jestem przekonany, że nie. Nie było to też objawienie prywatne. Nie była też chora psychicznie czy nerwowo. Atmosfera, obecność tematu i jej młodzieńcza wrażliwość spowodowała, że naprawdę jej mózg "wyprodukował" tę wizję. Nic wspólnego z demonami. Jak przeprowadzono badanie kończące się podanymi przez Ciebie wnioskami? Co sądzisz o tym, że czasami ktoś ma łaskę widzenia świata duchowego i rozeznania, z czym ma do czynienia w świecie duchowym? Istnieje coś takiego, czy jest to produkt wyobraźni? Jeśli istnieje, to kto według Ciebie ma kompetencje, by bezsprzecznie stwierdzić autentyczność i charakter ('od Boga'/ 'nie od Boga') takich wydarzeń? Egzorcyści często widzą np. świętych podczas modlitw/egzorcyzmów.
|
| Cz lip 23, 2026 1:44 pm |
|
 |
|
Andy72
Niesamowity Gaduła
|
Barney napisał(a): Widziałem też kiedyś osobę, która miała halucynację. Patrzyła w ścianę i "widziała". Przy mnie. Wrażenie niesamowite. Ale nic wspólnego z demonami/ Czyli wszystkie przypadki gdy kilkuletnie dzieci widzą jakby duchy a to znika po modlitwie kapłana, to halucynacje?
|
| Cz lip 23, 2026 7:23 pm |
|
 |
|
Andy72
Niesamowity Gaduła
|
@Barney, uważasz że Tekieli przesadza? nie przypominam sobie co prawda aby mówił o UFO , ale mówił o wielu rodzajach zagrożeń.
|
| Cz lip 23, 2026 7:56 pm |
|
 |
|
Barney
Niesamowity Gaduła
|
Andy72 napisał(a): Barney napisał(a): Widziałem też kiedyś osobę, która miała halucynację. Patrzyła w ścianę i "widziała". Przy mnie. Wrażenie niesamowite. Ale nic wspólnego z demonami/ Czyli wszystkie przypadki gdy kilkuletnie dzieci widzą jakby duchy a to znika po modlitwie kapłana, to halucynacje? Nie nazwałbym tego halucynacjami. Po prostu wrażliwość. Czy wszystkie przypadki? Nie wiem, ale niektóre sa oczywiste. Nie w tym rzecz: przytoczyłem ten przykład, żeby pokazać, że niezwykłe obserwacje (oprócz innych wymienionych przeze mnie przyczyn) bardzo często nie są realne: znane są różne przypadki z tym związane. I w sumie nie ma znaczenia, czy jest to czarownica na miotle, diabeł Boruta w szlacheckim kontuszu czy UFO. Co ciekawe (i nie do końca wyjaśnione) - znamy też różnego rodzaje zbiorowe fenomeny tego rodzaju. Nie tylko w zakresie dziwnych zjawisk - ale nawet obserwacji naukowych (kanały na Marsie opisywało wielu poważnych naukowców, powstały nawet mapy!). W kilkudziesięciu miejscach w Irlandii w 1985 roku tysiące ludzi gromadziły się wokół figur Matki Boskiej, twierdząc, że posągi się kołyszą, płaczą lub zmieniają pozycję. Badania wykazały, że nic takiego nie nastąpiło. W 1942 tysiące ludzi w Los Angeles "widziały" na niebie formacje japońskich samolotów. Ogłoszono nawet alarm przeciwlotniczy, wystrzelano masę amunicji. W 1914 w Mons brytyjscy żołnierze "widzieli" unoszących się nad wojskami łuczników z czasów bitwy pod Agincourt z 1415 roku. Na Madagaskarze w 2001 tysiące ludzi twierdziło, że po dachach skacze owłosiona istota - byli do tego stopnia pewni, że kilka osób zginęło w wyniku panicznego skakania z dachów w panicznej ucieczce.
| Pt lip 24, 2026 7:44 am |
|
 |
|
Andy72
Niesamowity Gaduła
|
Barney napisał(a): W 1914 w Mons brytyjscy żołnierze "widzieli" unoszących się nad wojskami łuczników z czasów bitwy pod Agincourt z 1415 roku.
Na Madagaskarze w 2001 tysiące ludzi twierdziło, że po dachach skacze owłosiona istota - byli do tego stopnia pewni, że kilka osób zginęło w wyniku panicznego skakania z dachów w panicznej ucieczce. Skąd wiadomo że to były halucynacje? Egzorcysta ostrzega: narracja, że „Biblię napisali kosmici”, już się rozprzestrzenia https://www.youtube.com/watch?v=u856TojtoT4
|
| So lip 25, 2026 3:27 pm |
|
 |
|
Andy72
Niesamowity Gaduła
|
Od wielu lat kosmici są promowani w mediach na siłę Tutaj film: Obcy w mediach są z MROCZNEGO powodu Chrześcijański były okultysta odpowiada https://www.youtube.com/watch?v=0ZFgmmjjKvc
|
| So lip 25, 2026 4:51 pm |
|
 |
|
Andej
Dyskutant
|
Andy72 napisał(a): Barney napisał(a): W 1914 w Mons brytyjscy żołnierze "widzieli" unoszących się nad wojskami łuczników z czasów bitwy pod Agincourt z 1415 roku.
Na Madagaskarze w 2001 tysiące ludzi twierdziło, że po dachach skacze owłosiona istota - byli do tego stopnia pewni, że kilka osób zginęło w wyniku panicznego skakania z dachów w panicznej ucieczce. Skąd wiadomo że to były halucynacje? Podane okoliczności skłaniają do wniosku, że były to zbiorowe histerie. Zjawisko, które się zdarza.
_________________ Moje posty są subiektywnymi opiniami. Nie piszę w imieniu Kościoła. Posty nie są autoryzowane przez Kościół.
|
| So lip 25, 2026 9:16 pm |
|
 |
|
Barney
Niesamowity Gaduła
|
Tak, to jest oczywiście zagrożenie. Warto jednak zobaczyć, ze nie ma de facto nic wspólnego z naturą zjawisk, jakie określamy wspólnym mianem UFO. Za to wiele z naturą ludzką, która z wszystkiego - od Słońca do amerykańskich samolotów jest w stanie zrobić religię (kult cargo).
| N lip 26, 2026 10:43 am |
|
 |
|
Kantatus
Dyskutant
|
Barney napisał(a): Tak, to jest oczywiście zagrożenie. Warto jednak zobaczyć, ze nie ma de facto nic wspólnego z naturą zjawisk, jakie określamy wspólnym mianem UFO. Za to wiele z naturą ludzką, która z wszystkiego - od Słońca do amerykańskich samolotów jest w stanie zrobić religię (kult cargo). I co z tego że nie ma? Całkiem możliwe ze 99 procent seansów spirytystycznych to tylko ludzkie oszustwo. Nie wynika z tego że uczestnicząc w takich seansach nie narażamy się na oszustwa demoniczne. A z tego że słońce istnieje i nie ma w nim niczego złego nie wynika że kulty słoneczne nie mogą mieć żadnego związku z demonami ani tego że w ramach kultu słońca szatan nie może się podszywać pod rzekomego boga heliosa podczas fałszywych objawień.
|
| N lip 26, 2026 12:31 pm |
|
|