| Autor |
Wiadomość |
|
Kantatus
Dyskutant
wyznanie: katolik
|
 Re: UFO-demologia
Przecież to oczywiste że mogą. Dlaczego by nie mogły?
|
| So sie 08, 2026 10:10 pm |
|
 |
|
Jockey
Czuwa nad wszystkim
Dołączył(a): Śr cze 05, 2002 8:54 pm Posty: 14416 Lokalizacja: Polska
|
To rozważanie przypomina rozważanie ile diabłów mieści się na czubku szpilki. Były takie dysputy w przeszłości. Widzę wracamy do tego. Jeśli Kościół nie uznaje czegoś za zagrożenie duchowe to po prostu się o tym nie wypowiada. Jeśli jest zagrożenie dla wiernych to zajmuje stanowisko. Proste. Jeśli sprawa jest głośna i wymaga zajęcia stanowiska i Kościół nie widzi w tym zagrożenia to przez różnych hierarchów mówi o tym. Na pewno do takiej błachostki nie będzie obradować żadna kongregacja
_________________ Pan jest Pasterzem moim
|
| N sie 09, 2026 6:22 am |
|
 |
|
Brandeisbluesky
Niesamowity Gaduła
|
Są ludzie, którzy kontaktują sie z ufoludkami przy pomocy tabliczek Ouija i jest to dla nich łatwy sposób, żeby coś takiego osiągnąć. Rozumiem, że Watykan nigdy nie zakazał takiego sposobu kontaktu z ufoludkami, czyli Kosciół nie widzi w tym zagrożenia. Według mnie mamy do czynienia z kontaktem demonicznym. Co o tym sądzicie?
|
| N sie 09, 2026 10:12 am |
|
 |
|
Barney
Niesamowity Gaduła
Dołączył(a): Pn maja 25, 2009 3:55 pm Posty: 19273 Lokalizacja: Gdynia
|
Brandeisbluesky napisał(a): Są ludzie, którzy kontaktują sie z ufoludkami przy pomocy tabliczek Ouija i jest to dla nich łatwy sposób, żeby coś takiego osiągnąć. Rozumiem, że Watykan nigdy nie zakazał takiego sposobu kontaktu z ufoludkami, czyli Kosciół nie widzi w tym zagrożenia. Według mnie mamy do czynienia z kontaktem demonicznym. Co o tym sądzicie? Mamy do czynienia z zabobonem względnie spirytyzmem. I Kościół się wielokrotnie na ten temat wypowiadał, mamy to nawet w katechizmie (2116,2117,2110-2111). Dotyczy to także chanellingu itp. Nie ma to jednak nic wspólnego z kosmitami. Zresztą, nie ma też nic wspólnego z tabliczką Quija, która jako taka jest obojętna moralnie. Problemem nie jest ona, tylko próby wróżbiarstwa czy spirytyzmu z jej wykorzystaniem. Sama tabliczka Quija nie jest bardziej "demoniczna" ani "spirytystyczna" niż talerzyk (nawet jeśli są tacy, którzy używają talerzyków znanego sposobu "wywoływania duchów". Z tym, że talerzyka używa się też do innych celów  Mało kto wie, że tablica Quija została wynaleziona jako… zabawka salonowa. We wniosku patentowym Charlesa Kennarda czytamy: Cytuj: „(…) przedmiotem wynalazku jest stworzenie zabawki lub gry, w której dwie lub więcej osób może się bawić, zadając pytania i otrzymując odpowiedzi przez urządzenie obsługiwane i obsługiwane przez dotyk ręki, tak aby odpowiedzi były oznaczone literami na tablicy.”
 Tablica Quija – rysunek z wniosku patentowego z 1891 roku Reklamy założonej przez wynalazcę firmy obiecywały, iż urządzenie „odpowie na pytania o przeszłość, teraźniejszość i przyszłość” a nadto zapewni „ustawiczną rozrywkę i relaks dla wszystkich klas”. Szybko jednak zaczęto przy jej pomocy "na poważnie" wywoływać duchy - błyskawicznie stała się modna - nareszcie można było „chałupniczo” bawić się w spirytyzm – dotychczas trzeba było płacić „profesjonalnym” mediom (to zdumiewające, ale w niemal całkiem wówczas protestanckiej Ameryce nie uważano wywoływania duchów za sprzeczne z wiarą chrześcijańską!). Początkowo ogłoszono, że nazwa Quija jest egipskim słowem oznaczającym „powodzenia!” i została przekazana przez samą tablicę. Rzecz była łatwa do sprawdzenia i jego negatywny wynik podważył wiarygodność gry. Firma założona przez wynalazcę dość szybko zbankrutowała – następny właściciel był sprytniejszy i szybko ogłosił że sam wynalazł tabliczkę oraz że nadał jej nazwę od francuskiego („qui”) i niemieckiego („ja”) słowa „tak” . Coś, co miało być grą towarzyską stało się narzędziem spirytystycznym wykorzystywanym przez media i setki tysięcy zwykłych osób; wdarło się w pewnym sensie do amerykańskiej kultury. Choć jej idea jest oczywistym interesem zbudowanym na przesądzie, to warto pamiętać, iż niektóre przesądy (a na pewno wszystkie próby „wywoływania duchów”) stanowią niewierność fundamentalną i grzech przeciw I przykazaniu. I jako takie, są niebezpieczne duchowo. Współczesnym odpowiednikiem tej zabawy są tzw "magiczne kule tak nie":  Inna rzecz, że nawet jeśli potraktować to jako zabawę, nie jest to nic dobrego. Podobnie jak traktowane "jako zabawa" horoskopy.
| N sie 09, 2026 11:23 am |
|
 |
|
Brandeisbluesky
Niesamowity Gaduła
|
Barney, Czyli jak człowiek stara się użyć tabliczki do kontaktu z UFO i dostaje odpowiedź, to kto mu odpowiada: ufoludek, demon, anioł, jest to tylko zjawisko ideomotoryczne, może to oszustwo? Ludzie piszą o tym książki i na podstawie uzyskanych "informacji od tzw. ufoludków" pociągają za sobą znaczące grupy ludzi. To nie jest tylko zabawa. Moja opinia o tym jest zdecydowanie negatywna.
Chociaż Kościół nia zakazał kontaktu z ufoludkami, uważam, że nikt nie powinien szukać z nimi kontaktu. Z resztą był podany w rozmowie wyżej film ze zmaltretowaną psychicznie kobietą wykończoną kontaktami z UFO.
|
| N sie 09, 2026 11:35 am |
|
 |
|
Andej
Dyskutant
|
Ja bym się skłaniał ku temu, że oszustwo. Ale nie da się całkowicie wykluczyć działania złych duchów. Aby odpowiedzieć na pytanie trzeba zbadać konkretny przypadek. Nie na zasadzie, że jedna baba drugiej babie ... i powstają teorie spiskowe. Osobną kwestią jest to, za kogo podaje się zły duch, jeśli jest to rzeczywiście działanie diabelskie. Może się podawać za Napoleona, pradziadka, ufola, konia, który mówi, za kogokolwiek. Ale to wcale nie znaczy, że jest tym, zo kogo się podaje. Jeśli wierzysz w reptilian, to może się za reptilianina podawać.
Jeśli jesteś osobą wierzącą, to odrzuć zabobony, odrzuć wszystko co związane z demonami i módl się. Zwróć się ku Bogu i skreśl ze swego życia co jest szatańskie lub takim się wydaje. Porzuć demoniczną ufoobsesję, wyspowiadaj się z tego. I zapomnij.
Święty Michale Archaniele, wspomagaj nas w walce, a przeciw niegodziwości i zasadzkom złego ducha bądź naszą obroną. Oby go Bóg pogromić raczył, pokornie o to prosimy, a Ty, Wodzu niebieskich zastępów, szatana i inne duchy złe, które na zgubę dusz ludzkich po tym świecie krążą, mocą Bożą strąć do piekła. Amen.
_________________ Moje posty są subiektywnymi opiniami. Nie piszę w imieniu Kościoła. Posty nie są autoryzowane przez Kościół.
|
| N sie 09, 2026 11:56 am |
|
 |
|
Barney
Niesamowity Gaduła
Dołączył(a): Pn maja 25, 2009 3:55 pm Posty: 19273 Lokalizacja: Gdynia
|
Brandeisbluesky napisał(a): Barney, Czyli jak człowiek stara się użyć tabliczki do kontaktu z UFO i dostaje odpowiedź, to kto mu odpowiada: ufoludek, demon, anioł, jest to tylko zjawisko ideomotoryczne, może to oszustwo? Ludzie piszą o tym książki i na podstawie uzyskanych "informacji od tzw. ufoludków" pociągają za sobą znaczące grupy ludzi. To nie jest tylko zabawa. Moja opinia o tym jest zdecydowanie negatywna. Jak człowiek stara się użyć tabliczki do kontaktu z UFO, to grzeszy. Kropka. Ale nie ma to nic wspólnego ani z UFO, ani z kosmitami, ani z tabliczką jako taką, tylko z jego postępowaniem. Tak jak grzeszy, wywołując duchy przy pomocy stolika z literami i talerzyka, ale ani stół, ani talerzyk nie są temu winne  Cytuj: Chociaż Kościół nia zakazał kontaktu z ufoludkami, uważam, że nikt nie powinien szukać z nimi kontaktu. Na razie rozmowa jest bezprzedmiotowa, bo nie mamy takiej szansy. Jakby wylądowali przed moim domem, i wyszli z szarlotką, to zapewne spróbowałbym nawiązać z nimi kontakt. I nie byłoby w tym nic ani grzesznego, ani niewłaściwego. Oczywiscie, problemem byłoby zagrożenie jak najbardziej fizyczne (jeśli mają blastery i żywia się Ziemianiami  ) Cytuj: Z resztą był podany w rozmowie wyżej film ze zmaltretowaną psychicznie kobietą wykończoną kontaktami z UFO. Raczej swoimi praktykami, którymi się doprowadziła do jakiejś psychozy. Nie pierwsza i nie ostatnia, nie tylko w temacie UFO. Tak, jak napisał Andej: Cytuj: Jeśli jesteś osobą wierzącą, to odrzuć zabobony, odrzuć wszystko co związane z demonami i módl się. Zwróć się ku Bogu i skreśl ze swego życia co jest szatańskie lub takim się wydaje. Porzuć demoniczną ufoobsesję, wyspowiadaj się z tego. I zapomnij. Ufoobsesja - jak każda obsesja - może być niebezpieczna. Nie tylko duchowo, zresztą.
| N sie 09, 2026 12:08 pm |
|
 |
|
Brandeisbluesky
Niesamowity Gaduła
|
W odniesieniu do szarlotki, zauważ, że są ludzie, którzy po rzekomym kontakcie mieli fizyczne uszkodzenia ciała, a nawet jedna osoba zmarła po podobno zarażeniu się nieznanym patogenem. Garry Nolan twierdził, że badał jedną osobę po kontakcie i ta miała uszkodzone tkanki w ciele. Jedną osobę, która opowiadała mi, że widziała ogromny spodek na niebie zapytałam, czy pomachała im ręką, żeby ich pozdrowić. Powiedziała, że bała się potencjalnego napromieniowania i schowała się, żeby jej nie zrobili nic złego. Demony podobnie mogą uszkodzić człowieka.
|
| N sie 09, 2026 12:28 pm |
|
 |
|
Andej
Dyskutant
|
Brandeisbluesky napisał(a): ić. Powiedziała, że bała się potencjalnego napromieniowania i schowała się, żeby jej nie zrobili nic złego. Gdyby miała na głowie czapeczkę zrobioną z folii aluminiowej nie musiałaby sie niczego obawiać. Czapeczka powinna mieć czubek, jak na zdjęciu. Bez czubka mniej chroni, ale też dość skuteczna. 
_________________ Moje posty są subiektywnymi opiniami. Nie piszę w imieniu Kościoła. Posty nie są autoryzowane przez Kościół.
|
| N sie 09, 2026 12:46 pm |
|
 |
|
Brandeisbluesky
Niesamowity Gaduła
|
Sam posłuchaj, jeśli masz ochotę: klik1 i klik2, klik3. Chyba trzeba byłoby mieć jakiś kombinezon ochronny na całe ciało.
|
| N sie 09, 2026 2:30 pm |
|
 |
|
Andej
Dyskutant
|
Jeśli potrzebujesz dodatkwej ochrony, to =za 25 z ł możesz kupić: https://militaria.pl/p/ponczo-termiczne ... oAQAvD_BwEWprawdzie produkowana do innych celów, ale ekranuje niebezpieczne fale.
|
| N sie 09, 2026 2:57 pm |
|
 |
|
Brandeisbluesky
Niesamowity Gaduła
|
Nie interesują mnie osobiste kontakty z ufoludkami i jak widzisz odradzam je innym. Może Barney rozważy, aby obok szarlotki mieć coś ochronnego na podorędziu? 
|
| N sie 09, 2026 3:30 pm |
|
 |
|
Jockey
Czuwa nad wszystkim
Dołączył(a): Śr cze 05, 2002 8:54 pm Posty: 14416 Lokalizacja: Polska
|
Brandeisbluesky napisał(a): Nie interesują mnie osobiste kontakty z ufoludkami i jak widzisz odradzam je innym. Może Barney rozważy, aby obok szarlotki mieć coś ochronnego na podorędziu?  Ja z chęcią miałbym ale polskie prawo zabrania posiadania broni. Ta dyskusja jest coraz bardziej groteskowa. @Brandeisbluesky Powiedz jaka jest różnica pomiędzy spirytyzmem a spirytyzmem urologicznym? A jak zaczną się zajmować spirytyzmem przy szachach to będziesz wnioskować o odrzucenie gry w szachy? Spirytyzm jest grzechem i to grzechem ciężkim. I nie ma znaczenia czy będzie on częścią ufologii czy gry w karty. Każdy objaw spirytyzmu jest negatywny. Nawet wtedy gdy ludzie Biblii używają jako sprawdzenie co Pan do mnie mówi. Tak znałem takich co tak robili. Głównie zielonoświątkowcy. A ten filmik to sorki ale to jakaś psychoza. Tak żeby było jasne. Uważam że nie ma żadnych przesłanek aby wierzyć że poza Ziemią są jakiekolwiek cywilizację posiadające jakąkolwiek inteligencję. Dla mnie NOLe to ściema i sposób wyciągania od ludzi kasy. Zwłaszcza w USA gdzie jest to sposób na przyciąganie turystów.
_________________ Pan jest Pasterzem moim
|
| N sie 09, 2026 7:03 pm |
|
 |
|
merss
Czuwa nad wszystkim
|
Z tą szarlotką to może być niebezpieczny pomysł. Ludzie widzieli głowę NMP na budyniu. Chodzi o to, że w naszym mózgu są wyspecjalizowane ośrodki do rozpoznawania twarzy. Jeśli ktoś zobaczy zarys twarzy podobny do widzianego na obrazie z Maryją to mózg poszuka w pamięci i poda odpowiedź: to jest Maryja. Rozum tych ludzi nie jest w stanie tego zobiektywizować, bo pracuje na autopilocie. A jeszcze gorzej jak ktoś się modlił i widzi na budyniu odpowiedź. Mamy tu wiarę jako cechę niezależną od rozumu. Rozum nie był trenowany. Na temat UFO nie mam wiedzy.
|
| N sie 09, 2026 7:13 pm |
|
 |
|
Andej
Dyskutant
|
Jockey napisał(a): Dla mnie NOLe to ściema i sposób wyciągania od ludzi kasy. Czy na prawdę uważasz, że nie istnieją obserwacje, których nie da się w żaden sposób zidentyfikować, ani wytłumaczyć? Wszak NOL znaczy niezidentyfikowany obiekt latający. Osobiście sądzę, że jest wiele obiektów, które leciały, ale nie udało się ich zidentyfikować. Ani nawet zidentyfikować, że były to obiekty, a nie zjawiska optyczne. Zresztą teraz już używa się określenie szerszego, a mianowicie UAP (ang. Unidentified Anomalous Phenomena), co należałoby po polsku określić jako NZA (niezidentyfikowane zjawisko anomalne). Czyli obserwacje, o których wiarygodności nie możemy się wypowiadać. merss napisał(a): Chodzi o to, że w naszym mózgu są wyspecjalizowane ośrodki do rozpoznawania twarzy. Jeśli ktoś zobaczy zarys twarzy podobny do widzianego na obrazie z Maryją to mózg poszuka w pamięci i poda odpowiedź: to jest Maryja. Pareidolia nie jest zjawiskiem odosobnionym. Dotyczy wszystkich ludzi, ponieważ jest to naturalna i prawidłowa cecha ludzkiego mózgu, a nie zaburzenie psychiczne. Ale po chwili rozum podpowiada, czy jest to zjawisko nadprzyrodzone, czy skojarzenie. Wystarczy być świadomym zjawiska pareoidii.
|
| N sie 09, 2026 7:38 pm |
|
|