Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 10, 2026 9:24 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 202 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 14  Następna strona
 UFO-demologia 
Autor Wiadomość
Niesamowity Gaduła
Niesamowity Gaduła

wyznanie: katolik
Odpowiedz z cytatem
Post Re: Tradycjonalizm Katolicki FSSPX Msza Trydencka
Podajcie mi JEDNĄ przesłankę, że obserwacje UFO mają coś wspólnego z demonami.
I nie piszcie, że nie ma dowodów by wykluczyć - bo tak pisząc, to można przypisać demonizm równie dobrze fizyce kwantowej, bo nie wszystko w niej rozumiemy.

Tak, istnieją demony.
Tak, istnieją zagrożenia demoniczne.
Ale kurcze, nie na zasadzie że wszystko, czego nie rozumiemy jak działa i czym jest jest zaraz 'demoniczne".
Spotkałem się z opiniami (i to chyba nawet w Radio Maryja) że iluzjoniści światowej klasy (jak David Copperfield) robią swoje iluzje "przy współpracy demonów" bo jakiś braciszek nie może sobie wyobrazić, jak bez tego zrobić jakąś sztuczkę tej klasy, jak oni pokazują :mrgreen: ;) :cisza:

Pn lip 13, 2026 8:52 am
Zobacz profil WWW
Dyskutant
Dyskutant

Odpowiedz z cytatem
Barney napisał(a):
I nie piszcie, że nie ma dowodów by wykluczyć - bo tak pisząc, to można przypisać demonizm równie dobrze fizyce kwantowej, bo nie wszystko w niej rozumiemy.

Tak, istnieją demony.
Tak, istnieją zagrożenia demoniczne.
Ale kurcze, nie na zasadzie że wszystko, czego nie rozumiemy jak działa i czym jest jest zaraz 'demoniczne".
Spotkałem się z opiniami (i to chyba nawet w Radio Maryja) że iluzjoniści światowej klasy (jak David Copperfield) robią swoje iluzje "przy współpracy demonów" bo jakiś braciszek nie może sobie wyobrazić, jak bez tego zrobić jakąś sztuczkę tej klasy, jak oni pokazują :mrgreen: ;) :cisza:

To że ktoś mówi że kontakty z rzekomymi kosmitami i rzekome zjawienia rzekomych kosmitów mogą mieć związek z demonami nie oznacza ze ktoś twierdzi że wszystko czego nie rozumiemy jest demoniczne. To ty tak twierdzisz i nie bardzo wiadomo dlaczego i szczerze mówiąc to dziwne ze tak mówisz. Masz chyba jakąś fobię jeśli chodzi o mówienie o związku rzekomych kosmitów z demonami...

Seanse spirytystyczne też , podobnie jak rzekome kontakty z rzekomymi kosmitami prawdopodobnie w większości są po prostu ludzkim oszustwem a nie zmienia to faktu że udział w takich seansach może mieć charakter kontaktów z demonami i Kościół widzi tutaj zagrożenie duchowe i przed nim ostrzega. I to że może to być też ludzkie oszustwo albo być związane z jakimiś nieznanymi jam zjawiskami naturalnymi nie oznacza ze tego zagrożenia nie ma.Podobnie i z kontaktami z rzekomymi kosmitami, szczególnie jeśli te rzekome kontakty mają formę podobną do praktyk okultystycznych.

Pn lip 13, 2026 10:03 am
Niesamowity Gaduła
Niesamowity Gaduła

Odpowiedz z cytatem
A prosiłem:
Cytuj:

Pn lip 13, 2026 10:46 am
Zobacz profil WWW
Dyskutant
Dyskutant

Odpowiedz z cytatem
Barney napisał(a):
A prosiłem:
Cytuj:

To napisz co w ogóle może być dla ciebie taką przesłanką że coś ma coś wspólnego z demonami i podaj jakieś przykłady.

Bo może się okazać że chodzi ci o przesłanki w sensie naukowym. Ale nauka zdaje się w ogóle nie uznaje istnienia demonów.
My natomiast rozmawiamy o demonach z punktu widzenia katolickiego i dla nas demony są realnymi bytami.

Z katolickiego punktu widzenia jak najbardziej można mówić o takich przesłankach podobnie jak w przypadku seansów spirytystycznych pomimo tego że te ostatnie są prawdopodobnie , w większości przypadków ludzkim oszustwem.

Pn lip 13, 2026 11:32 am
Niesamowity Gaduła
Niesamowity Gaduła

Odpowiedz z cytatem
Kantatus napisał(a):
Z katolickiego punktu widzenia jak najbardziej można mówić o takich przesłankach podobnie jak w przypadku seansów spirytystycznych pomimo tego że te ostatnie są prawdopodobnie , w większości przypadków ludzkim oszustwem.
Nie. Seanse spirytystyczne mają kontekst duchowy (nawet, jeśli debilny) i są grzechem.
Nie ma podobnego kontekstu z UFO. Jest to zjawisko w nielicznych wypadkach jeszcze nie wyjaśnione - i tyle.

Pn lip 13, 2026 1:13 pm
Zobacz profil WWW
Niesamowity Gaduła
Niesamowity Gaduła

Odpowiedz z cytatem
Barney napisał(a):

Jedną - powiadasz? i to nawet nie dowód ale przesłankę?

[ciach na prośbę autora (PW)]

Pn lip 13, 2026 1:17 pm
Dyskutant
Dyskutant

Odpowiedz z cytatem
Barney napisał(a):
Kantatus napisał(a):
Nie. Seanse spirytystyczne mają kontekst duchowy (nawet, jeśli debilny) i są grzechem.
Nie ma podobnego kontekstu z UFO. Jest to zjawisko w nielicznych wypadkach jeszcze nie wyjaśnione - i tyle.

Ależ kontakty z rzekomymi kosmitami mają często formę która różni się od spirytyzmu tylko pseudonaukowo brzmiącą terminologią.

https://pl.wikipedia.org/wiki/Channeling

Cytat:
Cytuj:
Zgodnie z poglądami przedstawicieli nurtu New Age, większość przekazów channelingowych ma mieć ogólny charakter i często dotyczyć przewidywanych przemian zachodzących na Ziemi, m.in. w kontekście roku 2012. Istoty, które – według tych relacji – mają przekazywać informacje, określane są jako „wysłannicy światła”, anioły, przewodnicy duchowi, przedstawiciele obcych cywilizacji (np. Plejadianie, Kasjopeanie, Ra, Wingmakers)

I tak też kontaktował się z rzekomymi kosmitami założyciel sekty https://pl.wikipedia.org/wiki/Heaven%E2%80%99s_Gate

Nie dostrzegasz w tym żadnego zagrożenia duchowego a jakikolwiek wiązanie tego z demonami uważasz za zabobon?

Pn lip 13, 2026 1:27 pm
Niesamowity Gaduła
Niesamowity Gaduła

Odpowiedz z cytatem
Sorry, zwolnij mnie od oceny samego opowiadania Twojego Ojca - nie chcę wnikać w różne halucynacje w sytuacjach ekstremalnych.

Natomiast, nawet gdyby przyjąć to opowiadanie za dobrą monetę, nie ma w niej żadnej przesłanki demonicznej. Poza oczywiście Twoimi interpretacjami - w moim przekonaniu na niczym nie opartymi.

Cytuj:
Ależ kontakty z rzekomymi kosmitami mają często formę która różni się od spirytyzmu tylko pseudonaukowo brzmiącą terminologią.

Halicynacje też.
Poza tym, czy są w ogóle jakieś "kontakty"? Ludzie fantazjują
W Średniowieczu widzieli latające gołe wiedźmy lub trolle czy diabły (i to tak widziane, jak w klechdach)
W czasach, gdy modny był mesmeryzm (autentycznie zresztą spirytystyczny) - był szał na kontakty ezoteryczne z mieszkańcami innych planet
Jak się zaczął szał lotów kosmicznych i filmów SF - zwielokrotniła się liczba "obserwacji UFO". Przy czym jest wyraźna korelacja z tym, jak przedstawiane jest jest to w filmach...

Cytuj:
Cytuj:
Zgodnie z poglądami przedstawicieli nurtu New Age, większość przekazów channelingowych ma mieć ogólny charakter i często dotyczyć przewidywanych przemian zachodzących na Ziemi, m.in. w kontekście roku 2012. Istoty, które – według tych relacji – mają przekazywać informacje, określane są jako „wysłannicy światła”, anioły, przewodnicy duchowi, przedstawiciele obcych cywilizacji (np. Plejadianie, Kasjopeanie, Ra, Wingmakers)
Sekty wykorzystują dekoracje religijne.
Są takie, które mówią o Jezusie.
Żaden dowód.

Pn lip 13, 2026 1:34 pm
Zobacz profil WWW
Dyskutant
Dyskutant

Odpowiedz z cytatem
Nie dostrzeganie kontekstu duchowego w channelingu i destrukcyjnych sektach typu to upór godny lepszej sprawy.

To naprawdę fanatyczne wykluczanie możliwości udziału demonów w rzekomych kontaktach z rzekomymi kosmitami wygląda dla mnie tajemniczo.

Zajmowałeś się tymi kwestiami osobiście?

Pn lip 13, 2026 1:47 pm
Niesamowity Gaduła
Niesamowity Gaduła

Odpowiedz z cytatem
Żadne halucynacje. To był niby "sen", ale z cała wyrazistością pamiętany przez lata. Nie daje się wytłumaczyć technicznie kosmitami - na pewno nie z Marsa.

Pn lip 13, 2026 1:54 pm
Dyskutant
Dyskutant

Odpowiedz z cytatem
Barney napisał(a):
Cytuj:

Halicynacje też.
Poza tym, czy są w ogóle jakieś "kontakty"? Ludzie fantazjują
W Średniowieczu widzieli latające gołe wiedźmy lub trolle czy diabły (i to tak widziane, jak w klechdach)
W czasach, gdy modny był mesmeryzm (autentycznie zresztą spirytystyczny) - był szał na kontakty ezoteryczne z mieszkańcami innych planet
Jak się zaczął szał lotów kosmicznych i filmów SF - zwielokrotniła się liczba "obserwacji UFO". Przy czym jest wyraźna korelacja z tym, jak przedstawiane jest jest to w filmach...

Cytuj:
Cytuj:
Sekty wykorzystują dekoracje religijne.
Są takie, które mówią o Jezusie.
Żaden dowód.

Czyli jaki wniosek z tego?

Że katolicy mogą swobodnie próbować się kontaktować z rzekomymi kosmitami za pomocą channelingu i nie ma w tym żadnego zagrożenia duchowego i możliwość że demony mogą podszyć się pod rzekomych kosmitów nie istnieje?

Czy tak?

Pn lip 13, 2026 2:01 pm
Niesamowity Gaduła
Niesamowity Gaduła

Odpowiedz z cytatem
Kasjopeanie kontakujący sie pismem automatycznym to typowe demony.

Pn lip 13, 2026 2:02 pm
Dyskutant
Dyskutant

Odpowiedz z cytatem
Andy72 napisał(a):
Kasjopeanie kontakujący sie pismem automatycznym to typowe demony.

Albo to zmyślenie tego kto twierdzi że się z kimś takim kontaktuje.
Jest oczywiście taka możliwość i moim zdaniem jest bardzo prawdopodobna.

Podobnie jak zmyśleniem może być jakiś kontakt z duchami podczas seansu spirytystycznego.Co nie zmienia faktu ze taki seans jest zawsze zagrożeniem duchowym i że jest możliwość faktycznego otwarcia się na działanie złego ducha.

Ja nie widzę żadnych różnic pomiędzy seansami spirytystycznymi a channelingiem.

Pn lip 13, 2026 2:08 pm
Niesamowity Gaduła
Niesamowity Gaduła

Odpowiedz z cytatem
Kantatus napisał(a):
Nie dostrzeganie kontekstu duchowego w channelingu i destrukcyjnych sektach typu to upór godny lepszej sprawy.
Rzeczywiście. Tyle, że ja niczego takiego nie napisałem

Cytuj:
To naprawdę fanatyczne wykluczanie możliwości udziału demonów w rzekomych kontaktach z rzekomymi kosmitami wygląda dla mnie tajemniczo.
Naprawdę myślisz, że jak napiszesz, że odrzucanie jest "fanatyczne' to coś wnosi? ;)
DLa mnie właśnie "fanatyczne" (a może raczej zabobonne) jest pchanie demonów w miejsca, w których ani trochę nie ma

Cytuj:
Zajmowałeś się tymi kwestiami osobiście?
Po co? Nie wierzę w kosmitów (choć dopuszczam taką możliwość jako mało prawdopodobną).

Cytuj:
Czyli jaki wniosek z tego?

Że katolicy mogą swobodnie próbować się kontaktować z rzekomymi kosmitami za pomocą channelingu i nie ma w tym żadnego zagrożenia duchowego i możliwość że demony mogą podszyć się pod rzekomych kosmitów nie istnieje?
Nie wiem skąd wysnułeś taki wniosek.
Chanelling jest zagrożeniem duchowym.
Ale jego szkodliwość nie tkwi w tym, że ktoś usiłuje sie kontaktować akurat z kosmitami, tylko w tym, że sam chanelling jest oszustwem demonicznym.

Ma to związek jedynie z tym, co robią Ci ludzie, a nie z obserwacjami rzekomych kosmitów. Nie trzeba wcale kosmitów ani nawet obserwacji UFO, żeby ludzie w ten sposób się bawili - tak jak nie potrzeba było istnienia Esenale i Astane z Marsa (w poprzedniej inkarnacji Esanale miał być Szwajcarem) by Helene Smith w XVIII wieku robiła furorę opowiadając o swoich z nimi kontaktach.

Pisała nawet po marjańsku:
Obrazek

a nawet rysowała pejzaże marsjańskie:
Obrazek

Sama Helen Smith twierdziła, że jest reinkarnacją żyjącej w XIV wieku córki arabskiego szejka, niejakiego „Piruxa”, która porzuciła dom rodzinny, zostając jedenastą żoną księcia Sivrouka Nayaka (jego duch miał się często pojawiać podczas seansów).

Pn lip 13, 2026 2:50 pm
Zobacz profil WWW
Dyskutant
Dyskutant

Odpowiedz z cytatem
Barney napisał(a):
Kantatus napisał(a):
Cytuj:
Naprawdę myślisz, że jak napiszesz, że odrzucanie jest "fanatyczne' to coś wnosi? ;)
DLa mnie właśnie "fanatyczne" (a może raczej zabobonne) jest pchanie demonów w miejsca, w których ani trochę nie ma

Po prostu widzę fanatyzm w twoim nastawieniu do możliwości podszywania się demonów pod rzekomych kosmitów. To moja opinia.

Pn lip 13, 2026 3:08 pm
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 202 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 14  Następna strona