Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn lut 09, 2026 11:12 am

Święci USA 
Autor Wiadomość
Niesamowity Gaduła
Niesamowity Gaduła

wyznanie: katolik
Odpowiedz z cytatem
Post Święci USA
Dla zaznajomienia się ze Świętymi USA.

Obrazek

https://brewiarz.pl/czytelnia/swieci/01-04b.php3

Wspomnienie liturgiczne 4 stycznia
Krótka modlitwa do św. Elżbiety Seton

Boże, który wyniosłeś św. Elżbietę w swoim Kościele tak, że mogła wskazywać innym drogę zbawienia, spraw, abyśmy za jej przykładem naśladowali Chrystusa i mogli połączyć się z Tobą w towarzystwie naszych braci. Amen.

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Nationa ... _Ann_Seton

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

So lut 15, 2025 10:22 pm
Niesamowity Gaduła
Niesamowity Gaduła

Odpowiedz z cytatem
Post Re: Święci USA
Obrazek

https://brewiarz.pl/czytelnia/swieci/04-17b.php3

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

https://youtu.be/_izSEv-C8_8?feature=shared

https://youtu.be/3OMUCvhNYEI?feature=shared

N maja 25, 2025 9:25 am
Czuwa nad wszystkim
Czuwa nad wszystkim

Odpowiedz z cytatem
Kiedy nam przybliżasz świętych to jaką widzisz w tym wartość? Pytam śmiertelnie poważnie, bo czytałam o tym, że święci to jeden ze znaków czasów ostatecznych. W Polsce mamy prawdopodobnie najwięcej świętych, ale są też specyficzni. Ich specyfika polega na tym, że są postrzegani w kategorii prestiżu jako nic nie znaczący. Jeden z nich nawet sam się dopomniał o to, by wyjść z całkowitego zapomnienia. Jest od 2002r. jednym z patronów Polski.

N maja 25, 2025 5:34 pm
Niesamowity Gaduła
Niesamowity Gaduła

Odpowiedz z cytatem
Cytuj:
są postrzegani (...) jako nic nie znaczący.

Cytuj:
by wyjść z całkowitego zapomnienia.

Najpierw pocytuję.

Za Tomaszem z Akwinu:
"Bóg chce, by istoty wyższe we wszystkim pomagały niższym, i by nie tylko wyższych Świętych, ale także niższych o pomoc PROSIĆ. W przeciwnym bowiem wypadku należałoby się zwracać jedynie do miłosierdzia Bożego. Zdarza się jednak, że niekiedy wstawiennictwo NIŻSZEGO Świętego jest skuteczniejsze już to dlatego, że pobożniej o nie prosimy, już to z tego powodu, że Bóg chce ich świętość wsławić."

Łukasz 14
Wtedy przyjdzie gospodarz i powie ci:
"Przyjacielu, przesiądź się wyżej!"

Jakub 2
1 Bracia moi, niech wiara wasza w Pana naszego Jezusa Chrystusa uwielbionego nie ma względu na osoby. Bo gdyby przyszedł na wasze zgromadzenie człowiek przystrojony w złote pierścienie i bogatą szatę i przybył także człowiek ubogi w zabrudzonej szacie, a wy spojrzycie na bogato odzianego i powiecie: «Usiądź na zaszczytnym miejscu!», do ubogiego zaś powiecie: «Stań sobie tam albo usiądź u podnóżka mojego!», 4 to czy nie czynicie różnic między sobą i nie stajecie się sędziami przewrotnymi?

Tomasz z Akwinu:
"porównanie między doskonałą miłością Boga, która rozciąga się również na bliźniego, a miłością Boga niewystarczającą i niedoskonałą, jako że, jak uczy Jan Ewangelista w swym 1 liście (4,21), „takie przykazanie otrzymaliśmy od Boga, aby jeśli kto miłuje Boga, miłował i brata swego”."

Oczywiste jest, że Bóg nie potrzebuje aby Go Święci przekonywali do czegokolwiek, więc moim zdaniem Bóg zlecił ludziom by prosili o wstawiennictwo, aby ludzie chcieli wejść z dziećmi Boga w przyjaźń. Może na początku interesownie, jednak:

Pisze Tomasz z Akwinu:
"kontemplacja duchowej piękności lub dobroci jest źródłem duchowej miłości. Tak więc poznanie jest przyczyną miłości z tego samego powodu co i dobro, którego nie można kochać, jeśli się go nie zna."
"2) W drugim zaś widok obrazu wywołuje przeżycie identyczne z doznaniem przy bezpośrednim zetknięciu się z tym, kogo przedstawia ten obraz."

Obcowanie świętych.

Dlatego moim zdaniem Bóg chce aby ludzie poznawali świętych, przyjaźnili się z Nimi, nie tylko interesownie. W to wliczają się też święci mniej znani, święci nie tylko "współcześni", święci innych narodów, święci zakopani w odmętach historii. Zapomniani, "nic nie znaczący".

Jeżeli ludzie będą wyciągali ich z tylnich ławek, z całkowitego zapomnienia, z "bycia nic nie znaczącymi", bycia "dżinem z butelki", może z tego przyjść wiele łaski dla pojedynczych osób i dla całego narodu.

Przywracanie relacji ze świętymi z innych narodów może pomóc w poprawie relacji między narodami. Itd.

Dlatego uważam, że dla dobra wszystkich, krąg czczonych, zaprzyjaźnionych świętych powinien wzrastać wykładniczo.

W tym celu należy wykopać ich z zapomnienia, sprawić by stali się bliscy, sprawić by byli poznani i kontemplowani.

Mateusz 10
40 Kto was przyjmuje, Mnie przyjmuje; a kto Mnie przyjmuje, przyjmuje Tego, który Mnie posłał. Kto przyjmuje proroka, jako proroka, nagrodę proroka otrzyma. Kto przyjmuje sprawiedliwego, jako sprawiedliwego, nagrodę sprawiedliwego otrzyma. Kto poda kubek świeżej wody do picia jednemu z tych najmniejszych, dlatego że jest uczniem, zaprawdę powiadam wam, nie utraci swojej nagrody». 

Jest bardzo bardzo wielu świętych, którzy zasługują na to by zostali poznani, wydobyci z zapomnienia. Zdaje się, że nie bez towarzyszących licznych łask.

Obrazek

N maja 25, 2025 7:24 pm
Czuwa nad wszystkim
Czuwa nad wszystkim

Odpowiedz z cytatem
Św. A. Bobola dopomina się, by prosić o jego wstawiennictwo, bo zostało mu przypisane przez Boga zadanie ochrony Polski. Liturgicznie go wspominamy 16 maja. Oczekiwałam, że tego dnia dowiem się czegoś o św. Andrzeju, tak buduje się bowiem zażyłość. Powinno się poznać człowieka, by móc mu zaufać i prosić o wstawiennictwo. Losy Polski -wyczuwamy - są niepewne. Nic konkretnego, ale jakieś przeczucia, że coś niedobrego się dzieje. Tymczasem...na mszy 16 maja w moim kościele ani slowa, by przybliżyć postać tego świętego. Dowiedziałam się natomiast, że Franciszek był jak pierwsi apostołowie, bo wysyłał w eter trudne pytania. To było dla księdza wspaniałe i ewangeliczne. Tymczasem w Ewangelii jak byk stało, że spory, były od początku w kościele i różnice zdań, ale był też organ, który je rozwiązywał. A. Bobola nie tylko był duszochwatem, jak go nazywano, więc nawracał wskazując prawdę. On wziął odpowiedzialność za swe słowa i w chwili tortur modlił się za oprawców.
Znak czasów się nam odsłania. Ludzie zapominają o świętych, traktują ich jak nudę a księża nie czynią wiele, by wykorzystywać okazje, by wiernym przybliżać szlachetność ich czynów.
Nasi dziadowie czytali żywoty świętych. Współczesny człowiek ich nie tylko nie zna, ale kierując się uprzedzeniami przypisuje temu nudę.

Podoba mi się twe uzasadnienie. A temat ważny, bo jednym ze znaków czasów ostatecznych jest odejście wiernych od wiary, także w materii wstawiennictwa świętych. Nie można prosić o pomoc kogoś nieznanego i prosić, jeśli nie ma wiedzy na czym wstawiennictwo polega.

N maja 25, 2025 8:21 pm
Niesamowity Gaduła
Niesamowity Gaduła

Odpowiedz z cytatem
Możesz założyć wątek o Św. Andrzeju Boboli.

https://swietyandrzejbobola.pl/historia ... -andrzeja/

Obrazek

I zakładać inne wątki, żeby przybliżać różnych świętych, aby ich poznać. "Coś mnie się zdaje", że jest to istotne by wrócić do czytania żywotów świętych i zamiany tego w coraz bliższe relacje.

Współcześnie może iść to jeszcze dalej niż "święci są nudni" i "czytanie ich żywotów to bezwartościowa ciekawostka". Wartością się staje "Im bardziej masz na wszystko... obojętność, tym lepiej.". Osoby, których najbardziej nic nie obchodzi stają się idolami i liderami.

A mamy dwa podstawowe rodzaje silnej woli, odznaczającej się "odwagą", "niezłomną wolą", "pewnością siebie":
1) Anioły
2) Szatany

https://youtu.be/XTzTkRU6mRY?feature=shared

Obrazek

Juda 1
9 Gdy zaś archanioł Michał tocząc rozprawę z diabłem spierał się o ciało Mojżesza, nie odważył się rzucić wyroku bluźnierczego, ale powiedział:
«Pan niech cię skarci!».

W mojej opinii Bogu się nie podoba ten trend lekceważenia świętych.

W skrajnym przypadku możnaby się nawet zastanowić czy nie byłoby tak, że "święci" się "skończą". (albo staną się bardzo niespotykani) Bo jeżeli ludzie nie szanują tych którzy są (w tym męczenników), a szukają sobie "inne autorytety", to po co ludziom dawać nowych?

Apokalipsa 6
10 I głosem donośnym tak zawołały:
«Dokądże, Władco święty i prawdziwy,
nie będziesz sądził i wymierzał za krew naszą kary tym, co mieszkają na ziemi?»
11 I dano każdemu z nich białą szatę
i powiedziano im, by jeszcze krótki czas odpoczęli,
aż pełną liczbę osiągną także ich współsłudzy oraz bracia,

Śr maja 28, 2025 5:10 pm