|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 6 ] |
|
Proroctwo o telewizji - kto jest jego autorem?
Autor |
Wiadomość |
tomac
Zagadywacz
wyznanie: katolik
|
Proroctwo o telewizji - kto jest jego autorem?
Jakiś czas temu słyszałem na kazaniu wygłoszonym przez już nieżyjącego o. Henryka Stempla OMI ciekawe proroctwo o telewizji wygłoszone przez jakiegoś świętego. W skrócie - powiedział on, że nastanie czas, gdy w domach pojawią się diabli w postaci pudełka, a rogi tych diabłów będą na dachach domów. Niestety nie wiem, kto jest autorem tego proroctwa. Szukałem w Google, ale nie znalazłem. Zapytałem ChatGPT - pierwsza odpowiedź była ewidentnie niewłaściwa (wskazał on na króla belgijskiego Baudouina I), ale gdy sprecyzowałem pytanie uściślając, że chodzi o osobę żyjącą przed wynalezieniem telewizji to dostałem konkretną odpowiedź. Zamieszczam ją niżej:
Proroctwo, w którym telewizja została porównana do diabłów w postaci pudełek z rogami sterczącymi na dachach, przypisuje się Świętemu Antoniemu z Padwy. Święty Antoni, żyjący w XIII wieku, miał wizję, w której przewidział urządzenia przypominające współczesne telewizory. Oto wersja tego proroctwa:
„Nadchodzi czas, kiedy ludzie będą mieli w swoich domach diabły w postaci pudełek, z których rogi będą sterczały na dachach ich domów.”
Chociaż telewizja została wynaleziona znacznie później, to proroctwo jest interpretowane jako wizja telewizji i anten telewizyjnych, które rzeczywiście przypominają rogi wystające z dachów domów.
Wytłuszczony przeze mnie cytat pasuje dokładnie do tego, co zapamiętałem z kazania o. Stempla. Jednak nie jestem w stanie znaleźć tego cytatu w Internecie. Ponieważ wiem, że sztuczna inteligencja czasami "gada głupoty" to chciałbym te informację potwierdzić z innego źródła. Stąd moje pytanie: Czy znacie to proroctwo (może macie dostęp do jakichś konkretnych źródeł) i czy możecie potwierdzić lub zaprzeczyć, że jego autorstwo można przypisać św. Antoniemu z Padwy?
|
Pt sie 02, 2024 7:45 pm |
|
|
PeterW
Czuwa nad wszystkim
|
Re: Proroctwo o telewizji - kto jest jego autorem?
ChatGTP czy jakakolwiek inna sztuczna inteligencja nie jest wiarygodnym źródłem informacji, gdyż maszynowo interpretuje różne informacje, na zasadach około-statystycznych - nie ma zrozumienia treści, tylko wyszukuje związki frazeologiczne.
Telewizja, radio, internet to tylko pewne środki techniczne, wykorzystywane przez ludzi - czasem źle, czasem dobrze, czasem mądrze, czasem głupio. Nóż może służyć do krojenia chleba, warzyw, czy mięsa, a może też służyć do mordowania ludzi. Nawet pistolet - może służyć do trenowania na strzelnicy by trafić w tarczę, może służyć do ochrony życia przed niebezpiecznym napastnikiem, może posłużyć do polowania na zwierzynę (zdobycia pożywienia), może także służyć do morderstwa. Szukanie diabła w narzędziach? Tu w sumie pasuje parafraza: nieczystym nie jest samo narzędzie, tylko efekty (a właściwie cel jaki sobie zaplanuje użytkownik) jego wykorzystania.
Diabelskie treści znajdziesz i w telewizji i w książkach i w internecie. Dobre treści? Także tam.
_________________ "Bo myśli moje nie są myślami waszymi, ani wasze drogi moimi drogami - wyrocznia Pana." Iz 55
|
Pt sie 02, 2024 9:19 pm |
|
|
tomac
Zagadywacz
|
Wiem, że sztuczna inteligencja nie jest wiarygodna. Ale ja o tym słyszałem około 20-22 lat temu, gdy nikt o ChatGPT ani podobnych wynalazkach nie słyszał. Jak pisałem, mówił o tym ksiądz podczas kazania, zatem już wtedy musiał mieć jakieś źródła. Moje pytanie dotyczy tego, jakie to mogą być źródła i czy autorem tych słów był św. Antoni Padewski, czy ktoś inny.
|
Pt sie 02, 2024 9:41 pm |
|
|
merss
Czuwa nad wszystkim
|
Święty Kuźma Etolos (żył w XVIII wieku) wypowiedział proroctwo o telewizji: „Nastąpi czas – kiedy do mieszkań wtargną czarci w postaci niewielkiego pudełka, a ich rogi będą sterczały na dachu”.Bez trudu znalazłam korzystając z twego wytłuszczonego tekstu. To prawosławny święty. https://www.ekspreshomiletyczny.pl/inde ... ymon-nosal
|
Pt sie 02, 2024 9:47 pm |
|
|
tomac
Zagadywacz
|
Dziękuję za odpowiedź i za znalezienie autora. Ja sam tego nie znalazłem. Nie pasował mi ten święty Antoni, bo jest on na tyle znany, że powinienem zapamiętać, gdyby to o nim mówił o. Stempel podczas kazania. Natomiast nie dziwię się, że nie zapamiętałem św. Kuźmy Etolosa - to ktoś, o kim nie wiem nic i dlatego jego imię mi szybko wyleciało z pamięci.
|
Pt sie 02, 2024 10:07 pm |
|
|
Brandeisbluesky
Niesamowity Gaduła
|
Na tej stronie https://olassumption.com/news/from-your-pastor-64 można przeczytać, że święta Elżbieta Seton miała wizję, iż każdy Amerykanin miałby w domu czarną skrzynkę, przez którą mógłby przedostać się szatan (zapewne do środka domu). Jeśli wizja faktycznie miała miejsce, to nie trudno sobie wyobrazić, że mogła ona dotyczyć telewizji. Jednak nie ma mowy w wizji o antenie i rogach. Ks. Miguel z w.w. strony przypuszcza, że wizja może dotyczyć raczej telefonów komórkowych.
|
Śr sie 07, 2024 2:10 am |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 6 ] |
|