Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N kwi 27, 2025 1:11 pm

Czy katolik może 
Autor Wiadomość
Dyskutant
Dyskutant

wyznanie: nie chcę podawać
Odpowiedz z cytatem
Post Czy katolik może
Akceptowac (w sensie tolerować) aborcje z powodu czynu zabronionego? Uznajemy aborcje za zło ale które czasami jest konieczne

Wt kwi 08, 2025 5:05 pm
Czuwa nad wszystkim
Czuwa nad wszystkim

wyznanie: katolik
Odpowiedz z cytatem
Post Re: Czy katolik może
Tolerancja to znoszenie cudzych poglądów a nie ich akceptacja. Z aborcją i dzieciobójstwem mamy do czynienia 'od zawsze'.
Idea systemowej ochrony podrzutków stosowana była już w średniowieczu. Najstarsze zachowane okno życia pochodzi z 1198r. i znajduje się w Rzymie przy powstałym z inicjatywy papieża Innocentego III szpitalu Ducha Świętego.
Skąd ten pomysł u papieża? Widział w Tybrze pływające zwłoki noworodków. W prawie nie ujęto wówczas aborcji, ale życie pisalo własne scenariusze.
Najwymowniejsze jest to co uczynił Hitler. Podarował Polkom prawo do aborcji podczas wojny a one z tego 'przywileju ' korzystały.

Katolik to ktoś kto potrafi reagować czynem a nie wznosić okrzyki, by inni coś ustanowili lub zabraniali. Spotkasz się z kobietą zrozpaczoną z powodu niechcianej ciąży to spróbuj jej przedstawić inne rozwiązanie w jej konkretnej sytuacji. Może go nie dostrzegać. Decyzja i tak należy do niej.

Wt kwi 08, 2025 5:29 pm
Czuwa nad wszystkim
Czuwa nad wszystkim

Odpowiedz z cytatem
Suzuja napisał(a):
Akceptowac (w sensie tolerować) aborcje z powodu czynu zabronionego? Uznajemy aborcje za zło ale które czasami jest konieczne

zdecyduj się akceptować czy tolerować bo to dwa różne terminy

Wt kwi 08, 2025 5:57 pm
Niesamowity Gaduła
Niesamowity Gaduła

Odpowiedz z cytatem
Ani jednego, ani drugiego nie może.

Wt kwi 08, 2025 10:57 pm
Zobacz profil WWW
Dyskutant
Dyskutant

Odpowiedz z cytatem
merss napisał(a):
Tolerancja to znoszenie cudzych poglądów a nie ich akceptacja. Z aborcją i dzieciobójstwem mamy do czynienia 'od zawsze'.
Idea systemowej ochrony podrzutków stosowana była już w średniowieczu. Najstarsze zachowane okno życia pochodzi z 1198r. i znajduje się w Rzymie przy powstałym z inicjatywy papieża Innocentego III szpitalu Ducha Świętego.
Skąd ten pomysł u papieża? Widział w Tybrze pływające zwłoki noworodków. W prawie nie ujęto wówczas aborcji, ale życie pisalo własne scenariusze.
Najwymowniejsze jest to co uczynił Hitler. Podarował Polkom prawo do aborcji podczas wojny a one z tego 'przywileju ' korzystały.

Katolik to ktoś kto potrafi reagować czynem a nie wznosić okrzyki, by inni coś ustanowili lub zabraniali. Spotkasz się z kobietą zrozpaczoną z powodu niechcianej ciąży to spróbuj jej przedstawić inne rozwiązanie w jej konkretnej sytuacji. Może go nie dostrzegać. Decyzja i tak należy do niej.

Ja nie mówię o sytuacjach w których które traktuje dziecko jak wpadkę

Wt kwi 08, 2025 11:20 pm
Czuwa nad wszystkim
Czuwa nad wszystkim

Odpowiedz z cytatem
Naszym głównym zadaniem nie jest wprowadzenie chrześcijańskiego prawa w całym świecie, ale osobiste zbawienie. Choćby największe zło stało się legalne i określane mianem dobra, czy prawem kobiet, mamy prawo wybrać inaczej.
Masz możliwości zmiany prawa? Zmysł rzeczywistości to coś co odróżnia zdrowie od choroby.
Wszędzie tam, gdzie możesz wybierać ludzi jako przedstawicieli społeczeństwa masz obowiązek wybierać ludzi po ich rozeznaniu. Należy pamiętać, że mamy wąskie pole wolności, ale je mamy.

Śr kwi 09, 2025 2:12 am
Dyskutant
Dyskutant

Odpowiedz z cytatem
Ty rozumiesz o co ja pytam? Pytam o to czy katolik może tolerować przesłankę o aborcji na wskutek ciąży z czynu zabronionego. Jeżeli taka ciąża miałaby pogłębiać traumę i np. prowadzić do samobójstwa

Śr kwi 09, 2025 7:39 pm
Czuwa nad wszystkim
Czuwa nad wszystkim

Odpowiedz z cytatem
Suzuja napisał(a):
Ty rozumiesz o co ja pytam? Pytam o to czy katolik może tolerować przesłankę o aborcji na wskutek ciąży z czynu zabronionego. Jeżeli taka ciąża miałaby pogłębiać traumę i np. prowadzić do samobójstwa

Ale co znacz: tolerować przesłankę o aborcji na wskutek ciąży z czynu zabronionego"
Dla mnie to ogólne abrakadabra
Co to znaczy tolerować? Jak sąsiadka dokona aborcji? Czy jak żona? O dziewczynie czy partnerce nie mówię bo katolik nie toleruje i nie akceptuje u siebie związków nieformalnych.

Wykładnię masz prostą i mówi o tym prawo kościelne
Cytuj:
Kan. 1398 - Kto powoduje przerwanie ciąży, po zaistnieniu skutku, podlega
ekskomunice wiążącej mocą samego prawa.

Śr kwi 09, 2025 7:58 pm
Czuwa nad wszystkim
Czuwa nad wszystkim

Odpowiedz z cytatem
Suzuja napisał(a):

Nie rozumiem o co pytasz, bo to tylko twoja słodka tajemnica. Należy opisać dokładnie sytuację, by móc się do niej odnieść indywidualnie. Osoby odpowiedzialne, które obawiają się traumy, bo mają zdewastowany układ nerwowy i nie potrafią sobie z tym poradzić poprzez terapie powinny unikać sytuacji potencjalnuie traumatycznych. Decyzji o aborcji nie podejmuje się, gdy zaistnieje ciąża, ale to cecha osobowości. To zaznaczyłeś - trauma, czyli niewyleczone problemy z psychiką. Aborcja prawdopodobnie pogłębi tę traumę a nie ją uleczy. Aborcja niczego tu nie rozwiązuje, ale dokłada psychice jeszcze większego ciężaru. Poczytaj sobie o syndromie aborcyjnym, bo on dotyczy przede wszystkim kobiet, które same ze sobą nie radzą sobie.
Ciąża będąca wynikiem czynu zabronionego powinna być zgłoszona wymiarowi sprawiedliwości, ale rozumiem, że osoba ta nie pojęła na czas żadnych kroków. Nie mam pojęcia o co tak naprawdę chodzi.
I jeszcze jedno: nie mam zdolności jasnowidzenia, ogólnikowy tekst powoduje, że każdy czyta co innego. Do tego jeszcze uważasz, że tolerancja i akceptacja to to samo. Prezentujesz relatywizm etyczny: prawo swoje a ty swoje. Traum nie leczy się seksem.

Śr kwi 09, 2025 9:17 pm
Czuwa nad wszystkim
Czuwa nad wszystkim

Odpowiedz z cytatem
merss napisał(a):
Aborcja prawdopodobnie pogłębi tę traumę a nie ją uleczy. Aborcja niczego tu nie rozwiązuje, ale dokłada psychice jeszcze większego ciężaru. Poczytaj sobie o syndromie aborcyjnym, bo on dotyczy przede wszystkim kobiet, które same ze sobą nie radzą sobie.

Oj i to jeszcze jak.
Potem ludzie idą po pomoc
https://www.krakow.szarytki.pl/?page_id=11052
I dobrze, że ktoś się tym zajmuje.
merss napisał(a):
Ciąża będąca wynikiem czynu zabronionego powinna być zgłoszona wymiarowi sprawiedliwości, ale rozumiem, że osoba ta nie pojęła na czas żadnych kroków. Nie mam pojęcia o co tak naprawdę chodzi.
Pewnie chodzi o gwałt. Ale to jest dołożenie kolejnej traumy po traumie z gwałtu będzie jeszcze zespół poaborcyjny. Żeby był komplet i wtedy samobójstwo gotowe.
merss napisał(a):
I jeszcze jedno: nie mam zdolności jasnowidzenia, ogólnikowy tekst powoduje, że każdy czyta co innego.
merss jak możesz. Przecież moderator musi mieć zdolność jasnowidzenia. W odróżnieniu od ciemnowidzenia. :lol:
merss napisał(a):
Do tego jeszcze uważasz, że tolerancja i akceptacja to to samo. Prezentujesz relatywizm etyczny: prawo swoje a ty swoje. Traum nie leczy się seksem.

No właśnie. Pomieszanie pojęć. A relatywizm ukryty ale wylazł

Śr kwi 09, 2025 10:14 pm