|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 2 ] |
|
Pokusy jako zemsta diabła ?
Autor |
Wiadomość |
Andy72
Niesamowity Gaduła
wyznanie: katolik
|
Pokusy jako zemsta diabła ?
Przez 42 dni od 10 sierpnia był błogosławiony czas, żadnych pokus myśli nieczystych, poza tym całkiem dobrze wszystko szło i na zewnątrz, np. relacje z kolegami z pracy. Dziś najpierw lekkie pokusy, które z uśmiechem można było zbagatelizować, a teraz już długi czas mocnych pokus by myśleć nieczysto. (poza tymi pokusami dziś zbyt dużo pisałem na sąsiednim forum) Najbardziej prozaiczne wyjaśnienie pokus, to takie, że pochodzą z ciała, po prostu już długi czas ciało było uśpione i dochodzi do głosu. Ale powstała druga myśl: dziś rano dałem na mszę (za pieniądze zaoszczędzone na jedzeniu, jak radził misjonarz) "o uratowanie małżeństwa siostry i szwagra" o co jest bardzo silna bitwa. Wiem, że to nie sztuka nie grzeszyć, gdy nie ma pokus (trzecia myśl: pokusy są po to aby je zwalczyć), a teraz jest właśnie pora by się wykazać odrzucając pokusy; tyle że obawiam się że mogę wpaść w długotrwały stan wyobrażeń nieczystych. Wielka szkoda gdyby skończył się ten błogosławiony czas, który ledwo się zaczął; muszę walczyć, np. ofiarowując dyskomfort niespełnienia pokus właśnie w tej intencji. Zaczęły się od tego gdy od myśli do myśli dotknąłem myślą mojego "ulubionego" motywu a teraz jest chęć aby długo o tym myśleć.
_________________ W końcu bądźcie mocni w Panu - siłą Jego potęgi. Ef,6,10
|
N wrz 22, 2024 2:14 am |
|
|
Andy72
Niesamowity Gaduła
wyznanie: katolik
|
Re: Pokusy jako zemsta diabła ?
Już dobrze, noc minęła, nastal nowy dzień. Może po prostu nie powinienem był nie spać do drugiej.
_________________ W końcu bądźcie mocni w Panu - siłą Jego potęgi. Ef,6,10
|
N wrz 22, 2024 6:05 am |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 2 ] |
|