Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 17, 2026 2:06 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4
 Profanacja 
Autor Wiadomość
Czuwa nad wszystkim
Czuwa nad wszystkim

wyznanie: katolik
Odpowiedz z cytatem
Post Re: Profanacja
Pisałam już o tym na forum.
Mają chrześcijanie na własne życzenie to co zobaczą prawdopodobnie niebawem. Kościół o tym wiedział i spał. Cały czas chodziło o to, by przejąć Kościół.

Na razie plany Marksa odnośnie ludzkości są bliskie realizacji (metodologię udoskonalano po zdiagnozowaniu przyczyn klęski komunizmu a efekty widać co oznacza wysokie zaawansowanie w realizacji koncepcji nowego człowieka). Należy zniszczyć Kościół katolicki (nie inne), by ludzkość poddać szatanowi -> to Marks i jego uczniowie. Są inteligentni, cierpliwi, korzystają z psychologii, by zarządzać ludzkością i uznali, że mogą czekać nawet 200 lat, ale osiągną sukces.

Abp F.Sheen diagnozował w 1946r. Niebawem Kościół stanie się fałszywy, ekumeniczny, wypluty z wszelkiej boskiej zawartości, będzie mistycznym ciałem Antychrysta. To mistyczne ciało będzie miało swego Judasza i będzie fałszywym prorokiem. Szatan go zwerbuje spośród biskupów.
W innym miejscu pisał: Kryzys musi przyjść nie tylko po to, by rozgraniczyć fałszywą identyfikację między światem a KK. Linia podziału została zamazana. Żyjemy jak poganie - mierność i kompromisy. Mniej wpływamy na świat, bardziej świat wpływa na nas. Katastrofa musi nastąpić, aby potwierdzić naszą wierność i zobaczyć po której stronie jesteśmy.
Pan powiedział do Judasza i jego bandy: to jest twoja godzina. Bóg ma swój dzień lecz zło ma swoją godzinę, gdy pasterz zostanie uderzony a owce się rozpierzchną.
Przyszłość czuć rosyjską krwią, bezbożnością i wieloma chłostami. Bezbożność mogłaby trwać i trwać, gdyby nie zdarzały się katastrofy.
Bóg nie dopuści, aby bezprawie stało się wieczne, tak jak nie dopuścił do unieśmiertelnienia winy, gdyby spożyto w raju z drzewa życia. (...)
Kryzys musi nadejść, bo linia demarkacyjna stała się niewyraźna. Mieliśmy zakładać centra zdrowotne a sami złapaliśmy chorobę, w konsekwencji straciliśmy zdolność do leczenia.
Całość musi zostać rzucona do ognia. Zostaniemy oddzieleni. Wtedy siebie określimy, potwierdzimy lojalność. Kryzys nie jest czasem rozpaczy, ale szansą.

Pn sie 03, 2026 12:38 pm
Niesamowity Gaduła
Niesamowity Gaduła

Odpowiedz z cytatem
Marksizm kulturowy powstał wraz z bolszewizmem Lenina, jak powstała masa "bezprizornych" to nawet Stalin się przestraszył i przykręcił śrubę. Stalin też później zaczął udawać konserwatystę gdy grunt pod nogami zaczął się mu palić w wojnie z Hitlerem.
Cat Mackiewicz:
„Nie zgadzam się, żeby Niemcy byli wrogiem największym. Większym są bolszewicy... Niemiecka robi z nas bohaterów, a sowiecka robi z nas g... To nie jest więc żadna analogia, lecz odwrotność”.
Ale jak patrzyłem na szkolne zdjęcie mojej Mamy z lat 50-tych, to była to klasa dziewczęca, wszystkie skromne, ubrane w mundurki.
Komuna komuną ale wtedy dla Polaków autorytetem był Kościół Prymasa Wyszyńskiego. Nie dotarła wówczas do Polski fala nowego komunizmu 1968 roku.
Problem gdy zaczęła się "odwilż" lat 80-tych po stanie wojennym, zachłyśniecie wolnością, doszedł kult cwaniactwa, seks (słynne nagie plaże), ezoteryka, okultyzm, ufo. Co do ezoteryki, ufo to akurat mam odrazę.
To w latach 80-tych w Polsce przaśny, kartoflany komunizm został zastąpiony neokomunizmem. Można powiedzieć że te owoce, co widzimy obecnie , korzenie mają w latach 80-tych.

Pn sie 03, 2026 2:52 pm
Dyskutant
Dyskutant

Odpowiedz z cytatem
Andy72 napisał(a):
Ale jak patrzyłem na szkolne zdjęcie mojej Mamy z lat 50-tych, to była to klasa dziewczęca, wszystkie skromne, ubrane w mundurki.
Mundurki? Czy fartuchy? W latach pięćdziesiątych i sześćdziesiątych chodziłem do szkoły w granatowym fartuchu szytym w domu. Z przyszytą tarczą na ramieniu. Ale tak było chyba do połowy lat sześ cdziesiątych.

Andy72 napisał(a):
Komuna komuną ale wtedy dla Polaków autorytetem był Kościół Prymasa Wyszyńskiego. Nie dotarła wówczas do Polski fala nowego komunizmu 1968 roku.
Były różne okresy. Za Gomułki była otwarta walka z Kościołem. Siłowe niszczenie nielegalnie postawionych kaplic, bezczeszczenie Hostii, monstrancji, naczyń liturgicznych. Np. Zbrosza Wielka 1969, byłem na oazie z młodymi stamtąd). Nagonka na biskupów w 1965 (dla mnie ważna data, bo wtedy skrystalizowała się moja świadomość polityczna). Za Gierka walka propagandowa.. Niby demokracją, otwarcie na Zachód, ale permanentna presja propagandowa. Wymyślanie różnych inicjatyw, które miały odciągać od Kościoła. Za Jaruzelskiego walka połączona w umizgami. Wiele prowokacji. I ileś przypadków tajemniczych śmierci kapłanów zaangażowanych po stronie narodu. M.in. ks. Jerzy Popiełuszko, ks. Stefan Niedzielak, ks. Stanisław Suchowolec, ks. Sylwester Zych, o. Stanisław Honoriusz Kowalczyk ... A jednocześnie różne pozwolenia na budowy, publiczne msze, zgoda na wydawnictwa, zwiększenie nakładów prasy katolickiej. Kościół był jedyną instytucją, której działalność nie została zawieszona.

Pn sie 03, 2026 4:10 pm
Niesamowity Gaduła
Niesamowity Gaduła

Odpowiedz z cytatem
Andej napisał(a):
Mundurki? Czy fartuchy? W latach pięćdziesiątych i sześćdziesiątych chodziłem do szkoły w granatowym fartuchu szytym w domu. Z przyszytą tarczą na ramieniu. Ale tak było chyba do połowy lat sześcdziesiątych.

No nie wiem, jak to się nazywało, np. jest książka Wiktora Gomulickiego, "Wspomnienia niebieskiego mundurka", (ale to 19 wiek) potem słowo mundurek zaczęło się źłe kojarzyć. Czyli wtedy jak piszesz, to się nazywało już fartuchy..
A za moich czasów, końcówka lat 80-tych w liceum, to dyrektor , którego nie lubiliśmy, dbał o to by nosić fartuchy i tarcze szkolne na nich. Jeszcze nie tak dawno.

Ale żeby nie wyszło że jesteśmy stare boomery, narzekające na dzisiejszą młodzież :-D

Pn sie 03, 2026 4:17 pm
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4