| Autor |
Wiadomość |
|
Barney
Niesamowity Gaduła
Dołączył(a): Pn maja 25, 2009 3:55 pm Posty: 19252 Lokalizacja: Gdynia
wyznanie: katolik
|
 Re: Aktualności II
Posłanka Klaudia Jachira postanowiła "zabłysnąć" powtarzając (moim zdaniem bezmyślnie) w Sejmie zarzut stawiany przez antyklerykałów kardynałowi Wyszyńskiemu o... sprzyjanie nazizmowi w piśmie "Ateneum Kapłańskie". Prezentuję i analizuję wszystkie teksty, które są przytaczane w kontekście tych zarzutów. Zapraszam! https://www.youtube.com/watch?v=tFwkKaKREqs
| N cze 07, 2026 11:02 am |
|
 |
|
Barney
Niesamowity Gaduła
|
Uważam, że mamy (a raczej nadchodzi) potężny problem. Całkowicie za niego jest odpowiedzialny Żełeński, który go wywołał (a częściowo - choć w dobrej wierze - nasza klasa polityczna, która niestety jak zwykle w historii jest dość naiwna) ale to niczego nie zmienia - problem jest nasz.
Chodzi o Ukraińców. Nie o Ukrainę (to też problem, ale polityczny, nie wewnętrzny), tylko o Ukraińców żyjących z nami w Polsce. Myślę, że przytłaczająca większość z nich żyje, pracuje (nawet, wybaczcie słowo, zap...ala na najmniej chcianych posadach) - tak, są i tacy przysłowiowi, co to w luksusowych samochodach ścigają sie po Warszawie itd, ale sądze, że to jednak margines).
Ja osobiście spotkałem jedynie porządnych Ukraińców (a mieszkają obok mnie, inne panie mają cukiernie blisko, obsługiwała mnie też ukraińska salowa w szpitalu). Mój brat miał mniej szczęścia - wynajmował mieszkanie Ukraińcom i mieli gdzieś wszelkie podpisane umowy - traktowali je "po rosyjsku" ("co mi zrobisz, jak nie dotrzymam?") Niemniej mój osobisty obraz mieszkających tu jest pozytywny.
Ludzi chyba wkurzają także całkiem konkretne sprawy - uprzywilejowanie Ukraińców jesli idzie o ubezpieczenie zdrowotne, różne darmowe świadczenia, wreszcie nieuczciwe praktyki konkurencyjne Ukrainy w gospodarce i skrajna niewdzięczność władz Ukrainy. Ale UPA coś przełamało.
W wyniku wzmożenia nastrojów anty-UPA (zrozumiałego wzmożenia, dodam) z całą pewnością sympatia Polaków się od nich odwraca. Jak to zwykle w historii - odwraca się nie tylko od gnojków wychwalających UPA-wskich zbrodniarzy, tale od tych niewinnych, ciężko pracujących. Prędzej czy później dojdzie do jakiejś przemocy. Jak to powstrzymać?!
============== Myślę, że powinniśmy stanowczo odróżnić działania władz ukraińskich od tych Ukraińców, którzy u nas uczciwie pracują. Ani moi sąsiedzi, ani panie, które prowadzą cukiernię na rogu opodal mojego domu, ani pani, która mnie obsługiwała w szpitalu jako salowa, ani pokojówka w pewnym pensjonacie, w którym niedawno spałem, ani kurier, który wczoraj przywiózł mi paczkę, ani kelnerka w knajpce nad morzem nie zasługują ma miano niewdzięcznych, skorumpowanych cwaniaczków. Oni są ofiarami -może bardziej niż my - idiotycznych kombinacji politycznych Żełeńskiego.
Przy całym naszym oburzeniu w sprawie UPA, przy tym, że trzeba coś zrobić w sprawie przesadnych i nieuzasadnionych przywilejów dla przyjeżdżających tu Ukraińców, przy potrzebie uczciwego uregulowania takich spraw jak np. dostęp Ukraińców do opieki medycznej i finansowanie tego - dbajmy, aby nie wytworzyła się atmosfera, w której właśnie ci ludzie - a nie faktycznie winni - będą przez nas otaczani niechęcią. Tym bardziej, że w takiej atmosferze ktoś komuś w końcu zrobi krzywdę i wtedy całkiem będzie jak nie w Polsce.
Proponuję proste dwie zasady: 1) kto chce mieszkać w Polsce, jest w stanie pracować i nie pracuje - żadnych przywilejów. 2) Kto chce pracować ten nam brat, niezależnie od "kraju pochodzenia".
Obie zasady rozciągnąłbym też na naszych Rodaków...
| Śr cze 10, 2026 7:53 am |
|
 |
|
Janush
Dyskutant
|
Barney napisał(a): 2) Kto chce pracować ten nam brat, niezależnie od "kraju pochodzenia". Przerażające...
|
| Śr cze 10, 2026 2:42 pm |
|
 |
|
Barney
Niesamowity Gaduła
|
A cóż Cię w tym przeraża?
| Śr cze 10, 2026 3:43 pm |
|
 |
|
Janush
Dyskutant
|
Barney napisał(a): A cóż Cię w tym przeraża? Multikulti.
|
| Śr cze 10, 2026 4:01 pm |
|
 |
|
Barney
Niesamowity Gaduła
|
A gdzie tu multikulti? Praca to jak najbardziej nasza kultura.
| Śr cze 10, 2026 5:44 pm |
|
 |
|
lajkonik.2
Niesamowity Gaduła
|
Andy72 napisał(a): Co by nie mówić o Armii Czerwonej, to po ludzku: - narody ZSRR poniosły największa ofiarę w ludziach walcząc z hitleryzmem. - to ofensywa od Leningradu, razem z lądowaniem w Normandii pokonało Hitlera - aż przykro było słuchać jak Nawrocki z okazji wyzwolenia Oświęcimia zmarginalizował Armię Czerwoną z powodu nielubienia Putina. Po ludzku to jest tak że trzeba zacząć od początku, a mianowicie od 17 września 1939 roku. To armia czerwona zaatakowała Polskę, łamiąc pakt o nieagresji z 1932 r. wbijając nóż w plecy walczącemu Wojsku Polskiemu z hitlerowcami. Gdyby nie ten boCHaterski wyczyn armi czerwonej wojna potoczyła by się inaczej. No ale armia czerwona miała pretekst: związek radziecki złamał Polsko-sowiecki pakt o nieagresji. Wystosowana nota dyplomatyczna fałszywie ogłosiła „rozpad Państwa Polskiego. Jaki ten Nawrocki bezczelny jak On mógł tak zmarginalizować armię czerwoną z powodu nielubienia Putina, który jest tylko pachołkiem KGB które dalej rządzi.
|
| Cz cze 11, 2026 9:12 am |
|
 |
|
Janush
Dyskutant
|
Barney napisał(a): A gdzie tu multikulti? Praca to jak najbardziej nasza kultura. To są libertariańskie bajki, które dawno już zostały sfalsyfikowane we Francji, We Włoszech, Niemczech, Belgii czy w Szwecji, gdzie ściągnięto do siebie rzekomo "ludzi chcących pracować" z całego świata. I nie mówię tu o latach 2013+, ale o latach 1960+. Tam nawet wtedy nie ściągano obcych kulturowo czy religijnie ludzi do pracy niskopłatnej, bo tam się dobrze zarabiało kładząc cegły, tylko do pracy niewdzięcznej, czy fizycznie ciężkiej. I latają z nożami po ulicach dziś nie ich dzieci nawet tylko ich wnuki, wcale nie zaasymilowane, tylko pełne gniewu i pretensji, że jeszcze nie są prezesami firm tylko powielają getta rodziców i dziadków. Dołóż do tego islamizm i masz to co masz w dzielnicach Paryża. Bo jakiś libertarianin kiedyś powiedział że "jeśli ktokolwiek chce pracować to go witamy". Dlatego uważam Barneju że jest przerażające że pomimo uprawiania przez Ciebie teologii i zamysłem nad planem i Słowem Bożym jesteś tak naiwny i tak nieodpowiedzialny w swoich słowach powtarzając te libertariańskie idiotyzmy. Kapitał zawsze patrzy na krótkotrwały swój interes a ma gdzieś długotrwałe skutki społeczne czy kulturowe. A zwłaszcza kapitał polski gdzie nadal marżuje się tanią robocizną. Prywatna firma ściągająca "każdego kto chce pracować" chce kapitalizować zyski a koszty tych zabiegów przenosić na całe społeczeństwo. Nie da się całkowicie zasymilować ludzi którzy wyglądają inaczej niż ty, twoja matka i twoje dzieci. To nie jest rasizm, tylko rzeczywistość, kto ma inną, ciemniejszą twarz sam się będzie czuł obco pośród bladych twarzy i tak się będzie zachowywał.
|
| Pt cze 12, 2026 12:23 pm |
|
 |
|
PeterW
Czuwa nad wszystkim
|
Janush napisał(a): Barney napisał(a): A gdzie tu multikulti? Praca to jak najbardziej nasza kultura. I latają z nożami po ulicach dziś nie ich dzieci nawet tylko ich wnuki, wcale nie zaasymilowane, tylko pełne gniewu i pretensji, że jeszcze nie są prezesami firm tylko powielają getta rodziców i dziadków. Dołóż do tego islamizm i masz to co masz w dzielnicach Paryża. Czekaj.. Ukraińcy mają coś wspólnego z islamem???
_________________ "Bo myśli moje nie są myślami waszymi, ani wasze drogi moimi drogami - wyrocznia Pana." Iz 55
|
| Pt cze 12, 2026 1:06 pm |
|
 |
|
Barney
Niesamowity Gaduła
|
Mieszasz dwie rzeczy. NIE jestem za ściaganiem czy nawet wpuszczaniem jak leci imigrantów. Tym bardziej masowym.
Ale co do zasady każdy człowiek ma prawo mieszkać, gdzie chce. Nie mam nic przeciw imigrantom, którzy u nas pracują, przestrzegają prawa itd. Ani paniom prowadzącym cukiernię, o której wspomniałem.
Natomiast masowe wpuszczenie tu imigrantów uniemożliwiłoby nam wybór tych - nazwijmy to w uproszczeniu - porządnych i nie.
| Pt cze 12, 2026 1:24 pm |
|
 |
|
Janush
Dyskutant
|
Barney napisał(a): Mieszasz dwie rzeczy. NIE jestem za ściaganiem czy nawet wpuszczaniem jak leci imigrantów. Tym bardziej masowym. W zasadzie jesteś, bo podałeś tylko jedno kryterium zamieszkania w Polsce: " Kto chce pracować ten nam brat, niezależnie od "kraju pochodzenia" Barney napisał(a): Ale co do zasady każdy człowiek ma prawo mieszkać, gdzie chce. Nie mam nic przeciw imigrantom, którzy u nas pracują, przestrzegają prawa itd. Ani paniom prowadzącym cukiernię, o której wspomniałem. Opowieści z gatunku mchu i paproci ciąg dalszy. Utopijny sen, który w ogóle nie uwzględnia cywilizacji i religii pochodzenia imigranta, jego roszczeń, jego kultury, stosunku imigranta do katolicyzmu i obyczajów Polaków, do naszych świąt, do naszych wartości. Jesteś tak samo ślepy jak ślepi byli Francuzi, Szwedzi, Belgowie, Anglicy i Niemcy w latach 60, 70 i 80 XX wieku kiedy zaczęli sprowadzać sobie "sprzątaczki i ręce do fabryk". "A co ten brązowy pan ze sklepiku z warzywami, szkodzi czy jak, sprzedaje tylko marchew". Barney napisał(a): Natomiast masowe wpuszczenie tu imigrantów uniemożliwiłoby nam wybór tych - nazwijmy to w uproszczeniu - porządnych i nie. W jaki sposób chcesz ich selekcjonować skoro Twoim jedynym kryterium doboru jest: Kto chce pracować ten nam brat, niezależnie od "kraju pochodzenia
|
| Pt cze 12, 2026 3:56 pm |
|
 |
|
Janush
Dyskutant
|
PeterW napisał(a): Czekaj.. Ukraińcy mają coś wspólnego z islamem??? Nie wypowiadałem się nic o Ukraińcach, tylko o społeczeństwie marzeń Barneja gdzie chce wpuszczać do Polski ludzi z całego świata pod warunkiem, że ten ktoś będzie chciał pracować (na razie). Ukraińcy to trochę inny problem, bardziej złożony.
|
| Pt cze 12, 2026 4:00 pm |
|
 |
|
Barney
Niesamowity Gaduła
|
Właśnie w taki sposób. Polska nie jest moją własnością, ale chcę o nią dbać. A dbam wspierając ludzi, którzy pracują i stosuja nasze prawo. A Ty chciałbyś jak rozdzielać? rasowo?
| So cze 13, 2026 12:57 pm |
|
 |
|
TS7
Niesamowity Gaduła
|
Taką opinię kondensat wygenerował ChatGPT, na serię pytań o tło historyczne tego konfliktu:  
|
| So cze 13, 2026 2:06 pm |
|
 |
|
Janush
Dyskutant
|
Barney napisał(a): Właśnie w taki sposób. Polska nie jest moją własnością, ale chcę o nią dbać. A dbam wspierając ludzi, którzy pracują i stosuja nasze prawo. A Ty chciałbyś jak rozdzielać? rasowo? Przepraszam Barneju ale mówisz jakbyś przeleżał pod lodem przez ostatnie 60 lat i doświadczenia zachodnich krajów ze skutkiem importu ludzi z całego świata "do pracy" nie robią na tobie najmniejszego wrażenia.
|
| N cze 14, 2026 8:43 am |
|
|