|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 11 ] |
|
| Autor |
Wiadomość |
|
Andy72
Niesamowity Gaduła
wyznanie: katolik
|
 Dzisiejsze czasy
Dariusz Brzozowski pisze na X: Podobno za to, co zrobiłem moim synom, wzywa się dziś opiekę społeczną. To wzywajcie, ale najpierw doczytajcie... Pamiętam, jak byłem dzieciakiem i raz, pod koniec wakacji przyjechał mój ojciec i dał mi scyzoryk... Bez przemowy, bez instrukcji BHP, bez zgody pa papierze. Dał mi ostrze i zaufanie, że nie jestem na tyle głupi żeby zrobić sobie krzywdę. Do dziś pamiętam ten ciężar w kieszeni. Ważył więcej niż wszystkie kazania. Niedawno kupiłem scyzoryki moim synom. Już słyszę te głosy: nóż? dziecku? nieodpowiedzialne! Nieodpowiedzialne? Ja Wam powiem co jest nieodpowiedzialne. Hodujemy dziś pokolenie chłopców owiniętych folią bąbelkową. Wszystko zaokrąglone, z atestem, wszystko pod nadzorem. Dziś chłopak ma 15 lat i nie potrafi wbić gwoździa ani rozpalić ognia. Za to świetnie wie, komu zgłosić, że ktoś go uraził. Rosną mężczyźni, którzy nie panują nad niczym, bo niczego im nie powierzono. Mój starszy syn jest ostrożny i wrażliwy. Dostał scyzoryk i usłyszał: strach to wymówka, którą sam się ograniczasz. Nadmierna ostrożność nie ochroni cię przed życiem. Ona ci je zabiera... Mój młodszy syn to żywioł bez hamulców. On usłyszał co innego- przeciąć możesz wszystko w sekundę, naprawić czasem nigdy. Masz siłę, masz odpowiedzialność. Koniec wykładu. Ten sam nóż, dwie przeciwne lekcje. Obie o panowaniu nad sobą. Tego nie nauczy żaden warsztat z emocji. Często słyszę o "toksycznej męskości". Prawdziwa męskość to nie broda i biceps. To trwałe wartości ponad chwilowe uciechy. Pewny charakter ponad zmienne popędy. Wrażliwość na cudzą krzywdę ponad własny egoizm. Pytanie za sto punktów: która z tych rzeczy jest toksyczna? Nóż jest rekwizytem. Wychowawcze są zaufanie i odpowiedzialność, których chłopak uczy się przez ostrze w kieszeni. Kto panuje nad nożem, uczy się panować nad sobą. Kto panuje nad sobą, będzie mężczyzną. Więc zgłaszajcie mnie do opieki społecznej, piszcie, oburzajcie się. Ale wiedzcie jedno- kiedy owinięci folią syneczkowie będą czekać, aż ktoś im pomoże, moi synowie będą tymi, którzy przyjdą z pomocą. Bo świat zawsze będzie potrzebował tych drugich. Ale obawiam się, że to tych pierwszych będzie z roku na rok przybywać" za Dawid Pałka Tutaj na kanale "Być Znakiem" film (tylko 3.5 minuty!) "demon chce zmieniać i ulepszać" https://www.youtube.com/watch?v=Gjnv9HN1zmYMamy fragmenty Pieczki z Konopielki, dobrze że jeden fragment ma uciętą niepotrzebną końcówkę a poza tym są inne fragmenty tego filmu.
_________________ W końcu bądźcie mocni w Panu - siłą Jego potęgi. Ef,6,10
|
| So sie 22, 2026 10:29 am |
|
 |
|
Andy72
Niesamowity Gaduła
|
 Re: Dzisiejsze czasy
Robert Tekieli właśnie napisał: „Miała 6 lat, gdy matka sprzedała ją pedofilom. - Gwałcili mnie na zmianę, gdy się broniłam pokazywali mi ciała martwych dziewczynek”. Nie zdjęcia. Ciała. Tak właśnie kończą cywilizacje. Spróbujmy odwrócić ten upadek. Niepokalana.FM pokazuje inny świat. W świadectwach, które wypełniają połowę czasu antenowego pokazujemy moc Jezusa Chrystusa. Gdy ma miejsce zwycięstwo Boga w życiu jednego człowieka cieszą się w niebie aniołowie. Pomóż nam ewangelizować i bronić wiary. Zapraszam do wspólnoty, która zmienia świat. Wesprzyj radio i przyjmij naszą codzienną modlitwę za Ciebie. ----- Miałem w Krakowie dilera. W stanie wojennym legalnie przypalał marihuanę. Studiował biologię i wkręcił promotora w pracę magisterską pod tytułem „Wpływ THC na błędnik ryby gupik”. Upalał rybki akwariowe wdmuchując im dym marihuanowy przez pompkę powietrzną do akwarium. Wiecie Państwo jak zachowują się upalone gupiki? Pływają do góry brzuchami. W USA od 2017 roku w sklepach z zabawkami można kupić transgenderowe lalki przedstawiające małą blondynkę z dwoma kucykami i penisem pod sukienką w czerwono-żółte groszki. 84 proc. holenderskich pediatrów chciałoby eutanazji dzieci w wieku 1-12 lat. Jak doniósł The Telegraph, we wrześniu 2019 roku 24-letnia Julia z Polski został na rok zawieszona w prawach studenta na Uniwersytecie Nottingham, gdzie studiuje położnictwo, powodem było promowanie przez dziewczynę swoich poglądów pro-life i sprzeciwu wobec aborcji. „Moja babcia to stara świnia ekologiczna” – śpiewał przed ubiegłorocznymi Świętami Bożego Narodzenia chór dziewięciolatków na antenie niemieckiej publicznej stacji radiowo-telewizyjnej Westdeutscher Rundfunk. Włochy wprowadziły obowiązkowe lekcje o zmianach klimatu. W Stanach Zjednoczonych trwa kampania na rzecz legalizacji marihuany, która ma być tym „zastrzykiem, na który czeka gospodarka po koronawirusie”. Mój marihuanowy diler był prawie geniuszem. Prawie wydestylował LSD ze sporyszu, naprawdę był bardzo blisko. Po roku, może po dwóch „pisania” pracy o gupikach, promotor zorientował się w sytuacji i zmusił go do zmiany tematu pracy magisterskiej. Tytuł kolejnej brzmiał: „Obecność gołębi na Rynku krakowskim w przestrzeni i czasie”. Facet podzielił rynek na kwadraty i co jakiś czas liczył gołębie. Milicja zdjęła go z gzymsu Sukiennic krakowskich, malował skrzydła gołębiom, bo mu się rozfruwały. Trafił do psychiatryka i już z niego nie wyszedł. Tetrahydrokannabinol rozwalił mu głowę. Aktywny biologicznie czynnik marihuany i haszyszu rozpuszcza mielinę, która otula końcówki synaps. Układ nerwowy człowieka przypalającego dłuższy czas przypomina skrzynkę rozdzielczą z sektami kabli elektrycznych, z których dla kaprysu ktoś ściągnął izolację. Jedno wielkie krótkie spięcie. Wyładowania, smród ozonu, katastrofa. Poseł Rozenek: Pójdźmy drogą Czech. Stowarzyszenie Wolne Konopie: Liberalizacja prawa dotycząca marihuany może uratować budżet państwa. Większość kanadyjskich hospicjów, które nie zgodzą się na zabijanie pacjentów, będzie musiała zakończyć działalność, ponieważ nie otrzymają dotacji ze środków publicznych. „Słodka śmierć” od 2017 roku została w tym państwie określona prawnie jako działanie o charakterze medycznym na równi z terapią i opieką paliatywną. Od kwietnia w Wielkiej Brytanii lekarze mogą odmówić pomocy homofobom, seksistom i rasistom. Sąd Najwyższy Finlandii orzekł, że seks z dziećmi w wieku 10. lat nie jest „gwałtem”, jeśli pochodzisz z kultury, w której relacje seksualne między dorosłymi a dziećmi są „normalne”. W sierpniu 2019 roku w tęczowej manifestacji „Prague Pride” po raz szósty wspólnie ze środowiskami LGBTQ wzięli udział członkowie organizacji Československá pedofilní komunita (ČEPEK), którzy rozdali uczestnikom parady cztery tysiące ulotek propagujących seks dorosłego z dzieckiem. Szkoła, uniwersytet, media, prawo, służba zdrowia, popkultura. Świat stoi na głowie. Jesteśmy gupikami, pływamy do góry brzuchem. Ale jesteśmy święcie przekonani, że dalej wszystko jest normalnie. Rozglądamy się, patrzymy na kumpli, sąsiadów, polityków, wszystko jest w porządku, ponieważ oni też pływają do góry brzuchami. Jest bezpiecznie, jest wspaniale. Dobrego dnia, towarzysze. Natomiast w Chinach: https://www.youtube.com/watch?v=CYrMd5MQIxIChiny jako wschodzące imperium miały nauczkę z czasów horroru Mao. Natomiast na Zachodzie realizuje się to co mówił Bezmienow: cały cykl: https://www.youtube.com/watch?v=xUjiqxx ... 08C8BD6DDB
|
| So sie 22, 2026 10:44 am |
|
 |
|
Andy72
Niesamowity Gaduła
|
Już nikogo nie dziwi legalizacja takich narkotyków jak marihuana. Argumentuje się że są mniej szkodliwe niż alkohol, choć zmieniają świadomość bardziej destrukcyjnie niż alkohol. Ale to w końcu dość słaby narkotyk. Tymczasem w Oregonie zalegalizowano najsilniejszy narkotyk - psylocybinę. Ktoś mógłby powiedzieć, że w porównaniu z heroiną - to ani nie potrzeba strzykawek, ani nie ma uzależnienia itd. ALE Ten rodzaj narkotyków powoduje że halucynacje nie tylko są realne, są realniejsze niż rzeczywistość. Wystarczy tylko raz wziąć, potem przez całe życie występuje derealizacja i myślenie że te halucynacje są najwyższą prawdą. Narkotyk ten psuje mózg nieodwracalnie już przy pierwszej dawce, więc jest dużo bardziej toksyczny niż heroina. W Oregonie jest stosowana na depresję, często to obniżenie nastroju, które po kilku miesiącach , max rok , mogłoby samo minąć, tymczasem lekarstwo w postaci "cudownych" grzybków jest gorsze od choroby.
|
| Cz sie 27, 2026 2:24 pm |
|
 |
|
Andej
Dyskutant
|
Nie płaczmy nad Oregonem. Walczmy o to, aby u nas było normalnie. Nasz głos musi być słyszany. Pierwszym krokiem musi być odsunięcie lewicy od władzy. To teraz najważniejszy cel.
_________________ Moje posty są subiektywnymi opiniami. Nie piszę w imieniu Kościoła. Posty nie są autoryzowane przez Kościół.
|
| Cz sie 27, 2026 4:47 pm |
|
 |
|
merss
Czuwa nad wszystkim
|
Przywrócenie normalności wymaga powrotu do wartości chrześcijańskich. Nie ma innej drogi. W kartonowym państwie karmią nas politycy i celebryci iluzją. To o czym piszę ma charakter iluzji, bo Polacy zostali poddani inżynierii społecznej. Ci, którzy zarządzają narodem mają świadomość swej przewagi, ale ludzie żyją w iluzji swej sprawczości. Poza tym nie wiedzą co dla nich jest dobre. Nie wiedzą kto jest przyjacielem a kto wrogiem. Prawdę prezentują ci, którzy potrafią zarządzać emocjami tłumu.
|
| Cz sie 27, 2026 6:42 pm |
|
 |
|
Andej
Dyskutant
|
merss napisał(a): Prawdę prezentują ci, którzy potrafią zarządzać emocjami tłumu. Jakże to bolesne, acz prawdziwe zdanie. Rzeczywiście media karmią emocjami. W 90% złymi emocjami. Zbrodnie, kataklizmy, wypadki. A w to zręcznie wpleciona liberokomunistyczna propaganda. Na dodatek postępujące schamienie i wulgaryzacja przekazu. Często ze strony celebrytów.
_________________ Moje posty są subiektywnymi opiniami. Nie piszę w imieniu Kościoła. Posty nie są autoryzowane przez Kościół.
|
| Cz sie 27, 2026 8:19 pm |
|
 |
|
Andy72
Niesamowity Gaduła
|
O ile w 20 wieku zło społeczne koncentrowało się na zgrzebnym komunizmie, to teraz na libertarianizmie: czyli po pierwsze nieokiełznana "wolność" rozumiana w sposób liberalny, po drugie bez tradycyjnych wartości, które to według nich ograniczają jednostkę, po trzecie rozwój techniki, np. transhumanizm., po czwarte zanik narodów, globalizacja i lokalne grupy.
|
| So sie 29, 2026 5:18 pm |
|
 |
|
robaczek2
Niesamowity Gaduła
|
merss napisał(a): Polacy zostali poddani inżynierii społecznej Oj tak, tak. Wspomina mi sie jak moj swietej pamieci wujek ktory skonczyl zycie w stopniu starszego sierzanta grozil zastrzeleniem z pistoletu kazdemu czlonkowi rodziny kto by sie osmielil krytycznie wyrazac o Stalinie.
|
| So sie 29, 2026 7:02 pm |
|
 |
|
Andej
Dyskutant
|
robaczek2 napisał(a): Wspomina mi sie jak moj swietej pamieci wujek ktory skonczyl zycie w stopniu starszego sierzanta grozil zastrzeleniem z pistoletu kazdemu czlonkowi rodziny kto by sie osmielil krytycznie wyrazac o Stalinie. No to mnie by zastrzelił. I oszczędził mi wielu cierpień, w ten sposób. Kiedyś pracując w resorcie hutnictwa pracowałem z eksubekami, eksmilicjantami (hutnictwo było przechowalnią dla tych służb). Spędzałem wiele czasu na rozmowach nimi. Jedni to totalne prymitywy. Ale gorsi byli ideowcy. Ideowi komuniści. Uczciwi do bólu, Bezwzględni, Nie uznający kompromisów. Gdyby byli takimi w wierze w Boga, to byliby świętymi. Sądzę, że gdyby w tych rozmowach ze mną posiadali nagany, to z pewnością by ich użyli wobec mnie. Dziwne to były rozmowy. Albowiem w wielu kwestiach mieliśmy identyczne zdanie, a w innych diametralnie przeciwne.
|
| N sie 30, 2026 12:47 pm |
|
 |
|
Barney
Niesamowity Gaduła
Dołączył(a): Pn maja 25, 2009 3:55 pm Posty: 19274 Lokalizacja: Gdynia
|
Tak a propos narzekania na "dzisiejsze czasy" (a konkretnie dzisiejszą młodzież)  Nasza młodzież nie myśli dziś o niczym, zajmuje się tylko sobą, nie ma uszanowania dla rodziców i starszych; młodzi nie mają w sobie żadnej pokory, wypowiadają się tak, jakby wszystko wiedzieli, wszystko to, co my starsi uważamy za ważne, oni nazywają głupim. Nasze dziewczęta są próżne, nieroztropne oraz lubieżne, nie zwracają uwagi na to, co mówią, jak się ubierają i jak żyją. /Piotr Eremita, przełom XI i XII wieku/Nasza młodzież ma dziś silne pragnienie luksusu, ma złe maniery, pogardza władzą i autorytetem, brak im poszanowania dla starszych. Wolą zajmować się bzdurami zamiast nauki. Młodzież nie wstaje z szacunkiem gdy starszy wchodzi do pokoju. Sprzeciwiają się rodzicom i zabierają głos w towarzystwie starszych. Tyranizują swoich nauczycieli /Sokrates, ok 400 rok p.n.e/kiedy widzę młodzież, to wątpię w przyszłość cywilizacji /Arystoteles, ok 350 rok p.n.e/Młodzież się stoczyła i bliski jest koniec świata /napis wyryty pismem klinowym na łupkowej tablicy - podobno sprzed 4000 lat/Cała falanga niesfornej dziatwy żadnej nie uznaje władzy, a na karcącą uwagę odpowiada wywieszeniem języka, a nierzadko obelżywym słowem, od którego uszy więdną. A ileż przestępstw, ba, nawet zbrodni dziecinnych wykazuje dzisiejsza kryminalistyka. Strach pomyśleć na co wyrosną te rozhukane bandy. /Maria Kietlińska, 1918/Z kolei a propos narzekania na "współczesnych katolików" zapraszam do przeglądu źródeł z epoki wczesnochrześcijańskiej na ten temat "Jak było dawniej i jak jest teraz (w Kościele)" https://www.youtube.com/watch?v=hx5ElvIzllgIdealizujemy "stare, dobre czasy".
| N sie 30, 2026 2:35 pm |
|
 |
|
merss
Czuwa nad wszystkim
|
Mnie nie chodziło o młodzież, ale to o czym mówił Jan Paweł II już jako K. Wojtyła: brak poczucia grzechu. Powtarzał to wielokrotnie i przywołam Jego słowa poniżej z późniejszego okresu. Papież Jan Paweł II bilansując czwartą pielgrzymkę do Polski (1991), wkrótce po zapoczątkowaniu głębokich przemian społeczno – politycznych w rozmowie z V. Messorim powiedział: Kiedy podczas odwiedzin w Polsce wybrałem na temat homilii temat Dekalog oraz przykazanie miłości wszyscy polscy zwolennicy ‘programu oświeceniowego’* poczytali mi to za złe. Papież, który stara się przekonywać świat o ludzkim grzechu, staje się dla tej mentalności persona non grata. Tego typu zarzuty trafiają dokładnie w to, co powiedział św. Jan słowami samego Chrystusa. Chrystus bowiem zapowiadał przyjście Ducha Świętego, który przekona świat o grzechu. Cóż innego może czynić Kościół? Jednakże przekonywać o grzechu to nie znaczy potępiać. Syn człowieczy nie przyszedł na świat aby świat potępić, ale żeby go zbawić. Przekonywać o grzechu znaczy stwarzać warunki do zbawienia. Wszystko co odrywa człowieka od Boga, który objawił się w Jezusie Chrystusie skutkuje poczuciem fałszywej autonomii, które wcześniej czy później postawi go przed dramatycznym pytaniem: Adamie, gdzie jesteś?, czyli: Co się z tobą stało? _________________ * Ks. prof. W. Chrostowski doprecyzował, że chodziło o pouczania papieża przez polskich biskupów, że powinien mówić o przemianach w Polsce a nie Dekalogu. Dekalog my znamy! Papież uznał, że jest dla nich persona non grata i nie chciał tu przyjeżdżać. Góralskie dzieci (kolejna pielgrzymka) pozwoliły mu zobaczyć, że są także inni Polacy.
|
| Pn sie 31, 2026 10:50 am |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 11 ] |
|