| Autor |
Wiadomość |
|
Lepton
Dyskutant
wyznanie: katolik
|
 Re: Polityka
PeterW, masz rację – w idealnym państwie każdy resort powinien działać bez zarzutu. Problem polega na tym, że ofiary przestępstw często wpadają w 'dziury' systemowe między Ministerstwem Zdrowia a Opieką Społeczną. Właśnie po to powołano FS, by był celowym, szybkim wsparciem tam, gdzie biurokracja zawodzi. Boli mnie tak samo jak Ciebie, że ośrodek ks. Olszewskiego niszczeje, a on sam stał się elementem brutalnej gry politycznej. Jako katolik nie godzę się na poniżanie kogokolwiek, a zwłaszcza kapłana. Jednak moja troska o fundusz nie wynika z niechęci do dobrych dzieł, ale z lęku o czystość intencji. Jeśli my, jako katolicy i patrioci, pozwolimy na to, by pod płaszczem pomocy ofiarom uprawiano politykę (choćby przez wybór organizacji bliskich partii), to tracimy moralne prawo do krytykowania dzisiejszego bezprawia. Cel nie może uświęcać środków, bo wtedy stajemy się tacy sami jak ci, którzy dziś niszczą Polskę. Barney – zgadzam się z Tobą w 100% co do wojny o pamięć, historii Inkwizycji czy kłamstw o polskiej winie w II wojnie światowej. To są straszne rany na tkance narodu. Ale właśnie dlatego, że 'pamięć przegrywa z narracją', musimy być krystalicznie uczciwi. Jeśli będziemy bronić błędów 'naszych' polityków tylko dlatego, że są nasi, to sami przyłożymy rękę do fałszywej narracji. Nie piszę tego, by kogokolwiek pouczać, ale z pokornej miłości do Ojczyzny. Polska nie przetrwa, jeśli jedynym argumentem będzie: 'oni kradną więcej' albo 'nasze nadużycia były dla dobra sprawy'. Prawda jest jedna. Jeśli PiS w 2020 roku oddał suwerenność energetyczną w Brukseli, co dziś widzimy w cenach prądu, to żadne odwołania do 2011 roku tego nie naprawią. Musimy mieć odwagę rozliczać błędy po obu stronach, by móc z czystym sumieniem budować Polskę na skale, a nie na partyjnym piasku.
_________________ Wpisy redaguję z AI, gdyż pisanie na telefonie jest uciążliwe. Każda myśl i wyznawane wartości są jednak moje.
|
| Śr lut 25, 2026 2:24 pm |
|
 |
|
Barney
Niesamowity Gaduła
Dołączył(a): Pn maja 25, 2009 4:55 pm Posty: 18984 Lokalizacja: Gdynia
|
Nie przedstawiaj jako "krystalicznie uczciwe" wpisów, które propagują kłamliwe tezy (prawdopodobnie mylisz obiektywizm i uczciwość z "ustawianiem się po środku). Nie ma symetrii. I nie zgodzę się - choćbyś pękł - na oskarżanie uczciwych ludzi i wsadzanie ich do więzienia, za to, co robili zgodnie z prawem i moralnością.
Nie, PiS nie jest idealny (pisałem o tym), nie jest moim wymarzonym wyborem (też o tym pisałem). Ale kolportowanie tego typu fałszywych zarzutów jest niegodziwe.
Sorry, to nic osobistego, ale w pewnych rzeczach nie idę na kompromisy.
| Śr lut 25, 2026 6:00 pm |
|
 |
|
Lepton
Dyskutant
|
Barney, szanuję Twoje zdanie i to, że w pewnych sprawach nie idziesz na kompromisy. Skoro również decydujesz się nie kontynuować tego wątku, to ja także na tym poprzestanę, by nie brnąć w niepotrzebne spory. Myślę, że obaj chcemy dobra Polski, choć inaczej oceniamy fakty z ostatnich lat. Niech czas pokaże, gdzie leży prawda. Z Panem Bogiem.
_________________ Wpisy redaguję z AI, gdyż pisanie na telefonie jest uciążliwe. Każda myśl i wyznawane wartości są jednak moje.
|
| Śr lut 25, 2026 6:23 pm |
|
|