Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N mar 23, 2025 7:07 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5122 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 338, 339, 340, 341, 342
 Polityka 
Autor Wiadomość
Niesamowity Gaduła
Niesamowity Gaduła

wyznanie: katolik
Odpowiedz z cytatem
Post Re: Polityka
Właściwie to zastanawiam się też nad Braunem, skoro dla mnie teraz jest już obojętne kto będzie na drugim a kto na trzecim miejscu. Wcześniej chciałem aby Mentzen był w drugiej turze, mając większą szansę z Trzaskowskim, jednak po tym jak zachowała się Konfederacja, zwłaszcza Bosakowie, staje się to dla mnie obojętne, tylko w drugiej turze głosować przeciw Trzaskowskiemu, niezależnie z kim będzie konkurował.

N mar 09, 2025 3:20 pm
Czuwa nad wszystkim
Czuwa nad wszystkim

Odpowiedz z cytatem
Barney napisał(a):
W ogóle żałuję, że Braun poszedł w robienie z siebie klauna pseudopolitycznego, zamiast pozostać przy robieniu filmów, bo to mu wychodziło znakomicie. Jego "Eugenika" jest wybitna.

Wychowałam się w teatrze, więc patrzę po swojemu. Kto gra oszukując a kto grając wskazuje rzeczywistość? To zamysł artystyczny. Klaun dotrze, argumenty z mównicy nie przebiją się do świadomości. Jedni widzą klauna, a inni człowieka potrafiącego dobrać środki do realizacji celu, wskazującego problem w sposób nieoczywisty. Iluż ludzi zobaczyliśmy bez masek! Wiele osób zaczynało na własna rękę drążyć problem, który został im nagle postawiony przed oczy. Sami rozstrzygają i dochodzą do sedna. Tak działają artyści - podrzucają coś w sposób nieoczywisty. Jeśli potrafią jednak porządkować sprawy historyczne to widzą 'z góry'. Nie gloryfikuje poświęceń Polaków, ale wskazuje to z czym mamy do czynienia i dziś: ktoś próbuje nami manipulować i wkręcić do wojny, byśmy realizowali po raz kolejny cudze interesy. Dla mnie to priorytet, więc dam mu szansę. Inni już pokazali swe oblicza...
Kiedy zapytać Polaka za kim jest: za Niemcami czy Ameryką to wskaże jedną z opcji. Gdy zapytać o to samo Turka to odpowie: jestem za Turcją. Mamy w tym roku 1000 lecie koronacji...i cisza. Mamy 500 lecie Hołdu Pruskiego i pewnie będzie przekaz inny niż wskazywali ówcześni polscy patrioci.

N mar 09, 2025 3:40 pm
Niesamowity Gaduła
Niesamowity Gaduła

Odpowiedz z cytatem
Marna koncepcja. Przed laty tak mi tłumaczył się Korwin Mikke, kiedy o to spytałem. Że dzięki temu go słuchają.
Tylko, że jednocześnie ośmiesza się sprawę, którą się przekazuje.
Poza tym nie tylko o formę chodzi w przypadku Brauna - wystąpił w paru wątpliwych przekazach.

Pn mar 10, 2025 12:30 am
Zobacz profil WWW
Czuwa nad wszystkim
Czuwa nad wszystkim

Odpowiedz z cytatem
Koncepcja może być wyśmienita, ale nie działać. Chodzi o to, by przekaz dotarł i poruszył. Jeśli ktoś wyłuska problem to racjonalność podpowiada, by znaleźć odpowiedź. O co tak naprawdę chodzi? Reszta to ubranie. Głupi ocenia człowieka po ubraniu, mądry widzi duszę mówi żydowska mądrość.
Osobiście nie słucham żadnych polityków, poza L. Millerem (też wybiórczo). Na starość może mówić co myśli. Debaty gadających pacynek, które rano w telefonie odbierają temat dnia czy ustosunkowanie się do konkretnych tematów są niestrawne dla moich zmysłów. Propaganda jest tak nachalna, że uszy więdną. Innym to musi odpowiadać skoro zajmują się tym pierzem.
Natomiast w polityce i każdej partii powinien być bizon (to chyba Wipler). Problem w tym, że konfederaci przygotowują się do koalicji z PIS a Naczelnik postawił warunek: bez Brauna. Powiedział, że tylko Braun nie mieści się w jego siatce. Chłopcy prą do władzy i potrzebują PIS, bo nie mają kadr dla zarządzania wielkimi przedsięwzięciami. Koncepcja jak koncepcja: na owoce trzeba poczekać.
Marna koncepcja to taka, która nie działa. A Braun na ludzi działa, różnie oczywiście. Na razie nie widzę też w nim produktu marketingowego. Nie widzę też, by Boga wykorzystywał w celach politycznych. Nawet ostatni jego film poświęcony był geoplityce i grze interesów, gdzie Polska była postrzegana jak żeton. MB mówiąca po polsku wlała w serca Polaków nadzieję w zwycięstwo. Był jednak warunek. Nic się nie zmieniło. Ostrzega więc przed powtórką. Wówczas pomogła Polakom Matka Boża, by nie dali się wykorzystać.
Winston Churchill powiedzial Mikołajczykowi ważne słowa: pilnuję interesów Wielkiej Brytanii a nie Polski. A Polacy szukają wciąż 'opiekuna'. Nadal bezwolni. Czy coś się od wieków zmieniło? Kto reprezentuje interes Polaków? Nawrocki ze sztangą? Mentzen z wątpliwymi decyzjami we własnej partii bojący się walki z otwartą przyłbicą na własnym terenie?
Być może Braun przygotowuje drogę komuś kto kiedyś przełmie pałeczkę. To będzie czas wojny. Na dziś dostanie wsparcie, by walkę o polskość kontynuować.

Pn mar 10, 2025 1:55 pm
Niesamowity Gaduła
Niesamowity Gaduła

Odpowiedz z cytatem
  1. Co do reprezentowania interesów Polski jestem pewien dwu kandydatów: Nawrockiego i Jakubiaka.
  2. Jestem pewien że NIE reprezentują polskich interesów Trzaskowski, Senyszyn i Hołownia.
  3. Choć sądze, że są szczere, jednak biorąc pod uwagę ich poglądy należą do kategorii "bardzo źle, gdyby miały jakiekolwiek szanse" takie osoby jak Biejat, w mniejszym (ale nie małym!) stopniu Braun i Zandberg (z różnych powodów).
  4. Szumlewicz jest w jednej z dwu powyższych grup (2 lub 3) - ale nie wiem w której.
  5. Mentzen jest pewną niewiadomą, ale ze "wskazaniem na nie". A po ostatnich głosowaniach Konfy nawet "na pewno nie".
  6. Kategoria "porządny gość, ale bez szans nawet na zapamiętanie" to Jackiewicz i Perkowski.
  7. Reszta należy u mnie do kategorii "nie znam - ale i tak nic z ich kandydatury nie będzie" więc nie drążę.

Pn mar 10, 2025 4:08 pm
Zobacz profil WWW
Czuwa nad wszystkim
Czuwa nad wszystkim

Odpowiedz z cytatem
Co do reprezentowania interesów Polski to wybór tylko pomiędzy PiS a Konfederacja. I to nie wszyscy z PiS i nie wszyscy z Konfederacji.
Czy konfederacja idzie do koalicji z PiS? Szczerze wątpię. Chociażby po zachowaniach i głosowaniach niektórych konfederatów.
A jeśli w sprawie głosowania to wybór za Jakubiakiem w pierwszym podejściu a potem zobaczymy. Na pewno będę głosował przeciwko tej tęczowej zarazie. Czyli nikt z KO, PSL lewicy czy Holownianych ludków.
Zresztą Hołownia i jego niedobitki za chwilę znikną z areny politycznej jak to było z Petru czy wcześniej Palikotem. Tak samo jak poprzednicy mieli zagospodarować tych co nie chcieli głosować na PO a potem zniknąć mieli. Szkoda tylko tych co to uwierzyli w nową jakość w polityce. Ale cóż takie stany się leczy.

Pn mar 10, 2025 10:00 pm
Niesamowity Gaduła
Niesamowity Gaduła

Odpowiedz z cytatem
Propozycja dla ludzi dorej woli którym zależy na losie naszej Ojczyźnie, i jej obywatelom, żeby dołączyli do tej Nowenny za Ojczyznę.

https://dorzeczy.pl/religia/687448/wiel ... utego.html

Śr mar 12, 2025 10:11 am
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5122 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 338, 339, 340, 341, 342