Wstawiennictwo osób nie beatyfiikikowanych
| Autor |
Wiadomość |
|
Andy72
Niesamowity Gaduła
wyznanie: katolik
|
 Wstawiennictwo osób nie beatyfiikikowanych
Czy jest sens modlić się o wstawiennictwo osób nie beatyfikowanych? Przychodzi mi na myśl przede wszystkim rotmistrz Witold Pilecki i Franciszek Blachnicki. Blachnicki ma tytuł Czcigodny Sługa Boży kościoła katolickiego a jeśłi chodzi o rotmistrza Pileckiego, Jego historia mówi sama za siebie.
_________________ W końcu bądźcie mocni w Panu - siłą Jego potęgi. Ef,6,10
|
| N maja 31, 2020 6:30 pm |
|
 |
|
witoldm
|
 Re: Wstawiennictwo osób nie beatyfiikikowanych
To już za mało masz świętych, że szukasz wśród takich, co do których pewności nie masz?
|
| N maja 31, 2020 7:47 pm |
|
 |
|
Andy72
Niesamowity Gaduła
|
Kombinuję tak,że beatyfikuje się kogoś gdy wydarzy się cud, więc większe prawdopodobieństwo na cud gdy ktoś jeszcze nie beatyfikowany (?)  tak jak było cudem JP II, ktoś chyba modlił się zanim został On beatyfikowany Chciałbym się modlić o męstwo, bo jak patrzę na swoje życie to wydaje mi się bardzo marne. Szatan przekonuje mnie że jestem "karzeł", "pasożyt". Jedyny sens w tym widzę że może celowo Bóg do tego dopuszcza aby upokorzyć możnych i pysznych: rozproszył pyszniących się zamysłami serc swoich. Strącił władców z tronu, a wywyższył pokornych. Głodnych nasycił dobrami, a bogatych z niczym odprawił. Ujął się za swoim sługą, Izraelem, pomny na swe miłosierdzie.
|
| N maja 31, 2020 8:00 pm |
|
 |
|
Andy72
Niesamowity Gaduła
|
witoldm napisał(a): To już za mało masz świętych, że szukasz wśród takich, co do których pewności nie masz? zresztą, masz rację, na razie restartowałem wczoraj Tajemnicę Szczęścia
|
| N maja 31, 2020 8:18 pm |
|
 |
|
Yarpen Zirgin
Niesamowity Gaduła
Dołączył(a): Cz sty 14, 2010 11:50 am Posty: 20596 Lokalizacja: Rzeczpostpolita Polska
|
Andy72 napisał(a): Czy jest sens modlić się o wstawiennictwo osób nie beatyfikowanych? Oczywiście, że jest sens. Nie ma w Kościele nauki, że prośby o wstawiennictwo u Boga można kierować tylko do błogosławionych i świętych. Ba! Gdyby nie proszono tych, którzy nie są wyniesieni na ołtarze, o wstawiennictwo u Boga, to jak mógłby się zdarzyć wymagany do beatyfikacji cud?
|
| Pn cze 01, 2020 7:09 am |
|
 |
|
Andy72
Niesamowity Gaduła
|
Poza tym , jak jest mowa na dzień Wszystkich Świętych - w Niebie są miliony anonimowych świętych 
|
| Pn cze 01, 2020 12:18 pm |
|
 |
|
mniszek_pospolity
Niesamowity Gaduła
Dołączył(a): So mar 30, 2019 11:55 am Posty: 3255 Lokalizacja: Lublin
|
Cytuj: Gdyby nie proszono tych, którzy nie są wyniesieni na ołtarze, o wstawiennictwo u Boga, to jak mógłby się zdarzyć wymagany do beatyfikacji cud?
Ano właśnie. Dokładnie. Tak było ze świętym już Ojcem Stanisławem Papczyńskim - Założycielem pierwszego na ziemiach polskich Zgromadzenia Księży Marianów. Kiedy o Nim czytałem (jakoś w 2000 roku), to był "tylko" "sługą Bożym". Potem wydarzył się cud (martwe dziecko urodziło się całe i zdrowe - rodzice prosili Boga za wstawiennictwem ojca Papczyńskiego). Teraz już jest świętym, choć jak się czyta jego życiorys, to była to, hmm kwestia czasu.
_________________ "Cierpliwość jest codzienną formą miłości." - Benedykt XVI
|
| Wt cze 02, 2020 9:17 pm |
|
 |
|
Andej
Dyskutant
|
Andy72 napisał(a): Czy jest sens modlić się o wstawiennictwo osób nie beatyfikowanych? Przychodzi mi na myśl przede wszystkim rotmistrz Witold Pilecki i Franciszek Blachnicki. Blachnicki ma tytuł Czcigodny Sługa Boży kościoła katolickiego a jeśli chodzi o rotmistrza Pileckiego, Jego historia mówi sama za siebie. Minęło 13 lat od zadania pytania. Jest sens. Jeśli uważasz, że zmarli w opinii świętości, to jest to jaknajbardziej uzasadnione. Ja proszę o wstawiennictwo Bronisława Bozowskiego (na razie są starania o rozpoczęcie procesu) i Karola Meissnera. Co do pierwszego nie mam wątpliwości, że jest świętym. Nie ogłoszonym przez Kościół, ale świętym. A drugiego podejrzewam o to. Wydaje mi się, że to właśnie im w dużej mierze zawdzięczam swoją wiarę. Zaraz po wpływie rodziców , wpłynął na mnie Bozowski. Nie proszę o wstawiennictwo Józefa Gniewniaka, ani Stanisława Mystkowskiego, aczkolwiek i oni mili poważny wpływ na moją wiarę. (O każdym z nich można poczytać w Wikipedii.)
_________________ Moje posty są subiektywnymi opiniami. Nie piszę w imieniu Kościoła. Posty nie są autoryzowane przez Kościół.
|
| Pn lip 27, 2026 5:33 pm |
|
 |
|
Andy72
Niesamowity Gaduła
|
Andej napisał(a): Ja proszę o wstawiennictwo Bronisława Bozowskiego (na razie są starania o rozpoczęcie procesu) i Karola Meissnera. Co do pierwszego nie mam wątpliwości, że jest świętym. Nie ogłoszonym przez Kościół, ale świętym. A drugiego podejrzewam o to. Ja wspominam i podziwiam (choć nie proszę o wstawiennictwo) wspaniałego kapłana Zygmunta Malackiego, przyjaciela św. Jerzego Popiełuszki. Jak mówił to miałem wrażenie że specjalnie do mnie. Skoda że ani razu się u Niego nie spowiadałem, bo się bałem, ani nie byłem na jego rekolekcjach "Wypłyń na głębię".
|
| Pn lip 27, 2026 5:43 pm |
|
 |
|
Barney
Niesamowity Gaduła
Dołączył(a): Pn maja 25, 2009 3:55 pm Posty: 19256 Lokalizacja: Gdynia
|
To nie jest takie proste. wolno modlić się o wstawiennictwo do osób niebeatyfikowanych (np. sług Bożych, zmarłych bliskich), ale wyłącznie w sposób prywatny. Niestety, jest zawsze niebezpieczeństwo, że nasza opinia nie jest w pełni uzasadniona u ta osoba jest potępiona.
| Pn lip 27, 2026 6:26 pm |
|
 |
|
Andej
Dyskutant
|
Barney napisał(a): To nie jest takie proste. wolno modlić się o wstawiennictwo do osób niebeatyfikowanych (np. sług Bożych, zmarłych bliskich), ale wyłącznie w sposób prywatny. Niestety, jest zawsze niebezpieczeństwo, że nasza opinia nie jest w pełni uzasadniona u ta osoba jest potępiona. I co wtedy? Zmarnowana modlitwa, prośba? Nie dotrze do samego Boga? Zaginie na łączach? Czy może zaszkodzi potępionemu, bo diabły będą mu robić wstręty? -------------- A modlitwa oczywiście prywatna. To zrozumiałe.
_________________ Moje posty są subiektywnymi opiniami. Nie piszę w imieniu Kościoła. Posty nie są autoryzowane przez Kościół.
|
| Pn lip 27, 2026 9:02 pm |
|
 |
|
Barney
Niesamowity Gaduła
|
Owszem, może być nawet niebezpieczne.
| Wt lip 28, 2026 1:40 am |
|
 |
|
Andej
Dyskutant
|
Barney napisał(a): Owszem, może być nawet niebezpieczne. Co może być niebezpieczne? Dla kogo może być niebezpieczne? Dlaczego może być niebezpieczne?
|
| Wt lip 28, 2026 7:38 am |
|
 |
|
Barney
Niesamowity Gaduła
|
Jeśli ktoś modliłby się do osoby potępionej... to chyba jasne?
| Wt lip 28, 2026 8:23 am |
|
 |
|
Andej
Dyskutant
|
Barney napisał(a): Jeśli ktoś modliłby się do osoby potępionej... to chyba jasne? Nie. Wyjaśnij. Wyjaśnij też, dlaczego napisałeś o modlitwie do osoby potępionej. Skąd ten pomysł. Jam nie pisał o modlitwach do jakichkolwiek osób. Nie pisałem o modlitwie do osób kanonizowanych, beatyfikowanych, niebeatyfikowanych, ani zbawionych (czyli świętych), ani potępionych, ani tych, o których nic nie wiemy. Czy Ty się modlisz do jakichś osób?
|
| Wt lip 28, 2026 8:37 am |
|
|