Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn maja 11, 2026 3:54 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
 Zdrowie - Rośliny lecznicze, Olejki eteryczne, jedzenie 
Autor Wiadomość
Niesamowity Gaduła
Niesamowity Gaduła

wyznanie: katolik
Odpowiedz z cytatem
Post Re: Zdrowie - Rośliny lecznicze, Olejki eteryczne, jedzenie
Intuicja podpowiada mi, że za przepuszczalność jelit (i inne problemy zdrowotne) mogą być odpowiedzialne herbicydy najprawdopodobniej akumulujące się w roślinach, które spożywamy.

So lut 28, 2026 4:14 pm
Czuwa nad wszystkim
Czuwa nad wszystkim

Odpowiedz z cytatem
Nie tylko herbicydy, ale ogólnie pestycydy oraz wiele innych substancji. Możesz mieć także kolagen złej jakości (nie ma budowy potrójnej helisy) i ściany jelit stają się przepuszczalne. W badaniach morfologii krwi warto przyjrzeć się monocytom i markerom stanu zapalnego. A szczegółowo to zbadać mikroflorę jelitową (to u nas wysoki wydatek). Nieszczelności jelit towarzyszą wzdęcia i bóle brzucha.

W odżywianiu panuje reguła minimum Liebiga. Oznacza to, że czynnikiem wyzwalającym nieprawidłowości jest pierwiastek występujący w minimum. W przypadku np kolagenu możesz go sobie nawet brać jako suplement, ale jeśli organizmowi brakuje witaminy C to on nie powstanie jako stabilny, czyli trójhelisowy. W przypadku różnych pierwiastów toksycznych mamy zwykle ich antagonistów. Jeśli wprowadzasz do organizmu kadm (wchodzi w skład fosforytów, które potem stanowią nawozy fosforowe) to ich naturalnym antagonistą jest selen. Masz selen to i o tarczycę nie trzeba się martwić, bo konwersja FT4 w aktywny FT3 zachodzi bez problemów (ogromne uproszczenie, bo tych pierwiastków jest więcej, min Fe)

Nie mamy wpływu na to ile substancji szkodliwych wprowadzimy do organizmu. Mamy wpływ na to, by nie wprowadzać tych o których na pewno wiemy, że nam mocno szkodzą (cukry, tłuszcze trans, wędliny). Mamy wpływ na stan zapalny w organizmie. To można sobie wyczytać z analizy krwi. Kiedy to wyjdzie to można ropocząć poszukiwania przyczyn.

So lut 28, 2026 5:15 pm
Niesamowity Gaduła
Niesamowity Gaduła

Odpowiedz z cytatem
Dziękuję, merss.

Wt mar 31, 2026 10:36 pm
Czuwa nad wszystkim
Czuwa nad wszystkim

Odpowiedz z cytatem
Uważam, że sprawy profilaktyki zdrowotnej są bardzo ważne. Tymczasem ludzie wymagają informacji od lekarzy na wizytach. Oni są od leczenia. A chodzi o to, by gabinety lekarskie omijać szerokim łukiem najdłużej jak się da. To jednak wymaga znajomości zasad zdrowego żywienia i ucieczki przed chorobą. Osobiście jestem przerażona niewiedzą ludzi w tym zakresie. Sporo ludzi opowiada mi np o anemii, cukrzycy czy chorej tarczycy. Kiedy pytam o dietę czy badanie pierwiastków to patrzą na mnie jakoś dziwnie: a pan doktor mi nie zlecił...Trochę się nie dziwię, bo oni nie mają pojęcia ani o znaczeniu wyników badań ani nie chcą się nauczyć.

Śr kwi 01, 2026 9:21 am
Niesamowity Gaduła
Niesamowity Gaduła

Odpowiedz z cytatem
Cytuj:
Trochę się nie dziwię, bo oni nie mają pojęcia ani o znaczeniu wyników badań ani nie chcą się nauczyć.

To nie jest łatwe, żeby się nauczyć. Od kogo, jeśli jest potrzeba, by wziąć pod uwagę specyfikę własnego organizmu? Trzeba samemu poznawać swój organizm i dwa razy sprawdzać to, co proponuje lekarz. Niedawno koleżanka doradzała mi pewien żel, który używa przy nadwyrężonych mięśniach i jej pomaga po paru godzinach, ale ona jest taka, że nawet jakby napluła na bolące miejsce, to by jej pomogło. Taka specyfika jej organizmu. Mnie jej porady nie pomagają, no chyba, że w takim czasie, że organizm i tak się sam by zregenerował.

Jeśli masz sprawdzone materiały, które każdy mógł przestudiować i zdobytą wiedzę zastosować do siebie, to warto je podać.

Śr kwi 01, 2026 3:15 pm
Czuwa nad wszystkim
Czuwa nad wszystkim

Odpowiedz z cytatem
To prawda, że każdy organizm jest inny. On do nas gada, ale nie znamy jego języka. Pisalaś o bólu mięśni. To objaw nieswoisty, idzie za tym wiele przyczyn. Zakwasami to ja się nie przejmuję. Samo się naprawi w ciągu kilku dni. Skoro się właściwie nawadniasz i masz wystarczającą podaż białka w diecie (1g/1kg masy ciała) oraz zapewniony dopływa Mg to organizm musi trenować sprawność układu immunologicznego i ponaprawiać mikrouszkodzenia mięśni. Po nagłej rotacji z wyprostem kręgosłupa ze sporym obciążeniem czekałam prawie miesiąc. To była moja głupota, więc cierpiałam. Po leki niechętnie sięgam wychodząc z założenia, że trzeba je brać jak mus.

Śr kwi 01, 2026 7:33 pm
Niesamowity Gaduła
Niesamowity Gaduła

Odpowiedz z cytatem
merss napisał(a):
(...) Po nagłej rotacji z wyprostem kręgosłupa ze sporym obciążeniem czekałam prawie miesiąc. To była moja głupota, więc cierpiałam. Po leki niechętnie sięgam wychodząc z założenia, że trzeba je brać jak mus.

Bardzo współczuję! To musiało być bolesne. Możliwe, że przyszczypnęłaś nerw. Jednak nawet długie siedzenie może do tego doprowadzić, więc nie ma co się obwiniać. Co było Twoją głupotą — ta nagła rotacja z obciążeniem, czy może nie poszłaś do lekarza, czy coś innego? Ja też nie lubię brać leków i wolę zapobiegać niż leczyć. Jak Cię to już dopadło, warto zastanowić się, co potencjalnie może spowodować powtórkę i tego unikać. Jednak to często dzieje się nagle i niespodziewanie, w tym wielu sportowcom. Jeśli już nie czujesz bólu, warto byłoby regularnie wzmacniać mięśnie kręgosłupa (pewnie coś w stylu ćwiczeń somatycznych na kręgosłup, jednak warto poradzić się kogoś, kto wziąłby odpowiedzialność za poradę (cokolwiek to znaczy)) i nie zapomnieć o tym (pewnie do końca życia). Kiedyś jeden mój znajomy już po piętnastu latach ich stosowania pokazał mi je i powiedział, że traktuje je jak pacierz — codziennie po 15-20 minut, ale jest zadowolony, bo dzięki nim uniknął operacji.

Cz kwi 02, 2026 3:34 am
Niesamowity Gaduła
Niesamowity Gaduła

Odpowiedz z cytatem
Ostatnio odkryłam elektryczny stymulator TENS/EMS do łagodzenia nerwobólów i masażu mięśni. Są pewne przeciwskazania do jego stosowania (np. rozrusznik serca), ale mnie nie dotyczą. Mój kosztował $22 i uważam, że efekt jest rewelacyjny. Żałuję, że wcześniej go nie odkryłam.

So kwi 18, 2026 2:05 pm
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3