Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So kwi 26, 2025 10:17 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 164 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11  Następna strona
 Kto nie zostanie zbawiony? 
Autor Wiadomość
Niesamowity Gaduła
Niesamowity Gaduła

wyznanie: katolik
Odpowiedz z cytatem
Post Re: Kto nie zostanie zbawiony?
Nie rozumiesz katechizmu (tekstu popularnego, napisanego językiem dla laików, w współczesnej - a nie sprzed tysiąclecia - stylistyce), a bierzesz się za św.Tomasza?

Pt mar 21, 2025 9:31 am
Zobacz profil WWW
Czuwa nad wszystkim
Czuwa nad wszystkim

Odpowiedz z cytatem
TS7 napisał(a):
Napisałem wyraźnie, że NIE ROZUMIEM takiego sposobu tłumaczenia. Nie rozumiem Katechizmu inaczej niż rozumiem. Jest to dla mnie jakaś "poezja" a nie "podręcznik matematyki". Pisane szyfrem. Nie rozumiem tego inaczej.

Jest to dla mnie jak język obcy.

O w mordę
To na katechizacje dla dorosłych.
Może jakieś seminarium odnowy wiary.

Pt mar 21, 2025 10:38 am
Niesamowity Gaduła
Niesamowity Gaduła

Odpowiedz z cytatem
Barney,

Nie umiesz zrozumieć jak Ci tłumaczę, że sposób pisania TzA jest bliższy (stopniowanie przymiotnika: stopień wyższy) mojemu sposobowi myślenia, niż Katechizm. Domyślam się, że trudno Ci to zrozumieć, bo to nie jest standardowe i na ogół dla wielu osób byłoby pewnie na odwrót. Ale zwyczajnie pewne cechy tego jak on tłumaczy albo coś, sprawiają, że łatwiej (stopień wyższy) mi układać sobie w głowie to co On pisze, niż to co pisze Katechizm. Jest bardziej (stopień wyższy) pisane jak "podręcznik matematyczny". Katechizm bardziej jak "poetyczne opowiadanie". Dalej brakuje pewnych elementów, definicji. Potrzebuję ścisłych definicji słów użytych w konkretnym kontekście. Klasyczna metoda uczenia na mnie nie działa.

Jeszcze to pominąłem:

Cytuj:
Poruszanie woli nie oznacza kierowania.

Tyle, że wyżej u TzA masz:
"Poruszać się DOBROWOLNIE to poruszać się samemu, TJ. BYĆ PORUSZANYM przez pierwiastek wewnątrz tkwiący."

Mowa i o poruszaniu się i byciu poruszanym.

A jaka różnica między kierowaniem, a poruszaniem?
Jakbym powiedział "nie kieruję samochodem, tylko poruszam kierownicą i pedałami".

No to jak człowiek może "kierować sobą" nie będąc swoją Pierwszą Przyczyną? Pytam o mechanizm ścisły szczegółowy, odpowiedzi brak. Jakie są "elementy ruchome woli", którymi się kieruje czy porusza?

A dalej masz:

TzA
Artykuł 5
CZY BÓG DZIAŁA W KAŻDYM DZIAŁAJĄCYM?

Izajasza: „Wszystkie nasze dzieła Tyś w nas zdziałał, Panie”.

Tak więc stosownie do owych trzech przyczyn Bóg działa w każdym działającym:

Po pierwsze, działa jako cel. Skoro bowiem każde działanie jest dla osiągnięcia jakiegoś dobra: prawdziwego lub pozornego - o tyle zaś coś jest dobrem lub okazuje pozory dobra, o ile przypada mu w udziale jakieś podobieństwo najwyższego dobra, którym jest Bóg to wynika z tego, że sam Bóg jako cel jest przyczyną każdego działania.

Po drugie należy również mieć to na uwadze, że tam, gdzie jest wiele przyczyn sprawczych, ujętych w jakiś porządek, zawsze druga przyczyna sprawcza działa mocą pierwszej, bo pierwsza przyczyna sprawcza porusza drugą do działania. W myśl tego, wszystkie rzeczy działają mocą samego Boga, a co za tym idzie On sam jest przyczyną czynności wszystkich przyczyn sprawczych.

Po trzecie, należy zważyć, że Bóg porusza nie tylko rzeczy do działania, zaprzęgając formy i siły rzeczy do działania - tak jak zaprzęga siekierę do cięcia rzemieślnik, który jednak niekiedy nie nadaje siekierze formy - lecz także daje formę działającym stworzeniom i je utrzymuje w istnieniu. Stąd też nie tylko jest przyczyną czynności przez to, że daje formę, która jest zaczynem czynności - tak jak powodujący powstanie ciał ciężkich i lekkich zwie się przyczyną ruchu tychże ciał - lecz także zachowuje formy i siły rzeczy, tak jak słońce uchodzi za przyczynę pojawienia się barw przez to, że daje i zachowuje światło, dzięki któremu pojawiają się barwy. A ponieważ forma rzeczy jest wewnątrz rzeczy, i to jest w niej tym głębiej, im ujmowana jest jako bardziej pierwsza i powszechna; dalej, ponieważ sam Bóg właściwie jest przyczyną samego powszechnego istnienia we wszystkich rzeczach, zaś to istnienie tkwi nad wszystko inne - najgłębiej w rzeczach, dlatego Bóg działa najgłębiej we wszystkich bytach. 
&

+++

Jockey,

Standardowe metody nauczania na mnie nie działają. Potrzebuję precyzyjnych jednoznacznych definicji. Struktury. Jak w matematyce. Nie opowiadań, reguł przybliżonych i poezji. Rozumiem, że to niestandardowe, ale tak jest.

Pt mar 21, 2025 11:01 am
Niesamowity Gaduła
Niesamowity Gaduła

Odpowiedz z cytatem
Nie sądzę, by "bliższy" był Ci sposób pisania św.Tomasza niż katechizmu (zresztą udowodniłeś już, że wyciągasz z Jego tekstów mylne wnioski).
Może własnie możliwość dywagowania, wykorzystywania tego, iż język świętego Tomasza jest naukowy - a Ty interpretujesz go jako tekst potoczny (i w rezultacie zmieniasz znaczenie - jak we wpisie, na jaki odpowiadam) Cię pociąga?
Wierz mi, jeśli nie rozumiesz katechizmu, nie zrozumiesz poprawnie św. Tomasza.

Pt mar 21, 2025 5:08 pm
Zobacz profil WWW
Niesamowity Gaduła
Niesamowity Gaduła

Odpowiedz z cytatem
Barney,

Niestety nie wskazujesz żadnych argumentów poza "Ty się mylisz, ja mam rację, bo jestem autorytetem". Na pytania nie odpowiadasz, tylko ad personam. Także niczego nie wykazałeś. Ale to u Ciebie standard.

Niestety również może zwyczajnie nie umiesz się pogodzić z tym, że nie jesteś Pierwszą Przyczyną swojej woli, stąd zmieniasz interpretację katolicką, bo masz problem pogodzić się z tym czym wola jest a czym nie jest. Jaką daje Ci "autonomię", a jakiej nie.

Na to wskazywać może m.in. jedna z Twoich wypowiedzi z dawnych wątków:

Barney:
"Proponowana przez CIebie metoda "takiego ułożenia świata" by wszyscy byli zbawieni jest nieskuteczna. I dzieki Bogu - bo gdyby była skuteczna, wówczas znaczyłoby, że jesteśmy tylko pozbawionymi woli biologicznymi maszynkami. Nie różni się to co do zasady od "stworzenia niezdolnych do grzechu" lub "uniemożliwienia grzeszenia"."

Jeżeli piszesz, że wolisz, żeby niektórzy poszli do piekła, niż żebyś nie miał części tego co postrzegasz jako Twoją "autonomię" i wynikające z tego konsekwencje, to może znaczyć, że zmagasz się z tym tematem emocjonalnie.

Jednak wolna wola to nie jest bycie swoją Pierwszą Przyczyną. Ale nie znaczy to też, że jesteśmy "pozbawionymi woli biologicznymi maszynkami".

Katechizm 1733
Im więcej człowiek czyni dobra, tym bardziej staje się wolnym. Prawdziwą wolnością jest tylko wolność w służbie dobra i sprawiedliwości. Wybór nieposłuszeństwa i zła jest nadużyciem wolności i prowadzi do "niewoli grzechu".

Dodam kolejny może tym bardziej wystarczająco jasno sformułowany argument z Summa contra Gentiles.

Najpierw krótki wycinek jakby komuś zabrakło cierpliwości czytać:

Obrazek
don juan de marco download

+++

A teraz trzy rozdziały na ten temat:

Obrazek
ms gamebar services

Pt mar 21, 2025 6:37 pm
Niesamowity Gaduła
Niesamowity Gaduła

Odpowiedz z cytatem
TS7 napisał(a):
Barney, Niestety nie wskazujesz żadnych argumentów poza "Ty się mylisz, ja mam rację, bo jestem autorytetem". Na pytania nie odpowiadasz, tylko ad personam.
Próbowałem. Ale niestety, jesteś nieprzemakalny.
Nie mam zamiaru odnosić się do Twojego paplania, skoro masz gdzieś dobre rady systematycznego, od podstaw, wzięcia się do rzeczy.
Cytuj:
Także niczego nie wykazałeś. Ale to u Ciebie standard.
No właśnie. Byle się odszczekać.

Pt mar 21, 2025 8:15 pm
Zobacz profil WWW
Czuwa nad wszystkim
Czuwa nad wszystkim

Odpowiedz z cytatem
TS7 ale demagogia.
To co Ty piszesz z katolicyzmem i z nauką Kościoła nie nic wspólnego. Ale ty oczywiście pójdziesz w zaparte. Twoja.sprawa.

Pt mar 21, 2025 8:21 pm
Dyskutant
Dyskutant

wyznanie: nie chcę podawać
Odpowiedz z cytatem
Co do pytania w tytule wątku. Podobno większość ludzi idzie do piekła

Pt mar 21, 2025 11:36 pm
Niesamowity Gaduła
Niesamowity Gaduła

Odpowiedz z cytatem
Suzuja napisał(a):
Nie wiemy kto idzie do piekła, nie znamy więc i liczb.
Osobiście wątpię.

Pt mar 21, 2025 11:46 pm
Zobacz profil WWW
Niesamowity Gaduła
Niesamowity Gaduła

Odpowiedz z cytatem
Suzuja napisał(a):

Skąd takie informacje?

So mar 22, 2025 12:06 am
Czuwa nad wszystkim
Czuwa nad wszystkim

Odpowiedz z cytatem
Pan Jezus ostrzegał przed piekłem, ale jednocześnie uchylał się od odpowiedzi dotyczących potępionych. Zapytano Go wprost kto ma szansę na zbawienie. Odwołał się do Bożej kryteriologii mówiąc, że jest inna niż ludzka. Sercem chrześcijaństwa jest Ewangelia a tam nie napisano nic o potępionych.

So mar 22, 2025 1:51 am
Niesamowity Gaduła
Niesamowity Gaduła

wyznanie: chrześcijanin, inne (trynitarny i biblijny)
Odpowiedz z cytatem
TS7 napisał(a):
Cytuj:
Uważam, że trzeba ludziom dać możliwość podjęcia świadomej decyzji co do wiary.

Czyli wracamy do tych zniewolonych ludzi.

Wracamy do zasady, którą Pan Bóg honoruje ze względu na daną wolną wolę człowiekowi.
Każdy totalitarny system (polityczny, religijny) tą wolność ogranicza.
Cytuj:
W domu poczytać nie mogą?

No to sprawdź kto czyta, a kto tylko wykłada Biblię na stół podczas kolędy.
Tak np. z wypowiedzi merss i jej stosunku do Biblii widać, że stoi ona na tej samej półce co "Baśnie z tysiąca i jednej nocy."
Cytuj:
"Tylko."

Biorąc pod uwagę fakt, że z tych polskich katolików na msze uczęszcza ~ 30%, a komunię przyjmuje ~ 14%, to słowo Twoje "tylko" brzmi niepoważnie.
Cytuj:
Od decydowania o tym kogo wywalić to są już Biskupi. Wolność mają, ale dziękować nie ma za co.

W feudalnym systemie kościelnej władzy jednoosobowa decyzja feudała/biskupa. W Kościele czasów apostolskich panowały inne zasady - odsyłam do listów do Koryntian.
Cytuj:
To, że tacy są to jedno. Kwestia dlaczego się ich przyjmuje...

To dobre pytanie.
Cytuj:
Kościół Katolicki ma konkretne reguły od Trójcy Świętej.

Bez żartów...
Cytuj:
Ludzie są wolni. Od zapisów Biblii też. Ale potem mogą ponieść odpowiednie konsekwencje. Piekło, czyściec, kary doczesne.
Przypominam, że Biblię pisali ludzie.

Czyściec zarezerwowany jest tylko dla katolików. Co do Biblii to ludzie byli tylko narzędziami, a autorem był Pan Bóg.
Cytuj:
Nie. Wyciągam wnioski z Twoich wypowiedzi.
Ciągle narzekasz na nieidealność Kościoła.
A dla Siebie jesteś więcej jak Papież, bo Papieże ustalają ex cathedra okazyjnie, "Ty masz stałe łącze z Duchem Świętym."

Tak mówi Biblia o tych, którzy zaufali Jezusowi uwierzyli w to kim jest i przez Niego i jego ofiarę na krzyżu świadomie pojednali się z Panem Bogiem.
Jak widzę dla katolików to abstrakcja. No ale to wynik duchowej formacji rzymskiego katolicyzmu.
Cytuj:
Zdradził substancję (jedność) z powodu (niby) przypadłości.

Czyli znów teza oparta o pogańską filozofię grecką ( substancja i przypadłość). No cóż kto buduje na pogaństwie ma takie owoce.
A kto spożywa takie owoce...
Cytuj:
Prędzej przypadłości. To nie usprawiedliwia metod działania. A owoce przemówiły. Mówią do dziś.

Tak jest. Mamy rok 2025, który został ogłoszony świętym rokiem z możliwością zupełnego odpustu grzechów ze skarbca Kościoła - witamy w średniowieczu.
A wiesz co zrobił Pan Bóg 2000 lat temu przez Jezusa, nie oglądając się na Twój Kościół?
[Kol.2.13]:
I was, którzy umarliście w grzechach i w nieobrzezanym ciele waszym, wespół z nim ożywił, odpuściwszy nam wszystkie grzechy;
Jeśli o mnie chodzi wybrałem "odpust" Pana Boga dokonany 2000 lat temu, bo on jest dany każdemu z łaski na podstawie wiary w ukończone dzieło krzyża i zmartwychwstanie Jezusa Chrystusa.
["Wąż" też Ewy siłą nie doprowadził do utraty raju.
Durny argument.

Mateusz 18
Lecz kto by się stał powodem grzechu dla jednego z tych małych, którzy wierzą we Mnie, temu byłoby lepiej kamień młyński zawiesić u szyi i utopić go w głębi morza. Biada światu z powodu zgorszeń! Muszą wprawdzie przyjść zgorszenia, lecz biada człowiekowi, przez którego dokonuje się zgorszenie.][/quote]
Jakim zgorszeniem było sprzedawanie odpuszczenia grzechów za pieniądze?
Pomyśl o tym...
Z resztą dziś jest tak samo. Odpust w 2025 r. rządzi się w praktyce podobnymi prawami - witamy w średniowieczu.
Cytuj:
Kościół jest Jeden. Kto zawinił z obu stron, będzie indywidualnie odpowiadał.

Kolejny durny argument:
""Skoro się raz rozwaliło jedność, to co zaszkodzi drugi i tysięczny raz.""

Byli i wcześniej Arianie i kto tam jeszcze. Każdy odpowiada za swoje czyny.

Są też nowsi schizmatycy i mogą być kolejni. I każdy odpowiedzialny z obu stron poniesie indywidualną odpowiedzialność.

Tak też się stanie.
Ty jednak też ponosisz odpowiedzialność za siebie.
Do której grupy rozłamowców należysz:
-przedsoborowców
-posoborowców
-progresywnych
Cytuj:
Nie jest to temat na którym się znam, ani nie jest dla mnie priorytetem na ten temat czytać. Jak by nie było, Ci co dodali coś czego nie powinni będą odpowiadać indywidualnie.
Nie jest to powód by pójść w schizmę i wyciągać innych.

Oczywiście "wyciągani" nie mają mózgu i nie decydują świadomie.
Taki masz obraz swoich współwyznawców.
Jak widzę Ty preferujesz postawę
[https://st.depositphotos.com/1689834/1337/v/450/depositphotos_13379819-stock-illustration-three-wise-monkeys.jpg][/img]
Cytuj:
Księdzem był Luter. Różni byli profesorowie.
Te tytuły mi nie wystarczą by przyjąć czyjąś opinię za wystarczającą, bo ma "ks. prof." przed nazwiskiem, bez dogłębnego badania sprawy. Mnie interesują argumenty, nie tytuły.

Ks. Pietras podawał fakty. On akurat specjalizuje się w historii Kościoła do V w. Jakoś nikt ze słuchających go księży nie protestował, a wręcz przeciwnie. Tuż przed jego prelekcją ktoś mówi , że do dziś nic się nie zmieniło...

To zadziwiające gdy ktoś przedstawia prawdę to :
- protestanckich argumentów nie przyjmujesz
- katolickich też nie przyjmujesz
Jednym słowem nie jesteś otwarty na dyskusję.
Siedzisz w swojej twierdzy, powodzenia...

So mar 22, 2025 2:34 am
Niesamowity Gaduła
Niesamowity Gaduła

wyznanie: chrześcijanin, inne (trynitarny i biblijny)
Odpowiedz z cytatem
merss napisał(a):
Pan Jezus ostrzegał przed piekłem, ale jednocześnie uchylał się od odpowiedzi dotyczących potępionych. Zapytano Go wprost kto ma szansę na zbawienie. Odwołał się do Bożej kryteriologii mówiąc, że jest inna niż ludzka. Sercem chrześcijaństwa jest Ewangelia a tam nie napisano nic o potępionych.

No to chyba nie doczytałaś o sednie Ewangelii:
[Jana 3.16-18]:
16 Albowiem tak Bóg umiłował świat, że Syna swego jednorodzonego dał, aby każdy, kto weń wierzy, nie zginął, ale miał żywot wieczny. 17 Bo nie posłał Bóg Syna na świat, aby sądził świat, lecz aby świat był przez niego zbawiony. 18 Kto wierzy w niego, nie będzie sądzony; kto zaś nie wierzy, już jest osądzony dlatego, że nie uwierzył w imię jednorodzonego Syna Bożego.

Masz więc do wyboru: usprawiedliwienie lub sąd.
Masz z tym tekstem problem?

So mar 22, 2025 2:44 am
Dyskutant
Dyskutant

wyznanie: nie chcę podawać
Odpowiedz z cytatem
kacperek29 napisał(a):
Suzuja napisał(a):

Skąd takie informacje?

Na podstawie objawień, nuaczaniu niektórych księży jak Chmielewski, i na tej podstawie że zgrzeszyc ciężko nie jest jakoś szczególnie trudno

So mar 22, 2025 3:48 am
Czuwa nad wszystkim
Czuwa nad wszystkim

Odpowiedz z cytatem
Gregor napisał(a):

Masz więc do wyboru: usprawiedliwienie lub sąd.
Masz z tym tekstem problem?

Kiedy nie czytamy całości Biblii lub nie rozumiemy co w niej napisano to mamy rzeczywiście problem, ale on nie leży po stronie katolickiej, ale sekciarskiej gregora. Przeczytasz jedno zdanie i grasz znafcę

Mt7 oraz Mt19

Jezus powiedział do swoich uczniów: «Zaprawdę, powiadam wam: Bogatemu trudno będzie wejść do królestwa niebieskiego. Jeszcze raz wam powiadam: Łatwiej jest wielbłądowi przejść przez ucho igielne, niż bogatemu wejść do królestwa niebieskiego».
Gdy uczniowie to usłyszeli, bardzo się przerazili i pytali: «Któż więc może być zbawiony?»
Jezus spojrzał na nich i rzekł: «U ludzi to niemożliwe, lecz u Boga wszystko jest możliwe».

Mamy więc konkretne zapytanie i unik.

Czytasz też Biblię bez znajmości znaczeń konkretnych pojęć, językiem naturalnym i wychodzi ci to co chcesz przeczytać. Samooszukiwanie się jest twoją silną stroną. Akurat ty możesz się zdziwić, bo prawda jest tym co sobie umyślisz.

Nie ma więc odpowiedzi konkretnych o zbawionych. Nawet przypowieść o bogaczu i Łazarzu, ktora wydawałoby się, że jest konkretem, nim nie jest. Nie ma więc nie tylko przykladów konkretnych ludzi potępionych, ale nawet statystyk nie ma.
Łatwiej się nawraca ateista niż czytacz Biblii, który przypisuje sobie asystenję Ducha Świętego i jest przekonany o swej interpretacyjnej nieomylności. To już mistrzostwo w samooszukiwaniu się. W chwili sądu duch tego świata założy ubranka Ducha Świętego i pójdziesz jak w masło, bo cię połechce, że całe życie pełniłeś wolę Boga. Nie będziesz miał żadnego wglądu w siebie i pójdziesz nie tam dokąd się wybierałeś.

Niewierzący, który prowadził prawe życie zda egzamin, bo jego myślenie było ukierunkowane na czynienie dobra innym (nie pomyli tego z tanią i fałszywą tolerancją) z powodów, że tak należy postępować. Odczyta więc podstęp. Dobry łotr miał świadomość, że czyny zaprowadziły go ku karze. Spróbował uczynić więc sytuację nieodwracalną - znośną. On poznał Jezusa. Ty nie znasz, żyjesz wyobrażeniami. Nie widzisz złożoności Biblii, ale dobierasz cytaty do swych poglądów. To myślenie sekciarskie.
W myśleniu katolickim mamy nadzieję, ponieważ człowiek sam dla siebie jest tajemnicą a myślenia Boga nie znamy...to znajdziesz w wersach, które wyżej wskazałam.

So mar 22, 2025 11:18 am
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 164 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11  Następna strona