Czy Jahwe jest Ojcem Jezusa?
Autor |
Wiadomość |
TS7
Niesamowity Gaduła
wyznanie: katolik
|
 Re: Czy Jahwe jest Ojcem Jezusa?
Filipian 2 9 Dlatego też Bóg Go nad wszystko wywyższył i darował Mu imię ponad wszelkie imię, 10 aby na imię Jezusa zgięło się każde kolano istot niebieskich i ziemskich i podziemnych.
Izajasz 45 22 Nawróćcie się do Mnie, by się zbawić, wszystkie krańce świata, bo Ja jestem Bogiem, i nikt inny! 23 Przysięgam na Siebie samego, z moich ust wychodzi sprawiedliwość, słowo nieodwołalne. Tak, przede Mną się zegnie wszelkie kolano, wszelki język na Mnie przysięgać będzie,
"Czemu Bóg nie teleportuje ludzi z powrotem do Raju?"
|
N sty 26, 2025 4:50 pm |
|
 |
wybrana
Niesamowity Gaduła
wyznanie: chrześcijanin, inne (trynitarny i biblijny)
|
TS7 napisał(a): "Czemu Bóg nie teleportuje ludzi z powrotem do Raju?" Człowiek uświęcony Duchem Bożym powraca do Raju po śmierci ciała fizycznego.
_________________ Miłość Jezusa-moim zbawieniem. Trwanie w Jezusie-Boga uwielbieniem.
|
N sty 26, 2025 5:04 pm |
|
 |
TS7
Niesamowity Gaduła
|
A czemu ten dobry Bóg Ojciec będący Miłością nie oszczędzi swoim dzieciom cierpienia i nie teleportuje ich od razu do Raju?
|
N sty 26, 2025 5:07 pm |
|
 |
kacperek29
Niesamowity Gaduła
|
wybrana napisał(a): Nasz świat jest niedoskonały. Wykreowały go niższe istoty duchowe.
to ma tyle wspólnego z Biblią co ja z kosmitami. Wróć do Biblii.
|
N sty 26, 2025 5:34 pm |
|
 |
wybrana
Niesamowity Gaduła
|
TS7 napisał(a): A czemu ten dobry Bóg Ojciec będący Miłością nie oszczędzi swoim dzieciom cierpienia i nie teleportuje ich od razu do Raju? Tak poprostu ekspresowo, by zło również zapanowało w Raju? Człowiek brudny nie może wejść w czystość, bo by tą czystość pobrudził. Musi nastąpić wewnętrzna przemiana- udoskonalenie oczyszczenie wewnętrzne człowieka. Człowiek musi się na nowo narodzić w Duchu Bożym.
_________________ Miłość Jezusa-moim zbawieniem. Trwanie w Jezusie-Boga uwielbieniem.
|
N sty 26, 2025 8:33 pm |
|
 |
Jockey
Czuwa nad wszystkim
Dołączył(a): Śr cze 05, 2002 9:54 pm Posty: 14263 Lokalizacja: Polska
|
@kacperek29 A która wypowiedz @wybranej opierała się na biblii? Bo ja takiej nie pamiętam.
_________________ Pan jest Pasterzem moim
|
N sty 26, 2025 8:34 pm |
|
 |
TS7
Niesamowity Gaduła
|
Dlaczego Bóg nie sprawi natychmiastowego oczyszczenia wewnętrznego? Czemu nie urodzi wszystkich na nowo w Duch Bożym po prostu od razu?
|
N sty 26, 2025 8:51 pm |
|
 |
wybrana
Niesamowity Gaduła
|
Jockey napisał(a): @kacperek29 A która wypowiedz @wybranej opierała się na biblii? Bo ja takiej nie pamiętam. Co masz na myśli pisząc na Biblii? Myślisz o starych Sumeryjsko Egipskich skopiowanych mitach, czy o prawdzie objawionej przez Jezusa Chrystusa?
|
N sty 26, 2025 9:49 pm |
|
 |
PeterW
Czuwa nad wszystkim
|
Wybrana: "chrześcijanin, inne (trynitarny i biblijny)"... Czas na zmiany w profilu.
_________________ "Bo myśli moje nie są myślami waszymi, ani wasze drogi moimi drogami - wyrocznia Pana." Iz 55
|
N sty 26, 2025 11:50 pm |
|
 |
wybrana
Niesamowity Gaduła
|
PeterW napisał(a): Wybrana: "chrześcijanin, inne (trynitarny i biblijny)"... Czas na zmiany w profilu. Dla mnie żródłem prawdy o Bogu jest Nowy Testament a on też jest Biblią. Stary Testament jest historią ludzi, którzy byli bardzo religijni ale Boga pojmowali na swój zasłyszany lub wymyślony sposób. Ja ich nie potępiam, bo w obecnym okresie ludzie nie mieli danej prawdy objawionej. Wyznawali Boga tak jak pojmowali i na pewno nie chcieli być przeciwnikami Boga. W obu tych Testamentach widzimy dużą różnicę obrazu Boga. Dlatego ja w swej wierze chrześcijańskiej przyjmuję prawdę o Bogu objawioną nam przez Boga. Stary Testament można czytać jako informację o wierze tych ludzi, lecz nie można go przyjmować jako wykładnię wiary chrześcijańskiej. Jest on wykładnią dla Judaistów, którzy odrzucili wiarę chrześcijańską.
|
Pn sty 27, 2025 12:18 am |
|
 |
Jockey
Czuwa nad wszystkim
|
wybrana napisał(a): Dla mnie żródłem prawdy o Bogu jest Nowy Testament a on też jest Biblią. W którym Jezus i apostołowie odwołują się do tego co negujesz pisząc: wybrana napisał(a): Stary Testament jest historią ludzi, którzy byli bardzo religijni ale Boga pojmowali na swój zasłyszany lub wymyślony sposób. Stary i Nowy Testament to ciągłość historii zbawienia. To taki całościowy List Boga do człowieka. To Stary Testament uwiarygadnia Nowy, To w Starym Testamencie są proroctwa mesjańskie. Np. księgi Izajasza o cierpiącym słudze Jahwe. Odrzucasz bo ci nie pasuje, ale Jezus był w pełni Żydem który przyszedł na świat zapowiadany przez Proroków. wybrana napisał(a): W obu tych Testamentach widzimy dużą różnicę obrazu Boga. Raczej widzimy jak Bóg powoli objawia Siebie człowiekowi. wybrana napisał(a): Dlatego ja w swej wierze chrześcijańskiej przyjmuję prawdę o Bogu objawioną nam przez Boga. Niestety ale to co wypisujesz nie ma z chrześcijaństwem za dużo wspólnego. Można powiedzieć poza nazwą nic. Skoro przyjmujesz prawdę objawioną przez Boga to dlaczego odrzucasz przekaz Starego Testamentu, który jest częścią objawienia wybrana napisał(a): Stary Testament można czytać jako informację o wierze tych ludzi, lecz nie można go przyjmować jako wykładnię wiary chrześcijańskiej. Jest on wykładnią dla Judaistów, którzy odrzucili wiarę chrześcijańską. Bzdura. Nie można zrozumieć misji Jezusa bez Starego Testamentu.
|
Pn sty 27, 2025 10:50 am |
|
 |
wybrana
Niesamowity Gaduła
|
Zgadzam się, że Stary Testament pomaga zrozumieć misję Jezusa. Jezus przyszedł, by wydać świadectwo prawdy, byśmy nie błądzili w ciemności jak ci ludzie opisywani w ST, którzy prawdy o Bogu nie chcieli przyjąć. Stary Testament pokazuje nam, jak bardzo człowiek czyni žle nie znając Boga. Co zrobiła instytucja Rzymskiego Kościoła? Nauczała prawdę o Bogu według starych pism zamiast przyjąć prawdę, którą wydał Jezus a którą odrzucili Judaiści. Myślę, że Judaizm ma się dobrze w Rzymsko- katolickim Kościele. Religia jaką ja pamiętam z młodych lat, to religia strachu a nie miłości. Ktoś kto się boi Boga, nie wyzwoli w swej duszy miłości. Wiara jest radością, bo jest nauką o wielkiej miłości Boga, który nawet przyjął ciało człowieka, byśmy Go poznali I umarł dla nas, by nas wyzwolić z mocy grzechu. Człowiek, który żyje w nieświadomości - błądzi i niby w coś wierzy ale raczej jest to nikła wiara. Jezus powiedział Izraelitą, że Boga nie znają i, że ich Ojcem jest szatan. Jeżeli nie przyjmumy prawdy Ewangelii Chrystusowej i dalej świadczymy o Bogu prawdę starych pism, to znaczy, że uznajemy prawdę tych ludzi, którzy Boga nie znali i szatan ich prowadził. Powoływali się z Bogiem na ustach na obrzydliwe czyny. Kościół Katolicki gdyby nie przyjął prawdy starych pism, to nie prowadził by 600 lat inkwizycji, nie prowadził by krucjat, nie wymordował by Katarów itd. Tak jak Jezus nauczał, kto mieczem wojuje od miecza ginie, że trzeba kochać nawet nieprzyjaciół. To złe pojmowanie prawdy o Bogu niszczy ten Kościół. Myślę, że w nim Judaiści dużo dochodzą do głosu i go niszczą.
|
Pn sty 27, 2025 2:16 pm |
|
 |
Andy72
Niesamowity Gaduła
|
TS7 napisał(a): Dlaczego Bóg nie sprawi natychmiastowego oczyszczenia wewnętrznego? Czemu nie urodzi wszystkich na nowo w Duch Bożym po prostu od razu? Było by to dla nas nie do zniesienia. Skoro nawet proces oczyszczania obliczony na lata jest dla nas tak trudny, to co dopiero jakby go skoncentrować do "natychmiast".
_________________ W końcu bądźcie mocni w Panu - siłą Jego potęgi. Ef,6,10
|
Pn sty 27, 2025 2:24 pm |
|
 |
Jockey
Czuwa nad wszystkim
|
wybrana napisał(a): Zgadzam się, że Stary Testament pomaga zrozumieć misję Jezusa. Stary Testament to nie tylko pomaga zrozumieć. On zapowiadał Jezusa. Wiele by pisać. Ty najwidoczniej zatrzymałaś się na pierwszych pięciu księgach których autorstwo przypisywane jest Mojżeszowi wybrana napisał(a): Jezus przyszedł, by wydać świadectwo prawdy, byśmy nie błądzili w ciemności jak ci ludzie opisywani w ST, którzy prawdy o Bogu nie chcieli przyjąć. Oczywiście bzdura. Jezus mówi doskonale po co przyszedł i jaka jest Jego misja i że przyszedł wypełnić proroctwa ze Starego Testamentu który odrzuciłaś. wybrana napisał(a): Stary Testament pokazuje nam, jak bardzo człowiek czyni žle nie znając Boga. Kolejna bzdura. Stary Testament pokazuje nam wiele rzeczy ale jak widać trzeba czytać więcej niż pierwszych 5 ksiąg wybrana napisał(a): Co zrobiła instytucja Rzymskiego Kościoła? Nauczała prawdę o Bogu według starych pism zamiast przyjąć prawdę, którą wydał Jezus a którą odrzucili Judaiści. Pojęcia nie masz co uczy Kościół Rzymsko-katolicki. wybrana napisał(a): Myślę, że Judaizm ma się dobrze w Rzymsko- katolickim Kościele. No bo to judaiści uznali w Jezusie Boga. wybrana napisał(a): Religia jaką ja pamiętam z młodych lat, to religia strachu a nie miłości. Bojaźni a to nie strach. reszty bzdur nawet nie chce mi się komentować
|
Pn sty 27, 2025 2:43 pm |
|
 |
TS7
Niesamowity Gaduła
|
Wybrana napisał(a): Jezus powiedział Izraelitą, że Boga nie znają i, że ich Ojcem jest szatan.
Jezus był Izraelitą. Również Maryja. Też Boga nie znali? Ich Ojcem był Szatan? I Apostołów? Andy napisał(a): Było by to dla nas nie do zniesienia. Skoro nawet proces oczyszczania obliczony na lata jest dla nas tak trudny, to co dopiero jakby go skoncentrować do "natychmiast".
Piszę to jako pytanie do Wybranej by zrozumieć jej sposób myślenia pozaChrześcijański. (nawet Nowego Testamentu nie uznaje, nie wiem czy jedną księgę by znaleźć którą uznaje) Bo jeżeli uważa, że Miłość nie dozwala zadawania cierpień kochanej osobie dla jej dobra, to niech powie dlaczego Bóg dozwala ludziom ciepieć na Ziemi, zamiast im "zaczarować umysł" by byli dobrzy i nie zabierze od razu do Raju.
|
Pn sty 27, 2025 4:25 pm |
|
|