Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt mar 25, 2025 4:35 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 409 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 28  Następna strona
 Czy Jahwe jest Ojcem Jezusa? 
Autor Wiadomość
Niesamowity Gaduła
Niesamowity Gaduła

wyznanie: katolik
Odpowiedz z cytatem
Post Re: Czy Jahwe jest Ojcem Jezusa?
Nie, niczego takiego ST nie głosi. Nie fantazjuj.

Wt sty 21, 2025 12:15 am
Zobacz profil WWW
Niesamowity Gaduła
Niesamowity Gaduła

wyznanie: chrześcijanin, inne (trynitarny i biblijny)
Odpowiedz z cytatem
Barney napisał(a):
Nie, niczego takiego ST nie głosi. Nie fantazjuj.

Mam dla ciebie dobrą radę.
Przeczytaj Stary Testament i ty nie fantazjuj.

Pt sty 24, 2025 9:21 am
Czuwa nad wszystkim
Czuwa nad wszystkim

Odpowiedz z cytatem
A ja mam zadanie dla wybranej.
Przeczytaj tą perykopę i odpowiedz na pytanie
Cytuj:
Ewangelia według św. Jana rozdział 8
12 A oto znów przemówił do nich Jezus tymi słowami: «Ja jestem światłością świata. Kto idzie za Mną, nie będzie chodził w ciemności, lecz będzie miał światło życia». 13 Rzekli do Niego faryzeusze: «Ty sam o sobie wydajesz świadectwo. Świadectwo Twoje nie jest prawdziwe». 14 W odpowiedzi rzekł do nich Jezus: «Nawet jeżeli Ja sam o sobie wydaję świadectwo, świadectwo moje jest prawdziwe, bo wiem skąd przyszedłem i dokąd idę. Wy zaś nie wiecie, ani skąd przychodzę, ani dokąd idę. 15 Wy wydajecie sąd według zasad tylko ludzkich. Ja nie sądzę nikogo. 16 A jeśli nawet będę sądził, to sąd mój jest prawdziwy, ponieważ Ja nie jestem sam, lecz Ja i Ten, który Mnie posłał. 17 Także w waszym Prawie jest napisane, że świadectwo dwóch ludzi jest prawdziwe5. 18 Oto Ja sam wydaję świadectwo o sobie samym oraz świadczy o Mnie Ojciec, który Mnie posłał». 19 Na to powiedzieli Mu: «Gdzie jest Twój Ojciec?» Jezus odpowiedział: «Nie znacie ani Mnie, ani Ojca mego. Gdybyście Mnie poznali, poznalibyście i Ojca mego».
20 Słowa te wypowiedział przy skarbcu, kiedy uczył w świątyni. Mimo to nikt Go nie pojmał, gdyż godzina Jego jeszcze nie nadeszła.
21 A oto znowu innym razem rzekł do nich: «Ja odchodzę, a wy będziecie Mnie szukać i w grzechu swoim pomrzecie. Tam, gdzie Ja idę, wy pójść nie możecie». 22 Rzekli więc do Niego Żydzi: «Czyżby miał sam siebie zabić, skoro powiada: Tam, gdzie Ja idę, wy pójść nie możecie?» 23 A On rzekł do nich: «Wy jesteście z niskości, a Ja jestem z wysoka. Wy jesteście z tego świata, Ja nie jestem z tego świata. 24 Powiedziałem wam, że pomrzecie w grzechach swoich. Tak, jeżeli nie uwierzycie, że JA JESTEM, pomrzecie w grzechach swoich». 25 Powiedzieli do Niego: «Kimże Ty jesteś?» Odpowiedział im Jezus: «Przede wszystkim po cóż jeszcze do was mówię?7 26 Wiele mam o was do powiedzenia i do sądzenia. Ale Ten, który Mnie posłał jest prawdziwy, a Ja mówię wobec świata to, co usłyszałem od Niego». 27 A oni nie pojęli, że im mówił o Ojcu. 28 Rzekł więc do nich Jezus: «Gdy wywyższycie Syna Człowieczego, wtedy poznacie, że JA JESTEM i że Ja nic od siebie nie czynię, ale że to mówię, czego Mnie Ojciec nauczył. 29 A Ten, który Mnie posłał, jest ze Mną; nie pozostawił Mnie samego, bo Ja zawsze czynię to, co się Jemu podoba».
30 Kiedy to mówił, wielu uwierzyło w Niego. 31 Wtedy powiedział Jezus do Żydów, którzy Mu uwierzyli: «Jeżeli będziecie trwać w nauce mojej, będziecie prawdziwie moimi uczniami 32 i poznacie prawdę, a prawda was wyzwoli». 33 Odpowiedzieli Mu: «Jesteśmy potomstwem Abrahama i nigdy nie byliśmy poddani w niczyją niewolę. Jakżeż Ty możesz mówić: "Wolni będziecie?"» 34 Odpowiedział im Jezus: «Zaprawdę, zaprawdę, powiadam wam: Każdy, kto popełnia grzech, jest niewolnikiem grzechu. 35 A niewolnik nie przebywa w domu na zawsze, lecz Syn przebywa na zawsze. 36 Jeżeli więc Syn was wyzwoli, wówczas będziecie rzeczywiście wolni. 37 Wiem, że jesteście potomstwem Abrahama, ale wy usiłujecie Mnie zabić, bo nie przyjmujecie mojej nauki. 38 Głoszę to, co widziałem u mego Ojca, wy czynicie to, coście słyszeli od waszego ojca». 39 W odpowiedzi rzekli do Niego: «Ojcem naszym jest Abraham». Rzekł do nich Jezus: «Gdybyście byli dziećmi Abrahama, to byście pełnili czyny Abrahama. 40 Teraz usiłujecie Mnie zabić, człowieka, który wam powiedział prawdę usłyszaną u Boga. Tego Abraham nie czynił. 41 Wy pełnicie8 czyny ojca waszego». Rzekli do Niego: «Myśmy się nie urodzili z nierządu, jednego mamy Ojca - Boga».
42 Rzekł do nich Jezus: «Gdyby Bóg był waszym Ojcem, to i Mnie byście miłowali. Ja bowiem od Boga wyszedłem i przychodzę. Nie wyszedłem od siebie, lecz On Mnie posłał. 43 Dlaczego nie rozumiecie mowy mojej? Bo nie możecie słuchać mojej nauki. 44 Wy macie diabła za ojca i chcecie spełniać pożądania waszego ojca. Od początku był on zabójcą i w prawdzie nie wytrwał, bo prawdy w nim nie ma. Kiedy mówi kłamstwo, od siebie mówi, bo jest kłamcą i ojcem kłamstwa. 45 A ponieważ Ja mówię prawdę, dlatego Mi nie wierzycie. 46 Kto z was udowodni Mi grzech? Jeżeli prawdę mówię, dlaczego Mi nie wierzycie? 47 Kto jest z Boga, słów Bożych słucha. Wy dlatego nie słuchacie, że z Boga nie jesteście».
48 Odpowiedzieli Mu Żydzi: «Czyż nie słusznie mówimy, że jesteś Samarytaninem9 i jesteś opętany przez złego ducha?» 49 Jezus odpowiedział: «Ja nie jestem opętany, ale czczę Ojca mego, a wy Mnie znieważacie. 50 Ja nie szukam własnej chwały. Jest Ktoś, kto jej szuka i sądzi. 51 Zaprawdę, zaprawdę, powiadam wam: Jeśli kto zachowa moją naukę, nie zazna śmierci na wieki». 52 Rzekli do Niego Żydzi: «Teraz wiemy, że jesteś opętany. Abraham umarł i prorocy - a Ty mówisz: Jeśli kto zachowa moją naukę, ten śmierci nie zazna na wieki. 53 Czy Ty jesteś większy od ojca naszego Abrahama, który przecież umarł? I prorocy pomarli. Kim Ty siebie czynisz?» 54 Odpowiedział Jezus: «Jeżeli Ja sam siebie otaczam chwałą, chwała moja jest niczym10. Ale jest Ojciec mój, który Mnie chwałą otacza, o którym wy mówicie: "Jest naszym Bogiem", 55 ale wy Go nie znacie. Ja Go jednak znam. Gdybym powiedział, że Go nie znam, byłbym podobnie jak wy - kłamcą. Ale Ja Go znam i słowa Jego zachowuję. 56 Abraham, ojciec wasz, rozradował się z tego, że ujrzał mój dzień - ujrzał [go] i ucieszył się»11. 57 Na to rzekli do Niego Żydzi: «Pięćdziesięciu lat jeszcze nie masz, a Abrahama widziałeś?» 58 Rzekł do nich Jezus: «Zaprawdę, zaprawdę, powiadam wam: Zanim Abraham stał się, JA JESTEM»12. 59 Porwali więc kamienie, aby je rzucić na Niego. Jezus jednak ukrył się i wyszedł ze świątyni.

Interesuje mnie tylko odpowiedz na podstawie tego fragmentu
Dlaczego Żydzi chceli zabić Jezusa?
Dlaczego oburzali się jak o sobie mówił Ja Jestem?
Dlaczego przez określenie siebie Ja Jestem twierdzili, że będąc człowiekiem czyni siebie Bogiem?
I poza tym fragmentem.
Co oznaczało JHWH dla Żydów?
Jakim imieniem przedstawił się Bóg Mojżeszowi?

Pt sty 24, 2025 10:13 am
Niesamowity Gaduła
Niesamowity Gaduła

Odpowiedz z cytatem
Jockey napisał(a):
A ja mam zadanie dla wybranej.
Przeczytaj tą perykopę i odpowiedz na pytanie
Cytuj:
Ewangelia według św. Jana rozdział 8
12 A oto znów przemówił do nich Jezus tymi słowami: «Ja jestem światłością świata. Kto idzie za Mną, nie będzie chodził w ciemności, lecz będzie miał światło życia». 13 Rzekli do Niego faryzeusze: «Ty sam o sobie wydajesz świadectwo. Świadectwo Twoje nie jest prawdziwe». 14 W odpowiedzi rzekł do nich Jezus: «Nawet jeżeli Ja sam o sobie wydaję świadectwo, świadectwo moje jest prawdziwe, bo wiem skąd przyszedłem i dokąd idę. Wy zaś nie wiecie, ani skąd przychodzę, ani dokąd idę. 15 Wy wydajecie sąd według zasad tylko ludzkich. Ja nie sądzę nikogo. 16 A jeśli nawet będę sądził, to sąd mój jest prawdziwy, ponieważ Ja nie jestem sam, lecz Ja i Ten, który Mnie posłał. 17 Także w waszym Prawie jest napisane, że świadectwo dwóch ludzi jest prawdziwe5. 18 Oto Ja sam wydaję świadectwo o sobie samym oraz świadczy o Mnie Ojciec, który Mnie posłał». 19 Na to powiedzieli Mu: «Gdzie jest Twój Ojciec?» Jezus odpowiedział: «Nie znacie ani Mnie, ani Ojca mego. Gdybyście Mnie poznali, poznalibyście i Ojca mego».
20 Słowa te wypowiedział przy skarbcu, kiedy uczył w świątyni. Mimo to nikt Go nie pojmał, gdyż godzina Jego jeszcze nie nadeszła.
21 A oto znowu innym razem rzekł do nich: «Ja odchodzę, a wy będziecie Mnie szukać i w grzechu swoim pomrzecie. Tam, gdzie Ja idę, wy pójść nie możecie». 22 Rzekli więc do Niego Żydzi: «Czyżby miał sam siebie zabić, skoro powiada: Tam, gdzie Ja idę, wy pójść nie możecie?» 23 A On rzekł do nich: «Wy jesteście z niskości, a Ja jestem z wysoka. Wy jesteście z tego świata, Ja nie jestem z tego świata. 24 Powiedziałem wam, że pomrzecie w grzechach swoich. Tak, jeżeli nie uwierzycie, że JA JESTEM, pomrzecie w grzechach swoich». 25 Powiedzieli do Niego: «Kimże Ty jesteś?» Odpowiedział im Jezus: «Przede wszystkim po cóż jeszcze do was mówię?7 26 Wiele mam o was do powiedzenia i do sądzenia. Ale Ten, który Mnie posłał jest prawdziwy, a Ja mówię wobec świata to, co usłyszałem od Niego». 27 A oni nie pojęli, że im mówił o Ojcu. 28 Rzekł więc do nich Jezus: «Gdy wywyższycie Syna Człowieczego, wtedy poznacie, że JA JESTEM i że Ja nic od siebie nie czynię, ale że to mówię, czego Mnie Ojciec nauczył. 29 A Ten, który Mnie posłał, jest ze Mną; nie pozostawił Mnie samego, bo Ja zawsze czynię to, co się Jemu podoba».
30 Kiedy to mówił, wielu uwierzyło w Niego. 31 Wtedy powiedział Jezus do Żydów, którzy Mu uwierzyli: «Jeżeli będziecie trwać w nauce mojej, będziecie prawdziwie moimi uczniami 32 i poznacie prawdę, a prawda was wyzwoli». 33 Odpowiedzieli Mu: «Jesteśmy potomstwem Abrahama i nigdy nie byliśmy poddani w niczyją niewolę. Jakżeż Ty możesz mówić: "Wolni będziecie?"» 34 Odpowiedział im Jezus: «Zaprawdę, zaprawdę, powiadam wam: Każdy, kto popełnia grzech, jest niewolnikiem grzechu. 35 A niewolnik nie przebywa w domu na zawsze, lecz Syn przebywa na zawsze. 36 Jeżeli więc Syn was wyzwoli, wówczas będziecie rzeczywiście wolni. 37 Wiem, że jesteście potomstwem Abrahama, ale wy usiłujecie Mnie zabić, bo nie przyjmujecie mojej nauki. 38 Głoszę to, co widziałem u mego Ojca, wy czynicie to, coście słyszeli od waszego ojca». 39 W odpowiedzi rzekli do Niego: «Ojcem naszym jest Abraham». Rzekł do nich Jezus: «Gdybyście byli dziećmi Abrahama, to byście pełnili czyny Abrahama. 40 Teraz usiłujecie Mnie zabić, człowieka, który wam powiedział prawdę usłyszaną u Boga. Tego Abraham nie czynił. 41 Wy pełnicie8 czyny ojca waszego». Rzekli do Niego: «Myśmy się nie urodzili z nierządu, jednego mamy Ojca - Boga».
42 Rzekł do nich Jezus: «Gdyby Bóg był waszym Ojcem, to i Mnie byście miłowali. Ja bowiem od Boga wyszedłem i przychodzę. Nie wyszedłem od siebie, lecz On Mnie posłał. 43 Dlaczego nie rozumiecie mowy mojej? Bo nie możecie słuchać mojej nauki. 44 Wy macie diabła za ojca i chcecie spełniać pożądania waszego ojca. Od początku był on zabójcą i w prawdzie nie wytrwał, bo prawdy w nim nie ma. Kiedy mówi kłamstwo, od siebie mówi, bo jest kłamcą i ojcem kłamstwa. 45 A ponieważ Ja mówię prawdę, dlatego Mi nie wierzycie. 46 Kto z was udowodni Mi grzech? Jeżeli prawdę mówię, dlaczego Mi nie wierzycie? 47 Kto jest z Boga, słów Bożych słucha. Wy dlatego nie słuchacie, że z Boga nie jesteście».
48 Odpowiedzieli Mu Żydzi: «Czyż nie słusznie mówimy, że jesteś Samarytaninem9 i jesteś opętany przez złego ducha?» 49 Jezus odpowiedział: «Ja nie jestem opętany, ale czczę Ojca mego, a wy Mnie znieważacie. 50 Ja nie szukam własnej chwały. Jest Ktoś, kto jej szuka i sądzi. 51 Zaprawdę, zaprawdę, powiadam wam: Jeśli kto zachowa moją naukę, nie zazna śmierci na wieki». 52 Rzekli do Niego Żydzi: «Teraz wiemy, że jesteś opętany. Abraham umarł i prorocy - a Ty mówisz: Jeśli kto zachowa moją naukę, ten śmierci nie zazna na wieki. 53 Czy Ty jesteś większy od ojca naszego Abrahama, który przecież umarł? I prorocy pomarli. Kim Ty siebie czynisz?» 54 Odpowiedział Jezus: «Jeżeli Ja sam siebie otaczam chwałą, chwała moja jest niczym10. Ale jest Ojciec mój, który Mnie chwałą otacza, o którym wy mówicie: "Jest naszym Bogiem", 55 ale wy Go nie znacie. Ja Go jednak znam. Gdybym powiedział, że Go nie znam, byłbym podobnie jak wy - kłamcą. Ale Ja Go znam i słowa Jego zachowuję. 56 Abraham, ojciec wasz, rozradował się z tego, że ujrzał mój dzień - ujrzał [go] i ucieszył się»11. 57 Na to rzekli do Niego Żydzi: «Pięćdziesięciu lat jeszcze nie masz, a Abrahama widziałeś?» 58 Rzekł do nich Jezus: «Zaprawdę, zaprawdę, powiadam wam: Zanim Abraham stał się, JA JESTEM»12. 59 Porwali więc kamienie, aby je rzucić na Niego. Jezus jednak ukrył się i wyszedł ze świątyni.

Interesuje mnie tylko odpowiedz na podstawie tego fragmentu
Dlaczego Żydzi chceli zabić Jezusa?
Dlaczego oburzali się jak o sobie mówił Ja Jestem?
Dlaczego przez określenie siebie Ja Jestem twierdzili, że będąc człowiekiem czyni siebie Bogiem?
I poza tym fragmentem.
Co oznaczało JHWH dla Żydów?
Jakim imieniem przedstawił się Bóg Mojżeszowi?

Dlaczego Żydzi chcieli zabić Jezusa?
Dlatego, że mówił, że jest Synem Bożym. Przyjście Mesjasza było głoszone już wcześniej w Zaratusztrianiźmie. Żydzi również głosili w ST przyjście Mesjasza, lecz Mesjasza według ich wyobrażeń I upodobania. Głosili, źe Mesjasz utworzy Królestwo na ziemi z Jerozolimą na czele i oni jako naród wybrany będą rządzić światem. Tak Judaiści głoszą po dzisiejszy dzień i oczekują. Prawdziwy Bóg i Królestwo Boże jest im obce. Dlatego, gdy przyszedł Jezus nie rozpoznali Go, mimo, że czynił wiele cudów.

Dlaczego oburzali się, gdy mówił o sobie - Ja jestem?
Tymi słowami Jezus potwierdził kim jest.
Mówił, ja jestem Synem Bożym, ja jestem prędzej niż żył Abracham itd.
Ja jestem to potwierdzenie bycia. Nie jest to żadne imię.
Każdy człowiek używa taką formę wypowiedzi.
Te odpowiedzi ich parzyły i oburzały, bo nie potwierdzały ich formy pojmowania Mesjasza.

Co onaczało słowo JHWH dla Żydów.
Tetagram czytamy - Jestem, który Jestem lub - będę który będę.
Izraelici nie wymawiali imienia Boga.
Czcili mityczne bóstwo z zasłyszeń plemiennych. W mitach spisanych.tysiąc lat po Mojżeszu, pisali, że Bóg objawił się
Mojżeszowi. Jednak ta postać, która miała przemawiać do Mojżesza - dała wymijającą odpowiedź, więc trudno stwierdzić, czy była nią Bóg Stwórcą, czy książe tego świata, który Jezusowi podczas kuszenia proponował królestwa ziemi.

Tak jak Jezus nauczał - po owocach poznacie.
Czy Bóg, który jest miłością, który objawił się światu w swoim Synie Jezusie - proponował by ziemskie profity i kazał by zabijać,( nawet kobiety i dzieci) .
Jakie profity proponuje Jezus?
Proponuje życie wieczne w Królestwie Niebiańskim. Na ziemi twierdził, że wierzący doznają dużo cierpień i będę tu na ziemi nieść swój krzyż.
Kto jest prawdziwym Bogiem?
Czy ten, który obiecuje ziemskie profity - nietrwałe i ulotne, czy ten, który proponuję życie wieczne w Niebie w Królestwie Bożym - życie doskonałe I trwałe.

Pt sty 24, 2025 6:25 pm
Czuwa nad wszystkim
Czuwa nad wszystkim

Odpowiedz z cytatem
wybrana napisał(a):
Dlaczego oburzali się, gdy mówił o sobie - Ja jestem?
Tymi słowami Jezus potwierdził kim jest.
Mówił, ja jestem Synem Bożym, ja jestem prędzej niż żył Abracham itd.
Ja jestem to potwierdzenie bycia. Nie jest to żadne imię.

Rany... Jak Mojżesz się pytał jakim imieniem ma głosić co Bóg mu przekazał to dostał odpowiedź "Jestem"
Doucz się proszę bo aż oczy bolą co za brednie wypisujesz.

Cytuj:
Każdy człowiek używa taką formę wypowiedzi.
Te odpowiedzi ich parzyły i oburzały, bo nie potwierdzały ich formy pojmowania Mesjasza.

Nie. W tekście masz niegramatyczne samookreślenie. Dlaczego? Dlatego że Jezus użył "Jestem" jako imię własne. Mówił "Jestem" w czasie przeszłym. Przecież nikt tego nie negował, że Abraham, wtedy jak przemawiał Jezus, dawno już nie żył. Masz frazę Zaprawdę, zaprawdę, powiadam wam: Zanim Abraham stał się, JA JESTEM. Skąd ten czas teraźniejszy w określeniu bycia? Ktoś się pomylił i ma ma być "Ja byłem"? Może powinno być "Zaprawdę, zaprawdę, powiadam wam: Zanim Abraham stał się, JA byłem"?

Pt sty 24, 2025 9:08 pm
Czuwa nad wszystkim
Czuwa nad wszystkim

Odpowiedz z cytatem
Właśnie sama obaliłaś swoją tezę.
Jezusa chcieli zabić bo obwołał się Bogiem. Według Żydów niesłusznie. A zrobił to właśnie w tym co PeterW cytuje. Jezus powiedział o sobie JA JESTEM co było imieniem Boga, którym przedstawił się Mojżeszowi. Ja Jestem to JHWH. Zabawne że Żydzi nie wypowiadali tego bo bali się aby nie wymawiać imienia Boga do czczych rzeczy. Mówili Adonaj, Elohim itd. Co nie zmienia, że Ojciec Jezusa to JHWH i Jezus się z JHWH utożsamia.
Generalnie w matematyce kończyło się dowodu co należało udowodnić.

So sty 25, 2025 11:28 am
Niesamowity Gaduła
Niesamowity Gaduła

Odpowiedz z cytatem
Jockey napisał(a):
Właśnie sama obaliłaś swoją tezę.
Jezusa chcieli zabić bo obwołał się Bogiem. Według Żydów niesłusznie. A zrobił to właśnie w tym co PeterW cytuje. Jezus powiedział o sobie JA JESTEM co było imieniem Boga, którym przedstawił się Mojżeszowi. Ja Jestem to JHWH. Zabawne że Żydzi nie wypowiadali tego bo bali się aby nie wymawiać imienia Boga do czczych rzeczy. Mówili Adonaj, Elohim itd. Co nie zmienia, że Ojciec Jezusa to JHWH i Jezus się z JHWH utożsamia.
Generalnie w matematyce kończyło się dowodu co należało udowodnić.

Dam tobie i Peterowi W dobrą radę.
Poczytajcie sobie na temat tetagramu - jego wypowiedzi i tłumaczeniu.
Myślę, że bez sensu jest, bym wam tu cytowała tak obszerne wiadomości.
Dowiecie się dlaczego Żydzi między innymi wprowadzili zakaz wymawiania imienia Boga.

So sty 25, 2025 11:42 am
Niesamowity Gaduła
Niesamowity Gaduła

Odpowiedz z cytatem
Jezus jak najbardziej uznawał Boga żydów czyli Jahwe. Już gdy miał 12 lat, nazwał Boga swoim Ojcem i to tego Boga, do którego należała świątynia, więc Boga Jahwe a nie jakiegoś innego.
Poza tym, nie tylko mówił że jest Synem Jahwe, ale że sam Nim jest. Sytuacja gdy powiedział "Ja jestem" , gdzie pochwycili kamienie, oraz gdy przyszli po Niego po zdradzie Judasza, gdzie Żydzi padli na ziemię.

So sty 25, 2025 11:52 am
Niesamowity Gaduła
Niesamowity Gaduła

Odpowiedz z cytatem
Andy72 napisał(a):
Jezus jak najbardziej uznawał Boga żydów czyli Jahwe. Już gdy miał 12 lat, nazwał Boga swoim Ojcem i to tego Boga, do którego należała świątynia, więc Boga Jahwe a nie jakiegoś innego.
Poza tym, nie tylko mówił że jest Synem Jahwe, ale że sam Nim jest. Sytuacja gdy powiedział "Ja jestem" , gdzie pochwycili kamienie, oraz gdy przyszli po Niego po zdradzie Judasza, gdzie Żydzi padli na ziemię.

Pewnie, że Jezus uznawał Boga, bo był emanacją Boga na ziemi.
Chodził do Świątyni, bo tam się gromadzili Izraelici, by się modlić. Tam Jezus pragnął nauczać prawdy. Gdy miał czytać pisma, to odłożył je i nauczał swoimi słowami.
Jezus nie przyszedł śądzić, lecz by dać prawdę i dać drogę do Boga Ojca. Nigdy nie wypowiedział słowa Jahwe. Poczytaj na temat tetagramu a poznasz czemu Żydzi zakazali wypowiadania imienia Boga.
Po zdradzie Judasza przyszli po Jezusa Rzymianie, by Go pojmać.
Obawiam się, że to jest ujęta forma literacką, by podkreślić ważność Jezusa. Rzymianie na pewno nie padli na kolana. A poza tym Jezus podkreślił, że jest osobą po którą przyszli.
Formę podkreślenia swojej osoby - Ja jestem, ludzie stosowali od zarania dziejów i stosują w obecnym życiu. Jest to powszechna forma potwierdzająca.

So sty 25, 2025 11:57 pm
Czuwa nad wszystkim
Czuwa nad wszystkim

Odpowiedz z cytatem
wybrana napisał(a):
Obawiam się, że to jest ujęta forma literacką, by podkreślić ważność Jezusa. Rzymianie na pewno nie padli na kolana. A poza tym Jezus podkreślił, że jest osobą po którą przyszli.

Tyle że po Jezusa przyszła straż świątynna, a nie wojsko rzymskie. Jeszcze raz - doucz się bo bzdury wypisujesz. Straż świątynna to żydzi...

Cytuj:
Formę podkreślenia swojej osoby - Ja jestem, ludzie stosowali od zarania dziejów i stosują w obecnym życiu. Jest to powszechna forma potwierdzająca.

Rany... JHWH (transliteracja JAHWE) to inaczej "Jestem który jestem" - czy to do Ciebie w końcu dotrze, czy nie bardzo?

N sty 26, 2025 12:33 am
Niesamowity Gaduła
Niesamowity Gaduła

Odpowiedz z cytatem
PeterW napisał(a):
wybrana napisał(a):

Tyle że po Jezusa przyszła straż świątynna, a nie wojsko rzymskie. Jeszcze raz - doucz się bo bzdury wypisujesz. Straż świątynna to Żydzi

Pierwszy raz się dowiaduję, że kapłani mieli swoją uzbrojoną straż świątynną będąc pod panowaniem Rzymian.
Może dlatego tak napisałam. Jednak straż świątynna na słowa stwierdzenia Jezusa, że jest poszukiwaną osobą- nie padła by na kolana. Jest to typowa literacka forma podkreślenia- jak ważną osobą był Jezus.

N sty 26, 2025 12:04 pm
Niesamowity Gaduła
Niesamowity Gaduła

Odpowiedz z cytatem
@wybrana piszesz że Bóg który objawił się Izraelitom nie był tym samym co Bóg Ojciec Jezusa. A czy Bóg, który stworzył świat był tym samym, czy też był inny?

N sty 26, 2025 1:04 pm
Niesamowity Gaduła
Niesamowity Gaduła

Odpowiedz z cytatem
Andy72 napisał(a):
@wybrana piszesz że Bóg który objawił się Izraelitom nie był tym samym co Bóg Ojciec Jezusa. A czy Bóg, który stworzył świat był tym samym, czy też był inny?

Bóg jest jeden I jest zawsze taki sam.
Różni sę natomiast obraz postrzegania Boga przez ludzi.
W Starym Testamencie, gdy nie chciano słuchać Proroków powołanych przez Boga i zabijano ich za głoszenie prawdy, to kreowano obraz Boga według swoich potrzeb i według podszeptów złych duchów.
W Nowym Testamencie mamy obraz Boga, który jest prawdziwy, bo wydany przez samego Boga osobiście.
Jezus zaświadczył, że Bóg jest miłością I jest miłosierny, że pragnie nas pojednać ze sobą i dać nam życie wieczne w Królestwie Niebiańskim.
Jezus jest drogą, prawdą I życiem.
Nie ma innej prawdy dla chrześcijanina.

N sty 26, 2025 2:09 pm
Niesamowity Gaduła
Niesamowity Gaduła

Odpowiedz z cytatem
Czyli Bóg który stworzył świat jest tym samym Ojcem Jezusa.
Z drugiej strony, nie odpowiadają Ci cechy Boga, widoczne w Starym Testamencie, które oddalają Go od obrazu "pluszaka" i pokazują , że nie możemy Go ogarnąć rozumem.
Ale ten sam Bóg stworzył świat! Świat, w którym zwierzęta walczą o byt, gdzie są pożary lasów i trzęsienia ziemi, co też trudno na pierwszy rzut oka pogodzić z obrazem Ojca Jezusa, za to trzeba pogodzić się z tym, że nie rozumiemy wielu rzeczy.

N sty 26, 2025 2:18 pm
Niesamowity Gaduła
Niesamowity Gaduła

Odpowiedz z cytatem
Andy72 napisał(a):
Czyli Bóg który stworzył świat jest tym samym Ojcem Jezusa.
Z drugiej strony, nie odpowiadają Ci cechy Boga, widoczne w Starym Testamencie, które oddalają Go od obrazu "pluszaka" i pokazują , że nie możemy Go ogarnąć rozumem.
Ale ten sam Bóg stworzył świat! Świat, w którym zwierzęta walczą o byt, gdzie są pożary lasów i trzęsienia ziemi, co też trudno na pierwszy rzut oka pogodzić z obrazem Ojca Jezusa, za to trzeba pogodzić się z tym, że nie rozumiemy wielu rzeczy.

Bóg stworzył świat doskonały. Nasz świat jest niedoskonały.
Wykreowały go niższe istoty duchowe.
Człowiek został stworzony w Raju. Znalazł się tu na tej ziemi przez zwiedzenie.
Bóg jest Oceanem miłości.
My jesteśmy duchowymi kroplami tego oceanu.
Te krople przez oszustwo i zwiedzenie wypłynęły z Oceanu.
Usychają na ziemi I pragną wrócić do źródła.
Jezus przyszedł, by wskazać drogę powrotu.
Po powrocie krople oceanu znów wypełniają Ocean. Stają się jednością.

N sty 26, 2025 3:21 pm
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 409 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 28  Następna strona