Pytanie: Czy jest w Tobie pragnienie nieśmiertelności?
Autor |
Wiadomość |
merss
Czuwa nad wszystkim
wyznanie: katolik
|
 Re: Pytanie: Czy jest w Tobie pragnienie nieśmiertelności?
Jeśli...jeśli nie wiem kim jestem to zajmuję się byle czym. To myślenie ludzi bez poczucia tożsamości. Nie wiedzą kim są i po co żyją, więc zajmują się problemami nurtującymi nastolatki. Napadną na nas z innej planety? Nastolatki nie zajmują się problamami własnej egzystencji, ale problemami całego świata (etap rozwojowy). Nie muszą dokonywać wyborów egzystencjalnych, bo myślą za nich na razie rodzice. Jeśli ta niedojrzałość zostanie rozciągnięta na lata człowieka dorosłego to on myśli zbiorowo i żyje, bo tak żyje się, człowiek tłumu i bańki. W internetach napisali coś o możliwości istnienia obcych cywilizacji, więc taki człowiek zaczyna używać tego jako argumentu, by usprawiedliwić siebie, bo ostatecznie o to chodzi..syndrom Piotrusia Pana. Wymyśla sobie np, że cud to ma przekonać wszystkich. Na jakiej podstawie to wymyśla? Bo myśli ludzkiej nie obejmuje logika, może krążyć w najdalsze krańce zaświatów. Dlaczego tak się dzieje? Bo czlowiek sam z siebie nie wie kim jest. Musi to odkryć lub zajmować się sprawami zewnętrznymi jak dzieci. Zwierzęta żyją zgodnie ze swoim zaprogramowaniem, człowiek takiego programu nie posiada. Posiada program zwierzęcy, który realizuje, gdy nie odkryje kim jest tak naprawdę. Żyje więc zbiorowo.
|
N lut 25, 2024 9:17 pm |
|
 |
kurk
Dyskutant
|
Podoba mi się patent z bycia nieśmiertelnym. Rozumiem że mogę w każdej chwili sam siebie unicestwić (na własne życzenie ). Jakbym musiał istnieć wiecznie to ten patent odpada . Oczywiste jest że życie moje ma być super , proste jak cep że jak jest badziewne to je skończę . Pytanie ma tylko sens dla niewierzących . Dla wierzących jest bez sensu , nie miał by nieba czy czegoś tam potem . A samo życie tu na ziemi w porównaniu do raju to szmelc i szrot .
|
Śr lip 17, 2024 3:57 pm |
|
 |
Gregor
Niesamowity Gaduła
wyznanie: chrześcijanin, inne (trynitarny i biblijny)
|
Jockey napisał(a): Jestem wierzącym i nie mam żadnego problemu z tym żeby uznać kiedy będą na to dowody istnienie cywilizacji pozaziemskiej. Jak na razie mamy tylko jakieś poszlaki i wielkie chęci ludzi wierzących w NOLe. I w moim światopoglądzie nic by to nie zmieniło. A gdyby jakaś cywilizacja przybyła na Ziemię i oznajmiła, że to ona jest kreatorem gatunku ludzkiego? Też nic by to nie zmieniło w kwestii Twojej wiary? W kwestii co mówi Biblia o obcych cywilizacjach, UFO i ich kontaktach z ludźmi, polecam do obejrzenia biblijną analizę tego tematu: https://youtu.be/yRB7bSDxYuk?si=rafB6buKZnJOuE98
|
Śr lip 17, 2024 7:21 pm |
|
 |
Jockey
Czuwa nad wszystkim
Dołączył(a): Śr cze 05, 2002 9:54 pm Posty: 14240 Lokalizacja: Polska
|
Gregor napisał(a): Jockey napisał(a): Jestem wierzącym i nie mam żadnego problemu z tym żeby uznać kiedy będą na to dowody istnienie cywilizacji pozaziemskiej. Jak na razie mamy tylko jakieś poszlaki i wielkie chęci ludzi wierzących w NOLe. I w moim światopoglądzie nic by to nie zmieniło. A gdyby jakaś cywilizacja przybyła na Ziemię i oznajmiła, że to ona jest kreatorem gatunku ludzkiego? Też nic by to nie zmieniło w kwestii Twojej wiary? W kwestii co mówi Biblia o obcych cywilizacjach, UFO i ich kontaktach z ludźmi, polecam do obejrzenia biblijną analizę tego tematu: https://youtu.be/yRB7bSDxYuk?si=rafB6buKZnJOuE98Już ci się skończyły pomysły jakby tu uderzyć w katolików przez objawienia prywatne, że teraz postanowiłeś ustawić kolejną tezę z kosmosu i probować skłonić innych aby uwierzyli że katolicy uważają jak to wykreowałeś i postanowiłeś walczyć z własną tezą. Tak się dzieje w każdym temacie który probujesz poruszać. Zero faktów. 100% jakiejś wykoszlawionej tezy, 100% manipulacji i ataku. Coś jeszcze chcesz dodać trollu?
_________________ Pan jest Pasterzem moim
|
Śr lip 17, 2024 7:26 pm |
|
 |
Gregor
Niesamowity Gaduła
|
Jockey napisał(a): Gregor napisał(a): Jockey napisał(a): Jestem wierzącym i nie mam żadnego problemu z tym żeby uznać kiedy będą na to dowody istnienie cywilizacji pozaziemskiej. Jak na razie mamy tylko jakieś poszlaki i wielkie chęci ludzi wierzących w NOLe. I w moim światopoglądzie nic by to nie zmieniło. A gdyby jakaś cywilizacja przybyła na Ziemię i oznajmiła, że to ona jest kreatorem gatunku ludzkiego? Też nic by to nie zmieniło w kwestii Twojej wiary? W kwestii co mówi Biblia o obcych cywilizacjach, UFO i ich kontaktach z ludźmi, polecam do obejrzenia biblijną analizę tego tematu: https://youtu.be/yRB7bSDxYuk?si=rafB6buKZnJOuE98Już ci się skończyły pomysły jakby tu uderzyć w katolików przez objawienia prywatne, że teraz postanowiłeś ustawić kolejną tezę z kosmosu i probować skłonić innych aby uwierzyli że katolicy uważają jak to wykreowałeś i postanowiłeś walczyć z własną tezą. Tak się dzieje w każdym temacie który probujesz poruszać. Zero faktów. 100% jakiejś wykoszlawionej tezy, 100% manipulacji i ataku. Coś jeszcze chcesz dodać trollu? Jockey po co te nerwy i bez inwektyw proszę, bo łamiesz regulamin. Stwierdziłeś, że dla Twojej wiary nie ma znaczenia istnienie potencjalnej innej cywilizacji - i ok. Zadałem Ci więc pytanie. Co, okazało się za trudne? Bo wymaga skonfrontowania fundamentu Twojej wiary z potencjalnym problemem? Obejrzyj to co proponuję, może będzie to dla Ciebie wsparciem i może też dla innych.
|
Śr lip 17, 2024 8:11 pm |
|
 |
robaczek2
Niesamowity Gaduła
|
Gregor napisał(a): A gdyby jakaś cywilizacja przybyła na Ziemię i oznajmiła, że to ona jest kreatorem gatunku ludzkiego? Kto wykreowal cywilizacje1? Kto wykreowal cywilizacje2? Kto wykreowal cywilizacje3? itd. Niezla zabawa. A co z cywilizacja2,34 albo cywilizacja"e"albo "pi" nie mowiac o bardziej zaawansowanych pojeciach. Zacytuj cos odpowiedniego.
|
Śr lip 17, 2024 8:18 pm |
|
 |
Gregor
Niesamowity Gaduła
|
robaczek2 napisał(a): Kto wykreowal cywilizacje1? Kto wykreowal cywilizacje2? Kto wykreowal cywilizacje3? itd. Niezla zabawa. A co z cywilizacja2,34 albo cywilizacja"e"albo "pi" nie mowiac o bardziej zaawansowanych pojeciach. Zacytuj cos odpowiedniego. Odpowiedź do Twoich pytań: Kto wykreował cywilizacje: 2, 3 itd.? --> kosmiczna ewolucja Jednak w moim pytaniu chodzi o stworzenie człowieka nie przez Boga tylko przez obcą cywilizację. Jak to wpłynęłoby na wiarę gdyby przybyli Obcy i ogłosili się kreatorami ludzi? Na jakiej podstawie byś w to uwierzył? Na jakiej podstawie byś to odrzucił?
|
Śr lip 17, 2024 8:33 pm |
|
 |
robaczek2
Niesamowity Gaduła
|
No a cytat?
|
Cz lip 18, 2024 1:34 am |
|
 |
Gregor
Niesamowity Gaduła
|
robaczek2 napisał(a): No a cytat? A cytat do czego? Do Twoich pytań? I niby co ten cytat miałby pokazać? Jockey usłyszał pytanie i chyba go ono przerosło. W przypadku Twoich pytań nie widzę miejsca na cytowanie czegokolwiek. Odpowiedziałem Ci i zadałem Tobie dwa pytania. Odpowiesz czy będziesz kluczył?
|
Cz lip 18, 2024 12:08 pm |
|
 |
PeterW
Czuwa nad wszystkim
|
Gregor napisał(a): Jednak w moim pytaniu chodzi o stworzenie człowieka nie przez Boga tylko przez obcą cywilizację. Co do zasady Bóg jest stwórcą wszystkiego, poprzez prawa natury - On je stworzył, a te prawa natury powodują to że powstają gwiazdy, planety i życie - póki co u nas, na Ziemi. "Stworzenie" człowieka przez inną cywilizację, to ewentualne sztuczki fizyko-biochemiczne obcych, a tchnienie i tak pochodziłoby od Boga. Taka hipoteza, generalnie przenosi problem w inne miejsce i czas, wcale go nie rozwiązując. Nasi "stwórcy" też musieliby być jakoś stworzeni.
_________________ "Bo myśli moje nie są myślami waszymi, ani wasze drogi moimi drogami - wyrocznia Pana." Iz 55
|
Cz lip 18, 2024 12:54 pm |
|
 |
robaczek2
Niesamowity Gaduła
|
Gregor napisał(a): A cytat do czego? Jak to do czego? Jak Cie znam od kilku lat to zawsze podpierasz sie cytatabi z Biblii ktore Twoim zdaniem uzasadniaja Twoje poglady. No to zapodaj cos na potwierdzenie: "Kto wykreował cywilizacje: 2, 3 itd.? --> kosmiczna ewolucja"
|
Cz lip 18, 2024 3:18 pm |
|
 |
Jockey
Czuwa nad wszystkim
Dołączył(a): Śr cze 05, 2002 9:54 pm Posty: 14240 Lokalizacja: Polska
|
Gregor napisał(a): robaczek2 napisał(a): No a cytat? A cytat do czego? Do Twoich pytań? I niby co ten cytat miałby pokazać? Jockey usłyszał pytanie i chyba go ono przerosło. W przypadku Twoich pytań nie widzę miejsca na cytowanie czegokolwiek. Odpowiedziałem Ci i zadałem Tobie dwa pytania. Odpowiesz czy będziesz kluczył? Nic mnie nie przerosło. Nie kłam Nie manipuluj jak to masz w zwyczaju. Napisałem że jesteś trollem a z trollami się nie dyskutuje.
_________________ Pan jest Pasterzem moim
|
Cz lip 18, 2024 4:27 pm |
|
 |
Andy72
Niesamowity Gaduła
|
Jockey napisał(a): Jestem wierzącym i nie mam żadnego problemu z tym żeby uznać kiedy będą na to dowody istnienie cywilizacji pozaziemskiej. Jak na razie mamy tylko jakieś poszlaki i wielkie chęci ludzi wierzących w NOLe. I w moim światopoglądzie nic by to nie zmieniło. Co do "cywilizacji pozaziemskich": lata programu SETI nie dały ani jednego pozytywnego wyniku. A nawet gdyby była jakaś cywilizacja to prawa fizyki nie pozwalają na kontakt na tak dużą odległość poza kontaktem informacyjnym. Nawet gdyby taka cywilizacja przewyższała nas o 100 milionów lat, to praw fizyki nie przeskoczy.
_________________ W końcu bądźcie mocni w Panu - siłą Jego potęgi. Ef,6,10
|
Cz lip 18, 2024 6:52 pm |
|
 |
Gregor
Niesamowity Gaduła
|
PeterW napisał(a): Co do zasady Bóg jest stwórcą wszystkiego, poprzez prawa natury - On je stworzył, a te prawa natury powodują to że powstają gwiazdy, planety i życie - póki co u nas, na Ziemi. "Stworzenie" człowieka przez inną cywilizację, to ewentualne sztuczki fizyko-biochemiczne obcych, a tchnienie i tak pochodziłoby od Boga. No ale to punkt widzenia Twój - osoby wierzącej w Boga - istotę duchową, która jest kreatorem materii i życia. Co jednak gdyby ci Obcy się pojawili i powiedzieli, że tak w istocie to oni są naszym "Biogiem", bo ich poziom cywilizacji pozwolił na kreowanie dowolnych gatunków żywych organizmów - w tym człowieka? Na jakiej podstawie byś im uwierzył? Na jakiej podstawie byś to odrzucił?
|
Pt lip 19, 2024 12:20 am |
|
 |
Gregor
Niesamowity Gaduła
|
robaczek2 napisał(a): Jak to do czego? Jak Cie znam od kilku lat to zawsze podpierasz sie cytatabi z Biblii ktore Twoim zdaniem uzasadniaja Twoje poglady. No to zapodaj cos na potwierdzenie: "Kto wykreował cywilizacje: 2, 3 itd.? --> kosmiczna ewolucja" To była odpowiedź na pytanie z punktu materializmu. Biblia nie wspiera poglądów ewolucjonistycznych, więc cytatu nie będzie.
|
Pt lip 19, 2024 12:23 am |
|
|