Autor |
Wiadomość |
Barney
Niesamowity Gaduła
Dołączył(a): Pn maja 25, 2009 4:55 pm Posty: 18432 Lokalizacja: Gdynia
wyznanie: katolik
|
Re: Fatima
No cóż, poświęcenie czy modlitwa za coś (np. za kraj) nie ma sensu? Oryginalny pomysł. Mało chrześcijański, ale oryginalny.
Cz lip 11, 2024 10:55 am |
|
|
TS7
Gaduła
|
Ja jestem słaby z historii, więc może znów mi coś wyjaśnisz. Cytuj: O Synu Człowieczym mamy proroctwa starotestamentowe.
No i gdzie w Starym Testamencie zidentyfikowano kim jest? Cytat? Cytuj: Czy Jezus lub apostołowie kiedykolwiek nazywali Marię w ten sposób? Czy mamy jakiekolwiek proroctwa w Nowym Testamencie na temat nazywania Marii w ten sposób.
Czy prorocy Starego Testamentu kiedykolwiek nazywali Syna Człowieczego "Jezus"? Apokalipsa 19 Ma wypisane imię, którego nikt nie zna prócz Niego. Masz jakąś historię powstania np. tu: https://pl.m.wikipedia.org/wiki/R%C3%B3%C5%BCaniecCo w tej historii Ci nie pasuje? Wiki - Różaniec "Termin różaniec, czyli różany wieniec, wieniec z róż, pochodzi ze średniowiecza, a jego odmawianie porównywano z ofiarowaniem Matce Bożej wieńców z róż symbolizujących Zdrowaś, przeplatanych białymi liliami symbolizującymi Ojcze nasz." deon Biblia wyszukaj "róża" -> Mądrość Syracha 39 12 Jeszcze, zastanowiwszy się, mówić będę, albowiem mam wiele myśli, jak księżyc w pełni. 13 Posłuchajcie mnie, pobożni synowie, rozwijajcie się jak róża rosnąca nad strumieniem wody! 14 Wydajcie przyjemną woń jak kadzidło, rozwińcie się jak kwiat lilii, Czy mamy jakiekolwiek proroctwa w Nowym Testamencie dotyczące Gregora, który przyjdzie i "naprawi Chrześcijaństwo"? Cytuj: Owa Postać domaga się dla siebie czci i modlitw. Biblia naucza, że wszelka oddawana cześć na podstawie wiary człowieka jest przynależna tylko Bogu nie ludziom lub innym istotom np. aniołom. To czego oczekiwała ta Postać to nawoływanie do bałwochwalstwa i to szkodzi planowi zbawienia.
A co z tym: Wyjścia 20 12 CZCIJ ojca twego i matkę twoją, Ojciec i matka są Bogiem? Czczenie ojca i matki jest bałwochwalstwem? TzA 25 A JEDNAK Matka Boża jest tylko stworzeniem, nie należy się więc jej cześć Boska. WYKŁAD. Kult Boski należy się tylko Bogu, nie przysługuje on żadnemu stworzonemu bytowi, o ile czcimy go ze względu na niego samego. Wprawdzie bytów nieożywionych, jako takich, nie możemy czcić, lecz stworzenia rozumne mogą stać się przedmiotem kultu ze względu na siebie samych. I dlatego czci należ-nej Bogu nie powinno się oddawać żadnej istocie rozumnej, która jest tylko stworzeniem. Skoro zaś Najświętsza Panna jest stworzeniem posługującym się rozumem, to nie należy otaczać Jej kultem Boskim, winniśmy natomiast oddawać Jej cześć podobną do tej, jaka przysługuje świętym, co prawda w sposób podkreślający Jej wyższość nad innymi stworzeniami rozumnymi, jest Ona bowiem Matką Boga. Toteż mówimy, że przysługuje Jej nie cześć służebna, oddawana innym świętym (dulia), lecz większa od służebnej (hyperdulia). Ad 2. Kult Matki skierowuje się ku Synowi, bo czcimy Ją ze względu na Syna. & Modlitwa: Hiob 5 1 Wołaj! Czy ktoś ci odpowie? Do kogo ze świętych się zwrócisz? TzA 19 Piśmie św. (Job 5, 1): „Wołajże tedy, a obróć się do którego ze Świętych”. W dwojakim celu zanosimy do kogo modlitwy: 1) by sam przez się spełnił nasze prośby; 2) by wyjednał nam ich spełnienie. W pierwszy sposób modlimy się jedynie do Boga, gdyż wszystkie nasze modlitwy powinny mieć za przedmiot osiągnięcie łaski i wiecznej chwały, którą tylko Bóg maże nam dać, jak o tym świadczą słowa Psalmu (83, 12): „Pan da łaskę i chwałę”. Natomiast w drugi sposób zwracamy się z modlitwą do Aniołów i świętych ludzi nie po to, by przez nich Bóg poznał nasze prośby, lecz by za ich wstawiennictwem i przez ich zasługi prośby nasze stały się skuteczne. Dlatego Księga Objawienia (8, 4) powiada: „Wstąpił dym kadzidła z modlitwą świętych z ręki Anioła przed obliczem Bożym”. Wynika to także z samego sposobu jakim Kościół posługuje się w modlitwie, a mianowicie 1) Trójcę Przenajświętszą prosimy, by się nad nami zmiłowała, a 2) świętych - by się za nami modlili.& np. ® Litania Loretańska do Najświętszej Maryi Panny Kyrie eleison, Christe eleison, Kyrie eleison. Chryste, usłysz nas. Chryste, wysłuchaj nas. Ojcze z nieba, Boże, - ZMIŁUJ się nad nami. Synu, Odkupicielu świata, Boże, Duchu Święty, Boże, Święta Trójco, Jedyny Boże, Święta Maryjo, - MÓDL się za nami. (...) ® Wyjścia 20 19 I mówili do Mojżesza: Mów ty z nami, a my będziemy cię słuchać! Ale Bóg niech nie przemawia do nas, abyśmy nie pomarli! Powtórzonego Prawa 5 (deon Biblia) Jeśli jeszcze nadal będziemy słuchać głosu Pana, Boga naszego, pomrzemy. 26 Któż ze wszystkich, którzy by usłyszeli głos Boga Żywego, przemawiającego spośród ognia, jak my, pozostanie przy życiu? 27 Zbliż się ty i słuchaj tego wszystkiego, co mówi Pan, Bóg nasz. Mów ty do nas wszystko, co powie do ciebie Pan, Bóg nasz, a my usłuchamy i wykonamy to». 28 Pan usłyszał wasze głośne słowa, gdy mówiliście do mnie. I rzekł mi Pan: « Usłyszałem głośne słowa tego ludu, które wypowiedzieli do ciebie. Słuszne jest wszystko to, co ci powiedzieli. 29 Oby zawsze mieli w sercu tę samą bojaźń przede Mną i wykonywali zawsze wszystkie moje przykazania po wszystkie dni, aby się dobrze powodziło im i synom ich na wieki. 30 Idź i powiedz im: Wróćcie do swoich namiotów! 31 A ty zostań tutaj ze Mną. Ja ci powiem wszystkie moje polecenia, prawa i nakazy, jakich masz im nauczyć, aby je pełnili w ziemi, którą Ja im daję na własność». Wyjścia 7 1 Pan odpowiedział Mojżeszowi: «Oto Ja uczynię cię JAKBY Bogiem faraona, a Aaron, brat twój, będzie twoim prorokiem. 2 Ty powiesz mu wszystko, co ci rozkażę, a Aaron, brat twój, będzie przemawiał do faraona, ażeby wypuścił Izraelitów ze swego kraju, https://observandoelparaiso.wordpress.c ... -sasagawa/Co się nie zgadza z Biblijnym schematem postępowania Boga? Cytuj: Objawienia wydarzają się w czasie I WŚ. Wojska portugalskie biorą w niej udział. "Wyczekujcie rychłego powrotu swoich wojskowych".
A to w każdym czasie toczy się TYLKO jedna wojna materialna bądź duchowa? Wracamy do hipotez: Hipoteza 1. Wojna Duchowa? Jan 16 Jam zwyciężył świat». Na czym to zwycięstwo polegało? Wytłumaczysz mi? Teraz, jeżeli np. chodzi o to, że wydarzyło się jakieś wydarzenie, które "przypieczętowało zwycięstwo duchowe, to tylko kwestia czasu", to może analogicznie: Cud słońca i inne wydarzenia z tego dnia "przypieczętowały zwycięstwo duchowe, to tylko kwestia czasu". MATKA BOŻA: Tak, niektórych uzdrowię, innych nie. W październiku uczynię cud, aby wszyscy uwierzyli.A żołnierze, może: Daniel 10 13 Lecz książę królestwa Persów sprzeciwiał mi się przez dwadzieścia jeden dni. Wtedy przybył mi z pomocą Michał, jeden z pierwszych książąt. Pozostawiłem go tam przy królach Persów. (...) 20b Teraz muszę znów walczyć z księciem Persów, a gdy skończę, wówczas nadejdzie książę Jawanu. 21b Nikt zaś nie może mi skutecznie pomóc przeciw nim z wyjątkiem waszego księcia Michała, Komentarz Deon Biblia Dn 10, 20b - Według wierzeń późnożydowskich walkę toczyły nie tylko narody na ziemi, ale także ich duchy opiekuńcze (aniołowie), występując w obronie swoich podopiecznych (wyraźnie w Regule Wojny z Qumran). np. "co robił książę królestwa Portugalii"? Wrócili "żołnierze" skąd? Dodatkowo "rychłego" to ile czasu max? 2 Piotr 3 8 Niech zaś dla was, umiłowani, nie będzie tajne to jedno, że jeden dzień u Pana jest jak tysiąc lat, a tysiąc lat jak jeden dzień. --- Hipoteza 2 Cytuj: W zeznaniach Łucja wskazała, że jest mowa o 13.X.1917 r.
Wklej cytat i źródło. Cytuj: W jakim celu trollujesz?
Nie mam na celu trollować. Ty używasz słów takich jak "fakty"? To sugeruje brak alternatywnych wyjaśnień, które nie zostały wykluczone? Jednak podaję Ci hipotezy alternatywne posługując się Twoimi sposobami myślenia? Gregor: "brak jasnego, nie budzącego wątpliwości ujawnienia" Więc jak możesz nazywać to "faktami"? Czy nazywanie "faktami" opinii na które jest "brak jasnego, nie budzącego wątpliwości ujawnienia" nie jest trollowaniem? Cytuj: Wojskowi mieli wrócić z Księżyca?
Jeżeli np. jesteś mieszkańcem planety Ziemi i lecisz na Księżyc to będąc na Księżycu jaką dobą i strefą czasową się posługujesz? https://android.com.pl/tech/712683-ksie ... e-czasowa/A tutaj mamy znów: Apokalipsa 12 księżyc pod jej stopami, Może Maryja ma tam główną siedzibę? === Cytuj: Odsyłam do historii.
To byś mógł długo poczekać na odpowiedź, bo sporo mam do czytania. Jeszcze więcej niż poprzednim razem: Gregor: "Odpowiedzi znajdziesz w tekście źródłowym pod tym adresem: Biblia." Cytuj: II WŚ wybuchnie za pontyfikatu Piusa XI
Pius XI - "papież w okresie od 6 lutego 1922 do 10 lutego 1939" Jaka jest historyczna data rozpoczęcia II WŚ? Przeciwko komu była toczona? Może są jakieś inne daty przed 10 lutego 1939, np. https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Noc_kryszta%C5%82owa
|
Cz lip 11, 2024 2:07 pm |
|
|
Andy72
Niesamowity Gaduła
|
25 listopada 1936 państwa Osi podpisały pakt antykominternowski: Cytuj: Rzesza rozpędzała tymczasem swoją machinę wojenną. W końcu sierpnia 1936 r. Hitler nakazał osiągnięcie pełnej gotowości do wojny do końca 1940 r. Od jesieni Niemcy wspierali militarnie Francesco Franco w wojnie domowej w Hiszpanii. https://przystanekhistoria.pl/pa2/temat ... wojny.htmlWojna na Pacyfiku: Cytuj: Przebieg wojny można podzielić na kilka części. Od 1937 r. trwała wojna chińsko-japońska, w której, po początkowych sukcesach armii cesarskiej, sytuacja ustabilizowała się aż do sierpnia 1945 roku. https://pl.wikipedia.org/wiki/Wojna_na_PacyfikuCytuj: Z perspektywy roku 1917 znaki te może nie były aż tak wymowne, jednak z perspektywy minionych lat i doświadczeń stają się niezwykle znaczące. Czyż nie była tym właśnie zapowiedzianym znakiem zorza polarna, którą widziano w nocy 25 stycznia 1938 r. w całej Europie, także w Polsce? Stało się to rzeczywiście na progu II wojny światowej i do dziś nigdy więcej się nie powtórzyło coś podobnego. S. Łucja nie miała, co do tego wątpliwości. Zapowiedziana wojna rzeczywiście zaczęła ogarniać świat za pontyfikatu papieża, który przyjął zapowiedziane imię Pius XI. https://sekretariatfatimski.pl/index.ph ... iego-znaku
_________________ W końcu bądźcie mocni w Panu - siłą Jego potęgi. Ef,6,10
|
Cz lip 11, 2024 4:34 pm |
|
|
Gregor
Niesamowity Gaduła
wyznanie: chrześcijanin, inne (trynitarny i biblijny)
|
TS7 napisał(a): No i gdzie w Starym Testamencie zidentyfikowano kim jest? Cytat? Mówiłem o proroctwach, których wypełnienie opisuje Nowy Testament. To jest cały kontekst w kwestii Syna Człowieczego. TS7 napisał(a): Czy prorocy Starego Testamentu kiedykolwiek nazywali Syna Człowieczego "Jezus"? Jak wyżej. Poza tym "Jezus" to imię, a "Pani Różańcowa" to określenie, które można przypisać do dowolnej osoby/istoty. Np. do samicy krokodyla różańcowego. Może w Fatimie ukazał się reinkarnowany krokodyl różańcowy? TS7 napisał(a): Wyjścia 20 12 CZCIJ ojca twego i matkę twoją, Ojciec i matka są Bogiem? Czczenie ojca i matki jest bałwochwalstwem? Po pierwsze mówiłem o czczeniu w oparciu o wiarę, a pod drugie to czy w przypadku rodziców Bóg coś mówił o budowaniu im kapliczek, i wymyślaniu nabożeństw ku czci? TS7 napisał(a): Kult Matki skierowuje się ku Synowi, bo czcimy Ją ze względu na Syna. A po co, skoro można oddawać cześć bezpośrednio Synowi? A przez Syna Bogu. Taki jest porządek. Maria była służebnicą i nigdzie w Biblii nie ma mowy, aby oddawać jakąkolwiek cześć słudze. TzA o tym zapomniał? Z jednej strony mówił o kulcie Matki/kobiety, a z drugiej strony kobietę sprowadzał do roli podrzędnego "gatunku". TzA: "Wartość kobiety polega na jej zdolnościach rozrodczych i możliwości wykorzystania do prac domowych”Zweryfikuj - jesteś ekspertem od TzA. TS7 napisał(a): Święta Maryjo, - MÓDL się za nami. Wzywasz zmarłego - to okultyzm. Tyle litania, a Biblia na to [Rzym.8.34]: Jezus Chrystus, który umarł, więcej, zmartwychwstał, który jest po prawicy Boga, Ten przecież wstawia się za nami.Bóg (Jezus) czy stworzenie (Maria)? Na kim chcesz polegać? TS7 napisał(a): A to w każdym czasie toczy się TYLKO jedna wojna materialna bądź duchowa? Wracamy do hipotez: Hipoteza 1. Wojna Duchowa? Nie. To Ty wracasz do swojej hipotezy, więc ją udowodnij. TS7 napisał(a): A żołnierze, może: Czytaj kontekst, w nim nie ma słowa "może". Postać powiedziała jasno: Wojna skończy się dziś, wyczekujcie powrotu... Nie kombinuj. TS7 napisał(a): Wynika to także z samego sposobu jakim Kościół posługuje się w modlitwie, a mianowicie 1) Trójcę Przenajświętszą prosimy, by się nad nami zmiłowała, a 2) świętych - by się za nami modlili. A po co skoro Jezus wstawia się za nami nieustannie? Co, On nie daje sam rady? Gdzie wiara i zaufanie Twojego Kościoła? Lepiej mieć w zanadrzu panteon wystawienników, bo Jezus za słaby? TS7 napisał(a): Cytuj: W zeznaniach Łucja wskazała, że jest mowa o 13.X.1917 r. Wklej cytat i źródło. Cytat już Ci przytaczałem. Źródło: Przesłuchanie Łucji przez ks. M. Ferreirę 16.X.1917 r. Dok.14, DCF s.78. Odsyłam do podręczników historii w kwestii II WŚ.
|
So lip 13, 2024 12:29 am |
|
|
Gregor
Niesamowity Gaduła
|
Andy72 napisał(a): Z perspektywy roku 1917 znaki te może nie były aż tak wymowne, jednak z perspektywy minionych lat i doświadczeń stają się niezwykle znaczące. Czyż nie była tym właśnie zapowiedzianym znakiem zorza polarna, którą widziano w nocy 25 stycznia 1938 r. w całej Europie, także w Polsce? Stało się to rzeczywiście na progu II wojny światowej i do dziś nigdy więcej się nie powtórzyło coś podobnego. S. Łucja nie miała, co do tego wątpliwości. Zapowiedziana wojna rzeczywiście zaczęła ogarniać świat za pontyfikatu papieża, który przyjął zapowiedziane imię Pius XI. Problem w tym, że Łucja połączyła oba wydarzenia: 1.zorza widziana w Europie i Ameryce Północnej 2. wybuch wojny za Piusa XI Jak wiemy Pius XI zmarł 10.II.1939 r., a oficjalna data wybuchu II WŚ to 1.IX.1939 r. Problem w tym, że owe proroctwo zostało upublicznione dopiero w roku 1941, a więc 3/2 lata po opisanych wydarzeniach. Takie "przepowiednie" ogłaszane po fakcie mają żadną wiarygodność zwłaszcza że, w przypadku papieża okazała się błędna. Bóg nigdy nie przekazuje błędnych informacji.
|
So lip 13, 2024 1:00 am |
|
|
TS7
Gaduła
|
Wybrane. Na temat dat historycznych to masz na forum osoby dużo lepiej obeznane w dziedzinie historii, może zechcą Ci odpowiedzieć. Cytuj: Mówiłem o proroctwach, których wypełnienie opisuje Nowy Testament. To jest cały kontekst w kwestii Syna Człowieczego.
Replay: "Katoliccy bibliści natomiast bronili pierwotnego przekonania chrześcijan, że pierwsza z Ewangelii (wg św. Marka) miała powstać ok. 30 lat po wydarzeniachśmierci i zmartwychwstania Chrystusa, czyli ok. roku 60, a ostatnia (wg św. Jana) 40 lat po niej," "Syn Człowieczy" "przyszedł i poszedł" przed napisaniem Nowego Testamentu? Przed napisaniem Nowego Testamentu JAK uznali, że "Syn Człowieczy" to Jezus, jeżeli: Gregor: ""Pani Różańcowa" to określenie, które można przypisać do dowolnej osoby/istoty." "Syn Człowieczy" też? np. Hiob 40 i 41 krokodyla (...) oczy - jak powieki zorzy: Cytuj: Po pierwsze mówiłem o czczeniu w oparciu o wiarę
Rzymian 1 sprawiedliwy z wiary żyć będzie. Rzymian 14 Wszystko bowiem, co się czyni niezgodnie z przekonaniem {pisteos = Wiarą?}, jest grzechem. Na jakiej innej podstawie, jeżeli nie Wiary, ma człowiek "czcić" ojca i matkę? Cytuj: czy w przypadku rodziców Bóg coś mówił o budowaniu im kapliczek, i wymyślaniu nabożeństw ku czci?
To zależy od rodziców?: Możesz poczytać różnice np.: TzA 20 ZAGADNIENIE 101 - O PIETYZMIE, CZYLI O CZCI RODZICÓW I PATRIOTYZMIE ZAGADNIENIE 102 - O SZACUNKU ZAGADNIENIE 103 - O CZCI itd. Cytuj: A po co, skoro można oddawać cześć bezpośrednio Synowi?
jw. Przypomnę, że są DWA przykazania Miłości a nie jedno. 1 Jan 4 20 Jeśliby ktoś mówił: «Miłuję Boga», a brata swego nienawidził, jest kłamcą, albowiem kto nie miłuje brata swego, którego widzi, nie może miłować Boga, którego nie widzi.21 Takie zaś mamy od Niego przykazanie, aby ten, kto miłuje Boga, miłował też i brata swego TzA 16 A r t y k u ł 1 CZY MIŁOWANIE MIŁOŚCIĄ ROZCIĄGA SIĘ TYLKO NA BOGA, CZY TEŻ I NA BLIŹNICH ? Jednakże w 1 liście Jan pisze (4,21): „a takie rozkazanie otrzymaliśmy od Boga, aby kto miłuje Boga, miłował i brata swego”. Powodem miłowania bliźniego jest Bóg, jako że w bliźnim powinniśmy miłować jego bycie w Bogu. Oczywiste więc jest, że tego samego gatunku jest czynność miłowania Boga, co i czynność miłowania bliźniego. A wobec tego sprawność miłości rozciąga się nie tylko na miłowanie Boga, ale także na miłowanie bliźniego. Stąd też tym samym kochaniem miłości miłujemy wszystkich bliźnich, o ile odnosimy ich do jednego ogólnego dobra, którym jest Bóg, lecz różną cześć oddajemy różnym ludziom, zależnie od ich własnych cnót; i podobnie szczególną cześć „latrii” oddajemy Bogu z powodu Jego specjalnej mocy. Oczywiste więc jest, że przyjaźń miłości rozciąga się również na aniołów. & Cytuj: można oddawać cześć bezpośrednio Synowi? A przez Syna Bogu.
A nie możesz oddawać czci bezpośrednio Bogu? Nie modlisz się nigdy do Boga Ojca bezpośrednio? Nie modlisz sie nigdy do Ducha Świętego bezpośrednio? Cytuj: Maria była służebnicą i nigdzie w Biblii nie ma mowy, aby oddawać jakąkolwiek cześć słudze.
Mateusz 12 15 Gdy się Jezus (...) 18 Oto mój Sługa; którego wybrałem, Umiłowany mój, w którym moje serce ma upodobanie. A "słudze Jezusowi" też nie należy oddawać czci? Nie podałeś adresu, więc nie chce mi się szukać tego fragmentu. Nigdzie nie twierdziłem, że zgadzam się ze wszystkimi opiniami Tomasza z Akwinu. Różne tam rzeczy pisze. Tomasz z Akwinu, także Akwinata (łac. Thomas de Aquino; ur. w 1224 albo w 1225 w Roccasecca, zm. 7 marca 1274 w Fossanuova) Może "nie załapał się na ten etap historii"?: https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Prawo_w ... dla_kobietPodobnie jak m.in. Tobiasz i Apostołowie? Może jakby mieli wtedy Fatimę to by było inaczej? Cytuj: jesteś ekspertem od TzA.
Nie poczuwam się do tego tytułu. Cytuj: Wzywasz zmarłego - to okultyzm.
Łukasz 20 36 Już bowiem umrzeć nie mogą, gdyż są równi aniołom i są dziećmi Bożymi, będąc uczestnikami zmartwychwstania. 37 A że umarli zmartwychwstają, to i Mojżesz zaznaczył tam, gdzie jest mowa "O krzaku", gdy Pana nazywa Bogiem Abrahama, Bogiem Izaaka i Bogiem Jakuba. 38 Bóg nie jest [Bogiem] umarłych, lecz żywych; wszyscy bowiem dla Niego żyją». Cytuj: hipotezy, więc ją udowodnij.
Po co? Udowodnij, że "Jezus zwyciężył świat.". Cytuj: Postać powiedziała jasno: Wojna skończy się dziś, wyczekujcie powrotu... Nie kombinuj.
"Pani Różańcowa to Maryja, nie kombinuj." Nie powiedziała o jaką wojnę chodzi. "Faktu nie ma." Cytuj: A po co skoro Jezus wstawia się za nami nieustannie? Co, On nie daje sam rady? Gdzie wiara i zaufanie Twojego Kościoła? Lepiej mieć w zanadrzu panteon wystawienników, bo Jezus za słaby?
A po co Apostołowie i Prorocy? Jezus sobie nie radził? Po co Mojżesz i Aaron szli do Faraona? Jezus nie dał rady sam iść do Faraona? Bóg -> umysł człowieka -> materia człowieka Bóg -> Mojżesz -> Aaron? Unia Hipostatyczna? 1 Królewska 18 27 Kiedy zaś nastało południe, Eliasz szydził z nich, mówiąc: «Wołajcie głośniej, bo to bóg! Więc może zamyślony albo jest zajęty, albo udaje się w drogę. Może on śpi, więc niech się obudzi!» A po co Gregor? Bez Gregora Jezus nie da rady "naprawić Chrześcijaństwa"?
|
So lip 13, 2024 5:04 pm |
|
|
robaczek2
Niesamowity Gaduła
|
Gregor napisał(a): nigdzie w Biblii nie ma mowy, aby oddawać jakąkolwiek cześć słudze To jest podstawowa cecha natury ludzkiej ze staraja sie nasladowac, biora przyklad, wspominaja itd specjalnych ludzi jak Witold Pilecki, Maksymilian Kolbe, rodzina Ulmow, Joanna Molla lub: "John Jacob Astor IV był amerykańskim biznesmenem, developerem i inwestorem. Sto lat po zatonięciu Titanica pamięć o nim pozostaje wciąż żywa. Milioner, który pomógł żonie oraz jej służącej wsiąść do szalupy, zapytał czy sam również może dołączyć do pań tłumacząc, w jakim stanie jest jego wybranka. Kiedy usłyszał, że pierwszeństwo mają kobiety i dzieci, posłusznie został na pokładzie. Zginął razem z innymi ponad 1,5 tys. pasażerami. Ci, którzy zapamiętali go z tamtej krytycznej nocy, wspominali potem, że pomagał w umieszczaniu ludzi w szalupach. Sam na koniec zapalił cygaro." Mysle ze bylo i jest wielu takich przed ktorymi nalezalo by ukleknac.
|
So lip 13, 2024 6:20 pm |
|
|
Gregor
Niesamowity Gaduła
|
TS7 napisał(a): "Syn Człowieczy" "przyszedł i poszedł" przed napisaniem Nowego Testamentu? Przed napisaniem Nowego Testamentu JAK uznali, że "Syn Człowieczy" to Jezus, jeżeli: Widzieli zmartwychwstałego Jezusa i widzieli jak wypełniło się Pismo. Poza tym ewangelie były spisane gdy żyli wciąż świadkowie tych wydarzeń. TS7 napisał(a): Na jakiej innej podstawie, jeżeli nie Wiary, ma człowiek "czcić" ojca i matkę? Na podstawie miłości TS7 napisał(a): Oczywiste więc jest, że przyjaźń miłości rozciąga się również na aniołów. Wszystkich? Tych upadłych też? Poza tym takiego stwierdzenia odnośnie aniołów nie znajdzie w Biblii. To wymysł TzA. TS7 napisał(a): Cytuj: można oddawać cześć bezpośrednio Synowi? A przez Syna Bogu.
A nie możesz oddawać czci bezpośrednio Bogu? Nie modlisz się nigdy do Boga Ojca bezpośrednio? cytujesz wycięty fragment z mojej wypowiedzi - to manipulacja. W kwestii kultu Matki napisłem: Gregor napisał(a): A po co, skoro można oddawać cześć bezpośrednio Synowi? A przez Syna Bogu. Przez Syna tzn, w imieniu Jezusa - takie jest nauczanie apostolskie. O Marii ani słowa. TS7 napisał(a): 18 Oto mój Sługa; którego wybrałem, Umiłowany mój, w którym moje serce ma upodobanie. A "słudze Jezusowi" też nie należy oddawać czci? To zestawienie jest bez sensu. Jezus to inny sługa niż Maria. Sługa Jezus to Bóg - Zbawiciel, a Maria nim nie jest. TS7 napisał(a): Nie podałeś adresu, więc nie chce mi się szukać tego fragmentu. Nigdzie nie twierdziłem, że zgadzam się ze wszystkimi opiniami Tomasza z Akwinu. Różne tam rzeczy pisze. Cytujesz go w takich ilościach, niczym wyrocznię. TS7 napisał(a): Po co? Udowodnij, że "Jezus zwyciężył świat.". Ty przedstawiłeś swoją hipotezę, więc ją udowodnij. Co do Jezusa to nie ja to napisałem, więc nie muszę tego udowadniać . TS7 napisał(a): "Pani Różańcowa to Maryja, nie kombinuj." Nie. Nigdy nie przedstawiła się z imienia. Pani Genowefa z zieleniaka trzymając w ręku różaniec powiedziała: "Jestem Panią Różańcową". - tak samo wiarygodne stwierdzenie. TS7 napisał(a): Nie powiedziała o jaką wojnę chodzi. "Faktu nie ma." Tak jak nie powiedziała kim jest, bo nawet Łucja nie była pewna. W tym czasie trwała konkretna wojna, w którą była zaangażowana Portugalia. To kwestia kontekstu. TS7 napisał(a): A po co Apostołowie i Prorocy? Jezus sobie nie radził? Po co Mojżesz i Aaron szli do Faraona? Jezus nie dał rady sam iść do Faraona? A Jezus nauczał aby modlić się do Mojżesza czy Aarona? Do apostołów i proroków też jest nauka w Biblii aby modlić się do nich? Poza tym skoro Jezusa i Duch Św. wstawiają się za nami to masz kogoś lepszego? Może: Adrian – patron strażników więziennych Afra – patronka dusz zaniedbanych, kobiet pokutujących Agapit – patron ciężarnych kobiet Agata Sycylijka – patronka Sycylii, Katanii, sztuki, artystów, kominiarzy, nianiek, ludwisarzy, karmiących matek, w chorobach piersi, pielęgniarek Agnieszka Rzymianka – patronka młodych dziewic, czystości, narzeczonych, dzieci, panien, ogrodników Akwilin – patron tragarzy Albert Wielki Biskup – patron zakonów Albertynek i Albertynów, górników, studiujących nauki przyrodnicze, uczonych, plastyków, teologów Aleksy Rzymianin – patron licznych zakonów, ubogich, żebraków, włóczęgów, pielgrzymów, wędrowców, orędownik podczas trzęsienia ziemi, suszy, złej pogody, w czasie epidemii i plag Alfons – patron zakonu Redemptorystów, adwokatów, osób świeckich, spowiedników, teologów Alojzy Gonzaga – patron Mantui, młodzieży studiującej Ambroży – patron Bolonii, Mediolanu, pszczelarzy, woskarzy Anastazja -patronka tkaczy, cenzorów Anastazy Perski – patron złotników Anatol z Laodycei – patron matematyków Andrzej Apostoł – patron prawosławia, Słowian (szczególnie obrządków wschodnich), archidiecezji warmińskiej, Austrii, Bułgarii, Burgundii, Grecji, Hiszpanii, Holandii, Niemiec, Rosji, Sycylii, Szkocji, Bordeaux, Brescii, Brugii, Hanoweru, Neapolu, Rawenny, małżeństw podróżujących, podróżnych, żeglarzy, rybaków, rzeźników, sprzedawców ryb, orędownik zakochanych, wspomaga w sprawach matrymonialnych i wypraszaniu potomstwa Andrzej Bobola – patron diecezji pińskiej, wileńskiej, łomżyńskiej, płockiej i warmińskiej, białostockiej, drohiczyńskiej, łomżyńskiej, kolejarzy, patron Polski Anna – patronka diecezji opolskiej, miast, Hanoveru, kobiet rodzących, matek, gospodyń domowych, piekarzy, wdów, położnic, ubogich robotnic, stolarzy, górników kopalni złota, młynarzy, powroźników, żeglarzy Antoni Padewski – patron Włoch, Padwy, Lizbony, Padeborn, Splitu, zakonów: Franciszkanów, Antoninek oraz wielu bractw, dzieci, górników, małżeństw, narzeczonych, położnic, piekarzy, ubogich, podróżnych, ludzi i rzeczy zaginionych Antoni Wielki – patron wikliniarzy, świniopasów, osób z chorobami skórnymi, zakonu Antoninów, dzwonników, chorych, rzeźników, wędliniarzy, szczotkarzy, ubogich. Orędownik w czasie pożarów. W ciągu wieków wzywano go podczas epidemii oraz chorób skórnych Apolonia – patronka dentystów, stomatologów Arnold z Arnoldsweicler – patron śpiewaków Arnulf – patron młynarzy, piwowarów Augustyn – patron zakonu Augustianów, kanoników regularnych, Magdalenek, Kartaginy, drukarzy, wydawców, teologów Autbert – patron piekarzy Baldomer – patron ślusarzy Barbara z Nikomedii – patronka archidiecezji katowickiej, Edessy, Kairu, architektów, cieśli, dzwonników, flisaków, górników, hutników, kamieniarzy, kowali, ludwisarzy, marynarzy, murarzy, saperów, strażników, szczotkarzy, tkaczy, więźniów, wytwórców sztucznych ogni, żołnierzy (szczególnie artylerzystów i załóg twierdz), dobrej śmierci Barnaba Apostoł – patron Florencji, Mediolanu, orędownik podczas kłótni, sporów, smutku oraz burz gradowych Bartłomiej Apostoł – patronem Armenii, Fermo, Frankfurtu nad Menem, Maastricht, introligatorów, tynkarzy, garbarzy, rybaków, rzeźników, zegarmistrzów Bazyli – patron zakonu Bazylianów i sióstr św. Krzyża Benedykt z Nursji – patron wielu zakonów, diecezji tarnowskiej, Francji, architektów, górników, inżynierów, nauczycieli, speleologów, uczniów, wydawców, kotlarzy, orędownik w chorobach róży oraz konających Benild – patron nauczycieli Benon z Miśni – patron rybaków, sukienników Bernard z Aosty – patron alpinistów, narciarzy, broni pól przed burzą Bernard z Badenii – patron mężczyzn Bernard z Clairvaux – patron zakonu Cystersów, Burgundii, Ligurii, Genui, Gibraltaru, Pelplina, pszczelarzy, opiekun podczas klęsk żywiołowych, sztormów oraz w godzinie śmierci Bernard (Bernardyn) ze Sieny – patron zakonu Bernardynów, Sieny, tkaczy, reklamy, orędownik chorych na gardło i krwawiących Blandyna – patronka pomocy domowych, dziewic Błażej – patron przemysłu wełniarskiego, handlarzy wełną, kapeluszników, lekarzy, gręplarzy, chorób,gardła, opiekun zwierząt, szewców, sztukatorów Bonawentura – patron zakonu Franciszkanów, matek oczekujących potomstwa, dzieci, robotników, teologów, tragarzy, wytwórców jedwabiu Bonifacy – patron Niemiec, diecezji w Fuldzie, Erfurcie, Moguncji, łomżyńskiej, archidiecezji warmińskiej,kasjerów, krawców, księgarzy, piwowarów Brendan – patron żeglarzy i podróżników Brunon Kartuz – patron Kartuzów, obłąkanych Brycjusz – patron sędziów Brygida Królowa – patronka Szwecji, pielgrzymów, dobrej śmierci Brygida z Kildar – patronka Irlandii, opiekunka pracujących na roli Cecylia – patronka chórzystów, lutników, muzyków, organistów, zespołów wokalno-muzycznych, śpiewaków, niewidomych Celestyn – patron introligatorów Cezary z Nazjanzu – patron lekarzy Chlodwald – patron wytwórców gwoździ Chryzant – patron sędziów Cyriak – patron ciężkiej pracy Cyryl – patron Europy Damazy I Papież – patron archiwariuszy kościelnych Damian – patron aptekarzy, chirurgów i mędrców, stomatologów Daria – patron sędziów Dawid – patron Walii i Bath Demetriusz z Salonik – patron żołnierzy Dionizy – patron strzelców, przywoływany w różnych okolicznościach, m.in. przy bólu głowy, opętaniu i kłótniach Dominik kapłan – patron zakonu Dominikanów – gałęzi żeńskiej i męskiej, Bolonii, Kordoby, Madrytu, Palermo Dominik Savio – patron dzieci, ministrantów, chórów dziecięcych, młodzieży Dorota – patronka piwowarów, górników, panien młodych, młodych małżeństw, narzeczonych, kwiaciarzy, ogrodników, botaników, położnych i par młodych, sprzedawców kwiatów Dunstan – patron ślusarzy, złotników Dyzma – patron złodziei Eberhard – patron pasterzy Edward Wyznawca – patron królów angielskich Efrem – patron Asturii Eliasz Prorok – patron dorożkarzy Eligiusz – patron jubilerów, kowali, metalowców, ślusarzy, weterynarzy, zegarmistrzów, złotników, grawerów, wytwórców lamp, dzierżawców, fabrykantów powozów, wikliniarzy, handlarzy koni, rolników Elżbieta – patronka matek, żon, położnych Elżbieta Portugalska – patronka Portugalii, Saragossy, III zakonu Franciszkańskiego, orędowniczka podczas udręk wojny Elżbieta z Turyngii – patronka ubogich, Węgier, Niemiec, III zakonu Franciszkańskiego, Elżbietanek Erazm – patron tokarzy, marynarzy, żeglarzy, tkaczy Eryk – patron Szwecji Etelburga – patronka kobiet oczekujących potomstwa Eulalia z Barcelony – patronka Katalonii, Barcelony i żeglarzy, ochrona przed poronieniem. Eustachy – patron myśliwych i leśników, kramarzy, kupców, żołnierzy Euzebiusz – patron diecezji przedalpejskich Fabian – patron garncarzy, cynowników Felicyta – patronka kobiet, matek Feliks z Cantalicio – patron dzieci Fiakriusz – patron dorożkarzy, kwiaciarek, miedziorytników, wytwórców cegieł Fidelis – patron prawników Filip Apostoł – patron Antwerpii, pilśniarzy, czapników, kapeluszników, grabarzy, kramarzy, cukierników, sklepikarzy Filip Neri – patron humorystów Filomena – patronka Żywego Różańca, szczęśliwych narodzin dzieci, matek i dzieci, ludzi interesu i w potrzebach finansowych, zdających egzaminy, szkół i konwentów, zakonników, misji i nawróceń, spokojnej i szczęśliwej śmierci, powracających do Sakramentów Świętych, narzeczonych, katakumb Firmin Starszy – patron bednarzy Florian – patron Krakowa, Bolonii, Austrii, strażaków, hutników, garncarzy, wytwórców mydła, kupców bławatnych, piwowarów, kominiarzy, chroni od klęsk: ognia, wojny, powodzi, nieurodzaju i burzy klęsk pożaru, powodzi i sztormów Franciszek Ksawery – patron zakonu misjonarzy, misji katolickich, rozkrzewiania wiary, Indii, Japonii. marynarzy, orędownik w czasie zarazy i burz Franciszek Salezy – patron Genewy, pisarzy, literatów, dziennikarzy i prasy katolickiej Franciszek z Asyżu – patron zakonów Albertynów, Franciszkanów, Kapucynów, Franciszkanów Konwentualnych, Bernardynek, Kapucynek, Klarysek, Koletanek, tercjarzy, Włoch, Asyżu, Bazylei, aktorów, ekologów, pracowników ochrony środowiska, niewidomych, pokoju, robotników, tapicerów, ubogich, więźniów, Akcji Katolickiej Franciszka Cabrini – patronka emigrantów Frydolin – patron optyków Gabriel Archanioł – patron dyplomatów, filatelistów, posłańców, korespondentów prasowych, pocztowców, radia i telewizji, telekomunikacji Gabriel Perdolente – patron młodzieży włoskiej, kleryków, młodych zakonników Genezjusz – patron aktorów Genowefa – patronka Francji i Paryża, chroni przed klęskami, ulewą i suszą, gorączką, kobiet, dziewic, pasterzy, producentów świec woskowych, rybaków, kapeluszników, rzemieślników, właścicieli składu win, żołnierzy Gerard - patron diecezji Csanad, dzieci German z Paryża – patron muzyków Germana – patronka pasterek Gertruda z Nivelles – patronka podróżników i ogrodników oraz przeciw myszom i szczurom, pielgrzymów Gerwazy – patron chałupników, dzieci Gezelin – patron szczęśliwego dzieciństwa Goar – patron garncarzy, gościnności, właścicieli winnic, wytwórców cegieł Gudula – patronka Brukseli Gumar – patron mężczyzn mających złośliwe żony Gutman – patron kowali, krawców, kupców, mieszczan, szewców Grzegorz z Nazjanzu – patron Bazylianów i poetów Grzegorz I Wielki Papież – patron uczniów, studentów, nauczycieli, chórów szkolnych, piosenkarzy, muzyków, kopalni, chórzystów Gwidon – patron celników, urzędników podatkowych, chorych, kościelnych, dzwonników, pielgrzymów, rolników Hadrian – patron kowali Helena – patronka diecezji w Trewirze, Ascoli, Bambergu, Pesaro, Frankfurcie, Bazylei, farbiarzy, wytwórców igieł, wytwórców gwoździ, kopalni Henryk z Bolzano – patron drwali Herman z Kolonii – patron zegarmistrzów Hilary z Poitiers – patron Poitiers, dzieci opóźnionych w rozwoju, chroni przed ukąszeniami wężów Hieronim – patron ascetów, sierot, opuszczonej młodzieży, biblistów, egzegetów, księgarzy, teologów Hildegarda – patronka esperantystów, językoznawców Hipolit – patron personelu więziennego Homobonus – patron kupców Honorat – patron handlarzy, kupców Hubert – patron myśliwych, tokarzy, leśników i sportowców, matematyków i metalowców, strzelców, kuśnierzy, optyków, rzeźników Idzi – patron matek karmiących, pasterzy, macierzyństwa, osób kulawych, rybaków, sprzedawców koni Ignacy Loyola – patron domów rekolekcyjnych, zakonu Jezuitów, dzieci, matek oczekujących dziecka, kuszonych, skrupulantów, żołnierzy, rekolekcji, dzieci, ćwiczeń duchownych, teologów Ingenuin – patron kopalni Irena z Tesaloniki – patronka dziewcząt Ireneusz – patron diecezji w Lyonie Iwo – Helory – patron adwokatów, notariuszy, sędziów Izydor – patron Hiszpanii, Sewilli, informatyków, rolników, farmerów, dobrych żniw Jacek Odrowąż – patron archidiecezji katowickiej i diecezji opolskiej Jadwiga Śląska – patronka Polski, Śląska, archidiecezji wrocławskiej i diecezji w Görlitz, Andechs, Berlina, Krakowa, Trzebnicy, Wrocławia, Europy, narzeczonych, uchodźców, pojednania i pokoju Jakub Apostoł – patron Hiszpanii, Portugalii, zakonów rycerskich, czapników, hospicjów, szpitali, kapeluszników, wikliniarzy, pielgrzymów, sierot, dekarzy Jan Apostoł – patron Albanii, Azji Mniejszej, aptekarzy, urzędników, bednarzy, dziewic, zawodów związanych z pisaniem i przepisywaniem: introligatorów, kopistów, kreślarzy, lieratów, biografów, papierników, pisarzy, litografów, owczarzy, płatnerzy, skrybów, ślusarzy, wikliniarzy, teologów, uprawiających winorośl, wdów Jan Berhmans – patron ministrantów Jan Bosco – patron młodzieży, duszpasterzy młodzieżowych, młodych robotników, rzemieślników Jan Boży – patron Granady, księgarzy, chorych, drukarzy, pielęgniarzy, szpitali, opiekun służby zdrowia Jan Chrzciciel – patron Austrii, Francji, Holandii, Malty, Niemiec, Prowansji, Węgier, Akwitanii, Aragonii, archidiecezji warszawskiej i wrocławskiej, Amiens, Awinionu, Bonn, Florencji, Frankfurtu nad Menem, Kolonii, Lipska, Lyonu, Neapolu, Norymbergi, Nysy, Wiednia, Wrocławia, zakonu joannitów (Kawalerów Maltańskich), mnichów, dziewic, pasterzy i stad, kowali, krawców, kominiarzy, kuśnierzy, rymarzy, architektów, abstynentów, właścicieli kin, wychowawców, niezamężnych matek, tkaczy, garbarzy, skazanych na śmierć, orędownik podczas gradobicia, w chorobach epilepsji, tancerzy Jan Chryzostom – patron kaznodziejów Jan Damasceński – patron farmaceutów, malarzy ikon, obrazów świętych Jan de la Salle – patron nauczycieli Jan Gwalbert – patron leśników Jan Kanty – patron Polski, archidiecezji krakowskiej, Krakowa, profesorów, nauczycieli i studentów, szkół katolickich, Caritasu Jan Kapistran – patron prawników Jan Kuncewicz – patron diecezji siedleckiej, drohiczyńskiej, zakonu Bazylianów, Rusi, Litwy, Wilna Jan Leonardi – patron kucharzy Jan Maria Vianney – patron proboszczów Jan Marinoni – patron bankowców Jan Nepomucen – patron Czech, dobrej spowiedzi i spowiedników, zakonu jezuitów, Pragi, tonących, orędownik podczas powodzi, sprzedawców, księży Jan z Dukli – patron Królestwa Polskiego, Wielkiego Księstwa Litewskiego, archidiecezji przemyskiej, Lwowa, rycerstwa polskiego January – patron Neapolu Jerzy – patron Anglii, Portugalii, Aragonii, Genui, Stambułu, Niemiec, Wenecji, żołnierzy, kawalerii, rycerzy, płatnerzy, rusznikarzy, zbrojmistrzów, puszkarzy, pasterzy koni, szpitali, bezpłodnych kobiet, artystów, skautów, harcerzy, chroni przed dżumą, trądem, syfilisem i opryszczką Joachim – patron małżeństwa, patron sprzedawców lnu Joanna – patronka sióstr wizytek Joanna d’Arc – patronka pracowników radia i telewizji, pracowników telekomunikacji Józef Oblubieniec Marii – patron Kościoła powszechnego, Austrii, Węgier, Kanady, Meksyku, Belgii, Peru, Rosji, Wietnamu, Czech, Filipin, Hiszpanii, Kanady, Portugalii, misji chińskich, sprawiedliwości społecznej, dobrej śmierci, robotników, cieśli, drwali, rzemieślników, małżonków i rodzin chrześcijańskich, ojców sierot, uciekinierów Józef Cafasso – patron więźniów i więzień, duszpasterzy więziennych Józef Kalasanty – patron Pijarów, szkół katolickich Józef z Arymatei – patron garbarzy, grabarzy Józef z Kupertynu – patron astronautów, kosmonautów, lotników, egzaminowanych Juda Tadeusz Apostoł – patron diecezji siedleckiej, Magdeburga, orędownik w sprawach beznadziejnych Julian – patron wioślarzy Justyn – patron filozofów Kajetan – patron bankowców Kamil – patron zakonu Kamilianów, szpitali i chorych, pielęgniarek i pielęgniarzy, opiekujących się chorymi Karol Boromeusz – patron zakonu Boromeuszek, diecezji w Lugano i Bazylei, uniwersytetu w Salzburgu, bibliotekarzy, duszpasterzy, instytutów wiedzy katechetycznej, proboszczów, profesorów seminarium Karol Lwanga – patron młodzieży i akcji Katolickiej w Afryce Kasjan – patron stenografów Katarzyna Genuańska – patronka Genui, chorych i szpitali Katarzyna Szwedzka – patronka Szwecji, ludzi dotkniętych niepowodzeniami Katarzyna z Aleksandrii – patronka dziewcząt, filozofów, studentek, bibliotekarzy, literatów, kołodziejów, kolejarzy, garncarzy, adwokatów, modystek, mówców, szwaczek, zecerów, teologów Katarzyna z Parc – patronka ekspedientek Katarzyna ze Sieny – patronka Włoch, Rzymu, Sieny, uczonych, mędrców, studentów, pielęgniarek, strażników, strażaków Kazimierz – patron Korony i Litwy Kilian – patron malarzy pokojowych, tynkarzy Kinga – patronka Polski i Litwy, diecezji tarnowskiej, górników wydobywających sól, kopalni soli Klara – patronka zakonu Klarysek, kapucynek, Asyżu, bieliźniarek, hafciarek, praczek, radia i telewizji, chorych na oczy, malarzy malujących na szkle, szklarzy idt. Faktycznie Pan Jezus nie ogania rzeczywistości. TS7 napisał(a): A po co Gregor? Bez Gregora Jezus nie da rady "naprawić Chrześcijaństwa"? Jezus nie ma zamiaru naprawiać chrześcijaństwa [II Ty.2.19]: Wszakże fundament Boży stoi niewzruszony, a ma tę pieczęć na sobie: Zna Pan tych, którzy są jego.(...)
|
N lip 14, 2024 1:12 am |
|
|
Gregor
Niesamowity Gaduła
|
robaczek2 napisał(a): Mysle ze bylo i jest wielu takich przed ktorymi nalezalo by ukleknac. I co by Ci to dało? Lepsze samopoczucie? Może lepiej uklęknąć przed Jezusem i złożyć z wiarą następujące wyznanie? [Rzym.10.9]: Bo jeśli ustami swoimi wyznasz, że Jezus jest Panem, i uwierzysz w sercu swoim, że Bóg wzbudził go z martwych, zbawiony będziesz.10 Albowiem sercem wierzy się ku usprawiedliwieniu, a ustami wyznaje się ku zbawieniu.To ma wartość wieczną w oczach Pana Boga.
|
N lip 14, 2024 1:29 am |
|
|
robaczek2
Niesamowity Gaduła
|
Gregor napisał(a): I co by Ci to dało? Dobre pytanie. Moze kiedys bedziesz w stanie zrozumiec cos wiecej niz "lepsze samopoczucie"
|
N lip 14, 2024 3:56 pm |
|
|
TS7
Gaduła
|
Wybrane. Cytuj: Widzieli zmartwychwstałego Jezusa i widzieli jak wypełniło się Pismo. Poza tym ewangelie były spisane gdy żyli wciąż świadkowie tych wydarzeń.
A skąd wiesz, że widzieli? Jan 20, 11-18 wykreślasz z Biblii, bo był tylko JEDEN świadek dostępny? W końcu na jakiej podstawie został ten fragment dołączony do Ewangelii przez Św. Jana, jeżeli nie na zeznaniach JEDNEJ osoby? Dlaczego uwierzył Marii Magdalenie? Może miała "halucynacje"? "Dwa aniołki i Jezus ogrodnik? Kto w to uwierzy?" Dzieje Apostolskie 17 32 Gdy usłyszeli o zmartwychwstaniu, jedni się wyśmiewali, a inni powiedzieli: «Posłuchamy cię o tym innym razem». Możnaby poszukać WSZYSTKICH fragmentów Biblii "do usunięcia" ze względu na to, że świadkiem była tylko jedna osoba? Np. może kasujemy całą Apokalipsę (tylko Jan?) i opowieści Mojżesza (tylko Mojżesz)? Coś jeszcze? Cytuj: Cytuj: Na jakiej innej podstawie, jeżeli nie Wiary, ma człowiek "czcić" ojca i matkę?
Na podstawie miłości TzA wiara i miłość są odrębnymi cnotami, choć kto nie ma wiary nie ma też miłości poznanie bowiem naturalne nie może dosięgnąć Boga - przedmiot szczęśliwości tak, jak Doń zmierzają nadzieja i miłość. Owszem, do wiary wymagany jest uprzednio akt woli, ale o ile ten akt woli nie jest przepojony miłością; tenże bowiem zakłada uprzednie istnienie wiary; wola przecież nie potrafi mieć się ku Bogu doskonałą miłością, jeśli rozum nie będzie miał prawidłowej wiary o Nim. odrzucenie jednego artykułu ruguje wiarę. & Na jakiej podstawie uznajesz, że należy "miłować" ojca i matkę, jeżeli nie Wiary? Cytuj: Wszystkich? Tych upadłych też?
Pisałem o Świętych Aniołach. Z resztą "odsyłam do Summy Teologicznej". Cytuj: Poza tym takiego stwierdzenia odnośnie aniołów nie znajdzie w Biblii. To wymysł TzA.
Tobiasz 5 13 Na co otrzymał odpowiedź: «Jestem Azariasz, syn wielkiego Ananiasza, spośród twoich braci». 14 I powiedział mu Tobiasz: «Witaj i bądź pozdrowiony, bracie! Cytuj: cytujesz wycięty fragment z mojej wypowiedzi - to manipulacja.
Czy modlisz się do Boga Ojca bezpośrednio, czy TYLKO przez pośrednictwo Jezusa?Jak można było się modlić do Boga Ojca przed inkarnacją Jezusa, jeżeli jest "jedynym pośrednikiem"? Cytuj: A przez Syna Bogu. Przez Syna tzn, w imieniu Jezusa
Co to znaczy "w imieniu Jezusa oddawać cześć Bogu"? Czy można oddawać cześć Bogu Ojcu nie powołując się na imię Jezusa? Czy też Bóg Ojciec nie daje rady sam i potrzebuje pomocy Jezusa? Jan 19 26 Kiedy więc Jezus ujrzał Matkę i stojącego obok Niej ucznia, którego miłował, rzekł do Matki: «Niewiasto, oto syn Twój». 27 Następnie rzekł do ucznia: «Oto Matka twoja». Wyjścia 20 12 Czcij ojca twego i matkę twoją, Św. Jan? Jest bałwochwalcą? Cytuj: Cytuj: 18 Oto mój Sługa; którego wybrałem, Umiłowany mój, w którym moje serce ma upodobanie. A "słudze Jezusowi" też nie należy oddawać czci?
To zestawienie jest bez sensu. Jezus to inny sługa niż Maria. Sługa Jezus to Bóg - Zbawiciel, a Maria nim nie jest. "Inny sługa" => "inna cześć"? Latria vs hyperdulia? Poza tym jaki to Bóg jeżeli "odrzucił Bóstwo przy inkarnacji" Twoim zdaniem? Bóg bez Bóstwa? Sugeruję pograć w Sudoku: https://www.edu-games.org/word-games/wo ... sudoku.phphttps://pl.m.wikipedia.org/wiki/SudokuCytuj: Ty przedstawiłeś swoją hipotezę, więc ją udowodnij.
Po co? Wystarczy jedna alternatywna hipoteza "nie do obalenia" by "zamienić fakt w opinię"? Cytuj: Co do Jezusa to nie ja to napisałem, więc nie muszę tego udowadniać .
Nikt nie musi udowodniać hipotez? Bo i po co dowodzić? Potrafisz wytłumaczyć na czym to zwycięstwo polegało? Cytuj: Pani Genowefa z zieleniaka trzymając w ręku różaniec powiedziała: "Jestem Panią Różańcową". - tak samo wiarygodne stwierdzenie.
Genowefa – imię żeńskie pochodzenia romańsko-celtycko-germańskiego. Imię to może oznaczać: kobietę szlachetnego rodu lub CÓRKĘ NIEBA. Cytuj: Cytujesz go w takich ilościach, niczym wyrocznię.
Wyobraźnia. Cytuj: Poza tym skoro Jezusa i Duch Św. wstawiają się za nami to masz kogoś lepszego?
Po co ma się dwóch wstawiać? Jezus sam nie poradzi, musi wzywać pomocnika? A po co ma się Jezus i Duch Święty wstawiać u Boga Ojca? Ten sam nie potrafi sobie wyrobić sądu i potrzebuje pomocy? Cytuj: A Jezus nauczał aby modlić się do Mojżesza czy Aarona? Do apostołów i proroków też jest nauka w Biblii aby modlić się do nich?
Hiob 5 1 Wołaj! Czy ktoś ci odpowie? Do kogo ze świętych się zwrócisz? Księga Objawienia (8, 4) powiada: „Wstąpił dym kadzidła z modlitwą świętych z ręki Anioła przed obliczem Bożym”. Mądrość Syracha 44 1 Wychwalajmy mężów sławnych i ojców naszych według następstwa ich pochodzenia. Cytuj: Faktycznie Pan Jezus nie ogania rzeczywistości.
Może nie ogarnia?: Marek 13 32 Lecz o dniu owym lub godzinie nikt nie wie, ani aniołowie w niebie, ani Syn, tylko Ojciec. Cytuj: Jezus nie ma zamiaru naprawiać chrześcijaństwa [II Ty.2.19]: Wszakże fundament Boży stoi niewzruszony, a ma tę pieczęć na sobie: Zna Pan tych, którzy są jego.(...)
Więc jaka jest rola Gregora, jeżeli Jezus sobie ze wszystkim radzi? Jest coś czego Jezus nie da rady bez Gregora zrobić? Jezus nie da rady sam pisać na forum Katolik bo jest za słaby?
|
N lip 14, 2024 4:01 pm |
|
|
Gregor
Niesamowity Gaduła
|
TS7 napisał(a): A skąd wiesz, że widzieli? Jan 20, 11-18 wykreślasz z Biblii, bo był tylko JEDEN świadek dostępny? W końcu na jakiej podstawie został ten fragment dołączony do Ewangelii przez Św. Jana, jeżeli nie na zeznaniach JEDNEJ osoby? Nie bardzo wiem o co Ci chodzi? Maria Magdalena była jednym z wielu światków, o których mówiłem, i którzy widzieli zmartwychwstałego Jezusa, co potwierdza Ap. Paweł [I Kor.15.6-8]: 5 I że ukazał się Kefasowi, potem dwunastu; 6 Potem ukazał się więcej niż pięciuset braciom naraz, z których większość dotychczas żyje, niektórzy zaś zasnęli; 7 Potem ukazał się Jakubowi, następnie wszystkim apostołom; 8 A w końcu po wszystkich ukazał się i mnie jako poronionemu płodowi. I dodać tu można jeszcze dwóch uczniów idących do Emaus. Raczej to solidna grupa świadków. TS7 napisał(a): TzA wiara i miłość są odrębnymi cnotami, choć kto nie ma wiary nie ma też miłości Ludzie niewierzący również kochają i są w stanie nawet poświęcić swoje życie z tego powodu. TzA znów przedstawia tezy oderwane od rzeczywistości. Raczej nie przemyślał dokładnie sprawy. TS7 napisał(a): Na jakiej podstawie uznajesz, że należy "miłować" ojca i matkę, jeżeli nie Wiary? Bo w rodziców się nie wierzy. Nie są przedmiotem wiary tak jak Bóg. Dlatego w tej relacji występuje miłość między dzieckiem, a rodzicem. Wiara nie ma tu nic do rzeczy. TS7 napisał(a): Tobiasz 5 13 Na co otrzymał odpowiedź: «Jestem Azariasz, syn wielkiego Ananiasza, spośród twoich braci». 14 I powiedział mu Tobiasz: «Witaj i bądź pozdrowiony, bracie! Tylko, że kontekst wskazuje jasno, że Tobiasz nie wiedział, że to anioł. Powiem to łagodnie: celowo mijasz się z prawdą i znów wyrwanie z kontekstu i manipulacja tekstem- fatalnie TS7.Jak widać brak Ci prawdziwych argumentów. TS7 napisał(a): Czy modlisz się do Boga Ojca bezpośrednio, czy TYLKO przez pośrednictwo Jezusa? Nie modlę się przez pośrednictwo tylko w imieniu bezpośrednio. TS7 napisał(a): Jak można było się modlić do Boga Ojca przed inkarnacją Jezusa, jeżeli jest "jedynym pośrednikiem"? Można było ponieważ Pan Bóg tak zdecydował gdyż droga do Ojca nie została objawiona do konkretnego czasu. TS7 napisał(a): Co to znaczy "w imieniu Jezusa oddawać cześć Bogu"? Tzn. tak jak to robił Jezus - w tym samym Duchu, który jest Duchem prawdy - czyli w Duchu i prawdzie. TS7 napisał(a): Czy można oddawać cześć Bogu Ojcu nie powołując się na imię Jezusa? Czy też Bóg Ojciec nie daje rady sam i potrzebuje pomocy Jezusa? Pan Bóg świetnie sobie radzi, ale ustanowił pewne zasady, o których nauczał Ap. Paweł [Kol.3.17]: I wszystko, cokolwiek czynicie w słowie lub w uczynku, wszystko czyńcie w imieniu Pana Jezusa, dziękując przez niego Bogu Ojcu.TS7 napisał(a): Jan 19 26 Kiedy więc Jezus ujrzał Matkę i stojącego obok Niej ucznia, którego miłował, rzekł do Matki: «Niewiasto, oto syn Twój». 27 Następnie rzekł do ucznia: «Oto Matka twoja». Wyjścia 20 12 Czcij ojca twego i matkę twoją, Św. Jan? Jest bałwochwalcą? Nie, to Ty mylisz znaczenia pojęcia "czcić". Inne jest w kwestii Boga, a inne w kwestii ludzi. TS7 napisał(a): Poza tym jaki to Bóg jeżeli "odrzucił Bóstwo przy inkarnacji" Twoim zdaniem? Bóg bez Bóstwa? Nie moim zdaniem tylko zdaniem nauczania apostolskiego mówiącego o Jezusie [Fil.2.6-8]: 6 Który chociaż był w postaci Bożej, nie upierał się zachłannie przy tym, aby być równym Bogu. 7 Lecz wyparł się samego siebie, przyjął postać sługi i stał się podobny ludziom; a okazawszy się z postawy człowiekiem, 8 Uniżył samego siebie i był posłuszny aż do śmierci i to do śmierci krzyżowej.Taki jest mój Bóg - Jezus Chrystus, który ze względu na miłość do mnie zrezygnował ze swojej pozycji w Niebie i poniżył się do poziomu człowieka, aby mnie zbawić - i to uczynił. TS7 napisał(a): Nikt nie musi udowodniać hipotez? Bo i po co dowodzić? Potrafisz wytłumaczyć na czym to zwycięstwo polegało? Skoro twierdzisz, ze nie musisz udowadniać swojej hipotezy, to ja też nic nie muszę. TS7 napisał(a): Genowefa – imię żeńskie pochodzenia romańsko-celtycko-germańskiego. Imię to może oznaczać: kobietę szlachetnego rodu lub CÓRKĘ NIEBA. Więc spokojnie możesz zaakceptować ją jako Panią Różańcową. Pozostaje Ci tylko wziąć różaniec do ręki i... TS7 napisał(a): Po co ma się dwóch wstawiać? Jezus sam nie poradzi, musi wzywać pomocnika? Każdy z nich działa w innej sferze. TS7 napisał(a): Więc jaka jest rola Gregora, jeżeli Jezus sobie ze wszystkim radzi? Jest coś czego Jezus nie da rady bez Gregora zrobić? Jezus nie da rady sam pisać na forum Katolik bo jest za słaby? Rola Gregora jest bardzo istotna w wielu aspektach, ale to już zostawię dla siebie. Masz jeszcze jakieś kwestie do poruszenia w temacie Fatimy?
|
Pn lip 15, 2024 5:14 pm |
|
|
TS7
Gaduła
|
Cytuj: Nie bardzo wiem o co Ci chodzi?
Ile osób było świadkiem dostępnym jednostkowego wydarzenia "JEZUSA OGRODNIKA"? Nie zmartwychwstania jako sumy różnych wydarzeń z różnych rozdziałów Biblii, od różnych osób, TYLKO Jezusa Ogrodnika i dwóch Aniołów i całego tego dialogu. A jednak jest napisane, że był Jezus Ogrodnik w Biblii w tym fragmencie? A masz uznawać CAŁĄ BIBLIĘ, tak? Czy tylko masz uznawać, że Jezus Zmartwychwstał, ale wersety z Jezusem Ogrodnikiem to "były halucynacje" i te wersety są z dopiskiem: "żeby nie obrazić Marii Magdaleny to wpisałem to w Biblię, ale serio nikt w to nie uwierzył, bo to jakieś halucynacje miała. A że zmartwychwstanie jest i tak prawdziwe to kogo to obchodzi jak niektóre wersety są nieprawdą."? No to znaczy, że skoro Święty Jan dołączył ten fragment o Jezusie Ogrodniku do Ewangelii Jana, "wziął długopis i napisał na papierze od drukarki", tzn. że np. rozmawiał o tym z Marią Magdaleną? I ta powiedziała: "było tak i tak". A ten: "Dobra wierzę Ci, dopisuję do Ewangelii Jana"? Dlaczego więc Św. Jan uwierzył Marii Magdalenie choć "była tam sama"? Cytuj: Ludzie niewierzący również kochają i są w stanie nawet poświęcić swoje życie z tego powodu.
To jest inny rodzaj? Nie Miłość Wlana o której mówi Biblia? Są różne rodzaje miłości opisane w TzA. Odsyłam do TzA 16. Z przypomnieniem, że: Rzymian 1 sprawiedliwy z Wiary żyć będzie. mod Rzymian 14 Wszystko bowiem, co się czyni niezgodnie z Wiarą, jest grzechem. Cytuj: Dlatego w tej relacji występuje miłość między dzieckiem, a rodzicem.
Różnie to bywa? Rozumowo: Ale co jest przyczyną tego rodzaju miłości do ojca i matki? To że "rodzili"? Czyli "danie komuś życia" jest dobre? Cytuj: Tylko, że kontekst wskazuje jasno, że Tobiasz nie wiedział, że to anioł. Powiem to łagodnie: celowo mijasz się z prawdą i znów wyrwanie z kontekstu i manipulacja tekstem - fatalnie TS7.
Czyli Archanioł Rafa'el przyjął słowa, które mu się nie należały udając, że się należą? A Tobiasz jak się dowiedział to powiedział "żałuję mych słów, wycofuję, oszukałeś mnie. Jakbym wiedział, żeś anioł to bym Cię nie pozdrawiał."? Apokalipsa 22 8 To właśnie ja, Jan, słyszę i widzę te rzeczy. A kiedym usłyszał i ujrzał, upadłem, by oddać pokłon przed stopami anioła, który mi je ukazał. 9 Na to rzekł do mnie: «Bacz, byś tego nie czynił,bo jestem współsługą twoim i braci twoich, proroków, i tych, którzy strzegą słów tej księgi. Bogu samemu złóż pokłon!» Dlaczego Archanioł Rafa'el nie powiedział "bacz byś mnie nie pozdrawiał, bo nie jestem godny"? Święty Archanioł Rafa'el jest mniej godny czci niż człowiek? Cytuj: Można było ponieważ Pan Bóg tak zdecydował gdyż droga do Ojca nie została objawiona do konkretnego czasu.
Czyli wtedy nie był "jedynym pośrednikiem", tylko można było prosto do gabinetu Boga Ojca bez pośredników, a teraz wystawili Jezusa Recepcjonistę Modlitw bo Bóg Ojciec nie dawał rady obsłużyć wszystkich modlitw? To czemu potem nie wystawić jeszcze kogoś w przedrecepcji? Np. Maryję? Cytuj: Nie, to Ty mylisz znaczenia pojęcia "czcić". Inne jest w kwestii Boga, a inne w kwestii ludzi.
Tak jak napisałem. Cześć Latria vs Cześć Hyperdulia. Inna osoba => inna cześć. Czytaj uważnie. Cytuj: zrezygnował ze swojej pozycji w Niebie i poniżył się do poziomu człowieka, aby mnie zbawić - i to uczynił.
Zbawienie = Szczęście? Jak uszczęśliwia Cię to, że Jezus: 1) "zrezygnował ze swej pozycji w niebie" 2) "poniżył się" ? Cytuj: Skoro twierdzisz, ze nie musisz udowadniać swojej hipotezy, to ja też nic nie muszę.
Wcześniej też nie musiałeś? Ty robisz tylko z musu? Cytuj: Więc spokojnie możesz zaakceptować ją jako Panią Różańcową. Pozostaje Ci tylko wziąć różaniec do ręki i...
Dziękuję, skorzystam z tej porady. Cytuj: Każdy z nich działa w innej sferze.
No to tak jak w piłce nożnej? Duch Święty Bramkarz nie umie strzelić piłką do bramki, więc jest Bramkarzem? A Jezus Napastnik nie umie bronić bramki, więc jest Napastnikiem? A dlaczego jest 11-stu w piłce? Bo jeszcze nie wylosowali Macieja? Ale tzn. że jednak "tak się umówili" czy jednak Jezusowi i Duchowi Świętemi brakuje umiejętności? Cytuj: Rola Gregora jest bardzo istotna w wielu aspektach, ale to już zostawię dla siebie.
Czyli jednak Jezus nie wyrabia, jest za słaby i potrzebuje wsparcia Gregora? Ale już Świętych i Aniołów i Maryi nie potrzebuje? No bo w końcu umie robić wszystko co Oni robią, ale to co Gregor robi jest tak unikatowe, że nawet cała Trójca Święta "łącząc moce" nie dałaby rady bez Gregora pomocy? Cytuj: Masz jeszcze jakieś kwestie do poruszenia w temacie Fatimy?
"To jest połączone jak w Sudoku." Ty to nazywasz "kontekst"? "Kontekst" jest jak Sudoku? Sudoku jest jak "kontekst"?
|
Pn lip 15, 2024 8:48 pm |
|
|
Gregor
Niesamowity Gaduła
|
TS7 napisał(a): A jednak jest napisane, że był Jezus Ogrodnik w Biblii w tym fragmencie? A masz uznawać CAŁĄ BIBLIĘ, tak? Nie czytam nic o Jezusie Ogrodniku. Maria wzięła go za ogrodnika i tyle. Jezus nie plewił wokół pustego grobowca. TS7 napisał(a): Dlaczego więc Św. Jan uwierzył Marii Magdalenie choć "była tam sama"? Nie nie wskazuje, że uwierzył Marii, bo ona nic nie mówiła o zmartwychwstaniu, powiedziała coś zupełnie innego [Jana 20.2]: 2 Pobiegła więc i przyszła do Szymona Piotra i do drugiego ucznia, którego miłował Jezus, i rzekła do nich: Wzięli Pana z grobu i nie wiemy, gdzie go położyli.Gdzie tu masz zmartwychwstanie? TS7 napisał(a): To jest inny rodzaj? Nie Miłość Wlana o której mówi Biblia? Nie znajduję nic w Biblii o tzw. "miłości wlanej". Czytam o miłości : - fileo: pojawia się w formie ciepłych uczuć i emocji pomiędzy członkami rodziny. Albo między przyjaciółmi. Albo między braćmi ze wspólnoty. To taka miłość, o której zwykle mówimy: miłość bliźniego. - agape: najwyższa forma miłości, miłość braterska, dobroczynność, miłość Boga do ludzi i ludzi do Boga. Nie ma w niej ani krzty egoizmu. Miłość agape ma tylko jeden cel: oddać wszystko dla dobra drugiej osoby. TS7 napisał(a): Z przypomnieniem, że: Rzymian 1 sprawiedliwy z Wiary żyć będzie. mod Rzymian 14 Wszystko bowiem, co się czyni niezgodnie z Wiarą, jest grzechem. Znów bez kontekstu. Z przypomnieniem, że:[I Kor.13.2,13] 2. I choćbym miał dar prorokowania, i znał wszystkie tajemnice, i posiadał całą wiedzę, i choćbym miał pełnię wiary, tak żebym góry przenosił, a miłości bym nie miał, byłbym niczym. 13.Teraz więc pozostaje wiara, nadzieja, miłość, te trzy; lecz z nich największa jest miłość.Wiara przeminie, a miłość jest wieczna. Bóg jest miłością, a nie wiarą. TS7 napisał(a): Ale co jest przyczyną tego rodzaju miłości do ojca i matki? To że "rodzili"? Czyli "danie komuś życia" jest dobre? To skomplikowany temat - nie zagłębiałem się w niego. TS7 napisał(a): Czyli Archanioł Rafa'el przyjął słowa, które mu się nie należały udając, że się należą? A Tobiasz jak się dowiedział to powiedział "żałuję mych słów, wycofuję, oszukałeś mnie. Jakbym wiedział, żeś anioł to bym Cię nie pozdrawiał."? Sam przeczytaj sobie cały 5 rozdział. Tobiasz wziął anioła za kuzyna więc go pozdrowił. Ty zaś przepychasz kolanem coś co nie miało miejsca. TS7 napisał(a): Dlaczego Archanioł Rafa'el nie powiedział "bacz byś mnie nie pozdrawiał, bo nie jestem godny"? Święty Archanioł Rafa'el jest mniej godny czci niż człowiek? Zwyczajnie ukrył się pod postacią człowieka i nie ujawnił swojej tożsamości. Więc został pozdrowiony jak człowiek. Ap. Jan widział zaś anioła w jego rzeczywistej postaci, ale nawet wtedy anioł zakazał mu się jemu kłaniać, gdyż co do pozycji względem zbawionych był sługą. Ktoś kto jest większy nie kłania się słudze. TS7 napisał(a): Czyli wtedy nie był "jedynym pośrednikiem", tylko można było prosto do gabinetu Boga Ojca bez pośredników, a teraz wystawili Jezusa Recepcjonistę Modlitw bo Bóg Ojciec nie dawał rady obsłużyć wszystkich modlitw? Wtedy pośrednikiem był Mojżesz i kapłani, aż do czasu objawienia ostatecznej drogi i ostatecznego pośrednika. Zmieniło się Przymierze i zmienił się pośrednik. TS7 napisał(a): To czemu potem nie wystawić jeszcze kogoś w przedrecepcji? Np. Maryję? Bo najlepszym pośrednikiem jest sam Syn Boży i nikt nie może się z nim równać w żadnej kwestii. To on zapłacił swoim życiem/krwią za moje/Twoje zbawienie, a nie Maria. [Fil.2.9-10]: 9 Dlatego też Bóg wielce go wywyższył i obdarzył go imieniem, które jest ponad wszelkie imię. 10 Aby na imię Jezusa zginało się wszelkie kolano na niebie i na ziemi, i pod ziemią. 11 I aby wszelki język wyznawał, że Jezus Chrystus jest Panem, ku chwale Boga OjcaDla Marii nie ma tu miejsca - proste. TS7 napisał(a): Zbawienie = Szczęście? Jak uszczęśliwia Cię to, że Jezus: 1) "zrezygnował ze swej pozycji w niebie" 2) "poniżył się" Uszczęśliwia mnie to, że z miłości do mnie zgodził się porzucić swoją chwałę w Niebie aby mnie zbawić. Tylko Bóg, który jest miłością mógł to uczynić. TS7 napisał(a): Wcześniej też nie musiałeś? Ty robisz tylko z musu? Nie wszystko. A ty? TS7 napisał(a): Ale tzn. że jednak "tak się umówili" czy jednak Jezusowi i Duchowi Świętemi brakuje umiejętności? Tak postanowili - są Jednością. Ja nie mam z tym problemu, bo tak to przedstawia Biblia.
|
Wt lip 16, 2024 12:41 am |
|
|
TS7
Gaduła
|
Cytuj: Nie czytam nic o Jezusie Ogrodniku. Maria wzięła go za ogrodnika i tyle. Jezus nie plewił wokół pustego grobowca.
To dlaczego wzięła Go za ogrodnika? Co na to wskazywało, jeżeli nie było ogrodu? Czy jednak dla obecności w Biblii tego fragmentu wystarczy świadectwo JEDNEJ OSOBY? Cytuj: Gdzie tu masz zmartwychwstanie?
Przeczytaj cały fragment Jan 20, 1-18 ze zrozumieniem. Jan 20 10 Uczniowie zatem POWRÓCILI znowu do siebie. 11 Maria Magdalena natomiast stała (...) Cytuj: Nie znajduję nic w Biblii o tzw. "miłości wlanej".
Rzymian 5 miłość Boża ROZLANAjest w sercach naszych przez Ducha Świętego, który został nam DANY. TzA 16 Apostoł mówi w List do Rzymian (5,5): „ Miłość Boża rozlana jest w sercach naszych przez Ducha Świętego, który nam jest dany”. Miłość (jak to przedstawiono wyżej) jest pewnego rodzaju przyjaźnią człowieka z Bogiem, opartą na wspólnocie wiecznego szczęścia. Ta zaś wspólnota nie wyrasta z darów przyrodzonych, lecz z darów darmo danych, jak to zostało stwierdzone w liście do Rzymian (6, 23): „Łaska zaś Boga żywot wieczny”. Stąd też i sama miłość przekracza zdolności przyrodzone. To zaś, co przekracza zdolności przyrodzone, nie może być ani: 1) wrodzone, 2) nabyte siłami przyrodzonymi, ponieważ skutek przyrodzony nie przewyższa zdolności swej przyczyny. Wynika stąd, że miłość nie może nam być 1) ani wrodzona, 2) ani też nabyta siłami przyrodzonymi, lecz jest nam wlana przez Ducha Świętego będącego miłością Ojca i Syna; uczestnictwem zaś w tej miłości jest nasza miłość stworzona, jak wyżej stwierdzono. & Cytuj: uczuć i emocji (...) miłość bliźniego.
TzA 16 A ponieważ między człowiekiem a Bogiem istnieje jakaś łączność, jako że nam udziela swej szczęśliwości wiecznej, przeto na tej łączności powstawać winna pewnego rodzaju przyjaźń. O tej wzajemnej łączności powiedział Apostoł (1 Kor 1,5): „wierny jest Bóg, przez którego wezwani jesteście do towarzystwa Syna Jego”. Lubienie zaś oparte na tego rodzaju łączności nazywamy miłością. Wynika więc z tego jasno, że miłość jest pewnego rodzaju przyjaźnią człowieka z Bogiem. Odrębność między sprawnościami jest spowodowana tylko tym, co zmienia gatunek czynności; czyny tego samego gatunku należą do tej samej sprawności.(...) Powodem miłowania bliźniego jest Bóg, jako że w bliźnim powinniśmy miłować jego bycie w Bogu. Oczywiste więc jest, że tego samego gatunku jest czynność miłowania Boga, co i czynność miłowania bliźniego. A wobec tego sprawność miłości rozciąga się nie tylko na miłowanie Boga, ale także na miłowanie bliźniego. wskazując różnicę zachodzącą między życzliwością i kochaniem uczuciowym, Filozof mówi, że „życzliwość nie ma ani natężenia, ani dążenia”, to znaczy nie jest wybuchem skłonności, lecz człowiek chce komuś dobra w wyniku samego sądu rozumowego. Kochanie uczuciowe pochodzi z jakiegoś przyzwyczajenia, gdy życzliwość powstaje niekiedy z nagła, np. widząc zapasy między dwoma stronami ni stąd ni zowąd jednej stronie życzymy zwycięstwa. Także kochanie będące w dążności umysłowej różni się od życzliwości, bo wnosi jakąś jedność wzruszeń między kochającym a kochanym, - tym, że kochający uważa kochanego za w pewien sposób z nim złączonego lub do niego należącego, i stąd skłania się ku niemu. Natomiast życzliwość jest prostym czynem woli, polegającym na życzeniu komuś dobra, nawet bez uprzedniej wspomnianej tu jedności wzruszeń z nim. Tak zatem w miłowaniu, jako czynie miłości wlanej, mieści się życzliwość; jednakże miłowanie, lub kochanie, dodaje do tego jedność chceń (afektów). Dlatego Filozof wyraził się tamże, że „życzliwość daje początek przyjaźni”. & "Miłość bliźniego" jest z u-czuć czy roz-um-u? Cytuj: Nie ma w niej ani krzty egoizmu. Miłość agape ma tylko jeden cel: oddać wszystko dla dobra drugiej osoby.
egoizm kierowanie się w życiu WYŁĄCZNIE własnymi interesami i wygodą połączone z LEKCEWAŻENIEM potrzeb innych ludzi TzA 9 (Szczęście) Otóż cel jest początkiem tego wszystkiego, co człowiek czyni, jak tego dowodzi Filozof. Działanie dla celu jest odpowiednie dla człowieka. Te czynności są w ścisłym znaczeniu ludzkie, które pochodzą z rozważnej woli. Przedmiotem woli jest cel i dobro. Dlatego wszystkie czynności ludzkie powinny być dla celu. Kto uznaje nieskończoność dóbr, nie rozumie natury dobra. Dobro jest celem. A więc szereg nieskończony sprzeciwia się naturze celu. Trzeba więc przyjąć jeden ostateczny cel. jest rzeczą niemożliwą. aby jeden człowiek miał wiele celów ostatecznych nie podporządkowanych sobie. św. Augustyn mówi, że wszyscy ludzie są zgodni w pożądaniu ostatecznego celu, którym jest SZCZĘŚCIE.Jeśli więc umysł ludzki, poznając istotę jakiegoś skutku przyrodzonego, o Bogu wie tylko tyle, że jest, wówczas doskonałość tegoż umysłu zasadniczo nie dosięga jeszcze do pierwszej przyczyny; a naturalne pragnienie zbadania przyczyny pozostaje nadal. Tym samym umysł ten nie jest jeszcze doskonale szczęśliwy. A więc do pełnej szczęśliwości umysłu potrzeba, by dosięgnął istoty pierwszej przyczyny. & Jeszcze ciekawostka słownikowa: korzyść coś dobrego dla kogoś, co jest wynikiem określonych działań albo określonej sytuacji TzA 20 Seneka: (...) Jest szczytem niegodziwości uważać za dobrodziejstwo to tylko, co nam przynosi pożytek, ale jednocześnie dobroczyńcy w jakiś sposób wychodzi na szkodę”. & Łukasz 10 38 W dalszej ich podróży przyszedł do jednej wsi. Tam pewna niewiasta, imieniem Marta, przyjęła Go do swego domu. Miała ona siostrę, imieniem Maria, która siadła u nóg Pana i przysłuchiwała się Jego mowie. Natomiast Marta uwijała się koło rozmaitych posług. Przystąpiła więc do Niego i rzekła: «Panie, czy Ci to obojętne, że moja siostra zostawiła mnie samą przy usługiwaniu? Powiedz jej, żeby mi pomogła». A Pan jej odpowiedział: «Marto, Marto, troszczysz się i niepokoisz o wiele, a potrzeba <mało albo> tylko jednego. Maria obrała najlepszą cząstkę, której nie będzie pozbawiona». TzA 16 A r t y k u ł 4 CZY MIŁOSIERDZIE JEST NAJWIĘKSZĄ Z CNÓT ? Jednakże nauczając Kolosan (3,12.14), Apostoł powiedział: „przyobleczcie się jako wybrani Boży w tkliwe miłosierdzie”, a następnie dodał: „ponad wszystko miejcie miłość”, z czego wynika, że miłosierdzie nie jest największą cnotą. Jakaś cnota może być największa albo sama w sobie, albo brana w stosunku do człowieka, który ją ma. Brana sama w sobie, miłosierdzie jest największą cnotą. Jej właściwością bowiem jest dawanie innym; a, co więcej, zaradzać potrzebom cudzym, a to jest dowodem wyższości. Stąd też miłosierdzie jest właściwością Boga, w miłosierdziu też najwyraźniej wyraża się jego wszechmoc. Natomiast od strony mającego ją, miłosierdzie nie jest największą cnotą, chyba że ten kto ją ma, jest kimś najwyższym, kogo nikt nie przewyższa, a on ma wszystkich pod sobą. Dlatego to biorąc pod uwagę człowieka, który ma Boga ponad sobą, miłość, dzięki której jednoczy się z Bogiem, jest ważniejsza niż miłosierdzie, którym zaopatruje potrzeby bliźnich. Natomiast jest miłosierdzie największą cnotą pomiędzy wszystkimi cnotami odnoszącymi się do bliźniego; ważniejsza jest też jej działalność, wyrównywanie braków u swych bliźnich, co jako takie jest czymś z rodzaju rzeczy wyższych i lepszych. & TzA 16 w księdze Kapłańskiej (l9,18) i u Mateusza (5,39) napisano: „będziesz miłował bliźniego twego jako siebie samego”. Wynika z tego, że miłość człowieka do siebie jest niejako wzorem dla miłości, którą mamy dla drugiego. (...) Tu rozumiemy, dlaczego, celem uratowania bliźniego od grzechu, człowiek nie powinien narażać się na zło grzechu, które to zło wyklucza udział w szczęśliwości wiecznej. & Dodatek: TzA 20 Dlatego Seneka zaznacza: „Kto nadmiernie pragnie uiścić się z daru, ten nie chce być dłużnikiem. Kto zaś nie chce być dłużny, ten jest niewdzięczny”. & Cytuj: Wiara przeminie, a miłość jest wieczna.
1 Koryntian 13 Miłość (...) wszystkiemu wierzy, (...) trwają wiara, TzA 15 odrzucenie jednego artykułu ruguje wiarę. tym cięższy jest jakiś grzech, im bardziej nas od Boga oddala. Otóż niewiara najbardziej oddala człowieka od Boga; pozbawia go nawet prawdziwego poznania Boga; wszak błędne jego poznanie nie zbliża Doń, ale wprost oddala. Nie można też przyjąć, że kto ma fałszywe pojęcie o Bogu, jednak Go jakoś poznaje gdyż to, co jest w jego pojęciu, nie jest Bogiem.& TzA 16 Dobro jest przyczyną miłości ze względu na przedmiot. Poznanie jest przyczyną miłości z tego samego powodu co i dobro, którego nie można kochać, jeśli się go nie zna. TzA 15 według Apostoła: „Teraz widzimy niejasno, przez zwierciadło, lecz później twarzą w twarz”. Lecz ogląd należy do rozumu, a tym samym i wiara. & Cytuj: Bóg jest miłością, a nie wiarą.
Jan 14 Jezus: «Ja jestem (...) prawdą (...). TzA 15 mówi Dionizy: „Wiara dotyczy niezłożonej i wiecznie trwałej prawdy”. Tą zaś jest prawda pierwsza. Przeto przedmiotem wiary jest prawda pierwsza. TzA 3 Grzegorz wypowiada: "To właśnie Duch Święty jest Miłością". Nazwę "miłość" możemy nadać i istocie Bożej i Osobie Bożej. Jeśli ją nadamy Osobie Bożej, wówczas jest imieniem właanym Ducha Świętego; podobnie jak "Słowo" jest imieniem własnym Syna. A oto wytłumaczenie: Jak wyżej wykazano, w Bogu mamy dwa pochodzenia: 1) według myśli: to pochodzenie słowa; 2) według woli: to pochodzenie miłości. Augustyn: "Duch Święty ... jest tym ... przez co Syn jest miłowany przez Rodziciela i wzajemnie Syn miłuje swojego Rodzica". Czasownik "miłować" można w Bogu odnieść i do istoty, i do znamienia. O ile odniesiemy go do istoty wówczas: Ojciec i Syn nie miłują się Duchem Świętym, ale swoją istotą. Dlatego też pisał Augustyn: "Któż by się ośmielił twierdzić, że Ojciec jedynie przez Ducha Świętego kocha i Siebie i Syna i Ducha Świętego?" Ten też wzgląd miały na uwadze pierwsze opinie. O ile zaś odniesiemy go do znamienia, wówczas "miłować" znaczy właśnie tyle, co: tchnąć Miłość; podobnie "mówić" znaczy tyle, co: dobyć słowo, a "kwitnąć" wydawać kwiaty. Jak więc mówimy: "drzewo kwitnie kwieciem" tak samo powiadamy: "Ojciec mówi Słowem lub Synem: Siebie samego i stworzenie"; tak Samo również wyrażamy się: "Ojciec i Syn miłują Duchem Świętym lub Miłością pochodzącą : Siebie i nas". & Cytuj: Cytuj: Ale co jest przyczyną tego rodzaju miłości do ojca i matki? To że "rodzili"? Czyli "danie komuś życia" jest dobre?
To skomplikowany temat - nie zagłębiałem się w niego. TzA 10 (Uczucia) Augustyn uczy, że kochamy tylko dobro. A więc tylko dobro jest przyczyną miłości. & Miłość jest do dobra? Jakie dobro daje ojciec i matka? Cytuj: Sam przeczytaj sobie cały 5 rozdział. Tobiasz wziął anioła za kuzyna więc go pozdrowił.
Tobiasz 12 Ja jestem Rafał, jeden z siedmiu aniołów, którzy stoją w pogotowiu i wchodzą przed majestat Pański». Na to przelękli się obaj, upadli na twarz przed nim i bali się bardzo.I powiedział do nich: « Nie bójcie się! Pokój wam!Uwielbiajcie Boga po wszystkie wieki! To, że byłem z wami, nie było moją zasługą, lecz było z woli Bożej. Jego uwielbiajcie przez wszystkie dni i Jemu śpiewajcie hymn! Cytuj: Ap. Jan widział zaś anioła w jego rzeczywistej postaci, ale nawet wtedy anioł zakazał mu się jemu kłaniać, gdyż co do pozycji względem zbawionych był sługą.
https://biblehub.com/greek/4352.htm"Latria to za dużo dla Anioła?" Cytuj: Ktoś kto jest większy nie kłania się słudze.
A większy umywa nogi słudze?: Jan 13 5 Potem nalał wody do miednicy. I zaczął umywać uczniom nogi i ocierać prześcieradłem, którym był przepasany. Podszedł więc do Szymona Piotra, a on rzekł do Niego: «Panie, Ty chcesz mi umyć nogi?» Jezus mu odpowiedział: «Tego, co Ja czynię, ty teraz nie rozumiesz, ale później będziesz to wiedział». Rzekł do Niego Piotr: «Nie, nigdy mi nie będziesz nóg umywał». Odpowiedział mu Jezus: «Jeśli cię nie umyję, nie będziesz miał udziału ze Mną». Rzekł do Niego Szymon Piotr: «Panie, nie tylko nogi moje, ale i ręce, i głowę!». (...) 12 A kiedy im umył nogi, przywdział szaty i znów zajął miejsce przy stole, rzekł do nich: «Czy rozumiecie, co wam uczyniłem? Wy Mnie nazywacie "Nauczycielem" i "Panem" i dobrze mówicie, bo nim jestem. Jeżeli więc Ja, Pan i Nauczyciel, umyłem wam nogi, to i wyście powinni sobie nawzajem umywać nogi. Dałem wam bowiem przykład, abyście i wy tak czynili, jak Ja wam uczyniłem.Cytuj: Wtedy pośrednikiem był Mojżesz i kapłani, aż do czasu objawienia ostatecznej drogi i ostatecznego pośrednika. Zmieniło się Przymierze i zmienił się pośrednik.
Czyli Jezus może być recepcjonistą? Mojżesz może być recepcjonistą? Kapłani mogą być recepcjonistami? Czyli wg Ciebie "Jezus jest jedynym pośrednikiem tylko w danym czasie"? Ale Maryja nie może być recepcjonistką? A to dlaczego? Co Ją dyskwalifikuje z roli recepcjonisty? Dlaczego wg Ciebie należy odrzucić CV Maryi? Kto stał na recepcji dla Adama i Ewy? Cytuj: Bo najlepszym pośrednikiem jest sam Syn Boży i nikt nie może się z nim równać w żadnej kwestii. Dla Marii nie ma tu miejsca - proste.
To dlaczego postawił Mojżesza i kapłanów na recepcji, jeżeli to był gorszy wybór? Jaka sprawiedliwość dla ludzi Starego Testament? Piszę dla wzajemnych korzyści. Ty wymyślasz różne rzeczy. Ja w toku szukania odpowiedzi używam narzędzia wyszukiwania i wklejam. Bez tego ctrl+F to ciężko. Mnie też te rzeczy interesują, które znajduję w toku rozmowy. Sam się uczę przy okazji szukając odpowiedzi na Twoje opinie. Każdy może sobie poszukać, jest publicznie dostępne. Cytuj: Tak postanowili - są Jednością.
Nie mogli postanowić, żeby dać Maryi zatrudnienie?
|
Cz lip 18, 2024 3:09 pm |
|
|