Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt wrz 10, 2024 6:36 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1913 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 122, 123, 124, 125, 126, 127, 128  Następna strona
 Nasze zbawienie 
Autor Wiadomość
Niesamowity Gaduła
Niesamowity Gaduła

wyznanie: chrześcijanin, inne (trynitarny i biblijny)
Odpowiedz z cytatem
Post Re: Nasze zbawienie
Barney napisał(a):
No cóż, Gregor czuje się najwyraźniej lepiej, niż apostoł Paweł:
"(...) przez poznanie Go: zarówno mocy Jego zmartwychwstania, jak i udziału w Jego cierpieniach - w nadziei, że upodabniając się do Jego śmierci, dojdę jakoś do pełnego powstania z martwych.
Nie [mówię], że już [to] osiągnąłem i już się stałem doskonały, lecz pędzę, abym też [to] zdobył, bo i sam zostałem zdobyty przez Chrystusa Jezusa.
Bracia, ja nie sądzę o sobie samym, że już zdobyłem, ale to jedno [czynię]: zapominając o tym, co za mną, a wytężając siły ku temu, co przede mną, pędzę ku wyznaczonej mecie, ku nagrodzie, do jakiej Bóg wzywa w górę, w Chrystusie Jezusie."/Flp 3:10-14/

Drogi Barney - czy przeczytałeś ze zrozumieniem to co powyżej zacytowałeś?
O czym Ap. Paweł tu pisze?
Pamiętaj, że Ap. Paweł nauczał, że nadzieją jest Jezus Chrystus - to pewna nadzieja, która nie zawodzi. To nie jest nadzieja 50/50.
Przecież Ap. Paweł pisze m.in. o zmartwychwstaniu jako dopełnieniu zbawienia: zbawienie w sferze duchowej (nowe narodzenie) dopełnione zbawieniem w sferze cielesnej.
Pisze to w kontekście fałszywych nauk dotyczących zmartwychwstania, głoszonych przez pewnych "nauczycieli" [II Tym.2.18]:
18 Którzy z drogi prawdy zboczyli, powiadając, że zmartwychwstanie już się dokonało, przez co podważają wiarę niektórych.

To jest duchowy kontekst fragmentu, który zacytowałeś.
Nie jestem lepszy od Ap. Pawła - oczekuję tego samego co on - zmartwychwstania w nowym ciele i na dzień dzisiejszy jeszcze tego nie osiągnąłem. Choć kwestia zabrania za życia na obłoki na spotkanie z Jezusem jest lepszą opcją. ;)

So sie 10, 2024 12:22 am
Niesamowity Gaduła
Niesamowity Gaduła

Odpowiedz z cytatem
PeterW napisał(a):
A czy wiesz Gregorze, co to jest pokora? Rozważ to - nie musisz odpowiadać.

Wiem. Wiem również co to fałszywa pokora lub pokora narzucona przez innych, która de facto oddala od Boga.

W tym przypadku podałem biblijne fakty dotyczące ludzi, którzy pojednali się z Panem Bogiem na podstawie wiary w ukończone dzieło krzyża, potwierdzone zmartwychwstaniem Jezusa.

Nie wiem z jakiego powodu Jockey tak się zbulwersował?

So sie 10, 2024 12:31 am
Niesamowity Gaduła
Niesamowity Gaduła

Odpowiedz z cytatem
Jockey,

Możesz mi wytłumaczyć, co w moim poście było nie tak, że zareagowałeś w ten sposób?
W jaki sposób ten post Cię uraził, obraził?
Nie łapię tego - serio.

So sie 10, 2024 12:34 am
Niesamowity Gaduła
Niesamowity Gaduła

Odpowiedz z cytatem
merss napisał(a):
Organizm sygnalizuje nam niedobory pokarmowe, ale to wiedza specjalistyczna, by umieć to czytać. Skoro własnego organizmu nie słuchasz to DŚ na pewno nie usłyszysz. Organizm przemawia głośniej.
Przechodzimy z poziomu wyobrażeń na poziom wiedzy. Jak uzupełnisz niedobory pokarmowe nie mając wiedzy o języku organizmu? To ciebie nie interesuje i siebie nie znasz.

W sferze duchowej panują inne zasady, których nie można porównywać z fizjologią materialnego ciała.
merss napisał(a):
Duch Święty może działać jak chce i w kim chce. Działa na naturze i może czynić cuda powodując nawracanie się łajdaków.

Z naszego punktu widzenia może być to cud, ale ten łajdak musi sam podjąć decyzję o nawróceniu. Duch Św. nikogo nie zmusza do nawrócenia. On jedynie przekonuje i szanuje wolną wolę.
Biblia mówi, że jedynie Szatan zmusza martwych duchowo ludzi do pełnienia swojej woli.
merss napisał(a):
Bez punktu odniesienia to wyobrażenia. Poznanie oznacza prawdę, że tak jest a nie własne przekonanie projektowane na Boga.

Punktem odniesienia jest własne życie, i zmiany, które w nim zachodzą, a one potwierdzają prawdziwość tego o czym mówi Biblia.
merss napisał(a):
Wiesz...to jest twoje wyobrażenie. Faktów nie przybliżyłeś, ale uwierzyłeś jak wielu Stanowskiemu. Nie sprawdziłeś tej pani, nie zapaliła ci się czerwona lamka, że to fake news i że ta pani specjalizuje się w teologii alternatywnej.

Klasyczne zaprzeczenie.
To nie wyobrażenie tylko, po raz enty, wskazanie, że chodzi o fakty.
To co zamieściłem w swoim poście o Fatimie opiera się na zgromadzonych faktach udokumentowanych na piśmie.
To jak widzę szok dla Ciebie stąd ciągły mechanizm obronny - zaprzeczenie.

Mam jednak dla Ciebie propozycję:

Zaproś dr Kleczkowską do tego Forum w celu osobistej dyskusji lub zorganizuj z nią spotkanie on line.

Wchodzisz w to?

merss napisał(a):
Coś ci się pomerdało. Nie udało się zniszczyć narodu żydowskiego. Wszystkie starożytne ludy z tego wczesnego okresu w jakiś spoób zniknęły, inne ludy się rozpłynęły i pojawiły nowe. To wielki znak, że Bóg wypełnia swe obietnice iż jego naród żydowski będzie istniał. Nawróci się jednak na końcu co oznacza, że inne narody będą przed nim. Ty z ostatniego miejsca wyciągasz wniosek, że to jedyny lud.

Tak, bo Biblia jest precyzyjna w każdej kwestii, a zwłaszcza w kwestii proroczej. Jedynym krajem/narodem wymienianym w Bibli aż do końca czasów jest Izrael. Tylko o nim jest mowa, że Bóg wyleje na niego ducha łaski nawrócenia. Do pozostałych krajów, ludów i narodów została skierowana Ewangelia.
Jednak od 2000 lat nie nawracają się całe kraje/narody tylko pojedynczy ludzie z nich.
Przykład: Tzw. chrzest Polski to propagandowa bzdura.

Otóż proroctwa w ST i NT wskazują, że Rosja (kraj na najdalszej północy) będzie przewodzić koalicji państw, które uderzą w pewnym momencie na Izrael, aby go zniszczyć co wyklucza jej rzekome nawrócenie. Z tymi krajami (Rosją też) będzie walczył osobiście Jezus Chrystus i... zwycięży.
Na prawdę Biblia się nie myli - zaufaj jej.
merss napisał(a):
Jezus nadał nową interpretację Biblii. W Apokalipsie nie wymieniono wszystkich 12. pokoleń. To, które szemrało przeciw Bogu na pustyni zniknęło.

Jezus potwierdził i objawił prawdę Biblii. Co do proroctw to one się zwyczajnie wypełniały, a nie były interpretowane na nowo.
Co do 12 pokoleń to ważne jest to o czym mówił Jezus do 12 apostołów [Mt.19.28]:
A Jezus rzekł im: Zaprawdę powiadam wam, że wy, którzy poszliście za mną, przy odrodzeniu, gdy Syn Człowieczy zasiądzie na tronie chwały swojej, zasiądziecie i wy na dwunastu tronach i będziecie sądzić dwanaście plemion izraelskich.
Przed Bogiem nic nie ginie.
merss napisał(a):
Biblia jest jak puszcza. Jeśli nie potrafisz się w niej poruszać to zginiesz. Bezpieczne poruszanie się w puszczy to skumulowana wiedza wielu pokoleń ludzi. Bezpieczeństwo zapewnia im grupa. Oddalenie się, jako czyn niedojrzałej odwagi czy sprzeciwu wobec tradycji kończy się śmiercią.

To filozofia sekty.
Biblia jest jak puszcza tylko dla tych, którzy nie traktują jej poważnie.
Tak, tak. Biblia to śmiertelna pułapka - najlepiej jak najdalej od niej.
To Ci zostało wdrukowane do świadomości - tylko przez kogo?
Łatwiej jest przyjmować gotowce i w ciemno uznawać je za prawdę. To jednak nie zwalnia od odpowiedzialności przez Bogiem.
Duch Św. daje poznanie każdemu kto szczerze pragnie, a nie wybranej grupie intelektualistów - tego właśnie naucza Biblia.

.

So sie 10, 2024 1:28 am
Niesamowity Gaduła
Niesamowity Gaduła

wyznanie: katolik
Odpowiedz z cytatem
Gregor napisał(a):
Barney napisał(a):
No cóż, Gregor czuje się najwyraźniej lepiej, niż apostoł Paweł:
"(...) przez poznanie Go: zarówno mocy Jego zmartwychwstania, jak i udziału w Jego cierpieniach - w nadziei, że upodabniając się do Jego śmierci, dojdę jakoś do pełnego powstania z martwych.
Nie [mówię], że już [to] osiągnąłem i już się stałem doskonały, lecz pędzę, abym też [to] zdobył, bo i sam zostałem zdobyty przez Chrystusa Jezusa.
Bracia, ja nie sądzę o sobie samym, że już zdobyłem, ale to jedno [czynię]: zapominając o tym, co za mną, a wytężając siły ku temu, co przede mną, pędzę ku wyznaczonej mecie, ku nagrodzie, do jakiej Bóg wzywa w górę, w Chrystusie Jezusie."/Flp 3:10-14/

Drogi Barney - czy przeczytałeś ze zrozumieniem to co powyżej zacytowałeś?
O czym Ap. Paweł tu pisze?
Tak. I najwyraźniej nie czuł się upoważniony do tak pochlebnych mniemań o sobie i swoim zbawieniu, jak Ty. :)

Paweł nie pisał o pewności - pisał o NADZIEI:
"w nadziei, że upodabniając się do Jego śmierci, dojdę jakoś do pełnego powstania z martwych"

Albo masz chłopie problemy z czytaniem drukowanego, albo z przyjęciem tego, co jest w Biblii.

Biblia mówi o takich, co przyjęli Jezusa i werzyli, ale odpadli - a Ty bajesz o ty, że nie możesz stracić zbawienia (czyli de facto o tym, że Bóg pozbawił Cię wolnej woli)

So sie 10, 2024 12:35 pm
Zobacz profil WWW
Czuwa nad wszystkim
Czuwa nad wszystkim

Odpowiedz z cytatem
Gregor napisał(a):
PeterW napisał(a):
A czy wiesz Gregorze, co to jest pokora? Rozważ to - nie musisz odpowiadać.

Wiem. Wiem również co to fałszywa pokora lub pokora narzucona przez innych, która de facto oddala od Boga.

Nie wiesz. Świadczy o tym Twój słowotok.

So sie 10, 2024 10:00 pm
Niesamowity Gaduła
Niesamowity Gaduła

Odpowiedz z cytatem
Barney napisał(a):
Tak. I najwyraźniej nie czuł się upoważniony do tak pochlebnych mniemań o sobie i swoim zbawieniu, jak Ty

Pisał to w konkretnym kontekście, o którym Ci napisałem. W kontekście fałszywych nauk odnośnie zmartwychwstania.
To proste jak 2x2.
Nie rozumiesz czy ignorujesz?
Barney napisał(a):
Paweł nie pisał o pewności - pisał o NADZIEI:
"w nadziei, że upodabniając się do Jego śmierci, dojdę jakoś do pełnego powstania z martwych"
Albo masz chłopie problemy z czytaniem drukowanego, albo z przyjęciem tego, co jest w Biblii.

Ja doskonale przyjmuję to co w Biblii jest napisane, zwłaszcza odnośnie NADZIEI. Bo to nadzieją wg Ap. Pawła jest... Jezus Chrystus.
Dlatego Ap. Paweł pokładał ufność w nadziei, o której pisał do Kościoła, że jest oparta o Ewangelię - Dobrą Nowinę o Jezusie Chrystusie.
To proste jak 2x2.
Nie rozumiesz czy ignorujesz?
Barney napisał(a):
Biblia mówi o takich, co przyjęli Jezusa i werzyli, ale odpadli - a Ty bajesz o ty, że nie możesz stracić zbawienia (czyli de facto o tym, że Bóg pozbawił Cię wolnej woli)

Jednak widzę, że nie czytasz co piszę.
Nigdy nie pisałem o nieutracalności zbawienia.
Pewność zbawienia nie ma nic wspólnego z możliwością jego utracenia.
Pewność odnosi się do tego co Bóg czyni - przekazuje dar/otrzymujesz życie wieczne.
Dar można odrzucić - mamy cały czas wolną wolę i o tym masz jasno napisane w [Hebr.6.4-6]:
4 Jest bowiem rzeczą niemożliwą, żeby tych którzy raz zostali oświeceni i zakosztowali daru niebiańskiego, i stali się uczestnikami Ducha Świętego, 5 I zakosztowali Słowa Bożego, że jest dobre oraz, cudownych mocy wieku przyszłego 6 Gdy odpadli, powtórnie odnowić i przywieść do pokuty, ponieważ oni sami ponownie krzyżują Syna Bożego i wystawiają go na urągowisko.
To odpadnięcie jest świadomą decyzją.
Otrzymali dar zbawienia, ale go odrzucili.

Proste? - proste.

N sie 11, 2024 12:38 am
Niesamowity Gaduła
Niesamowity Gaduła

Odpowiedz z cytatem
PeterW napisał(a):
Nie wiesz. Świadczy o tym Twój słowotok.

... odezwała się wyrocznia.
Jednym słowem brak rzeczowych argumentów z Twojej strony.

N sie 11, 2024 1:05 am
Dyskutant
Dyskutant

wyznanie: nie chcę podawać
Odpowiedz z cytatem
Nie wiem dlaczego na tym forum toleruje się ewidentnych troki jak Gregor? Rozmowa z protestantami nie ma żadnego sensu. Będą rzucać randkowymi cytatami z Biblii, które nijak nie potwierdzają ich słow. Po czym stwierdza że wygrali

N sie 11, 2024 10:02 am
Niesamowity Gaduła
Niesamowity Gaduła

Odpowiedz z cytatem
Cytuj:
Nigdy nie pisałem o nieutracalności zbawienia.
Pewność zbawienia nie ma nic wspólnego z możliwością jego utracenia.
Zatem piszesz rzeczy wewnętrznie sprzeczne - albo nie potrafisz używać języka polskiego prawidłowo.
Utracalne zbawienie nie może być jednocześnie pewne - z samej definicji słów "utracalność" i "pewność".

Krótko mówiąc - piszesz wiele, ale bez wartości ---> https://100-zabobonow.blogspot.com/2008/04/belkot.html

N sie 11, 2024 12:31 pm
Zobacz profil WWW
Czuwa nad wszystkim
Czuwa nad wszystkim

Odpowiedz z cytatem
Suzuja napisał(a):
Nie wiem dlaczego na tym forum toleruje się ewidentnych troki jak Gregor? Rozmowa z protestantami nie ma żadnego sensu. Będą rzucać randkowymi cytatami z Biblii, które nijak nie potwierdzają ich słow. Po czym stwierdza że wygrali

Czynisz ten sam błąd to gregor. Utożsamiasz go z protestantami. Tymczasem to ludzkie serce decyduje czy religia będzie błogosławieństwem czy przekleństwem, czy będzie prowadziła do Boga czy też do swego egocentrycznego serca. Deklaracja bycia katolikiem jest pusta, jeśli nie wypełnia jej dobre życie. Dobro odczytuje się biblijnie.
Wolność jest tu priorytetowa. Jak w tej opowiastce...
Kupując z kolegą łódź i po wypłynięciu z nim na pełne morze kolega nagle wyciąga kredę i maluje kreskę: to jest moja połowa łodzi a to twoja, mówi.
Wyciąga wiertarkę.
- Co chcesz robić?
-Będę robić otwory wolności. To jest moja połowa łodzi. Wierci w dnie otwory.
-Ty nas zatopisz!
-Przestań, to jest moja wolność. Mam prawo do swej wolności. Mam prawo wyrażać siebie, by ty nie możesz powstrzymać mojej twórczej ekspresji!

Z wolnością mamy dziś problem Dla wielu ludzi wolność polega na robieniu czegokolwiek. Człowiek jest nieskrępowany. Może robić wszystko. Druga strona ma obowiązek tolerowania w znaczeniu akceptacji. Nie ma jednak mowy o symetryzmie.
Pytanie: kiedy twoja wolność stanie się naszym grobem. O rozumienie wolności idzie a nie wyznanie. Są wspaniali ludzie w każdej religii, są też tacy, którzy mają mózg, ale on ma zawirusowane orpogramowanie. Mongolskie przysłowie: u kłamcy prawd wiele, u obłudnika współczucia wiele to uniwersalne widzenie czlowieka. Religia będzie dla klamcy zasłoną dymną.

N sie 11, 2024 8:53 pm
Niesamowity Gaduła
Niesamowity Gaduła

Odpowiedz z cytatem
Barney napisał(a):
Zatem piszesz rzeczy wewnętrznie sprzeczne - albo nie potrafisz używać języka polskiego prawidłowo.
Utracalne zbawienie nie może być jednocześnie pewne - z samej definicji słów "utracalność" i "pewność".

Wyjaśniłem Ci dokładnie.
I po raz ostatni to piszę:
- zbawienie to dar - przyjmujesz je i posiadasz
- możesz je jednak odrzucić decyzją własnej woli [I Jana 5.12-13]:
12 Kto ma syna, ma żywot; kto nie ma Syna Bożego, nie ma żywota. 13 To napisałem wam, którzy wierzycie w imię Syna Bożego, abyście wiedzieli, że macie żywot wieczny

Proste jak 2x2.
Rozumiesz czy ignorujesz?
Ja z tym tekstem nie mam problemu.

z chrześcijańskim pozdrowieniem

Śr sie 14, 2024 11:25 pm
Niesamowity Gaduła
Niesamowity Gaduła

Odpowiedz z cytatem
Gregor napisał(a):
(...)
- możesz je jednak odrzucić decyzją własnej woli [I Jana 5.12-13]
Skoro możesz je w przyszłości odrzucić, nie ma żadnej pewności, że tego nie zrobisz, więc nie ma "pewności zbawienia", bo nie możesz mieć dziś pewności, że za rok będziesz zbawiony.
C.B.D.U.

Dlatego właśnie Pismo nie mówi nic o "pewności zbawienia" lecz o "pewności nadziei zbawienia".

Cz sie 15, 2024 7:07 am
Zobacz profil WWW
Czuwa nad wszystkim
Czuwa nad wszystkim

Odpowiedz z cytatem
Gregor napisał(a):
Barney napisał(a):

Wyjaśniłem Ci dokładnie.
I po raz ostatni to piszę:
- zbawienie to dar - przyjmujesz je i posiadasz
- możesz je jednak odrzucić decyzją własnej woli [I Jana 5.12-13]:
12 Kto ma syna, ma żywot; kto nie ma Syna Bożego, nie ma żywota. 13 To napisałem wam, którzy wierzycie w imię Syna Bożego, abyście wiedzieli, że macie żywot wieczny

Proste jak 2x2.
Rozumiesz czy ignorujesz?
Ja z tym tekstem nie mam problemu.

z chrześcijańskim pozdrowieniem

I właśnie po raz kolejny sam sobie udowodniłeś że nie ma pewności zbawienia a jedynie nadzieja. Teraz tylko spróbuj to przyjąć co udowodniłeś i zacznij tym żyć.
Chociaż jak znam ciebie to zaraz będziesz kręcił i udowadniał że krzywe jest proste a czarne jest białe. Taki standard.

Cz sie 15, 2024 11:55 am
Niesamowity Gaduła
Niesamowity Gaduła

Odpowiedz z cytatem
Jockey napisał(a):
I właśnie po raz kolejny sam sobie udowodniłeś że nie ma pewności zbawienia a jedynie nadzieja. Teraz tylko spróbuj to przyjąć co udowodniłeś i zacznij tym żyć.
Chociaż jak znam ciebie to zaraz będziesz kręcił i udowadniał że krzywe jest proste a czarne jest białe. Taki standard.

Zgodnie więc z moim standardem opartym na Biblii pewność zbawienia wynika z faktu przyjęcia tego daru.
Masz Syna - masz życie wieczne.
Proste? - proste.

Cz sie 15, 2024 11:20 pm
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1913 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 122, 123, 124, 125, 126, 127, 128  Następna strona