|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 10 ] |
|
Dlaczego frazes Polak katolik mnie obraża?
| Autor |
Wiadomość |
|
jarrro
Milczek
Dołączył(a): Pt sie 29, 2008 1:33 pm Posty: 20 Lokalizacja: Poznań
wyznanie: nie chcę podawać
|
 Dlaczego frazes Polak katolik mnie obraża?
Ależ to będzie dyskusja.... Sarmatyzm był przyczyną wielu nieszczęść , to znaczy rozbiorów, a teraz sytuacja się powtarza, politycy sieją nienawiść wobec obcokrajówców, a Polacy bezmyślnie nienawidzą Innych . Polak katolik to sybol ksenofobii, lęku przed teraźniejszością i przyszłością, to głupota i ślepota. Wszędzie widzi zło poza krajem polskim i wzbudza nienawiść, co rodzi nacjonalizm, szowinizm. Nacjonalizm to czyste zło - gwoli przypomnienia, drodzy Katolicy. Z tym mitem genialnie rozprawił się W. Gombrowicz w "Ferdydurke? Znacie?
_________________ jarrro
|
| Śr sie 12, 2026 8:24 pm |
|
 |
|
Andej
Dyskutant
wyznanie: katolik
|
 Re: Dlaczego frazes Polak katolik mnie obraża?
jarrro napisał(a): Polacy bezmyślnie nienawidzą Innych . Nie Polacy. To Ty nienawidzisz Polaków. To Ty nienawidzisz innych. To, że sam nienawidzisz innych nie oznacza, że inni są tacy sami. Przeciwnie. My Polacy mamy wielkie tradycje w tolerancji i pomaganiu innym. Może to głupi romantyzm, ale też miłość bliźniego. I umiłowanie wolności. jarrro napisał(a): Polak katolik to sybol ksenofobii, lęku przed teraźniejszością i przyszłością, to głupota i ślepota. Tylko dla kogoś, kto nienawidzi Polski i Polaków. Oraz katolików. Bo katolik kocha innych ludzi. jarrro napisał(a): Wszędzie widzi zło poza krajem polskim i wzbudza nienawiść, co rodzi nacjonalizm, szowinizm. Nie. Ty widzisz wszędzie zło. I szczujesz na Polskę, Polaków i katolików. Ty nienawidzisz. jarrro napisał(a): Nacjonalizm to czyste zło - gwoli przypomnienia, drodzy Katolicy. Nie masz pojęcia, czym jest nacjonalizm.
_________________ Moje posty są subiektywnymi opiniami. Nie piszę w imieniu Kościoła. Posty nie są autoryzowane przez Kościół.
|
| Śr sie 12, 2026 8:39 pm |
|
 |
|
jarrro
Milczek
|
Andej w swojej głupocie jesteś zabawny, ale i przerażający. Nazywasz siebie katolikiem i obcemu człowiekowi, jakim jestem dla ciebie, zarzucasz nienawiść? To objaw głupoty. Gdzie to napisałem? Jestem krytyczny po prostu wobec naszej historii, która jest wykorzystywana instrumentalnie. Poczytaj sobie o zjawisku zwanym sarmatyzmem, wróć po miesiącu do tego tematu i porozmawiamy kulturalnie. Wyobraź sobie, że jestem i Polakiem i katolikiem, co nie znaczy, że mam być ślepy i nie widzieć naszych wad narodowych. Jesteśmy bez wad? Ty nie masz wad? Prawda was wyzwoli. Kto to powiedział drogi Andrzeju?
_________________ jarrro
|
| Śr sie 12, 2026 9:13 pm |
|
 |
|
Andej
Dyskutant
|
Zarzucam nienawiść, bo ją okazujesz katolikom i Polakom. Chyba, że zupełnie nieświadomie pisałeś.
_________________ Moje posty są subiektywnymi opiniami. Nie piszę w imieniu Kościoła. Posty nie są autoryzowane przez Kościół.
|
| Śr sie 12, 2026 9:25 pm |
|
 |
|
merss
Czuwa nad wszystkim
|
Jeśli kogoś obraża 'frazes' Polak katolik to ma problem osobisty, to emocjonalne a nie rozumowe. Obraza należy do emocji i należy radzić sobie z tym samemu, bo emocję są ślepe na argumenty. To zadanie własne. Wynika to zwykle z nieznajomości siebie. Tu można więc rozmawiać tylko o tym czym ten problem jest spowodowany. Mnie nie obraża to, że Polak jest biały, czarny, ewangelik czy ateista, głupi czy mądry. Kryteriologia jest różna. Wiem kim jestem i moja ocena siebie nie jest frazesem. Bardziej drażni mnie frazes: Polak to katolik ciemnogrodzianin, bo jakoś mam alergię na ludzką głupotę. Historia Polski (udokumentowana)i rozpoczyna od chrześcijaństwa, więc to określenie ma zaszłości historyczne.
|
| Śr sie 12, 2026 10:30 pm |
|
 |
|
jarrro
Milczek
|
O, nowy głos, to lubię . W pełni się zgadzam z wpisem @merss. Emocje a rozum - ciekawe zagadnienie. Jak zwykle wątek ten stworzyzłem po to , by podyskutować o tym, jak bardzo silne są stereotypy i na ile są prawdziwe. Reakcja na mój wpis w wątku o modlitwie za ojczyznę pokazała ślicznie nasze cechy narodowe ( specjalnie nie używam słowa "wady":): brak dystansu do siebie , i irracjonalna obrona pewnych wartości, które za rzekomo ważne dla nas . I wymienię te wartości, za które każdy teraz tutaj chce się pokroić, a @Andej chętnie by mnie psem poszczuł, żebym tylko stąd zniknął. Poczułem sympatię do @Andej, lubię takich walecznych ludzi. Wymienię wartości , które dla Was nie podlegają dyskusjii które należy bronić bezrozumnie - historia Polski - ojczyzna , patriotyzm - instytucja organizacyjna kościoła katolickiego - intencje modlitewne - wielcy Polacy - i wiele innych Pragnę podziękować wszystkim za poszerzenie memj wiedzy. Wczoraj dowiedziałem się albo przedwczoraj, że jestem ojkofobem. Musiałem przeczytać definicje tegoż słowa , bo to nowe pojęcie dla mnie . I jest! Znam nowe pojęcie, wiedza ma została poszerzona. Występuję tu jako orędownik wiedzy, bo ta daje nam możliwość sprawniejszego poruszania się w gąszczu zwanym życiem. Jeśli te wszystkie wartości nie podlegają analizie, a tym samym krytyce, to jest objaw braku racjonalności. Zbyt wiele tabu i sakralizacja historii powoduje , że sami zwalniamy się z obowiązku myślenia , a rozum jest darem i mamy niejako obowiązek z niego korzystać i go rozwijać. Bez pytań i bez poszukiwania prawdy historycznej nie ma postępu w nauce. Taka postawa zamknięcią się na wiedzę nazywa się obskurantyzmem ( oznacza celowe odrzucanie nowych źródeł wiedzy, zamykanie oczu na niewygodne fakty (np. historyczne dokumenty dotyczące tuszowania nadużyć) oraz lęk przed krytycznym myśleniem w imię utrzymania społecznego spokoju lub czystości mitu). I tu na forum mamy taką postawę . Jest ona groźna , bo służy do groźnych manipulacji dokonywanychc przez sprytnych polityków mających niecne cele. Tak, jestem kosmopolitą dumnym niebywale, bo ta postawa wyrasta z uważnego studiowania Nowego Testamentu.Kosmopolita ma wielkie serce, kocha swój dom A teraz przeanalizujmy jakiś fakt z historii Polski , wykorzstywany obrzydliwie przez polityków do brudnych gierek. Chcę pokazać, żę myślenie mitologiczne jest groźne, bo zwalnia z refleksji, co prowadzi do niesamodzielności, a ta z kolei czyni nas bezwolnymi lalkami łatwymi do manipulacji. Powstanie warszawskie - najświeższe wielkie wydarzenie. Przyczyna dumy narodowej. Ale tak naprawdę trzeba postawić sobie pytanie , ile dobrego przyniosło ? Czy to było zwycięstwo , czy klęska? Mowienie o tym , żę wówczas Polska zwyciężyła jest kłamstwem historycznym, które jest bardzo groźne. W powstaniu zginął kwiat inteligencji i ludzi najbardziej wartościowych, miasto zostało zrównane z ziemią, zostały tylko gruzy. Nie oceniam , czy było potrzebne , czy nie . Ważne są świadectwa powstańców mówiących o tym, że taka była atmosfera wówczas, po prostu trzeba było chwycić za broń. I ja to rozumiem, są piekne literackie świadectwa tamtych czasów jak choćby wszystkim znane 'Kamienie na szaniec" A. Kamińskiego . I to jest piękne , że Polacy potrafią walczyć za ojczyznę, co pokazały czasy romantyzmu. Dzięki temu nasz patriotyzm ma silne podstawy. ALe sam tytuł "Kamienie na szaniec" wzięty został przez A. Kamińskiego z wiersza J. Słowackiego "Testament mój". A jak Polacy traktowali Słowackiego , kiedy żył? A . Mickiewicz zniszczył mu karierę, J. Słowacki był bardzo krytyczny wobec idei powstania listopadowego, wobec idei Mickiewcza o Polsce jako Chrystusie narodów. Czy to czyniło go zdrajcą narodu? Czy to czyniło go ojkofobem? Nierozumiany, nieakceptowany znał jednak swą wartość i dziś każdy Polak obowiązkowo poznaje jego poezję, ale czy ją rozumie? A scena z "Ferdydurke" z lekcji j. pol. kiedy to profesor Bladaczka wpada w panikę, gdy uczeń się go pyta, dlaczego Słowacki wielkim poetą był? Bo durny nauczyciel wbija uczniom do głów, że Słowacki wielim poetą był. Przecież ta scena pięknie pasuje do tego forum i mojego popojawienia się , gdy uznany zostałem za awanturnika i ojkofoba niosącego rzekomą nienawiść wobec wszystkiego , co polskie. Warto podjąć czasem trud refleksji, zresztą dobra modlitwa polega na reflekcji, czyż nie ? Prawda nas wyzwoli. Jednak niewiedza jest słodka, bo prawda jest bolesna, ale życie to pasmo cierpienia, od niego nie uciekniemy
_________________ jarrro
|
| Cz sie 13, 2026 8:42 am |
|
 |
|
Barney
Niesamowity Gaduła
Dołączył(a): Pn maja 25, 2009 3:55 pm Posty: 19274 Lokalizacja: Gdynia
|
jarrro napisał(a): Ależ to będzie dyskusja.... Proponuję nie ulegać głupiemu i chamskiemu trollowaniu: 
| Cz sie 13, 2026 8:53 am |
|
 |
|
PeterW
Czuwa nad wszystkim
|
jarrro napisał(a): Wymienię wartości , które dla Was nie podlegają dyskusjii które należy bronić bezrozumnie - historia Polski - ojczyzna , patriotyzm - instytucja organizacyjna kościoła katolickiego - intencje modlitewne - wielcy Polacy
No i po co ta szydera? Nie wiem czy wiesz, może nie dostrzegłeś, ale w obecnym Świecie, Twoje poglądy nie są niczym nadzwyczajnym, odkrywczym. Wystarczy być czytelnikiem ogólnopolskiej gazety i paru popularnych portali internetowych i oglądać jedynie słuszne kanały TV. "Elyty" dziennikarsko i aktorsko-podobne dzień w dzień tłumaczą plebsowi jacy powinni być "prawdziwi Europejczycy", ba.. nasz niezwykle oświecony rząd, jego zaplecze polityczne wręcz usilnie walczą by wszyscy mieli poglądy zbliżone do Twoich, a przynajmniej patrzeli na koncept "Polak - katolik" jako bardzo zaściankowy, warty wyśmiania. Wszak "polskość to nienormalność" c'nie? Dorzucić trzeba jeszcze w odpowiednim momencie coś o faszyzmie, nacjonalizmie i przyrównać z Putinem. Cytuj: Bez pytań i bez poszukiwania prawdy historycznej nie ma postępu w nauce. Taka postawa zamknięcią się na wiedzę nazywa się obskurantyzmem ( oznacza celowe odrzucanie nowych źródeł wiedzy, zamykanie oczu na niewygodne fakty (np. historyczne dokumenty dotyczące tuszowania nadużyć) Taaaa.... Bo prawda historyczna to taka że (np.) Naziści najpierw napadli na Niemcy i ich zniewolili, by potem napaść na Polskę i w sojuszu z Polakami organizować Holocaust. Są pewne przesłanki, że właściwie to Polacy budowali obozy koncentracyjne, a Niemcy jak tylko mogli, bronili Żydów przed zagładą. (to sarkazm) Cytuj: Mowienie o tym , żę wówczas Polska zwyciężyła jest kłamstwem historycznym, które jest bardzo groźne. Wiesz o tym że sam obalasz swoje chochoły? Kto mówi że Polska zwyciężyła????
_________________ "Bo myśli moje nie są myślami waszymi, ani wasze drogi moimi drogami - wyrocznia Pana." Iz 55
|
| Cz sie 13, 2026 9:11 am |
|
 |
|
TS7
|
jarrro,
Twoim zdaniem, który naród ma najlepsze cechy i najlepszych katolików?
|
| Cz sie 13, 2026 9:51 am |
|
 |
|
Jockey
Czuwa nad wszystkim
Dołączył(a): Śr cze 05, 2002 8:54 pm Posty: 14416 Lokalizacja: Polska
|
jarro Proponuję żebyś się uspokoił i nie uprawił agresywnego trollingu. To może się skończyć tak samo jak w innych miejscach sieci skończyło się dla Ciebie.
_________________ Pan jest Pasterzem moim
|
| Cz sie 13, 2026 1:27 pm |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 10 ] |
|