Metody walki z kryzysem w Kościele
| Autor |
Wiadomość |
|
Janush
Dyskutant
wyznanie: katolik
|
 Metody walki z kryzysem w Kościele
Wobec ekskomuniki członków Bractwa Świętego Piusa X przez Watykan, pojawia się pytanie jak walczyć z kryzysem w Matce naszej Świętym Kościele Katolickim.
Bractwo wybrało formę walki z kryzysem poprzez powołanie zorganizowanych struktur mających przechować stan Kościoła sprzed Kryzysu, ale tym samym weszło w konflikt z Watykanem poprzez utworzenie takiego rezerwatu bez wyraźnej zgody Rzymu. Innymi sposobami praktykowanymi przez zaniepokojonych katolików stanem i kierunkiem Kościoła Katolickiego są rozproszone głosy protestu pojawiające się mediach przedstawiających się jako katolickie, ale bezpośrednio nie podlegające pod struktury kościelne. Takie głosy wraz z różnorakimi protestami przybierają amorficzną formę nacisku na władze lokalne i centralne w Rzymie. Sa też zapewne różne rodzaje walk wewnętrznych w Rzymie i w episkopatach, o których zapewne mało albo nic nie wiemy.
(Temat założony ze względu na zboczenia w kierunku tego zagadnienia w temacie o Liście Episkopatu o Żydach. Założyłem ten temat na otwartym dziale bo w innych denominacjach i wyznaniach także zapewne były i będą kryzysy).
|
| N lip 05, 2026 7:15 pm |
|
 |
|
Andy72
Niesamowity Gaduła
|
 Re: Metody walki z kryzysem w Kościele
Cytuj: Bł. Matka Teresa z Kalkuty zapytana przez dziennikarza, co należałoby zmienić, aby świat był lepszy, odpowiedziała krótko: „ciebie i mnie”. https://www.niedziela.pl/artykul/107303 ... -od-siebie
_________________ W końcu bądźcie mocni w Panu - siłą Jego potęgi. Ef,6,10
|
| N lip 05, 2026 7:20 pm |
|
 |
|
TS7
Niesamowity Gaduła
|
|
| N lip 05, 2026 8:17 pm |
|
 |
|
Barney
Niesamowity Gaduła
Dołączył(a): Pn maja 25, 2009 3:55 pm Posty: 19182 Lokalizacja: Gdynia
|
Kryzys jest (zresztą od początku Kościoła), ale w zupełnie innym miejscu niż rają sobie różni lefebvre'ści i inni ich pokroju.
| Pn lip 06, 2026 8:53 am |
|
 |
|
Janush
Dyskutant
|
Barney napisał(a): Kryzys jest (zresztą od początku Kościoła), ale w zupełnie innym miejscu niż rają sobie różni lefebvre'ści i inni ich pokroju. Aha, ale Ty Barneyu masz za to mandat i wyłączność na diagnozę? To podziel się z katedry słuszności co jest rdzeniem kryzysu w Kościele Katolickim.
|
| Pn lip 06, 2026 3:31 pm |
|
 |
|
Barney
Niesamowity Gaduła
|
Głupie gadanie. Tak jakby wypowiedzenie twierdzenia (zresztą zgodnego z moją wiedzą, którą na ten temat mam, bo badałem sprawę) było uzurpowaniem sobie monopolu, a Twoje nie  Daruj sonie takie erystyczno-demagogiczne odzywki. Jak chcesz pogłębionej analizy kryzysu to zapraszam https://www.youtube.com/watch?v=6nY0Ck8 ... e=youtu.be
| Pn lip 06, 2026 10:32 pm |
|
 |
|
PeterW
Czuwa nad wszystkim
|
Janush napisał(a): Wobec ekskomuniki członków Bractwa Świętego Piusa X przez Watykan, pojawia się pytanie jak walczyć z kryzysem w Matce naszej Świętym Kościele Katolickim.
Bractwo wybrało formę walki z kryzysem poprzez powołanie zorganizowanych struktur mających przechować stan Kościoła sprzed Kryzysu, ale tym samym weszło w konflikt z Watykanem poprzez utworzenie takiego rezerwatu bez wyraźnej zgody Rzymu. Innymi sposobami praktykowanymi przez zaniepokojonych katolików stanem i kierunkiem Kościoła Katolickiego są rozproszone głosy protestu pojawiające się mediach przedstawiających się jako katolickie, ale bezpośrednio nie podlegające pod struktury kościelne. Takie głosy wraz z różnorakimi protestami przybierają amorficzną formę nacisku na władze lokalne i centralne w Rzymie.
Ten tekst to AI, prawda? Odpowiedź jest aktualna od wieków: modlitwa, post, praktykowanie miłosierdzia
_________________ "Bo myśli moje nie są myślami waszymi, ani wasze drogi moimi drogami - wyrocznia Pana." Iz 55
|
| Wt lip 07, 2026 8:26 am |
|
 |
|
Janush
Dyskutant
|
PeterW napisał(a): Ten tekst to AI, prawda? Nieprawda. PeterW napisał(a): Odpowiedź jest aktualna od wieków: modlitwa, post, praktykowanie miłosierdzia "Tak też i wiara, jeśli nie byłaby połączona z uczynkami, martwa jest sama w sobie." Mers, napisała o zachowaniu Piusaków tak : merss napisał(a): -Po ludzku założono, że należy wziąć sprawy w swoje ręce -Zaufali ludzkiej logice -Uważam, że Bóg potrafi prowadzić swój Kościół i nie należy Go pouczać w tej materii. -Postawiono Boga przed faktem dokonanym.
A ja bym chciał przypomnieć o powiedzeniu przypisywanemu mocnemu Świętemu Ignacowi Loyoli: Módl się tak, jakby nic, co robisz, nie zależało od ciebie, a wszystko od Boga. Ale działaj tak, jakby nic nie zależało od Boga, a wszystko od ciebie.
|
| Wt lip 07, 2026 3:58 pm |
|
 |
|
Janush
Dyskutant
|
Barney napisał(a): Głupie gadanie. Tak jakby wypowiedzenie twierdzenia (zresztą zgodnego z moją wiedzą, którą na ten temat mam, bo badałem sprawę) było uzurpowaniem sobie monopolu, a Twoje nie  Daruj sonie takie erystyczno-demagogiczne odzywki. Jak chcesz pogłębionej analizy kryzysu to zapraszam https://www.youtube.com/watch?v=6nY0Ck8 ... e=youtu.beWygląda na diagnozę z poziomu jakiejś diecezji polskiej. A nie ruszona była w ogóle góra a więc fundamenty czyli ostatni sobór duszpasterski. Np List o Żydach z tego roku nie wziął się z "niemożności zacieśnienia więzi parafian w wielkich miejskich parafiach", tylko z Nostra Aetate.
|
| Wt lip 07, 2026 4:06 pm |
|
 |
|
Barney
Niesamowity Gaduła
|
ALe bzdurzysz. Czytałeś choćby Nostra Aetate?
| Wt lip 07, 2026 6:19 pm |
|
 |
|
Janush
Dyskutant
|
Barney napisał(a): Ale bzdurzysz. Czytałeś choćby Nostra Aetate? Czyżby? "kard. Ryś wskazał na konieczność wprowadzenia w życie już istniejących dokumentów Kościoła. – „Nostra aetate” to był przewrót kopernikański. Ale potem przyszły dokumenty Komisji do spraw judaizmu, która działała najpierw przy papieskiej Radzie a dzisiaj przy papieskiej Dykasterii do spraw Promocji Jedności Chrześcijan, które rozwijają tę deklarację" https://misyjne.pl/kard-rys-rocznice-no ... zydowskim/Grzegorz kardynał Ryś mówi że dokument soborowy to był przewrót kopernikański a Ty się zajmujesz jakimiś 3 rzędnym kwestiami w rodzaju "czy miejskie parafie są za duże by każdy każdego znał" jako powód kryzysu Kościoła.
|
| Wt lip 07, 2026 8:48 pm |
|
 |
|
merss
Czuwa nad wszystkim
|
Janush napisał(a): A ja bym chciał przypomnieć o powiedzeniu przypisywanemu mocnemu Świętemu Ignacowi Loyoli: Módl się tak, jakby nic, co robisz, nie zależało od ciebie, a wszystko od Boga. Ale działaj tak, jakby nic nie zależało od Boga, a wszystko od ciebie. Nigdy nie potrafiłeś zastosować logiki, bo ona opisuje rzeczywistość.. Najpierw należy ją odczytać a dopiero potem poszukiwać analogii. Nie odpowiedziałam w innym wątku, więc zmuszasz, bym zajęła stanowisko i się odezwała. Stare numery. Dla ciebie nieważne co kto pisze. Ważne jest to, byś sam mógł pisać. Jeszcze raz coś takiego odczytam i wywalę cię z wątku. Nie mam zamiaru prostować bzdur ani uczyć na czym polega różnica między analogią a skojarzeniem. Na tym się zawsze wyłożysz. Poza tym używanie przezwisk w stosunku do Bractwa to prymitywizm. Nie będę więc tego tolerować. To nie forum małych form teatralnych dla nieuków.
|
| Wt lip 07, 2026 9:55 pm |
|
 |
|
Barney
Niesamowity Gaduła
|
Janush napisał(a): Barney napisał(a): Ale bzdurzysz. Czytałeś choćby Nostra Aetate? Czyżby? "kard. Ryś wskazał na konieczność wprowadzenia w życie już istniejących dokumentów Kościoła. – „Nostra aetate” to był przewrót kopernikański. Ale potem przyszły dokumenty Komisji do spraw judaizmu, która działała najpierw przy papieskiej Radzie a dzisiaj przy papieskiej Dykasterii do spraw Promocji Jedności Chrześcijan, które rozwijają tę deklarację" https://misyjne.pl/kard-rys-rocznice-no ... zydowskim/ Sam udowodniłeś własnie, że nie "wziął się z Nostra aetate" tylko stanowią jej (rzekome zresztą i niekonsekwentne) rozwinięcie. Przeczytaj może Nostra Aetate, będziesz wiedział o czym dyskutujesz  Cytuj: Grzegorz kardynał Ryś mówi że dokument soborowy to był przewrót kopernikański a Ty się zajmujesz jakimiś 3 rzędnym kwestiami w rodzaju "czy miejskie parafie są za duże by każdy każdego znał" jako powód kryzysu Kościoła. Jakiś związek pomiędzy tymi dwoma zagadnieniami? 
| Śr lip 08, 2026 9:05 am |
|
 |
|
Janush
Dyskutant
|
merss napisał(a): Nigdy nie potrafiłeś zastosować logiki, bo ona opisuje rzeczywistość. Najpierw należy ją odczytać a dopiero potem poszukiwać analogii. Nie odpowiedziałam w innym wątku, więc zmuszasz, bym zajęła stanowisko i się odezwała. Stare numery. Dla ciebie nieważne co kto pisze. Ważne jest to, byś sam mógł pisać. Jeszcze raz coś takiego odczytam i wywalę cię z wątku. Nie mam zamiaru prostować bzdur ani uczyć na czym polega różnica między analogią a skojarzeniem. Na tym się zawsze wyłożysz. Nie mam zielonego pojęcia o jakim problemie mówisz. merss napisał(a): Poza tym używanie przezwisk w stosunku do Bractwa to prymitywizm. Nie będę więc tego tolerować. To nie forum małych form teatralnych dla nieuków. Jeśli moja nazwa to przezwisko, to rozumiem że w ramach sprawiedliwości będziesz też tępić innych za przezwisko "lefebryści" którego tu niektórzy używają? Bo kler Bractwa ani tak siebie nie nazywa ani nie jest zadowolony z tego przezwiska. Mówią że "lefebryści" ma się kojarzyć z "faszyści".
|
| Śr lip 08, 2026 8:05 pm |
|
 |
|
Janush
Dyskutant
|
Barney napisał(a): Sam udowodniłeś własnie, że nie "wziął się z Nostra aetate" tylko stanowią jej (rzekome zresztą i niekonsekwentne) rozwinięcie. Przeczytaj może Nostra Aetate, będziesz wiedział o czym dyskutujesz  Nie wiem jakie masz uprawnienia by określać te dokumenty mianem "rzekomych rozwinięć" i niekonsekwentnych. . Przy okazji niekonsekwencji, moją osobistą obserwacją skutku kryzysu w dzisiejszym Kościele jest wyraźnie postępujący brak stałości w nauczaniu. Taki przykład: 6 lipca 2026: Informacja dla wiernych Archidiecezji Krakowskiej dotycząca Bractwa Kapłańskiego Świętego Piusa X: "Kara ekskomuniki za przestępstwo schizmy dotyczy tych, którzy formalnie należą do Bractwa Kapłańskiego Świętego Piusa X. Bez wątpienia przewidzianej przez prawo ekskomunice podlegają wszyscy duchowni, którzy przyjęli święcenia w Bractwie lub pełnią w nim urzędy i funkcje. Wierni świeccy zaciągają natomiast ekskomunikę wtedy, gdy formalnie przystępują do tego ruchu schizmatyckiego." https://diecezja.pl/aktualnosci/informa ... o-piusa-x/14 października 2022, Grzegorz Kardynał Ryś: "W rozmowie z Radiem Watykańskim abp Grzegorz Ryś zwrócił uwagę, że dla rozumienia Soboru istotne są dwa teksty. Pierwszy został wygłoszony przez św. Jana XXIII na otwarcie tego wydarzenia, a drugi przez św. Pawła VI podczas zamknięcia go. Metropolita łódzki zauważył, że w obu wystąpieniach mowa jest o odejściu od ducha ekskomunikowania, wyklinania, osądzania oraz oceniania. Zostaje przyjęta zupełnie inna perspektywa." https://opoka.org.pl/News/Swiat/2022/ab ... losiernego
|
| Śr lip 08, 2026 8:11 pm |
|
|