Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt gru 12, 2025 10:51 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 166 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12  Następna strona
 Pytanie: Czy jest w Tobie pragnienie nieśmiertelności? 
Autor Wiadomość
Czuwa nad wszystkim
Czuwa nad wszystkim

wyznanie: katolik
Odpowiedz z cytatem
Post Re: Pytanie: Czy jest w Tobie pragnienie nieśmiertelności?
No to odleciałeś...
ChatGPT jako miara wiary w Boga i Biblię...
Teoria naukowa *) jako miara wiary w Boga i Biblię 8-O

*) kilka kandydatów: płaska Ziemia/kulista Ziemia, epicykle/orbity, mechanika kwantowa/mechanika klasyczna **)

**) mają różny zakres działania, więc raczej są komplementarne niż przeciwstawne.

Pn kwi 14, 2025 1:15 pm
Niesamowity Gaduła
Niesamowity Gaduła

Odpowiedz z cytatem
PeterW,

Cytuj:
No to odleciałeś...
ChatGPT jako miara wiary w Boga i Biblię...

Ty odleciałeś. Teraz to już zwyczajnie piszesz nieprawdę, bo nic takiego nie napisałem.

Cytuj:
Teoria naukowa *) jako miara wiary w Boga i Biblię

Nie jakaś teoria naukowa, tylko Logika. Prawda i Fałsz.
Bez tego rozróżnienia zdania nic nie znaczą.
Nie rozumiesz tego czy już do tego stopnia nie możesz się z tym pogodzić emocjonalnie, że jesteś w błędzie?

Więc u Ciebie:
"Bóg istnieje." = "Bóg nie istnieje."
"Jezus jest Panem." = "Jezus nie jest Panem."
"Biblia mówi prawdę." = "Biblia kłamie."
"Jest prawdą, że Wierzę w Boga." = "Jest fałszem, że Wierzę w Boga."

Więc o jakiej można wierze w Boga i Biblię mówić gdy nie odróżniasz prawdy od fałszu?

TzA
Bo wiara opiera się o prawdę nieomylną, a nie sposób znaleźć dowód, który by ściśle i przekonywująco udowodnił to, co jest przeciwne prawdzie: fałsz.
&

XV (i XVI) SYNOD W KARTAGINIE, rozpoczęty 1 maja 418 r.
Kan. 6
Tu dość wyraźnie ukazuje się, że jest to powiedziane nie tylko pokornie, lecz także prawdziwie. Apostoł bowiem mógł powiedzieć: „Jeśli mówimy: nie mamy grzechu, to sami siebie wynosimy i nie ma w nas pokory". Lecz kiedy mówi: „Samych siebie oszukujemy i nie ma w nas prawdy", pokazuje dostatecznie, że ten, kto mówi, iż nie ma grzechu, nie mówi prawdy, lecz fałsz.

LIST LEONA WIELKIEGO QUAM LAUDABILITER DO BISKUPA TURRIBIUSZA Z ASTORGII, 447 r.
(...) odpadają od prawdy do fałszu (...)

SOBÓR TRYDENCKI, 1545 - 1563 r.
5. sesja soborowa, Dekret o grzechu pierworodnym, 17 czerwca 1546 r.
(...) nie jest prawdziwa, lecz fałszywa (...)

SYLLABUS PAPIEŻA PIUSA IX, względnie ZBIÓR BŁĘDÓW, POTĘPIONYCH W RÓŻNYCH PISMACH PAPIEŻA PIUSA IX, 8 grudnia 1864 r.
jednym i tym samym są Bóg i świat, a więc duch i materia, konieczność i wolność, prawda i fałsz, dobro i zło, sprawiedliwość i niesprawiedliwość.

TzA
Stąd to ów akt „wierzyć” odróżnia się od wszystkich aktów rozumu, które dotyczą prawdy i fałszu.
&

TzA
Można również odpowiedzieć, że zniekształcenie wyraża nie tylko utratę należnej wartości, lecz także stan przeciwny; tak przecież ma się zniekształcenie do postępku, jak fałsz do wiary; i dlatego: jak zniekształcony postępek nie pochodzi od Boga, tak samo i jakaś wiara fałszywa
&

TzA
Prawdzie przeciwstawia się fałsz. Otóż za heretyka uważamy tego, kto wymyśla lub przyjmuje błędne lub nowe zdania; a więc przeciw - stawia się prawdzie, na której opiera się wiara; przeto należy do niewiary (jako jej gatunek).
&

TzA
jedną i tą samą przecież wiedzą wykrywamy fałsz twierdzenia i przeczenia
&

Jan Paweł 2
FIDES ET RATIO

Słusznie uważa się, że człowiek osiągnął wiek dojrzały, jeśli potrafi o własnych siłach odróżnić prawdę od fałszu i wyrobić sobie własny osąd o obiektywnym stanie rzeczy.
&

Katechizm
Być posłusznym (ob-audire) w wierze oznacza poddać się w sposób wolny usłyszanemu słowu, ponieważ jego prawda została zagwarantowana przez Boga, który jest samą Prawdą.

1 Jan 2
żadna fałszywa nauka z prawdy nie pochodzi.
&

TzA
mówi Dionizy: „Wiara dotyczy niezłożonej i wiecznie
trwałej prawdy”. Tą zaś jest prawda pierwsza. Przeto przedmiotem wiary jest prawda pierwsza
.

1 Jan 1
Bóg jest światłością,
a nie ma w Nim żadnej ciemności.
&

Gdzie tu masz miejsce na niesprzeczność Prawdy i Fałszu, jeżeli chcesz być Wierzącym Katolikiem?

Pn kwi 14, 2025 4:07 pm
Niesamowity Gaduła
Niesamowity Gaduła

Odpowiedz z cytatem
merss napisał(a):
Pragnienie to nie wygasło nawet u ateistów: oni by chcieli żyć wiecznie, ale nie wierzą w to.

Zgadza się, ale chciałbym żyć jak żyję. Chciałbym mieć ciało, które mam, bliskich, którzy by się nie starzeli i umierali, zwierzęta, których nie musiałbym żegnać, mieć pracę, która sprawia mi przyjemność, poznawać, podróżować itp itd. Życie wieczne oferowane przez wszelkiej maści religie jest w najlepszym razie nudne.

Weiter, weiter ins Verderben
Wir müssen Leben bis wir sterben

Wt wrz 02, 2025 3:51 pm
Czuwa nad wszystkim
Czuwa nad wszystkim

Odpowiedz z cytatem
Swan napisał(a):
merss napisał(a):
Pragnienie to nie wygasło nawet u ateistów: oni by chcieli żyć wiecznie, ale nie wierzą w to.

Zgadza się, ale chciałbym żyć jak żyję. Chciałbym mieć ciało, które mam, bliskich, którzy by się nie starzeli i umierali, zwierzęta, których nie musiałbym żegnać, mieć pracę, która sprawia mi przyjemność, poznawać, podróżować itp itd. Życie wieczne oferowane przez wszelkiej maści religie jest w najlepszym razie nudne.

Z racji tego że jestem "tylko" katolikiem i z racji miejsca dyskusji (forum katolickie) nie wypowiem się na temat wizji "wszelakich religii". W chrześcijaństwie (i po części w judaizmie) wizja Raju, to nieustająca uczta, z wyśmienitym jadłem i napitkiem (bez kaca ;-) ). Uczty zwykle polegają na jedzeniu i picu w towarzystwie innych i z reguły mają charakter radosny. Jest to nieustanne obcowanie z Bogiem i ludźmi których się kocha i którzy Ciebie kochają (można wliczyć w to i rodzinę i przyjaciół). To nieustające poznawanie Boga. Czym się to różni od poznawania ciekawych miejsc i ludzi? Czym się różni od podróżowania? W sumie - niczym (co do samej przyjemności związanej z poznawaniem i odkrywaniem).
Św. Paweł pisze że Niebo, to miejsce, które ani oko nie widziało, ani ucho nie słyszało, ani serce człowieka nie może pojąć jakie rzeczy przygotował Pan, czyli to co napisałem, tyle że bardzo bardziej i lepiej niż lepiej.

Wt wrz 02, 2025 11:16 pm
Niesamowity Gaduła
Niesamowity Gaduła

Odpowiedz z cytatem
PeterW napisał(a):
Z racji tego że jestem "tylko" katolikiem i z racji miejsca dyskusji (forum katolickie) nie wypowiem się na temat wizji "wszelakich religii". W chrześcijaństwie (i po części w judaizmie) wizja Raju, to nieustająca uczta, z wyśmienitym jadłem i napitkiem (bez kaca ;-) ). Uczty zwykle polegają na jedzeniu i picu w towarzystwie innych i z reguły mają charakter radosny.
:) Dodaj jeszcze walkę a będziemy mieli Asgard. Ludzie zawsze tworzyli sobie życie wieczne jako kontynuację tego doczesnego.

PeterW napisał(a):
Jest to nieustanne obcowanie z Bogiem i ludźmi których się kocha i którzy Ciebie kochają (można wliczyć w to i rodzinę i przyjaciół). To nieustające poznawanie Boga.
No to już troszkę bliżej. Ja słyszałem wyłącznie o wiekuistym obcowaniu z Bogiem twarzą w twarz.Tragedia dla malarza portrecisty bo ani razu z profilu.

Przyjmuję na rzecz dyskusji, że Bóg istnieje i wszystko co głosi KK jest prawdą i będzie jak KK głosi. Przyjmuję teoretycznie, że szczerze uwierzyłem i stałem się gorliwym wyznawcą Pana. Trafiam na elizejskie pola i kogóż tam spotykam? Cała masę paskudnych osób, które w życiu robiły paskudne rzeczy, ale przed śmiercią się wyspowiadały. Nie spotykam natomiast moich psów i kotów, z którymi się w życiu żegnałem.

Nie będzie tam moich rodziców, ponieważ tato był ateistą a mam choć wierząca negowała wiele katolickich dogmatów, będzie za to moja była teściowa i teść, którzy (teściowa jeszcze żyje) jako ludzie miałkiej moralności ale głębokiej wiary zbawienia niechybnie dostąpią

Jka myślisz? Czy taka wizja mnie kusi?

Śr wrz 03, 2025 2:21 pm
Niesamowity Gaduła
Niesamowity Gaduła

Odpowiedz z cytatem
Takie głupie paplanie - g... wiesz o Niebie i się wypowiadasz, że nudne.

Śr wrz 03, 2025 2:32 pm
Zobacz profil WWW
Niesamowity Gaduła
Niesamowity Gaduła

Odpowiedz z cytatem
Barney napisał(a):
Takie głupie paplanie - g... wiesz o Niebie i się wypowiadasz, że nudne.

:) Ty zapewne wiesz wszystko. Biorąc pod uwagę co głoszą różne religie (nie tylko katolicyzm) żadna wizja nie jest kusząca. Nie neguję, że kogoś wiekuiste hymny na rzecz Pana rajcują Mnie nie.

Śr wrz 03, 2025 2:41 pm
Niesamowity Gaduła
Niesamowity Gaduła

Odpowiedz z cytatem
"nie wiem jak będzie w niebie , ale wiem że będzie nudno" :D
Cytuj:
wiekuiste hymny na rzecz Pana rajcują Mnie nie.

a co złego w tych hymnach?

Śr wrz 03, 2025 3:25 pm
Niesamowity Gaduła
Niesamowity Gaduła

Odpowiedz z cytatem
@Swan

Widzenie Boga twarzą w twarz oznacza widzenie umysłem, nie oczami. I poprzez Boga, widzenie całej rzeczywistości innymi oczami. Częściowo można to nazwać Mądrością. Jest to niezależne od tego gdzie patrzą oczy fizyczne. I na tym polega stan nieba, bo niebo to przede wszystkim stan umysłu bez względu na lokalizację w przestrzeni. Jezus będąc na ziemi był w stanie nieba. Idąc do "Piekieł" był w stanie nieba.

Nie spotkasz paskudnych w niebie jako miejscu, bo jest tam zakaz wstępu dla kogokolwiek z najmniejszą wadą osobowości. Jeżeli ktoś jest nieodwracalnie zatwardziały w kłamstwie, pysze i złośliwości to sam wybiera stan piekła. Taka osoba nie otrzyma wstępu na "elizejskie pola".

Spowiedź (a tym bardziej taka bez postanowienia całkowitego zerwania z "paskudnością") nie wystarczy by zostać wpuszczonym do nieba, co najwyżej do czyśćca. Tam będą czyszczeni tak długo aż przestaną być "paskudni".

O zwierzętach nie ma żadnych dogmatów z tego co mi wiadomo, są tylko prywatne opinie, które nie są wiążące. Obraz każdego zwierzęcia znajduje się w istocie Boga zwanego Istnienie (Wszystkiego), więc wszystko jest "niezniszczalne" i może zostać przywrócone kiedy Bóg będzie chciał.

Mamy też np. taki fragment.

Daniel 3
76 Wszystkie rośliny ziemi, błogosławcie Pana,
chwalcie i wywyższajcie Go na wieki!
(...)
79 Wieloryby i stworzenia morskie, błogosławcie Pana,
80 Wszelkie ptaki powietrzne, błogosławcie Pana,
81 Zwierzęta dzikie i trzody, błogosławcie Pana,
82 Synowie ludzcy, błogosławcie Pana,

Jeżeli chodzi o ateistów i heretyków to mogą dostać się do czyśćca. Nawet na moment przed śmiercią mogą uzyskać łaskę.

Łukasz 23
40 Lecz drugi, karcąc go, rzekł:
«Ty nawet Boga się nie boisz, chociaż tę samą karę ponosisz? My przecież - sprawiedliwie, odbieramy bowiem słuszną karę za nasze uczynki, ale On nic złego nie uczynił».
I dodał:
«Jezu, wspomnij na mnie, gdy przyjdziesz do swego królestwa».
Jezus mu odpowiedział:
«Zaprawdę, powiadam ci: Dziś ze Mną będziesz w raju».

Tomasz z Akwinu
Summa Teologiczna
niekiedy poruszenie serca człowieka przy jego nawróceniu jest tak potężne, że odzyskuje on od razu doskonale zdrowie duchowe ; nie tylko wina zostaje mu odpuszczona, lecz także i wszystkie pozostałości grzechowe znikają, jak to widzimy w wypadku Marii Magdaleny.

Bardzo bardzo wątpię aby ludzie "paskudni" i "miałkiej moralności" byli "głęboko wierzący", ale mylisz najprawdopodobniej "wiarę" (tym bardziej głęboką) z czymś w stylu "religijności kulturowej zewnętrznej".

Jeżeli chodzi o pewną listę cech osób mających wstęp na "pola elizejskie" to masz taką przykładową:

Obrazek

Jest powszechnych wiele błędnych wizji na temat Katolicyzmu. Szerzą je także Katolicy i księża. Także warto się doinformować, zamiast krytykować chochoła.

===

Istnienie zaś Bytu bez Przyczyny będącego osobą (Boga) bazuje na zasadach rozumu naturalnego i może być osiągniete (przynajmniej przez niektórych) bez wiary.

===
DOGMAT

Pius IX

Pierwszy Sobór Watykański
Konstytucja DOGMATYCZNA
o wierze katolickiej

„DEI FILIUS”

24 kwietnia 1870 r.

Boga, początek i cel wszystkich rzeczy, NA PEWNO można poznać z rzeczy stworzonych NATURALNYM ŚWIATŁEM ROZUMU LUDZKIEGO, „albowiem od stworzenia świata niewidzialne Jego przymioty stają się widzialne dla umysłu przez Jego dzieła”.

Gdyby ktoś mówił, że jednego i prawdziwego Boga, Stwórcę i Pana naszego, nie można poznać ze stworzeń w sposób PEWNY z pomocą NATURALNEGO ŚWIATŁA ROZUMU LUDZKIEGO – niech będzie wyklęty.
===

Więcej:
viewtopic.php?f=8&t=31203

Śr wrz 03, 2025 3:28 pm
Niesamowity Gaduła
Niesamowity Gaduła

Odpowiedz z cytatem
Andy72 napisał(a):
a co złego w tych hymnach?
Nic nie ma w nich złego. Rzecz tylko w tym, że ten rodzaj muzyki mi nie leży.

@TS7

Ładne jest to co napisałeś/łaś. Z przyjemnością przeczytałem Twoje słowa. Mój problem z przyjęciem tego wynika z braku wiary w same słowa nawet najładniejsze. Łatwiej mi przyjąć rzeczy paskudne na które są dowody od pięknych nieudowodnionych rzeczy.

Śr wrz 03, 2025 7:26 pm
Niesamowity Gaduła
Niesamowity Gaduła

Odpowiedz z cytatem
@Swan

Cytuj:
ten rodzaj muzyki mi nie leży.

A jaki Ci leży?

Cytuj:
nieudowodnionych rzeczy.

Dowody rozumowe wymagają uznania pewnych aksjomatów, NajPierwszych Zasad rozumu. Ponieważ dowód to jest coś co prowadzi od początku do końca przy użyciu jakichś reguł/zdań. Stąd spytam co uznajesz rozumowo:

Czy uznajesz:
1) zasadę niesprzeczności
2) wyłączonego środka
3) wnioskowanie dedukcyjne
4) że istniejesz
5) że coś nie może powstać z absolutnego niczego
6) dowody przez zaprzeczenie (apagogiczne)
7) istnienie rzeczy niematerialnych

===

A że wiara jest Łaską Nadprzyrodzoną, a i wsparcie rozumienia naturalnego się przyda, to warto poprosić o to warunkowo:

"Boże Prawdziwy, JEŻELI ISTNIEJESZ, daj mi proszę łaskę wiary, łaskę rozumienia dowodu na istnienie Boga, udziel mi Pierwszych Zasad wystarczających aby uwierzyć, oraz Pełnej Łaski w optymalnie szybkim czasie."

Śr wrz 03, 2025 8:23 pm
Niesamowity Gaduła
Niesamowity Gaduła

Odpowiedz z cytatem
a jak ?
- nie będę pisał, trochę nie zgadzam się z powyższym , ale nie będę dostarczał amunicji Swanowi.

Śr wrz 03, 2025 9:05 pm
Niesamowity Gaduła
Niesamowity Gaduła

Odpowiedz z cytatem
Co jak?

Śr wrz 03, 2025 9:20 pm
Niesamowity Gaduła
Niesamowity Gaduła

Odpowiedz z cytatem
To był początek wypowiedzi którą skasowałem; Niech Swan się wypowie.

Śr wrz 03, 2025 9:33 pm
Czuwa nad wszystkim
Czuwa nad wszystkim

Odpowiedz z cytatem
Śpiew aniołów i świętych przed Bogiem to zaś pewien obraz. Jak jesteś z czegoś zadowolony, szczęśliwy, to nie pogwizdujesz sobie, nucisz coś, a może nawet (o zgrozo!) podśpiewujesz?

Twoje obiekcje przypominają mi bohatera książki z mojej młodości - "Przygody Hacka Finna" Marka Twaina... Jak mu wdowa (która się nim, bezdomnym sierotą zaopiekowała) tłumaczyła, że dobrzy ludzie idą do Nieba, by tam przez wieczność śpiewać hymny przed Panem i że ona tam zamierza pójść (a bywała dla niego paskudna - myć mu się kazała przed jedzeniem i nosić czyste ubrania), to stwierdził że nie warto być dobrym, bo raz że te wieczne pienia i dwa: towarzystwo ciotuchny przez wieczność - zgroza... ;-)

Cz wrz 04, 2025 12:13 am
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 166 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12  Następna strona