Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn maja 13, 2024 5:03 am



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 640 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 43  Następna strona
 Moje GOTOWANIE - lub dobra KUCHNIA ;) 
Autor Wiadomość
Gaduła
Gaduła

Dołączył(a): So wrz 14, 2013 8:21 pm
Posty: 599
Płeć: kobieta
wyznanie: nie chcę podawać
Odpowiedz z cytatem
Post Re: Moje GOTOWANIE - lub dobra KUCHNIA ;)
Ja często jak chcę poeksperymentować w kuchni korzystam z wyszukiwarki blogów kulinarnych durszlak.pl. To nieograniczona wręcz kopalnia przepisów i inspiracji. Polecam.

_________________
http://vanillivi-de-az.livejournal.com/


Śr sty 29, 2014 9:44 pm
Zobacz profil WWW
Dyskutant
Dyskutant

Dołączył(a): N sie 26, 2012 9:35 pm
Posty: 320
Płeć: kobieta
wyznanie: nie chcę podawać
Odpowiedz z cytatem
Post Re: Moje GOTOWANIE - lub dobra KUCHNIA ;)
Ja z kolei eksperymentuję, gdy nie mam co zrobić z żywnością, która aramuje, że wkrótce się zepsuje. Faktycznie blogi kulinarne są pomocą i często zaskakują oryginalnymi pomysłami :)

Jednak najczęściej korzystam z sprawdzonych przepisów, które ktoś mi polecił. Jeśli coś jest dobre, roznosi się pocztą pantoflową. I tak ostatnim hitem są ślimaczki z ciasta francuskiego, które dość szybko znikają z miseczki na każdym przyjęciu, głównie dzięki panom, którzy nie mają tyle samokontroli, aby się im oprzeć.
Poniżej przepis:

200 g szynki
ciasto francuskie
4 opakowania serków Kiri (równie dobry jest tańszy zamiennik w postaci zwykłych serków topionych (200g) )


Serki kiri rozsmarować na cieście francuskim. Następnie kolejno nałożyć szynkę. Ciasto zwinąć wzdłuż dłuższego boku do połowy z obu stron jak roladę i przekroić, aby uzyskać 2 rolady. Następnie obie rolady pokroić na plasterki o około 1cm grubości.
Gotowe ślimaczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w nagrzanym piekarniku około 25 min. (lub do zarumienienia) w temperaturze 180°C.

Obrazek


Cz sty 30, 2014 12:56 am
Zobacz profil
Gaduła
Gaduła
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pn cze 17, 2013 8:54 pm
Posty: 808
Płeć: kobieta
wyznanie: katolik
Odpowiedz z cytatem
Post Re: Moje GOTOWANIE - lub dobra KUCHNIA ;)
MayKasahara napisał(a):
Ja często jak chcę poeksperymentować w kuchni korzystam z wyszukiwarki blogów kulinarnych durszlak.pl. To nieograniczona wręcz kopalnia przepisów i inspiracji. Polecam.


Owszem chodziłam po tych blogach. Uważam jednak, że wypróbowane przepisy od ,,żywych ludzi,, z którymi można dodatkowo wymienić opinie są niezastąpione. I tak pochwale się, że upiekłam METROWCA a przepis podała MM i każdemu polecam to ciasto . Jest przepyszne . ,,Poszło,, w ciagu jednego popołudnia i tylko musiałam szybciutko kawałek dla babci odłożyć , no bo jak nie zawieźć babci tak pysznego ciasta. Polecam.
Kiedyś wkleję fotkę :-D

_________________
Zostań z nami, gdyż ma się ku wieczorowi ... (Łk24,29)


So lut 22, 2014 11:28 pm
Zobacz profil
Gaduła
Gaduła
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pn cze 17, 2013 8:54 pm
Posty: 808
Płeć: kobieta
wyznanie: katolik
Odpowiedz z cytatem
Post Re: Moje GOTOWANIE - lub dobra KUCHNIA ;)
Dziś na deser polecam galaretę z owocami ( brzoskwinie , ananasy, agrest, czeresienki ) z bitą śmietaną. Pychotka :PPPP

_________________
Zostań z nami, gdyż ma się ku wieczorowi ... (Łk24,29)


Pt maja 02, 2014 12:20 pm
Zobacz profil
Gaduła
Gaduła
Avatar użytkownika

Dołączył(a): So maja 11, 2013 6:41 pm
Posty: 923
Płeć: kobieta
wyznanie: nie chcę podawać
Odpowiedz z cytatem
Post Re: Moje GOTOWANIE - lub dobra KUCHNIA ;)
Przepis na pyszny ryż :)


Ryż Basmati gotuję kilka minut (+/- pięć minut) w bardzo niewielkiej ilości wody (osolonej jak kto lubi), bardzo często mieszając, żeby się nie przypalił.
Na patelni (bądź w woku) podsmażam na bardzo niewielkiej ilości oleju pokrojone orzechy nerkowca (czasem dodaję też płatki migdałów). Też trzeba mieszać, żeby orzechów i migdałów nie przypalić.

Ryż odsączam z wody i wrzucam na patelnię do podsmażonych orzechów i migdałów, cały czas trzeba mieszać. Jeśli zaczyna przywierać, w pogotowiu mam wrzącą wodę i dolewam odrobinkę do ryżu (zazwyczaj kilka razy). Dodaję kurkumę i sproszkowane chilli (jeśli ktoś nie lubi ostrego, to można sobie chilli darować). Wszystko razem, ciągle mieszając, gotuję aż ryż będzie wystarczająco miękki.

Naprawdę polecam do wypróbowania, od kiedy pierwszy raz zjadłam taki ryż, nie gotuję już nigdy takiego zwykłego białego, bo jest po prostu w smaku nudny w porównaniu z tym z powyższego przepisu.


Smacznego :)

_________________
you will find me if you want me in the garden unless it's pouring down with the rain
http://www.twojagieldaofert.pl


Pt maja 16, 2014 2:29 pm
Zobacz profil WWW
Gaduła
Gaduła
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pn cze 17, 2013 8:54 pm
Posty: 808
Płeć: kobieta
wyznanie: katolik
Odpowiedz z cytatem
Post Re: Moje GOTOWANIE - lub dobra KUCHNIA ;)
No to dziś podam przepis na pyszna zupkę wiśniową . Taka na gorące dni.
Gotuje wiśnie , następnie przecieram przez durszlak .
Dodaję trochę kisielu wiśniowego i na końcu śmietankę (można również mleko)
Podaje z grzankami lub drobnymi kluseczkami. Mogą być np, małe muszelki . Polecam pychotka.
Smacznego ;)

_________________
Zostań z nami, gdyż ma się ku wieczorowi ... (Łk24,29)


Pn lip 21, 2014 10:35 pm
Zobacz profil
Gaduła
Gaduła
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pn cze 17, 2013 8:54 pm
Posty: 808
Płeć: kobieta
wyznanie: katolik
Odpowiedz z cytatem
Post Re: Moje GOTOWANIE - lub dobra KUCHNIA ;)
Czy mogę prosić o jakieś przepisy obiadowe , tak aby było zdrowo , tanio , smacznie i szybko. To chyba nie za duże wymagania :D . A..a i jeszcze kolorowo.
Brak apetytu tak mnie zmusił do tego postu i mam nadzieję , że ktoś coś dobrego podrzuci.
Wielkie dzięki ;)

_________________
Zostań z nami, gdyż ma się ku wieczorowi ... (Łk24,29)


So wrz 20, 2014 11:56 am
Zobacz profil
Odpowiedz z cytatem
Post Re: Moje GOTOWANIE - lub dobra KUCHNIA ;)
Potrzebujemy filet drobiowy, porcjujemy w plastry i układamy w naczyniu wyłożonym folia aluminiowa wysmarowaną majonezem. Filety posypujemy przyprawą do drobiu, na to majonez, ananas w krążakach cebulka w kostkę, pieczarki, plastry pomidora, można dodać paprykę...to co masz pod ręką:) warzywa sezonowe. Całość zapiec ok 30 min.

Mojej rodzince smakuje.


So wrz 20, 2014 4:37 pm
Gaduła
Gaduła
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pn cze 17, 2013 8:54 pm
Posty: 808
Płeć: kobieta
wyznanie: katolik
Odpowiedz z cytatem
Post Re: Moje GOTOWANIE - lub dobra KUCHNIA ;)
Maria-Magdalena napisał(a):
Potrzebujemy filet drobiowy, porcjujemy w plastry i układamy w naczyniu wyłożonym folia aluminiowa wysmarowaną majonezem. Filety posypujemy przyprawą do drobiu, na to majonez, ananas w krążakach cebulka w kostkę, pieczarki, plastry pomidora, można dodać paprykę...to co masz pod ręką:) warzywa sezonowe. Całość zapiec ok 30 min.

Mojej rodzince smakuje.

Rozumiem, że zapiekamy w piekarniku ?

Dzięki MM :comk2:

_________________
Zostań z nami, gdyż ma się ku wieczorowi ... (Łk24,29)


So wrz 20, 2014 4:47 pm
Zobacz profil
Odpowiedz z cytatem
Post Re: Moje GOTOWANIE - lub dobra KUCHNIA ;)
róża8 napisał(a):
Rozumiem, że zapiekamy w piekarniku ?

Tak, i wybacz ze nie dopisłam. Można posypać tartym serem.
Różo, i ja Ci dziekuję za Asnyka :)


A tu przepis na cos mocniejszego. Od koleżanki.
Porterówka.
1/2 l piwa Porter
3/4 szkl spirytusu
3/4 szkl. cukru + cukier waniliowy.
Piwo podgrzać z cukrem i cukrem waniliowym do rozpuszczenia. Przestudzić, stopniowo dozować spirytus. Wstawić na 2 godz. do lodówki,

Nie wiem czy kolor czerwony nie pojawi się tu i ówdzie...ale co tam. Nic co ludzkie nie jest nam obce...w rozsądnym umiarze.

Pozdrawiam serdecznie,
M-M


So wrz 20, 2014 7:21 pm
Gaduła
Gaduła
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pn cze 17, 2013 8:54 pm
Posty: 808
Płeć: kobieta
wyznanie: katolik
Odpowiedz z cytatem
Post Re: Moje GOTOWANIE - lub dobra KUCHNIA ;)
Zrobiłam te piersi z kurczaka w ananasach . Pyszne.
Pierwsze skrzypce grają tu bezwzględnie ananasy - mniam ;)

A majonez którego użyłam to zrobiłam wg przepisu Yarpena .
Niesamowite jak go się szybko przyrządza . I za każdym razem się udaje.
Teraz to już do sklepu za tym produktem nie pójdę . Zrobię sobie sama.

MM w zamian podam ci przepis na udka z kurczaka . Tez bardzo szybko i smacznie .
Otóż ćwiartki z kurczaka delikatnie pocieramy Vegetą, układamy na kapuście kiszonej i następnie tez kapustą kiszoną nakrywamy .
Wkładamy do piekarnika i pieczemy.
Pod koniec pieczenia odsuwam z udek kapustkę , włączam opiekacz aż się udka delikatnie zarumienia na pomarańczowo.
Potem na stół + ziemniaczki i obiadek smakowity już gotowy do zjedzenia.
Naprawdę polecam :)

_________________
Zostań z nami, gdyż ma się ku wieczorowi ... (Łk24,29)


Cz wrz 25, 2014 12:46 pm
Zobacz profil
Niesamowity Gaduła
Niesamowity Gaduła
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz sty 14, 2010 12:50 pm
Posty: 20596
Lokalizacja: Rzeczpostpolita Polska
Płeć: mężczyzna
wyznanie: katolik
Odpowiedz z cytatem
Post Re: Moje GOTOWANIE - lub dobra KUCHNIA ;)
No to coś na obiad, aczkolwiek wymagającego nieco pracy:

Pieczone skrzydełka

Składniki :
1. 18 skrzydełek
2. 1,25 łyżeczki soli
3. ½ łyżeczki pieprzu
4. ½ łyżeczki czosnku granulowanego
5. 2,5 łyżeczki słodkiej papryki
6. 1 łyżeczka ostrej papryki
7. olej

Przygotowanie:
Skrzydełka umyć, osuszyć, pociąć na porcje odrzucając „palce”. Z przypraw i oleju przygotować marynatę o konsystencji średnio gęstej pasty. Porcje skrzydełek nasmarować marynatą i odstawić na 30 minut. Wrzucić na blachę, podlać odrobiną wody (pół szklanki) i piec do miękkości polewając skrzydełka w trakcie pieczenia sosem w celu wytworzenia chrupiącej skórki.

Osobiście uważam, że najlepiej pasują do zwykłego chleba, ale jak ktoś lubi inne dodatki to wolna wola. :)


róża8:
Cieszę się, że spodobał Ci się przepis na majonez.


Cz wrz 25, 2014 2:49 pm
Zobacz profil
Niesamowity Gaduła
Niesamowity Gaduła
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz kwi 10, 2008 7:25 pm
Posty: 4337
Odpowiedz z cytatem
Post Re: Moje GOTOWANIE - lub dobra KUCHNIA ;)
Czy dobry obiad podany w obozie koncentracyjnym byłby w stanie przysłonić nam okoliczności naszego życia?

Proponuję bitki w sosie własnym, młode ziemniaczki i surówkę z pekinki.

_________________
Czemu wymieniasz moje przykazania
i na ustach masz moje przymierze
Ty co nienawidzisz karności
a słowa moje odrzuciłeś


N wrz 28, 2014 2:15 pm
Zobacz profil
Niesamowity Gaduła
Niesamowity Gaduła

Dołączył(a): Pn maja 25, 2009 4:55 pm
Posty: 18256
Lokalizacja: Gdynia
Płeć: mężczyzna
wyznanie: katolik
Odpowiedz z cytatem
Post Re: Moje GOTOWANIE - lub dobra KUCHNIA ;)
Ewa Agnieszka napisał(a):
Czy dobry obiad podany w obozie koncentracyjnym byłby w stanie przysłonić nam okoliczności naszego życia?

Proponuję bitki w sosie własnym, młode ziemniaczki i surówkę z pekinki.
Ewka, całkiem już Ci odbiło z tym obozem? Tu podajemy przepisy (a nie nazwę potrawy) a nie wyzłośliwiamy się nie na temat.
======================
Proponuję typową jesienną zaprawę - gruszki w occie (na pewno będą dobrze smakowały z Yarpenowymi skrzydełkami, ale także do każdego mięsa).
3 kg ładnych, niezbyt dojrzałych gruszek
1 kg cukru
1/2 litra octu
kilka goździków
trochę cynamonu ( łyżeczka)

Gruszki obrać, większe pokroić w ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne.
Cukier zalać octem oraz dwoma szklankami wody, dodać doździki i cynamon, zagotować.
Wlożyć gruszki 15 minut gotowac.
Wyjąc gruszki, włożyc do słoików (1-2 gożdziki z wywaru do każdego słoika).
Syrop ostudzić. Zalać gruszki.
zakręcić słoiki,
pasteryzować 20-25 minut.

_________________
Obrazek
Więcej informacji tu http://www.analizy.biz/ksiazkiapologetyczne


N wrz 28, 2014 2:35 pm
Zobacz profil WWW
Niesamowity Gaduła
Niesamowity Gaduła

Dołączył(a): Pt cze 27, 2014 12:47 pm
Posty: 8095
Płeć: kobieta
wyznanie: katolik
Odpowiedz z cytatem
Post Re: Moje GOTOWANIE - lub dobra KUCHNIA ;)
Jak gruszki w zalewie będą już gotowe, to proponuję potem wykorzystać zalewę do zrobienia sosu do sałaty. Zwykle wykorzystuję zalewy po śliwkach, dyniach, i ogórkach (takich gdzie zalewa jest z octem, cukrem, i przyprawami); również soki np. pomarańczowy, itp.

- pól szkl. zalewy
- 4 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego
- zwykle płaska łyżka cukru (zależy od tego, jak słodka jest zalewa)
- posiekany ząbek czosnku, lub łyżeczka pudru czosnkowego

Wszystko porządnie zmiksować. Proporcje można zmieniać w zależności od tego, jaki smak chce się wydobyć na pierwszy plan.


N wrz 28, 2014 2:48 pm
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 640 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 43  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 149 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL