Moje GOTOWANIE - lub dobra KUCHNIA ;)
Autor |
Wiadomość |
MayKasahara
Gaduła
Dołączył(a): So wrz 14, 2013 8:21 pm Posty: 599
Płeć: kobieta
wyznanie: nie chcę podawać
|
Re: Moje GOTOWANIE - lub dobra KUCHNIA ;)
Ja często jak chcę poeksperymentować w kuchni korzystam z wyszukiwarki blogów kulinarnych durszlak.pl. To nieograniczona wręcz kopalnia przepisów i inspiracji. Polecam.
_________________ http://vanillivi-de-az.livejournal.com/
|
Śr sty 29, 2014 9:44 pm |
|
|
Addison
Dyskutant
Dołączył(a): N sie 26, 2012 9:35 pm Posty: 320
Płeć: kobieta
wyznanie: nie chcę podawać
|
Re: Moje GOTOWANIE - lub dobra KUCHNIA ;)
Ja z kolei eksperymentuję, gdy nie mam co zrobić z żywnością, która aramuje, że wkrótce się zepsuje. Faktycznie blogi kulinarne są pomocą i często zaskakują oryginalnymi pomysłami Jednak najczęściej korzystam z sprawdzonych przepisów, które ktoś mi polecił. Jeśli coś jest dobre, roznosi się pocztą pantoflową. I tak ostatnim hitem są ślimaczki z ciasta francuskiego, które dość szybko znikają z miseczki na każdym przyjęciu, głównie dzięki panom, którzy nie mają tyle samokontroli, aby się im oprzeć. Poniżej przepis: 200 g szynki ciasto francuskie 4 opakowania serków Kiri (równie dobry jest tańszy zamiennik w postaci zwykłych serków topionych (200g) ) Serki kiri rozsmarować na cieście francuskim. Następnie kolejno nałożyć szynkę. Ciasto zwinąć wzdłuż dłuższego boku do połowy z obu stron jak roladę i przekroić, aby uzyskać 2 rolady. Następnie obie rolady pokroić na plasterki o około 1cm grubości. Gotowe ślimaczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku około 25 min. (lub do zarumienienia) w temperaturze 180°C.
|
Cz sty 30, 2014 12:56 am |
|
|
róża8
Gaduła
Dołączył(a): Pn cze 17, 2013 8:54 pm Posty: 808
Płeć: kobieta
wyznanie: katolik
|
Re: Moje GOTOWANIE - lub dobra KUCHNIA ;)
MayKasahara napisał(a): Ja często jak chcę poeksperymentować w kuchni korzystam z wyszukiwarki blogów kulinarnych durszlak.pl. To nieograniczona wręcz kopalnia przepisów i inspiracji. Polecam. Owszem chodziłam po tych blogach. Uważam jednak, że wypróbowane przepisy od ,,żywych ludzi,, z którymi można dodatkowo wymienić opinie są niezastąpione. I tak pochwale się, że upiekłam METROWCA a przepis podała MM i każdemu polecam to ciasto . Jest przepyszne . ,,Poszło,, w ciagu jednego popołudnia i tylko musiałam szybciutko kawałek dla babci odłożyć , no bo jak nie zawieźć babci tak pysznego ciasta. Polecam. Kiedyś wkleję fotkę
_________________ Zostań z nami, gdyż ma się ku wieczorowi ... (Łk24,29)
|
So lut 22, 2014 11:28 pm |
|
|
róża8
Gaduła
Dołączył(a): Pn cze 17, 2013 8:54 pm Posty: 808
Płeć: kobieta
wyznanie: katolik
|
Re: Moje GOTOWANIE - lub dobra KUCHNIA ;)
Dziś na deser polecam galaretę z owocami ( brzoskwinie , ananasy, agrest, czeresienki ) z bitą śmietaną. Pychotka
_________________ Zostań z nami, gdyż ma się ku wieczorowi ... (Łk24,29)
|
Pt maja 02, 2014 12:20 pm |
|
|
znaLezczyni
Gaduła
Dołączył(a): So maja 11, 2013 6:41 pm Posty: 923
Płeć: kobieta
wyznanie: nie chcę podawać
|
Re: Moje GOTOWANIE - lub dobra KUCHNIA ;)
Przepis na pyszny ryż :)
Ryż Basmati gotuję kilka minut (+/- pięć minut) w bardzo niewielkiej ilości wody (osolonej jak kto lubi), bardzo często mieszając, żeby się nie przypalił. Na patelni (bądź w woku) podsmażam na bardzo niewielkiej ilości oleju pokrojone orzechy nerkowca (czasem dodaję też płatki migdałów). Też trzeba mieszać, żeby orzechów i migdałów nie przypalić.
Ryż odsączam z wody i wrzucam na patelnię do podsmażonych orzechów i migdałów, cały czas trzeba mieszać. Jeśli zaczyna przywierać, w pogotowiu mam wrzącą wodę i dolewam odrobinkę do ryżu (zazwyczaj kilka razy). Dodaję kurkumę i sproszkowane chilli (jeśli ktoś nie lubi ostrego, to można sobie chilli darować). Wszystko razem, ciągle mieszając, gotuję aż ryż będzie wystarczająco miękki.
Naprawdę polecam do wypróbowania, od kiedy pierwszy raz zjadłam taki ryż, nie gotuję już nigdy takiego zwykłego białego, bo jest po prostu w smaku nudny w porównaniu z tym z powyższego przepisu.
Smacznego :)
_________________ you will find me if you want me in the garden unless it's pouring down with the rain http://www.twojagieldaofert.pl
|
Pt maja 16, 2014 2:29 pm |
|
|
róża8
Gaduła
Dołączył(a): Pn cze 17, 2013 8:54 pm Posty: 808
Płeć: kobieta
wyznanie: katolik
|
Re: Moje GOTOWANIE - lub dobra KUCHNIA ;)
No to dziś podam przepis na pyszna zupkę wiśniową . Taka na gorące dni. Gotuje wiśnie , następnie przecieram przez durszlak . Dodaję trochę kisielu wiśniowego i na końcu śmietankę (można również mleko) Podaje z grzankami lub drobnymi kluseczkami. Mogą być np, małe muszelki . Polecam pychotka. Smacznego
_________________ Zostań z nami, gdyż ma się ku wieczorowi ... (Łk24,29)
|
Pn lip 21, 2014 10:35 pm |
|
|
róża8
Gaduła
Dołączył(a): Pn cze 17, 2013 8:54 pm Posty: 808
Płeć: kobieta
wyznanie: katolik
|
Re: Moje GOTOWANIE - lub dobra KUCHNIA ;)
Czy mogę prosić o jakieś przepisy obiadowe , tak aby było zdrowo , tanio , smacznie i szybko. To chyba nie za duże wymagania . A..a i jeszcze kolorowo. Brak apetytu tak mnie zmusił do tego postu i mam nadzieję , że ktoś coś dobrego podrzuci. Wielkie dzięki
_________________ Zostań z nami, gdyż ma się ku wieczorowi ... (Łk24,29)
|
So wrz 20, 2014 11:56 am |
|
|
Maria-Magdalena
|
Re: Moje GOTOWANIE - lub dobra KUCHNIA ;)
Potrzebujemy filet drobiowy, porcjujemy w plastry i układamy w naczyniu wyłożonym folia aluminiowa wysmarowaną majonezem. Filety posypujemy przyprawą do drobiu, na to majonez, ananas w krążakach cebulka w kostkę, pieczarki, plastry pomidora, można dodać paprykę...to co masz pod ręką:) warzywa sezonowe. Całość zapiec ok 30 min.
Mojej rodzince smakuje.
|
So wrz 20, 2014 4:37 pm |
|
|
róża8
Gaduła
Dołączył(a): Pn cze 17, 2013 8:54 pm Posty: 808
Płeć: kobieta
wyznanie: katolik
|
Re: Moje GOTOWANIE - lub dobra KUCHNIA ;)
Maria-Magdalena napisał(a): Potrzebujemy filet drobiowy, porcjujemy w plastry i układamy w naczyniu wyłożonym folia aluminiowa wysmarowaną majonezem. Filety posypujemy przyprawą do drobiu, na to majonez, ananas w krążakach cebulka w kostkę, pieczarki, plastry pomidora, można dodać paprykę...to co masz pod ręką:) warzywa sezonowe. Całość zapiec ok 30 min.
Mojej rodzince smakuje. Rozumiem, że zapiekamy w piekarniku ? Dzięki MM
_________________ Zostań z nami, gdyż ma się ku wieczorowi ... (Łk24,29)
|
So wrz 20, 2014 4:47 pm |
|
|
Maria-Magdalena
|
Re: Moje GOTOWANIE - lub dobra KUCHNIA ;)
róża8 napisał(a): Rozumiem, że zapiekamy w piekarniku ? Tak, i wybacz ze nie dopisłam. Można posypać tartym serem. Różo, i ja Ci dziekuję za Asnyka A tu przepis na cos mocniejszego. Od koleżanki. Porterówka. 1/2 l piwa Porter 3/4 szkl spirytusu 3/4 szkl. cukru + cukier waniliowy. Piwo podgrzać z cukrem i cukrem waniliowym do rozpuszczenia. Przestudzić, stopniowo dozować spirytus. Wstawić na 2 godz. do lodówki, Nie wiem czy kolor czerwony nie pojawi się tu i ówdzie...ale co tam. Nic co ludzkie nie jest nam obce...w rozsądnym umiarze. Pozdrawiam serdecznie, M-M
|
So wrz 20, 2014 7:21 pm |
|
|
róża8
Gaduła
Dołączył(a): Pn cze 17, 2013 8:54 pm Posty: 808
Płeć: kobieta
wyznanie: katolik
|
Re: Moje GOTOWANIE - lub dobra KUCHNIA ;)
Zrobiłam te piersi z kurczaka w ananasach . Pyszne. Pierwsze skrzypce grają tu bezwzględnie ananasy - mniam A majonez którego użyłam to zrobiłam wg przepisu Yarpena . Niesamowite jak go się szybko przyrządza . I za każdym razem się udaje. Teraz to już do sklepu za tym produktem nie pójdę . Zrobię sobie sama. MM w zamian podam ci przepis na udka z kurczaka . Tez bardzo szybko i smacznie . Otóż ćwiartki z kurczaka delikatnie pocieramy Vegetą, układamy na kapuście kiszonej i następnie tez kapustą kiszoną nakrywamy . Wkładamy do piekarnika i pieczemy. Pod koniec pieczenia odsuwam z udek kapustkę , włączam opiekacz aż się udka delikatnie zarumienia na pomarańczowo. Potem na stół + ziemniaczki i obiadek smakowity już gotowy do zjedzenia. Naprawdę polecam
_________________ Zostań z nami, gdyż ma się ku wieczorowi ... (Łk24,29)
|
Cz wrz 25, 2014 12:46 pm |
|
|
Yarpen Zirgin
Niesamowity Gaduła
Dołączył(a): Cz sty 14, 2010 12:50 pm Posty: 20596 Lokalizacja: Rzeczpostpolita Polska
Płeć: mężczyzna
wyznanie: katolik
|
Re: Moje GOTOWANIE - lub dobra KUCHNIA ;)
No to coś na obiad, aczkolwiek wymagającego nieco pracy: Pieczone skrzydełkaSkładniki : 1. 18 skrzydełek 2. 1,25 łyżeczki soli 3. ½ łyżeczki pieprzu 4. ½ łyżeczki czosnku granulowanego 5. 2,5 łyżeczki słodkiej papryki 6. 1 łyżeczka ostrej papryki 7. olej Przygotowanie: Skrzydełka umyć, osuszyć, pociąć na porcje odrzucając „palce”. Z przypraw i oleju przygotować marynatę o konsystencji średnio gęstej pasty. Porcje skrzydełek nasmarować marynatą i odstawić na 30 minut. Wrzucić na blachę, podlać odrobiną wody (pół szklanki) i piec do miękkości polewając skrzydełka w trakcie pieczenia sosem w celu wytworzenia chrupiącej skórki. Osobiście uważam, że najlepiej pasują do zwykłego chleba, ale jak ktoś lubi inne dodatki to wolna wola. róża8:Cieszę się, że spodobał Ci się przepis na majonez.
|
Cz wrz 25, 2014 2:49 pm |
|
|
Ewa Agnieszka
Niesamowity Gaduła
Dołączył(a): Cz kwi 10, 2008 7:25 pm Posty: 4337
|
Re: Moje GOTOWANIE - lub dobra KUCHNIA ;)
Czy dobry obiad podany w obozie koncentracyjnym byłby w stanie przysłonić nam okoliczności naszego życia?
Proponuję bitki w sosie własnym, młode ziemniaczki i surówkę z pekinki.
_________________ Czemu wymieniasz moje przykazania i na ustach masz moje przymierze Ty co nienawidzisz karności a słowa moje odrzuciłeś
|
N wrz 28, 2014 2:15 pm |
|
|
Barney
Niesamowity Gaduła
Dołączył(a): Pn maja 25, 2009 4:55 pm Posty: 18256 Lokalizacja: Gdynia
Płeć: mężczyzna
wyznanie: katolik
|
Re: Moje GOTOWANIE - lub dobra KUCHNIA ;)
Ewa Agnieszka napisał(a): Czy dobry obiad podany w obozie koncentracyjnym byłby w stanie przysłonić nam okoliczności naszego życia?
Proponuję bitki w sosie własnym, młode ziemniaczki i surówkę z pekinki. Ewka, całkiem już Ci odbiło z tym obozem? Tu podajemy przepisy (a nie nazwę potrawy) a nie wyzłośliwiamy się nie na temat. ====================== Proponuję typową jesienną zaprawę - gruszki w occie (na pewno będą dobrze smakowały z Yarpenowymi skrzydełkami, ale także do każdego mięsa). 3 kg ładnych, niezbyt dojrzałych gruszek 1 kg cukru 1/2 litra octu kilka goździków trochę cynamonu ( łyżeczka) Gruszki obrać, większe pokroić w ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne. Cukier zalać octem oraz dwoma szklankami wody, dodać doździki i cynamon, zagotować. Wlożyć gruszki 15 minut gotowac. Wyjąc gruszki, włożyc do słoików (1-2 gożdziki z wywaru do każdego słoika). Syrop ostudzić. Zalać gruszki. zakręcić słoiki, pasteryzować 20-25 minut.
_________________
Więcej informacji tu http://www.analizy.biz/ksiazkiapologetyczne
|
N wrz 28, 2014 2:35 pm |
|
|
Brandeisbluesky
Niesamowity Gaduła
Dołączył(a): Pt cze 27, 2014 12:47 pm Posty: 8095
Płeć: kobieta
wyznanie: katolik
|
Re: Moje GOTOWANIE - lub dobra KUCHNIA ;)
Jak gruszki w zalewie będą już gotowe, to proponuję potem wykorzystać zalewę do zrobienia sosu do sałaty. Zwykle wykorzystuję zalewy po śliwkach, dyniach, i ogórkach (takich gdzie zalewa jest z octem, cukrem, i przyprawami); również soki np. pomarańczowy, itp.
- pól szkl. zalewy - 4 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego - zwykle płaska łyżka cukru (zależy od tego, jak słodka jest zalewa) - posiekany ząbek czosnku, lub łyżeczka pudru czosnkowego
Wszystko porządnie zmiksować. Proporcje można zmieniać w zależności od tego, jaki smak chce się wydobyć na pierwszy plan.
|
N wrz 28, 2014 2:48 pm |
|
|
Kto przegląda forum |
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 149 gości |
|
Nie możesz rozpoczynać nowych wątków Nie możesz odpowiadać w wątkach Nie możesz edytować swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów
|
|