Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt maja 10, 2024 10:13 am



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 640 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 43  Następna strona
 Moje GOTOWANIE - lub dobra KUCHNIA ;) 
Autor Wiadomość
Niesamowity Gaduła
Niesamowity Gaduła

Dołączył(a): Pn maja 25, 2009 4:55 pm
Posty: 18256
Lokalizacja: Gdynia
Płeć: mężczyzna
wyznanie: katolik
Odpowiedz z cytatem
Post Re: Moje GOTOWANIE - lub dobra KUCHNIA ;)
Czy to można przechowywać?

_________________
Obrazek
Więcej informacji tu http://www.analizy.biz/ksiazkiapologetyczne


N wrz 28, 2014 3:03 pm
Zobacz profil WWW
Niesamowity Gaduła
Niesamowity Gaduła
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz kwi 10, 2008 7:25 pm
Posty: 4337
Odpowiedz z cytatem
Post Re: Moje GOTOWANIE - lub dobra KUCHNIA ;)
Barney, zapomniałeś napisać czy zakładamy również fartuszek.

_________________
Czemu wymieniasz moje przykazania
i na ustach masz moje przymierze
Ty co nienawidzisz karności
a słowa moje odrzuciłeś


N wrz 28, 2014 3:14 pm
Zobacz profil
Niesamowity Gaduła
Niesamowity Gaduła

Dołączył(a): Pt cze 27, 2014 12:47 pm
Posty: 8094
Płeć: kobieta
wyznanie: katolik
Odpowiedz z cytatem
Post Re: Moje GOTOWANIE - lub dobra KUCHNIA ;)
Barney napisał(a):
Czy to można przechowywać?



Jeśli to pytanie do mnie, to tak, zalewy przechowuję w lodówce, aż całość pójdzie na sosy do sałat. Nigdy też nie widziałam, żeby taka zalewa z octem zepsuła się, gdy trzyma się ją poza lodówką. Sam sos przygotowuję przed użyciem, aczkolwiek jeśli jest nadmiar sosu, to chowam go do lodówki.


N wrz 28, 2014 3:55 pm
Zobacz profil
Niesamowity Gaduła
Niesamowity Gaduła

Dołączył(a): Pt cze 27, 2014 12:47 pm
Posty: 8094
Płeć: kobieta
wyznanie: katolik
Odpowiedz z cytatem
Post Re: Moje GOTOWANIE - lub dobra KUCHNIA ;)
Do sałat zwykle dodaję takie dodatki jak: rodzynki, suszoną żurawinę, plasterki jabłek (również suszone), plasterki cebuli czerwonej, czy słodkiej, tostowane płatki migdałowe, różnego rodzaju orzechy (najlepiej tostowane). Na taką sałatę można położyć marynowane (a wcześniej grillowane) cząstki piersi kurczaka, czy cząstki łososia (oczywiście na zimno) i dostaje się bardzo dobre "stand alone" danie na lunch czy obiad. Oczywiście można dołożyć bagietkę (jeśli ktoś lubi).


N wrz 28, 2014 4:53 pm
Zobacz profil
Niesamowity Gaduła
Niesamowity Gaduła

Dołączył(a): N mar 30, 2014 8:35 pm
Posty: 3895
Lokalizacja: polkowice
Płeć: mężczyzna
Odpowiedz z cytatem
Post Re: Moje GOTOWANIE - lub dobra KUCHNIA ;)
Yarpen Zirgin napisał(a):
No to coś na obiad, aczkolwiek wymagającego nieco pracy:

Pieczone skrzydełka

Składniki :
1. 18 skrzydełek
2. 1,25 łyżeczki soli
3. ½ łyżeczki pieprzu
4. ½ łyżeczki czosnku granulowanego
5. 2,5 łyżeczki słodkiej papryki
6. 1 łyżeczka ostrej papryki
7. olej

Przygotowanie:
Skrzydełka umyć, osuszyć, pociąć na porcje odrzucając „palce”. Z przypraw i oleju przygotować marynatę o konsystencji średnio gęstej pasty. Porcje skrzydełek nasmarować marynatą i odstawić na 30 minut. Wrzucić na blachę, podlać odrobiną wody (pół szklanki) i piec do miękkości polewając skrzydełka w trakcie pieczenia sosem w celu wytworzenia chrupiącej skórki.

Osobiście uważam, że najlepiej pasują do zwykłego chleba, ale jak ktoś lubi inne dodatki to wolna wola. :)


róża8:
Cieszę się, że spodobał Ci się przepis na majonez.


Proponował bym banalnie proste skrzydełka w głębokim oleju.
Skrzydełka zalewamy przyprawą maggi, zostawiamy w lodówce na noc (z raz czy dwa przemieszać wskazane).
Wykładamy na ręcznik do odsączenia i na głęboki tłuszcz, niebo w gębie i to bez żadnych kombinacji.


N wrz 28, 2014 6:09 pm
Zobacz profil
Niesamowity Gaduła
Niesamowity Gaduła
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz sty 14, 2010 12:50 pm
Posty: 20596
Lokalizacja: Rzeczpostpolita Polska
Płeć: mężczyzna
wyznanie: katolik
Odpowiedz z cytatem
Post Re: Moje GOTOWANIE - lub dobra KUCHNIA ;)
kiedyś art-33 napisał(a):
Skrzydełka zalewamy przyprawą maggi

Skrzydełka w glutaminianie sodu? Odważne. :D


N wrz 28, 2014 6:12 pm
Zobacz profil
Czuwa nad wszystkim
Czuwa nad wszystkim
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pt maja 06, 2011 2:22 pm
Posty: 16895
Płeć: kobieta
wyznanie: katolik
Odpowiedz z cytatem
Post Re: Moje GOTOWANIE - lub dobra KUCHNIA ;)
Kiedyś art broń się i zamień maggi lubczykiem. Wytrącisz broń YZ. :D

Mój organizm nie toleruje octu, więc tylko sobie czytam. Nie wrzucam też mięs do zalewy, bo wolę składniki w nim zawarte zachować, a nie, by przeszły do zalewy. Mój mąż podaje, że jego żona nie jada nic co fruwa i co pływa, więc musi sam sobie od czasu do czasu gotować. :-D


N wrz 28, 2014 6:16 pm
Zobacz profil
Niesamowity Gaduła
Niesamowity Gaduła

Dołączył(a): N mar 30, 2014 8:35 pm
Posty: 3895
Lokalizacja: polkowice
Płeć: mężczyzna
Odpowiedz z cytatem
Post Re: Moje GOTOWANIE - lub dobra KUCHNIA ;)
Yarpen Zirgin napisał(a):
kiedyś art-33 napisał(a):
Skrzydełka zalewamy przyprawą maggi

Skrzydełka w glutaminianie sodu? Odważne. :D


Spróbuj Yarpen warto, moje się zajadały ja zresztą też. :D :D
Do piwa ekstra. :D :D.
A lubczyk to nie, to próbowałem ale za słodki jak dla mnie.


N wrz 28, 2014 6:20 pm
Zobacz profil
Czuwa nad wszystkim
Czuwa nad wszystkim
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pt maja 06, 2011 2:22 pm
Posty: 16895
Płeć: kobieta
wyznanie: katolik
Odpowiedz z cytatem
Post Re: Moje GOTOWANIE - lub dobra KUCHNIA ;)
A z czego robi się maggi? :wink:


N wrz 28, 2014 6:21 pm
Zobacz profil
Niesamowity Gaduła
Niesamowity Gaduła
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz sty 14, 2010 12:50 pm
Posty: 20596
Lokalizacja: Rzeczpostpolita Polska
Płeć: mężczyzna
wyznanie: katolik
Odpowiedz z cytatem
Post Re: Moje GOTOWANIE - lub dobra KUCHNIA ;)
kiedyś art-33 napisał(a):
Yarpen Zirgin napisał(a):
kiedyś art-33 napisał(a):
Skrzydełka zalewamy przyprawą maggi

Skrzydełka w glutaminianie sodu? Odważne. :D


Spróbuj Yarpen warto, moje się zajadały ja zresztą też. :D :D

Nie spróbuję. Glutaminian sodu wykreśliłem z listy przypraw, które dodaję do przygotowywanych przez siebie potraw.


N wrz 28, 2014 6:24 pm
Zobacz profil
Niesamowity Gaduła
Niesamowity Gaduła

Dołączył(a): N mar 30, 2014 8:35 pm
Posty: 3895
Lokalizacja: polkowice
Płeć: mężczyzna
Odpowiedz z cytatem
Post Re: Moje GOTOWANIE - lub dobra KUCHNIA ;)
Yarpen Zirgin napisał(a):
Nie spróbuję. Glutaminian sodu wykreśliłem z listy przypraw, które dodaję do przygotowywanych przez siebie potraw.


Spoko, ja tam sobie nie wyobrażam jakiejkolwiek zupy bez maggi,są mało jadalne.
Było nie było z tą przyprawą dorastałem i nie zamierzam z niej rezygnować.
Zresztą jak z wielu innych rzeczy uważanych dzisiaj za szkodliwe. :D :D


N wrz 28, 2014 6:35 pm
Zobacz profil
Niesamowity Gaduła
Niesamowity Gaduła

Dołączył(a): Pt lip 26, 2013 4:24 pm
Posty: 4214
Lokalizacja: Szwecja
Płeć: mężczyzna
wyznanie: katolik
Odpowiedz z cytatem
Post Re: Moje GOTOWANIE - lub dobra KUCHNIA ;)
Yarpen Zirgin napisał(a):
No to coś na obiad, aczkolwiek wymagającego nieco pracy:

Pieczone skrzydełka

(...)

Osobiście uważam, że najlepiej pasują do zwykłego chleba, ale jak ktoś lubi inne dodatki to wolna wola. :)


Super, wlasnie rozgladalem sie za takim przepisem! :-D

kiedyś art-33 napisał(a):
Proponował bym banalnie proste skrzydełka w głębokim oleju. Skrzydełka zalewamy przyprawą maggi, zostawiamy w lodówce na noc (z raz czy dwa przemieszać wskazane).
Wykładamy na ręcznik do odsączenia i na głęboki tłuszcz, niebo w gębie i to bez żadnych kombinacji.


Nie no sorry- maggi zamiast marynaty? :| :roll: :no:

kiedyś art-33 napisał(a):
Spoko, ja tam sobie nie wyobrażam jakiejkolwiek zupy bez maggi,są mało jadalne.
Było nie było z tą przyprawą dorastałem i nie zamierzam z niej rezygnować.


Przyzwyczajenie druga natura he he he :)

Jakkolwiek radzilbym sprobowac sie odzwyczaic, to nieprawda ze bez maggi zupy nie smakuja! Tez sie na tym 'wychowalem' i znakomicie obywam bez.


Oki, to węgierska zupa gulaszowa:

Składniki :

wołowina lub wieprzowina (bez tłuszczu)
2-3 cebule
tłuszcz do smażenia (olej słonecznikowy czy inny)
włoszczyzna 'do zupy'
mogą być 3 średnie ogórki kwaszone
2 lub 3 surowe papryki
2-3 papryczki pepperoni czy inne pikantne
ziemniaki
przecier pomidorowy
3 ząbki czosnku
liście laurowe
ziele angielskie
majeranek
sól, pieprz, vegeta

Sposób przygotowania:

Kroimy mięso w kostkę i obsmażamy w tłuszczu (olej) na patelni. Wykładamy mięso do dużego garnka i zalewamy ok. 1,5 l wody, dajemy sól i pieprz kilka ząbków czosnku, liść laurowy ew. majeranek, vegetę, ziele angielskie.
Gotujemy aż mięso nieco zmięknie.

Na pozostałym tłuszczu obsmażamy lekko warzywa- cebulę pokrojoną w kostkę, papryki. Można nieco zagęscić mąką.
Wszystko to dodajemy do zupy.

Następnie dodajemy pokrojoną włoszczyznę, łyżkę lub małą puszkę przecieru pomidorowego, oraz pikantną paprykę ew. ogórki. Zakrywamy i gotujemy na wolnym ogniu.
Na koniec dodajemy pokrojone ziemniaki i gotujemy aż zmiękną.

Smacznego! :)

_________________
'Bo góry mogą ustąpić i pagórki się zachwiać
Ale miłość moja nigdy nie odstąpi od Ciebie
Mówi Pan'


Wt wrz 30, 2014 11:09 pm
Zobacz profil
Gaduła
Gaduła
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pn cze 17, 2013 8:54 pm
Posty: 808
Płeć: kobieta
wyznanie: katolik
Odpowiedz z cytatem
Post Re: Moje GOTOWANIE - lub dobra KUCHNIA ;)
W związku z dzisiejszym meczem Polska - Szkocja polecam lekkie jadło, czyli zupę ministerialną :P tzn. DYNIOWĄ.

Kroimy dynię ok 1 kg (pomarańczową) w drobna kostkę zalewamy wodą i gdy się zagotuje trzeba dolać szklankę mleka i posolić .
Gdy się pogotuje i jest miękka zupkę miksuję i dodaje szczyptę gałki muszkatołowej i pieprzu . Podaję z grzankami . Posypuje żółtym serem .
Podawać się na gorąco .
To bardzo delikatna i zdrowa zupka . I prosta w obsłudze ;)

Może coś ktoś podpowie.

PS. Yarpen , bardzo dobre spaghetti robisz (to ze str. 2) :-)

_________________
Zostań z nami, gdyż ma się ku wieczorowi ... (Łk24,29)


Wt paź 14, 2014 6:35 pm
Zobacz profil
Niesamowity Gaduła
Niesamowity Gaduła

Dołączył(a): Pt cze 27, 2014 12:47 pm
Posty: 8094
Płeć: kobieta
wyznanie: katolik
Odpowiedz z cytatem
Post Re: Moje GOTOWANIE - lub dobra KUCHNIA ;)
Uwielbiam zupę dyniową, ale w trochę innym wydaniu niż Twoja, Różo8. Mianowicie dynię gotuję (dodaję kostkę rosołową) i miksuję ją na krem. Na patelni lekko podsmażam na oliwie posiekany czosnek i posiekany surowy korzeń imbiru. Następnie miksuję te dodatki i dodaję do dyniowego kremu. Do zupy w talerzu można dodać łyżkę śmietany i cząstki podsmażonego boczku, ale to tylko dodatki. Dla mnie zupa jest rewelacyjna sama w sobie.

W czasie jesiennym częściej niż zwykle przygotowuję też kawę z przyprawą do ciasta dyniowego. Taka przyprawa składa się ze skórki pomarańczy, cynamonu, gałki muszkatołowej, suszonego imbiru i kardamonu i goździków.

Różo8, myślę, że Twój przepis na zupę wkrótce wypróbuję. Wygląda obiecująco :)


Wt paź 14, 2014 7:05 pm
Zobacz profil
Gaduła
Gaduła
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pn cze 17, 2013 8:54 pm
Posty: 808
Płeć: kobieta
wyznanie: katolik
Odpowiedz z cytatem
Post Re: Moje GOTOWANIE - lub dobra KUCHNIA ;)
Brandeisbluesky napisał(a):
Uwielbiam zupę dyniową, ale w trochę innym wydaniu niż Twoja, Różo8. Mianowicie dynię gotuję (dodaję kostkę rosołową) i miksuję ją na krem. Na patelni lekko podsmażam na oliwie posiekany czosnek i posiekany surowy korzeń imbiru. Następnie miksuję te dodatki i dodaję do dyniowego kremu. Do zupy w talerzu można dodać łyżkę śmietany i cząstki podsmażonego boczku, ale to tylko dodatki. Dla mnie zupa jest rewelacyjna sama w sobie.

W czasie jesiennym częściej niż zwykle przygotowuję też kawę z przyprawą do ciasta dyniowego. Taka przyprawa składa się ze skórki pomarańczy, cynamonu, gałki muszkatołowej, suszonego imbiru i kardamonu i goździków.

Różo8, myślę, że Twój przepis na zupę wkrótce wypróbuję. Wygląda obiecująco :)

Brandeisbluesky, dziękuje za podpowiedź . Moja ,,dyniowa,, ubożuchna wręcz dietetyczna ale już jutro ugotuję tę ubogaconą o czosnek i inne dodatki. Już sobie wyobrażam ten smak i mlaskam pod nosem ;) .

Ps. Ja do swojej dyniowej dodaję jeszcze do gotowania łyżeczkę masła o czym wcześniej zapomniałam napisać.
Zapytam jeszcze czy przyprawę dyniową o której piszesz, kupujesz gotową czy sama komponujesz ?

Pozdrawiam :-D

_________________
Zostań z nami, gdyż ma się ku wieczorowi ... (Łk24,29)


Śr paź 15, 2014 2:53 pm
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 640 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 43  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 182 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL