|
|
Autor |
Wiadomość |
lis
Dyskutant
|
 Re: Jałmużna-żebractwo
I co.
|
So mar 01, 2014 10:06 pm |
|
 |
Alexis
Zagadywacz
wyznanie: katolik
|
Niestety, od dawna wiadomo, że żebrakami na ulicach nie są osoby naprawdę potrzebujące. To są profesjonaliści, wykupujący od siebie lepsze miejsca w mieście. Sam widziałem kilka razy jak żebraczki wczesnym rankiem były rozwożone luksusowym mercedesem na miejsca żebraniny przez swojego "opiekuna", z wyglądu narodowości romskiej.
Raz w kościele byłem świadkiem nieprzyjemnej sceny, gdy jakaś kobieta natrętnie domagała się datków płacząc i opowiadając wszystkim o operacji swojego dziecka w USA, na którą zbierała pieniądze. Kiedy zaproponowałem jej, że zaprowadzę ją do fundacji, która zajmuje się takimi sprawami- przerwała rozmowę ze mną i wyszła z kościoła. Potem widziałem ją na sąsiedniej ulicy, gdzie zaczepiała przechodniów.
Żebracy na ulicy nie są potrzebujący -to jest ich zawód. Ja im nigdy nic nie daję. Wpłacam za to regularnie składki na Caritas.
|
Cz lis 26, 2015 6:59 pm |
|
 |
Jockey
Czuwa nad wszystkim
Dołączył(a): Śr cze 05, 2002 9:54 pm Posty: 14248 Lokalizacja: Polska
|
Alexis napisał(a): Ja im nigdy nic nie daję. Wpłacam za to regularnie składki na Caritas. Odebrałeś już swoja nagrodę...
_________________ Pan jest Pasterzem moim
|
Cz lis 26, 2015 10:46 pm |
|
 |
lekarstwo
Niesamowity Gaduła
|
Zazwyczaj staram się dawać drobne datki "żebrakom", do różnych puszek, na sms-y, itp. z następujących powodów: 1. Jałmużna gładzi wiele grzechów Mdr Syracha 3,30. 2. Proście a będzie wam dane = daj gdy ktoś prosi. Nie moją sprawą jest osądzanie żebrzącego, czy jest oszustem, czy nie. Moją sprawą jest dać, gdy ktoś prosi, nawet jeśli będę przez to naiwny. Bóg sam osądzi jego i mnie wg. czynów.
|
Pt lis 27, 2015 2:44 pm |
|
 |
Barney
Niesamowity Gaduła
Dołączył(a): Pn maja 25, 2009 4:55 pm Posty: 18738 Lokalizacja: Gdynia
|
Wiele było ostatnio kontrowersji wobec różnych akcji dobroczynnych i zbiórek. Film miał być opublikowany dwa tygodnie temu, ale nie chciałem, aby mi zarzucano, że usiłuję się wpisać w aktualny spór przed finałem WOŚP - chciałbym, abyśmy porozmawiali nie tyle o konkretnej akcji, co o ZASADACH. Na przykład: - Czy powinniśmy obdarzać jałmużną nie pytając o to, na co zostanie przeznaczona, czy też odpowiadamy za to, by trafiła do potrzebujących?
- Jak wyważyć pomiędzy zachęcaniem innych do podzielenia się z biednymi czy chorymi, a chwaleniem się swoją dobroczynnością?
- Jak sprawić, by nasze dobre chęci nie zostały wykorzystane instrumentalnie do celów nie związanych z dobroczynnością?
Film ilustruję przykładem historycznym, tzw. akcją "Zimowa pomoc" prowadzoną w latach 30. XX wieku w Niemczech. https://youtu.be/Q-_w1-jBeP0
Pt sty 31, 2025 12:17 pm |
|
|