
Re: Moje GOTOWANIE - lub dobra KUCHNIA ;)
Bagietki francuskie na bazie przepisu ze strony
https://tasteofartisan.com/french-baguette-recipe/Przez lata zauważyłam, że gdy tylko znajdziemy jakieś dobre pieczywo, z czasem jest ono zastępowane jakąś gorszą wersją, z kupna której zazwyczaj rezygnujemy, bo łatwiej jest się przestawić z czegoś gorszego na lepsze, niż z lepszego na gorsze. Ostatnio tak stało się z bagietkami, a że córka parę razy w tygodniu prosi o swoją ulubioną kanapkę z bagietką, wygląda na to, że oprócz chleba, domowe bagietki również wejdą do naszych stałych wypieków.
Składniki:
• 500 g mąki chlebowej
• 375 g wody
• 10 g soli
• 100 g aktywnego zaczynu chlebowego (opcjonalnie)
• łyżeczka suchych drożdży
• łyżka miodu
Przygotowanie:
1. W misce wymieszaj wszystkie składniki. Przykryj miskę folią lub pokrywką i odstaw na 15 minut.
2. Co 30 minut wykonaj 3 serie rozciągania i składania ciasta w misce. Jedna seria to trzykrotne rozciągnięcie ciasta i złożenie go w pół, a następnie ponowne przykrycie miski. Drugie rozciągnięcie i złożenie powinno być pod kątem 90 stopni do pierwszego, a trzecie pod kątem 180 stopni.
3. Po 90 minutach od rozpoczęcia rozciągania i składania, odstaw przykrytą miskę z ciastem do lodówki na 12-14 godzin (najlepiej na noc).
4. Wyjmij ciasto na lekko oprószony mąką blat. Podziel je na 3 równe części i uformuj prostokąty. Lekko posyp je mąką, przykryj ręcznikiem kuchennym lub folią i pozwól im wyrastać przez 45-60 minut.
5. Uformuj bagietki z prostokątów. Delikatnie rozciągnij każdy prostokąt ciasta i złóż go trzy razy, aby otrzymać wałek. Palcami dobrze zlep szew bagietki, aby się nie rozwinęła. Delikatnie rozciągnij bagietki do długości około 35-40 cm.
6. Ułóż trzy bagietki na lekko oprószonym mąką ręczniku kuchennym, szwem/łączeniem do góry. Oddziel je od siebie warstwą ręcznika podciągniętym do góry (jakby falą). Przykryj i pozostaw do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na około 30-60 minut.
7. Umieść kamień do pieczenia w górnej części piekarnika, a metalowy pojemnik (np. żeliwną patelnię) wypełniony gorącą wodą na dolnej części piekarnika. Nagrzej piekarnik do 260 stopni Celsjusza.
8. Przełóż bagietki na papier do pieczenia, łączeniem do dołu. Za pomocą żyletki ukośnie natnij każdą bagietkę.
9. Ostrożnie otwórz piekarnik, uważając na gorącą parę włóż bagietki na kamień do pieczenia trzymając za papier do pieczenia. Zamknij piekarnik i obniż temperaturę do 245 stopni Celsjusza.
10. Po 15 minutach pieczenia ostrożnie wyjmij pojemnik z wodą, obróć bagietki o 90 stopni, aby zapewnić równomierne pieczenie, obniż temperaturę do 230 stopni i kontynuuj pieczenie przez kolejne 15 minut lub do momentu uzyskania głębokiego złotego koloru.
11. Upieczone bagietki wyłóż do ostudzenia na kratkę kuchenną.
