| Autor |
Wiadomość |
|
joannabw
Niesamowity Gaduła
|
 Re: Wolność i równość
Zygzak napisał(a): Wyznawanie swojej wiary powinno być dozwolone we wszystkich miejscach, z zastrzeżeniem zgodności z Kartą podstawową. Co Wy na to? He? Myślisz, że proboszcz zgodziłby się zarżnąć kurę u niego w kościele? Zakładając, że ofiary rytualne znalazłyby miejsce w tej karcie.
|
| N wrz 29, 2013 8:54 pm |
|
 |
|
lis
Dyskutant
|
Już w histori były ideje chociażby rewolucja Francuska wolność równość braterstwo i tym podobne ideje równości póki będzie niesprawiedliwość społeczna dotond jakakolwiek ideja nie pójdzie doprzodu zawsze w świecie materialnym będzie ktoś poszkodowany pozorna pomoc a tym czasem możemy tylko sami się zmieniać choć iść pod prąd niewielu się udaje i tak ich ideja zostaje zatarta w życiu codzienności niezrozumienia przesłania i przekrencenia świadomie lub nie .
|
| Wt lis 19, 2013 8:23 pm |
|
 |
|
Zygzak
Zagadywacz
wyznanie: katolik
|
Otrzymałem wiadomość: Przed chwilą ktoś odpowiedział w wątku "Wolność i równość". Z zastrzeżeniem: Dopóki nie zobaczysz tego wątku, nie otrzymasz żadnego następnego powiadomienia. Niestety. Odpowiedzi nie mogłem znaleźć. Jednak bęc w Serwisie zdecydowałem się na wklejenie swojej korespondencji, którą wysłałem do Episkopatu. Poczytajcie. Upłynęło już 9 dni i żadnej wieści. Że religie - nasza też - ewoluują, chyba nikomu nie trzeba udowadniać. Dlatego uważam, ze w naszej doktrynie trzeba byłoby - po głębokim - zastanowieniu i rozważeniu istniejącego stanu wskazane byłoby przewietrzenie "Kaplicy Katolickiej". Już "Wolność i równość" nie wystarczą, dla - nie tyle przyrostu, ale - utrzymania istniejącego stanu liczebnego wiernych. Piszę to pełen niepokoju z obecnego niezadowolenia z oblicza naszej wiary katolickiej - wiem o tym z informacji docierających podczas bezpośrednich kontaktów z ludźmi. Oby Pan Bóg nam wszystkim błogosławił i wszelakie zło - na bezpieczną, dla nas odległość - odprawił. "Dziś Kościół polskiego narodu, który nie raz był cierniem próbowany, stanął pod pręgierzem. Jest obiektem ataku, swoistego biczowania, biskupów, kapłanów na oczach milionów – mówił 11 listopada w Gdańsku abp Sławoj Leszek Głódź. Jednocześnie zadał pytanie czym byłby polski naród, gdyby nie jego Kościół, w którym się chronił, znajdował oparcie. – Czym zawinił Kościół? Zawinił, bo, mówi swoje zdecydowane "nie" antychrześcijańskim ideologiom – podkreślał metropolita gdański." Przeczytałem w artykule: Abp Głódź: Kościół w Polsce jest biczowany, na stronie: http://www.idziemy.com.pl/kosciol/abp-g ... biczowany/Otóż to? Najłatwiej rozgrzeszyć samego siebie - powiedziałbym. Powiedziałbym także, że człowiek z takim wykształceniem i z takim doświadczeniem, winy Kościoła Katolickiego nie powinien ograniczać jedynie do - zdecydowanego "nie" antychrześcijańskim ideologiom. - Dalej bym powiedział, to szanowny abp Sławoju Leszku Głódziu jest jedno z uderzeń się w piersi. A takich uderzeń rytualnie dokonujemy trzy. Podpowiem. Drugie uderzenie należałoby wykonać za "okopanie się" na zdobytych po 1989 roku stanowiskach. Dowodem tego jest - chociażby - powstawianie do prezbiteriów kościelnych, często, bogato zdobionych foteli dla celebrantów, przypominających, niemal trony królewskie. Takie wywyższanie się ponad wiernych nie robi dobrego wrażenia na nich. To sadzanie wiernych w ławach drewnianych, a księży i resztę towarzystwa przykościelnego w fotelach wyściełanych, jest wyrazem okazywania wyższości, a także i pychy - a gdzie skromność i pokora, zalecana przez naszego Przewodnika Jezusa Chrystusa? Trzecie uderzenie Przedstawiciele Ludu Bożego powinni wykonać za wyciszenie głosu, albo i - wręcz niezauważenie przez Kościół Katolicki, rozkradania wypracowanego w okresie PRL-u mienia, lub delikatniej mówiąc likwidacji polskich przedsiębiorstw, co poskutkowało utraceniem miejsc pracy i zubożeniem społeczności pracowniczej - nie mówiąc już o bezprawiu jakie obecnie panuje i głębokim rozwarstwieniu, na biedotę i bogatych. To byłoby, na razie tyle. W przypadku niezrozumienia jestem do usług. Pozdrawiam - Niech Wam Pan Bóg dopomaga.
|
| Cz lis 21, 2013 7:24 pm |
|
 |
|
PeterW
Czuwa nad wszystkim
|
Zygzak napisał(a): Podpowiem. Drugie uderzenie należałoby wykonać za "okopanie się" na zdobytych po 1989 roku stanowiskach. Dowodem tego jest - chociażby - powstawianie do prezbiteriów kościelnych, często, bogato zdobionych foteli dla celebrantów, przypominających, niemal trony królewskie. Takie wywyższanie się ponad wiernych nie robi dobrego wrażenia na nich. To sadzanie wiernych w ławach drewnianych, a księży i resztę towarzystwa przykościelnego w fotelach wyściełanych, jest wyrazem okazywania wyższości, a także i pychy - a gdzie skromność i pokora, zalecana przez naszego Przewodnika Jezusa Chrystusa?
Hmmm.. Aleś się uczepił tych foteli - jakby przeciętna msza trwać miała wiele godzin na siedząco.. A jak kościół nabity, to celebrans ze świtą powinni wyjść z prezbiterium by zwolnić te kilka miejsc dla ludzi??  Z tymi fotelami to jest tak, że w niektórych kościołach są, w innych niekoniecznie.. W kościele katedralnym - no i owszem: dla biskupa. Tyle że te fotele tam są "od zawsze" (z poprawką na wymianę tych zżartych przez korniki), a nie dopiero od 1989 roku. Cytuj: Trzecie uderzenie Przedstawiciele Ludu Bożego powinni wykonać za wyciszenie głosu, albo i - wręcz niezauważenie przez Kościół Katolicki, rozkradania wypracowanego w okresie PRL-u mienia, lub delikatniej mówiąc likwidacji polskich przedsiębiorstw, co poskutkowało utraceniem miejsc pracy i zubożeniem społeczności pracowniczej - nie mówiąc już o bezprawiu jakie obecnie panuje i głębokim rozwarstwieniu, na biedotę i bogatych. To byłoby, na razie tyle. W przypadku niezrozumienia jestem do usług. Pozdrawiam - Niech Wam Pan Bóg dopomaga. Tutaj masz w sumie trochę racji. W czasach komuny nieraz z ambony szły słowa krytyki poruszające te sprawy - Jan Paweł II napisał wtedy stosowną encyklikę, a ks. Popiełuszko (m. in.) z tego powodu stał się świętym.., teraz jakby mniej się tego słyszy. Być może hierarchia uznała (być może niesłusznie) że Kościół jest od nauczania o Bogu i moralności, a nie o sprawach bieżącej gospodarki czy polityki..
_________________ "Bo myśli moje nie są myślami waszymi, ani wasze drogi moimi drogami - wyrocznia Pana." Iz 55
|
| Cz lis 21, 2013 10:10 pm |
|
 |
|
lis
Dyskutant
|
Zygzak jestem za i przeciw za aby powstała wspólnota oparta o nauczaniu JESUSA jaką była pierwsza wspólnota a przeciw burzeniu porządku jaką nauczał JEZUS czy tylko jesteśmy meteorytami które rozbłysły i zgasły czy coś robimy czy ktoś jeszcze jest zainteresowany.
|
| N lis 24, 2013 7:08 pm |
|
 |
|
lis
Dyskutant
|
A więc tylko metorytami jesteśmy dlaczego podobają mi się templariusze bo jak poszedłbym do pszodu to do tyłu nie musiałbym się oglądać bo templariusz byłby zamną niewycofaby się i niezostawił by mnie na lodzie żadnej zmiany wszystko po staremu wolność (obłuda ) równość i (fałsz).
|
| Pn cze 02, 2014 8:02 pm |
|
 |
|
tesia
Niesamowity Gaduła
wyznanie: nie chcę podawać
|
[quote="Zygzak"]No! Na pewno, jak ludzie będą przykładać się do poprawy i uładzenia stosunków międzyludzkich, w taki sposób i z taką starannością, jak moi komentatorzy, to, na poprawę tych stosunków - bądźmy pewni - się nie doczekamy. Na kuli ziemskiej - czy to nam się podoba, czy nie - religii jest wiele i każdy wyznawca uważa, że ta jego religia jest, tą jedyną prawdziwą. - Powiadam Wam ludziom nic innego nie pozostaje jak przyjąć zasadę, że: Niech Boga każdy wyznaje, jak sobie chce. Maksymę jednak przyjąć trzeba by było - aby, żadne wyznawanie innym nie szkodziło. Co jeszcze uważam, za szczególnie ważne, to, to, żeby żaden człowiek nie był dyskryminowany - bez względu na wewnątrz religijne przykazania. Nie wierzę w to, aby Bóg wszechświata, będący, także stwórcą ludzi, nie jednakowo ich kochał, albo większe prawa przyznawał mężczyznom, a mniejsze kobietom. - Wszyscy wobec Boga i wzajem siebie jesteśmy równi, bo jesteśmy braćmi. [/quote
Tego bym nie była taka pewna,Bog stworzył pierwszego Adama ,a poźniej z jego żebra Ewę,więc Adamowi przysluguje jakby pierwszeństwo i jest ponad Ewą.
|
| Wt cze 03, 2014 6:27 am |
|
 |
|
Zygzak
Zagadywacz
|
Żebro Adama nie pochodzi od innej istoty, tylko jest częścią adamową. Dlaczegóż Bóg miałby inaczej traktować poszczególne członki adamowe? "Ta dopiero jest kością z moich kości i ciałem z mojego ciała” http://www.nonpossumus.pl/ps/Rdz/2.phpCałe dzieło - jedynie - przemawia za tym, żeby mężczyzna w połączeniu z kobietą tworzyli jedno ciało, a nie zaraz po pierwszych, życiowych nieporozumieniach się rozstawali. W obecnych czasach, gdy promowane są związki homoseksualne, jest mocnym argumentem przeciwko sankcjonowaniu tych związków. Pozdrawiam.
|
| Wt cze 03, 2014 10:33 am |
|
 |
|
Qwerty
Gaduła
|
@Zygzak Ten temat powinien chyba brzmieć - "moje pretensje do świata". Prawa człowieka zostały ogłoszone już dawno temu i co z tego?
Tam gdzie ludzie nie mają Boga w sercu, tam żaden przepis nie pomoże.
Większy problem leży w świecie islamu - może na islamskim forum trzeba byłoby rozpocząć akcję pod tytułem wolność i równość? Chrześcijanie przecież nie maja z tym problemu i nie prześladują wyznawców innych religii.
A co do tego, że Kościół odstręcza od wiary...
Z tym trzeba bardzo ostrożnie. Naprawdę wierzysz w to, że ładny fotel proboszcza spowoduje czyjąś niewiarę? Co najwyżej może być gładkim pretekstem do porzucenia mocno już sfatygowanej i lichej wiary.
Nie wydaje mi się, żeby chęć podobania się była najważniejsza w misji ewangelizacyjnej. Co to za wiara oparta na płytkiej fascynacji?
|
| Wt cze 03, 2014 12:17 pm |
|
 |
|
tesia
Niesamowity Gaduła
|
Zygzak napisał(a): Żebro Adama nie pochodzi od innej istoty, tylko jest częścią adamową. Dlaczegóż Bóg miałby inaczej traktować poszczególne członki adamowe? "Ta dopiero jest kością z moich kości i ciałem z mojego ciała” http://www.nonpossumus.pl/ps/Rdz/2.phpCałe dzieło - jedynie - przemawia za tym, żeby mężczyzna w połączeniu z kobietą tworzyli jedno ciało, a nie zaraz po pierwszych, życiowych nieporozumieniach się rozstawali. W obecnych czasach, gdy promowane są związki homoseksualne, jest mocnym argumentem przeciwko sankcjonowaniu tych związków. Pozdrawiam. Któż mówi o homosiach,albo o rozwodach,mówię o tym,że kobieta jest drugą osobą stworzoną przez Boga,Adam jako pierwszy ten silny opiekujący sie kobieta,a nie zawsze tak jest.Przed ii soborem,kobieta po urodzeniu dziecka była tą brudną,musiała sie oczyścić, aby przystąpić do komunii,a meżczyzna nie musiał klęczyc przy ołtarzu i uczestniczyć w tych obrzędach,a jednak on też miał swój współudział w poczęciu tego dziecka prawda.I tutaj mamy kobietę jako coś gorszego.
|
| Wt cze 03, 2014 2:10 pm |
|
 |
|
tesia
Niesamowity Gaduła
|
Fotel proboszcza nie spowoduje niewiary,ale już fotel wiernego,jak było dawniej może spowodować niewiare.W naszym kościele pewna rodzina miała swój"tron"wyścielany czerwonym pluszem i tam siadała.Kto pozwolił na wniesienie do kościoła swojego siedziska,jeżeli by tak każdy zażyczył mieć swoje fotele, zabrakło by miejsca w kościele trzeba byloby stawiać na dworze. Tak być nie powinno,takie zachowanie budzi w pozostałych niesmak do tego miejsca jakim jest Swiątynia i do księży.
|
| Wt cze 03, 2014 2:16 pm |
|
 |
|
zawi
Gaduła
|
Zygzak napisał(a): co wolno mężczyźnie, to także powinno być wolno kobiecie. Czego zabroniono mężczyźnie, to powinno także być zabronione kobiecie. A mnie na szkoleniu BHP uczono, że inne są normy dźwigania w pracy dla mężczyzn i dla kobiet. Czy jeśli mężczyźnie wolno przenosić worek cementu po schodach to obowiązkowo kobiecie też powinno być wolno? Czy na pewno ma to sens? Przecież jakiś zachłanny pracodawca zaraz to wykorzysta i dociąży kobiety (np. w Biedronkach).
|
| Wt cze 03, 2014 9:41 pm |
|
 |
|
castorian
Gaduła
|
zawi napisał(a): Zygzak napisał(a): co wolno mężczyźnie, to także powinno być wolno kobiecie. Czego zabroniono mężczyźnie, to powinno także być zabronione kobiecie. A mnie na szkoleniu BHP uczono, że inne są normy dźwigania w pracy dla mężczyzn i dla kobiet. Czy jeśli mężczyźnie wolno przenosić worek cementu po schodach to obowiązkowo kobiecie też powinno być wolno? Czy na pewno ma to sens? Przecież jakiś zachłanny pracodawca zaraz to wykorzysta i dociąży kobiety (np. w Biedronkach). Można i to rozwiązać stwarzając ograniczanie takie samo dla kobiet i mężczyzn. W Anglii, Czechach nie ma norm dźwigania są innego rodzaju obwarowania. Gorzej od strony fizjologi i morfologii socjologii. Skoro kobietom wolno rodzić dzieci to trzeba pozwolić i mężczyznom. Skoro kobiecie wolno pełnić rolę matki rodziny to i powinno wyć wolno facetowi i odwrotnie- przecież już to się dzieje - do czego to prowadzi, czy na pewno ku lepszemu?
|
| Śr cze 04, 2014 1:28 pm |
|
 |
|
Zygzak
Zagadywacz
|
"Dziwny kraj, zaiste. Kobieta nie ma tu żadnych praw, a korzysta ze wszystkich;" - Pisał Nasz Noblista w Listach z podróży do Ameryki. Więc Anglicy mogą szanować kobiety, a Polacy to by im - gdyby było wolno - kazali dźwigać. kilkuset kilogramowe worki po schodach. Taki to ci ten nasz "Ród Piastowski", do tego nieustraszony wyznawca Boga nieskończenie miłosiernego dzielny! Na boku powiem: Nie wszystko się da spisać w instrukcji. Zawsze i wszędzie potrzebna jest rozwaga i szacunek bliźniego swego, i przestrzegać drugie przykazanie miłości, do tego wszystkiego.
|
| Pt cze 06, 2014 10:18 pm |
|
 |
|
lis
Dyskutant
|
Przeczytałem gdzieś że największom zbrodnią jest że ludzie zostali przekonani że mają wolność dlaczego ten ktoś tak napisał .
|
| Wt cze 10, 2014 6:39 pm |
|
|