Re: Trans-substancja-cja - czy zachodzi gdy zjadamy jedzenie
PeterW napisał(a):
Potup jeszcze nogami... Uważam że nie ma sensu z Tobą dyskutować, powtarzasz się jak zdarta płyta. Do tego nie przeszkadza Ci własna niekonsekwencja. Nie wiesz nic o gatunkach literackich Biblii, dzięki czemu każesz dosłownie interpretować poematy, a relacje ze zdarzeń traktować alegorycznie. Powszechna jest interpretacja, że Jezus kazał urządzić ucztę sederową właśnie dzień wcześniej, bo dzień później zmarł na krzyżu. Nie mógł jej urządzić w trakcie gdy umierał.
Interpretacja to tylko interpretacja - czyjaś i pomijająca ewangeliczne fakty i Torę.
Cały system ofiarniczy wskazywał na ofiarę Jezusa.
Zrozum, że Jezus podlegał Prawu Mojżeszowemu i nigdy go nie złamał.
Jezus był posłuszny Prawu aż do śmierci i dlatego jako jedyny je wypełnił.
To również dotyczy wieczerzy paschalnej. Każde odstępstwo było by złamaniem
całego Prawa Mojżeszowego, a to dyskredytowałoby Jezusa jako bezgrzesznego.
W tych dnia złączyło się kliką dni świątecznych:
1) Pierwszy Dzień Przaśników/Dzień Przygotowania - Pascha (ostatnie wieczerza) kiedy
zabijano baranka - nie jedzono go,
2) kolejny dzień - po śmierci Jezusa - Pascha jako pamiątka wyjścia z Egiptu (spożycie
zabitego baranka paschalnego)
3) i jeszcze doszedł szabat - dlatego spieszono się, aby skazańców ściągnąć z krzyży przed Paschą w szabat.
Jezus jako Baranek Boży został zabity tak, jak to opisywało Prawo Mojżeszowe.
To są fakty.
PeterW napisał(a):
Powołujesz się na Pawła, który pisze o godnym przyjmowaniu Ciała i Krwi, wykręcając jego słowa, tak by wyszło choćby pozornie że masz rację.
Nic nie wykręcam, tylko powiedziałem to, co Ap. Paweł napisał jako posumowanie otrzymanej prawdy - proszę oto cytat [I Kor.10.17]:
17 Ponieważ jest jeden chleb, my, ilu nas jest, stanowimy jedno ciało, wszyscy bowiem jesteśmy uczestnikami jednego chleba.To ma swoje potwierdzenie w praktyce Kościoła [Dz.2.46]:
Codziennie też jednomyślnie uczęszczali do świątyni, a łamiąc chleb po domach, przyjmowali pokarm z weselem i w prostocie serca,PeterW napisał(a):
To że bardzo skrupulatnie przestrzegają tego obyczaju od zarania, od nieomal Mojżesza, poprzez Chrystusa do teraz, jakoś nie może trafić do Ciebie, bo inaczej zaburzy Twoją narrację.
Pokaż mi ów seder i to co się spożywa w Prawie Mojżeszowym.
PeterW napisał(a):
Acha: mędrcze - zajrzyj do słownika czy tależ to talerz, czy na odwrót, no chyba że i tu masz jakiś autorski pomysł na polską ortografię
"Talerz sederowy" to sformułowanie opisujące zestaw produktów spożywczych - naprawdę to już jakiś absurd z Twojej strony.
Przedstawiasz tu swoje opinie bez poparcia biblijnego.
Ja w przeciwieństwie do Ciebie poparłem to biblijnym tekstem.
Taka jest różnica w podstawach tego o czym mówimy.