Re: Trans-substancja-cja - czy zachodzi gdy zjadamy jedzenie
"mały rozumek, ignorancja bije, odrzucasz, absurdy, dywagacje, herezja, bzdurne tezy, gdybologia, człowieku, bluźnierstwo"
taki sposób rozmowy.
Cytuj:
Ale rozmawiamy o tym co może Bóg zrobić czy co zrobił?
O tym co zrobił. Usiadł i zjadł chleb. A ten "włączył się do" Jego ciała.
Rozmawiamy o tym czy gdy Jezus Człowiek narodzony z Maryi Panny, chodzący "pomiędzy 1 AD a 33 AD" po planecie Ziemi, usiadł przy stole i zjadł kawałek chleba, a ten wbudował Mu się w tkankę i stał się częścią Jego ciała, to czy zaszła tam analogia Trans-substancja-cji poza-ołtarzowej. O tym jest temat.
Cytuj:
Nie zrozumiesz swoim małym rozumkiem tego co On czyni lub może czynić.
Zrozumiem to co Bóg zechce. A to czego nie zechce nie zrozumiem. Nie Ty o tym decydujesz kto co zrozumie, tylko Bóg Wszechmogący.
Cytuj:
Mam nadzieję, że rozmawiamy o faktach a nie uprawiasz gdybologi stosowanej.
To, że Jezus był Zygotą, a potem przybyło mu "70 kg atomów" do ciała jest faktem. Więc rozmawiamy o faktach.
Cytuj:
To nie są wymagania liturgiczne. To jest to co pozostawił Jezus do wierzenia. Cały czas odnosił się do siebie że Jest Chlebem który zstąpił z nieba. Widzisz twoja ignorancja w temacie aż bije. Nawet nie wiesz czyje to są ustalenia.
Gdybyś miał więcej wyrozumiałości mógłbyś zrozumieć, że to nie quiz i nie było moim celem skupić się na tym jak to nazwać, tylko na temacie. W pewnych nazwach czy pojęciach jeszcze się gubię, co nie ma istotnego znaczenia dla tego tematu.
Cytuj:
Czy ty chcesz cokolwiek zrozumieć czy tak sobie pofilozofować?
Zrozumieć.
Cytuj:
Bo jak chcesz zrozumieć to zacznij szukać dokumentów katolickich. Barney już ci tam cos podesłał. Masz podstawę do dalszych rozważań ale co robisz? Odrzucasz.
Cytat co robię:
TS7: "Poczytam sobie dogłębniej te rozdziały TzA na spokojnie i wrócę z tym co uda mi się zrozumieć."
Cytuj:
Dostałeś informację, że nie ma czegoś takiego jak atom Ciała Pańskiego.
Na tym etapie mojego zrozumienia ta "informacja" ma status: "nie rozumiem lub nieprawda".
"Próbny Wniosek" z tej "informacji" na tym etapie mojego zrozumienia tych zdań:
"Ciało Jezusa chodzącego po Jerozolimie nie składało się z atomów tylko było monolitem. Podobnie Hostia Konsekrowana traci strukturę atomową i wzięta pod mikroskop elektronowy nie zobaczysz żadnych atomów, bo ich nie posiada."
Cytuj:
Że żeby było Ciało Pańskie to musi być chleb.
W 33 roku AD też było Ciało Pańskie i czy było zrobione z chleba?
Cytuj:
I co z tym zrobiłeś widać w temacie.
Zrobiłem to, że próbuję zrozumieć to czego nie rozumiem. Wydawało mi się, że taki jest cel tego forum. A to co Ty mówisz jest dla mnie nie na temat.
Cytuj:
Dochodzisz do absurdów. Naprawdę twoje dywagacje przypominają dysputy ile diabłów mieści się na główce szpilki.
Na tym etapie mam inną opinię na temat tego co piszę.
Albo więc kompletnie nie rozumiesz o czym piszę (głębokie nieporozumienie komunikacyjne), albo ja nie rozumiem czegoś (po to ten wątek m.in. by zrozumieć), albo piszę niezrozumiałym językiem, albo coś pomiędzy. Nie mam złej woli.
Cytuj:
Nośnik nie jest żadnym symbolem. (...) Można powiedzieć, że to jest ZNAKIEM ale nie symbolem.
Nie rozróżniam tych dwóch pojęć: "znak", "symbol".
Mam braki w wiedzy. Jeżeli zechcesz podzielić się swoją wiedzą to możesz je uzupełnić wyjaśniając mi różnicę.
Cytuj:
Rozważania o ryżu czy makaronie to ociera się o bluźnierstwo.
Nie widzę tu śladu bluźnierstwa. Sumienie nawet nie drgnęło. Ale możesz mi udowodnić, że to jest otarcie się o bluźnierstwo. A może jesteś przewrażliwiony na punkcie zwykłych rozważań intelektualnych na ważne tematy, gdy ja nie mam złych intencji. ""Już to widzę jak się Bóg Ojciec z Jezusem obraża o żart z ryżem i makaronem."" Nie bardzo.